RETURN TO POPOLOCROIS: A STORY OF SEASONS...

RETURN TO POPOLOCROIS: A STORY OF SEASONS...

8.0

Atypická farmárska JRPG

Recenzia na 3DS verziu

Keď sa miešajú série, vždy sa fanúšikovia pozerajú s istou nevôľou a tipujú, ktorá bude prevažovať vo finálnom zúčtovaní. Čím rozdielnejšie série, tým väčšia šanca na pochybovačné názory. Ak miešate dve bojovky typu Street Fighter x Tekken, máte na palube podobné publikum. Ale Professor Layton a Ace Attorney ukázali, ako jedna séria preváži. Čo má plusy, lebo dokáže uviesť hru novému publiku, na druhej strane ale riskuje etablovanú základňu. Pri Story of Seasons a PopoloCrois je situácia sčasti ľahšia, lebo tie dve japonské série príliš veľa hráčov nepozná. Ale sú rozdielne, o tom niet pochýb, dokonca spadajú do iných žánrov, nedá sa hovoriť ani o potenciálnom mixe dvoch JRPG. Story of Seasons je zástupca farmárskeho žánru, PopoloCrois má bližšie k typickej JRPG.

Na papieri vyzerala myšlienka ideálne: stačí zobrať farmárčenie a vložiť ho do väčšej RPG a potom by kombinácia mohla fungovať. V praxi je celkový dojem pozitívny, mixujú sa dobré prvky oboch žánrov. Ibaže sa hra borí s jedným nebezpečným aspektom: v snahe ostať prístupná dvom táborom musí voliť kompromis, zjednodušiť isté mechanizmy, lebo v jadre sú série pomerne mohutné a učiť sa ich štýl trvá celé hodiny. Spoločné menovatele pomáhajú, neskôr nastúpi porovnávanie i posudzovanie hrateľnosti.

Return to PopoloCrois: A Story of Seasons...

Malá farma na začiatok nováčikom celkom postačí.
Return to PopoloCrois: A Story of Seasons...

Vysoké levely, parádne animácie, to už ide do tuhého v JRPG.
Return to PopoloCrois: A Story of Seasons...

Drobné súboje potešia, ale neskôr môžu zdržovať, ak hľadáte veľké výzvy.

Mať dobrý dej je výhoda a série boli vždy milé, prístupné, kráčali rozprávkovým štýlom. Prince Pietro je trinásťročný hrdina, ktorého vyláka zlo do ríše Galariland, odkiaľ sa snaží dostať domov, a pritom sa snaží vyduriť zlo zo skazenej pôdy, dungeonov a iných kútov temnoty. Postupne ho sprevádzajú priatelia vrátane potenciálnych lások. Nájdete pomerne bohatý dej a košaté dialógy s výbornou lokalizáciou – na výber je japonský i anglický dabing. Nie je to zástupca žánru s najlepšou zápletkou, ale funguje, ako má. Rozvíja sa romanca v hlavnej línii a paradoxne máte k dispozícii ďalšie slečny, ktorým možno dvoriť, ale skôr v rovine kamarátskeho vzťahu ako potenciálne odlišnej love story. Toto je element zo Story of Seasons, ktorý si prepožičal randiace elementy – ale silný PopoloCrois dej maže ich snahu. To je jeden z prvých bodov, kde série na seba trošku narážajú, chcú mať všetky elementy a spojiť ich.

Ale hutný dej a dialógy nie sú na škodu a táto devíza PopoloCrois pomáha, inak by ste veľmi skoro zdrhli. A PopoloCrois prevažuje aj v ďalších aspektoch. Objavovanie sveta je pútavé, prídu dungeony, kde sa pustíte do bojov a zberu predmetov. Súbojový systém je jednoduchý, využíva pohyb po vyznačených častiach, občas hodí prekážku či terénne puzzle. Dá sa hýbať, útočiť, použiť predmet či vlastnosť. Práve to rozširuje možnosti, popri vlastných schopnostiach sa môžu postavy spojiť a využívať za cenu jednej porcie MP spoločné efektívne údery. Postupne budete hľadať, kto je viac kompatibilný s kým, ako párovať postavy. Jedine dizajn dungeonov nie je príliš zaujímavý, čo vás pri prvých dvoch ešte netrkne, ale neskôr bude objavovanie pomerne úmorné. Istý problém sa črtá pri posúdení obťažnosti - aj na tej vyššej chýba výzva, boje zväčša preletíte. A v tom momente si uvedomíte, že je dobré vypnúť.

Dej a boje sú gro, ale čistenie pôdy a využívanie farmárčenia je dobrou sprievodnou aktivitou. Hoci ten element je sčasti zjednodušený, stále je funkčný a oplatí sa vám pestovať rastliny, zbierať materiály i chovať zvieratá. Nie je to povinná súčasť hlavnej línie, poľnohospodárske predmety sa vám zídu iba občas, ale vo vedľajších úlohách a na vyplnenie času padne vhod. Väčšina mechanizmov je pritom zachovaná z pôvodných hier vrátane nie príliš potrebných romancí. Je však potrebné uviesť, že hry Story of Seasons nemali nikdy poriadny dej – a tu sa ho zrazu dočkáte.

Grafika využíva 3DS v prospech svojej štylizácie. Nie je, našťastie, infantilná, iba vhodne milá, jemná a má peknú farebnú paletu i jednotlivé prostredia. V tomto smere prebehlo zladenie sérií výborne. Len pri hrateľnosti cítiť kompromisy i víťaza. PopoloCrois prebíja kolegu dejom, svetom, bojmi. Je to zrejme lepšia voľba pre rozvoj série, lebo farmárčenie sa tu ukazuje ako vhodný časový žrút.

Obe série čosi stratili a aj získali. Return to PopoloCrois: A Story of Seasons Fairytale je ideálna hra pre tých, ktorí už na farmu potrebovali niečo nové. A JRPG fanúšikovia si po prvý raz môžu skúsiť niečo vypestovať a nezdržiavať sa pletkami. Funguje to.


napísal Korec 31.3.2016
Páči sa mi!
VIDEÁ Z HRY
8.0
Vo svete
7.6
Ohodnotiť
RETURN TO POPOLOCROIS: A STORY OF SEASONS...
+ zábavný a dobrý dej
+ dobre poskladaný svet
+ súboje sú jednoduché, ale zábavné
+ kombinovaná hrateľnosť
+ štylizovaná grafika
- dizajn dungeonov
- zbytočné prvky istých častí


RECENZIE HRÁČOV
3DS

Vývoj: XSEED Games / Marvelous AQL
Štýl: Simulácia
Web: domovská stránka hry
Dátum vydania: 31. december 2015
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (1)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Speedlink competition pro extr... (0)
Zdravim, som lama mám otázku.Kúpil som si SpeedLin...
|Mw3 2011 xbox series x multipl... (2)
Čaute, kúpil som si fyzickú kópiu MW3 x360. Hra fu...
|Poľovnícke hry - hunter simula... (6)
je ich viacero,ale v tomto vlákne by som sa chcel ...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19536)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk