TRULON: THE SHADOW ENGINE

TRULON: THE SHADOW ENGINE

6.0

Záchrana pestrofarebného kráľovstva

Recenzia na PC verziu

Hry na hrdinov môžu mať nekonečne veľa variácií. Zatiaľ čo na trhu momentálne vládnu akčné RPG, kdesi v rohu sedia nemenej zaujímavé tituly, ktoré sa viac ako na akciu sústreďujú na rozvahu a taktiku. Trulon od fínskych vývojárov Kyy Games sa zaraďuje do druhej kategórie. Keďže sa jedná o titul dostupný okrem Steamu aj na Appstore alebo Google play, tak sa nedajú čakať nejaké grafické orgie. 2D grafika je v tomto prípade vydarená a účelová. Dá sa zakomponovať do štýlu japonského anime a pripomína Pokémon hry.

Hlavná hrdinka Gladia je začínajúcu lovkyňou príšer a jej úlohou je zachrániť magické kráľovstvo Tripudia. Súčasne preskúma aj nepriateľské prostredie Maelon. Na príbehu pracujú aj spisovatelia Johan Lillbacka a Jak Kokke. Druhého menovaného môžete poznať ako autora legendárneho Shadowrunu. V rozhovoroch je skutočne poznať, že príbeh nepísal predajca hamburgerov. Lenže do magického sveta sa treba dostať a prekonať mnohé prekážky. 

Trulon: The Shadow Engine
Trulon: The Shadow Engine Neľútostné trojoké modré opice dajú zabrať.
Neľútostné trojoké modré opice dajú zabrať.


Trulon: The Shadow Engine Tatko dohovára dcére. Také bežné.
Tatko dohovára dcére. Také bežné.


Trulon: The Shadow Engine Prvá získaná karta ešte v domácom prostredí.
Prvá získaná karta ešte v domácom prostredí.





Príbehové pozadie je naozaj bohaté a nápadité, nie je vôbec vytvorené na kolene. Dokáže dostatočne zaujať a je v mnohých veciach zaujímavejšie než rôzne trojáčkové RPG od známejších vývojárov. Nie všetko je však v hre ideálne. V prvom rade sú tu rozporuplné hry súboje. Tie by boli skutočne zaujímavé, keby boli lepšie vyvážené.

Súbojový systém je založený na kartách, ktoré získavate napríklad z porazených nepriateľov. Kariet je mnoho a je dobré ponechať si tie silnejšie a účinnejšie na neskoršie fázy bojov. Tie sú náročné už na začiatku, čo nejedného hráča prekvapí. Súboje sú dokonca také nevyvážené, že je takmer nemožné zvíťaziť, čo už je vážny problém. Môže za to samotný systém kariet, keďže nie každému napadne minúť tie lepšie až potom, keď je to skutočne nevyhnutné. Je lepšie aj ľahší súboj pretrpieť, ako neskôr ľutovať, že do náročnejších bojov vstupujete nedostatočne pripravení. A treba používať na ľahkého nepriateľa slabú kartu a na silného s rozvahou tie silnejšie. Ako pri každej taktickej RPG aj tu platí, že kto hrá s rozvahou, tak vyhrá.

Podobne ako v iných hrách na hrdinu aj tu sa vám vylepšuje postava, ale inventár máte len na karty, takže o nič viac sa nestaráte. Okrem hlavnej hrdinky vás v príbehu môžu sprevádzať aj mnohí kamaráti. Bez nich by ste naozaj nespravili ani krok vpred. Svet je nepriateľský aj napriek tomu, že sa tvári prívetivo. Herný systém je na to pripravený, karty sú okrem silových a útočných aj kreatívnejšie. Oživujú hráčov, dávajú lepšiu obranu alebo útok a tak ďalej. Skutočne zaujímavé karty prichádzajú až v neskorších fázach hry.

Pri hre strávite pomerne veľa času a ideálna je mobilná verzia, ktorú môžete hrať na cestách. Pri hraní na Steame odporúčam notebook, nakoľko sa hra hodí na cesty, do postele, ale nie na oddychové hranie na stolnom počítači. Výhoda je, že sa dá bez problémov otvoriť len v okne a nezaberie tak celú plochu obrazovky. Hudba pripomína už spomínaného Pokémona, prípadne staré arkádovky. Je to nostalgická infúzia, ktorá dokáže vyvolať spomienky na staré dobré časy. 

Trulon je však však viac ako len videohra. Svet Trulonu s prvkami mágie a steampunku je priblížený už aj v prvej novele Shadow Gears a fanúšikov tohto univerza v lete čaká aj živá šou v amfiteátri s prezentáciou postáv, tancom a špeciálnymi efektmi.

Trulon rozhodne nie je na zahodenie, avšak bugy, ktoré môžu komplikovať hranie, sú v dnešnej dobe neprípustné. Takmer dvadsať Eur za verziu na Steame sa mi zdá dosť veľa, hoci za túto sumu dostanete relatívne rozsiahlu hru. Obsahuje približne šesťhodinovú kampaň, ale opakovanie súbojov ju ešte predĺži. Kto má rád kartové súboje, taktické RPG a nevadí mu anime štýl, mal by o hre od fínskych vývojárov pouvažovať, ale odporúčame praktickejšiu a cenovo prijateľnejšiu mobilnú verziu.

Trulon: The Shadow Engine
Trulon: The Shadow Engine Aj keď je prítmie, je tu dosť rušno.
Aj keď je prítmie, je tu dosť rušno.


Trulon: The Shadow Engine Karty treba používať opatrne.
Karty treba používať opatrne.


Trulon: The Shadow Engine Tadiaľto to nepôjde, treba nájsť iný spôsob, ako sa dostať dnu.
Tadiaľto to nepôjde, treba nájsť iný spôsob, ako sa dostať dnu.






napísal Possol 19.4.2016
Páči sa mi!
6.0
Ohodnotiť
TRULON: THE SHADOW ENGINE
+ podmanivý hudobný sprievod
+ príbehové pozadie
+ kreatívny súbojový systém
- bugy
- až priveľmi náročné
- vysoká cena
Hardverové požiadavky:
Minimálne požiadavky: CPU 1,8 GHz, 1 GB RAM, VGA so Shader Model 2.0, OS Win XP


RECENZIE HRÁČOV
PC

Vývoj: Headup Games / Kyy Games
Štýl: RPG
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (1)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Speedlink competition pro extr... (0)
Zdravim, som lama mám otázku.Kúpil som si SpeedLin...
|Mw3 2011 xbox series x multipl... (2)
Čaute, kúpil som si fyzickú kópiu MW3 x360. Hra fu...
|Poľovnícke hry - hunter simula... (6)
je ich viacero,ale v tomto vlákne by som sa chcel ...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19564)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk