ACTIVE SOCCER 2 DX

ACTIVE SOCCER 2 DX

4.0

Keď si hra strelí vlastný gól

Recenzia na Xbox One verziu

Kedysi dávno, ešte predtým, než sa objavila séria FIFA, virtuálnym futbalovým trávnikom vládla séria Sensible Soccer. Od reality mala pomerne ďaleko. Rovnako ďaleko mali aj háči od virtuálnej lopty, keďže na celé dianie nazerali z vtáčej perspektívy. Hra to bola síce jednoduchá, princípmi aj mechanizmami, ale bola to neuveriteľná zábava. Nepotrebovala nekonečné licencie na hráčov a svetové tímy, aby dokázala decká prikovať k obrazovke na niekoľko hodín denne. Odvtedy sa virtuálny futbal posunul o poriadny kus vpred a medzi sebou sa bijú FIFA a PES.

Obaja kohúti ale zabúdajú na krásu v jednoduchosti, ktorou oplýval práve Sensible Soccer. K jeho odkazu sa rozhodol hlásiť až jednočlenný nezávislý tím The Fox Software, ktorý bodoval na mobiloch a teraz sa rozhodol presunúť aj na Xbox One s drobným futbalom Active Soccer 2 DX. Má to však jeden háčik. Ak niečo funguje na mobilných platformách, nemusí to nutne osloviť aj náročnejšie publikum. A ako ste asi aj vyčítali zo známky hore, tento prípad bude presne taký. Navyše sa v ňom zopár vecí seriózne pokazilo. Kde to teda škrípe?

A pritom začiatok je taký sľubný. Pri hre sa cítite, akoby ste vstúpili do stroja času. Jednoduchá ovládacia schéma, aby sa každý do zápasu dostal okamžite, funguje skvele. Na hru nazeráte zhora (meniť si môžete zoom a orientáciu kamery, vždy je to ale vzdialená vtáčia perspektíva), pod sebou vidíte poriadny kus ihriska a stačí vám ovládať len pohyb a potom štyri tlačidlá – strela, center, prihrávka po zemi a krátky šprint. Niektoré ďalšie činnosti sú síce zautomatizované, ale základom je, že tu nepotrebujete žiadne kľučky, finty ani nič podobné. Len zoberiete do rúk ovládač a ihneď hráte naplno.

Active Soccer 2 DX
Active Soccer 2 DX El clásico si v hre môžete zahrať aj na snehu.
El clásico si v hre môžete zahrať aj na snehu.


Active Soccer 2 DX V hre narazíte aj na rôzne podmienky počasia.
V hre narazíte aj na rôzne podmienky počasia.


Active Soccer 2 DX Na skutočné mená tu narazíte len vtedy, ak si ich prepíšete v editore.
Na skutočné mená tu narazíte len vtedy, ak si ich prepíšete v editore.





Prvý zápas ste si užili, no opantanie nostalgiou ide do úzadia a zrazu si začínate všímať hru, ktorú máte pred sebou. A jej problémy naozaj začínajú už v momente, kedy ju spustíte. Menu vyzerá ako slovenská internetová stránka v 90. rokoch. Ak ste tú dobu zažili, tak viete, že vyzerá strašne. To ale nie je problém. Problém je, že ovládanie je nepredstaviteľne citlivé. Vy len ťuknete do páčky a zrazu sa ocitnete na opačnom konci obrazovky. Ak sa chcete napríklad v menu zostavy dostať na nejaké konkrétne rozostavenie tímu, trafí vás trikrát šľak, kým tak spravíte. Často to teda dopadne tak, že budete podobné „detaily“ ignorovať a len sa preklikáte na ďalší zápas.

Nemusí sa to zdať ako veľký problém, ale frustruje to dostatočne na to, aby vás to pri hraní dokázalo otráviť. A to je vec, ktorú si hra nemôže dovoliť. Vezmite si jej ponuku. Je tu tréning, turnaj, rýchly zápas a sezóna. V sezóne si vyberiete tím, čakajú vás ligové, pohárové aj európske súťaže. Extra hĺbka v tom nie je, manažérske možnosti sú mizivé, ale nejaké tie prestupy a platy tu ovplyvňovať viete. Nie je to nič extra, ale zo začiatku zabaví. Ku koncu sezóny už ale môže nastupovať stereotyp, keďže tu chýba väčšia hĺbka a aj variabilita zápasov nie je veľká. Každý súper hrá rovnako.

Rozdiely medzi hráčmi tu síce sú, je tu kvalita, nálada a aj forma, avšak všimnete si rozdiel len v prípade prvej z týchto vlastností a aj to nie vždy. Skôr mi to pripadalo tak, že sú tu akési skupiny hráčov, ktoré majú rovnaké schopnosti. Sergio Ramos dokáže vždy odobrať loptu, Benzema zas vždy presne vystreliť (aj keď to nemusí vždy znamenať gól), s niektorými hráčmi zas vo väčšine prípadov trafíte brvno, lebo majú tvrdú strelu a podobne. Tam sa trošku aj stráca význam, aby ste niekoho kupovali. Jedine, že by ste vo svojej zostave fakt chceli mať konkrétne meno.

A aj keď je to na ihrisku zábava, ani tam to nie je ideálne. Hra je rýchla, prelieva sa z jednej strany na druhú a na ihrisku sa neustále niečo deje. Len je škoda, že sú to často čudesné divy. Napríklad futbalové pravidlá neplatia vždy tak, ako by ste čakali. Vidieť to pri tečoch. Často čakáte roh, no je z toho len odkop od brány. Pravidelne, niekoľkokrát v zápase. Hráčom sa taktiež raz za čas glitchne animácia, to ale nespôsobuje nejaké neduhy v samotnej hrateľnosti. Osobne mi prekážali ešte zle vybalansované herné situácie. Ofsajdy, fauly či penalty sú bežnými súčasťami futbalu, no tu na ne narazíte len raz za pár zápasov.

Aby som len nehanil, futbal v Active Soccer 2DX má aj niekoľko aspektov, ktoré ma príjemne prekvapili. Pozičná hra hráčov je prekvapivo dobrá a vedia si pekne nabiehať, prichádzať do útoku z druhej vlny (čo sa pri toľkých nastrelených brvnách vždy hodí) a aj v obrane, prípadne pri odkope od brány sa vedia aj bez vašej pomoci dobre postaviť. Síce ich ľahko prekabátite a do päťky sa často dostanete totožným spôsobom, ale AI má aj svoju výrazne pozitívnu tvár. Hra ale má aj svoje špecifiká. Napríklad brankár je automaticky z veľkej časti defenzívny. Dokáže prekvapiť, no spraviť aj kiksy a zraziť si loptu do brány, ale to sa k takejto hre asi aj hodí. Rovnako ako fakt, že váš strelecký uhol je pomerne úzky a môžete strieľať len v istom uhle tam, kam je hráč natočený. Žiadne pätičky a podobné vychytávky tu nenájdete.

Ako ale pri takejto hre asi čakáte, navyše keď za ňou stojí len jeden človek, neponúka oficiálne licencie. Narazíte tu síce na 850 tímov a 22000 hráčov (kluby, aj medzinárodné), ale sú to len skomoleniny skutočných mien a názvov, ako napríklad Romalto. To sú ale veci, ktoré si sami môžete upraviť pomocou editora. Razom sa tak po trávnikoch môžu preháňať Ronaldo a Messi, nie ich tržnicové napodobeniny.

Active Soccer 2 DX
Active Soccer 2 DX V replayoch si môžete vychutnať svoje akcie a kombinácie.
V replayoch si môžete vychutnať svoje akcie a kombinácie.


Active Soccer 2 DX Vyváženie herných situácií nie je vôbec ideálne.
Vyváženie herných situácií nie je vôbec ideálne.


Active Soccer 2 DX Umelá inteligencia má svoje slabé aj silné stránky.
Umelá inteligencia má svoje slabé aj silné stránky.





S hrou je to ako na horskej dráhe. Niekde mierne vyletí, inde padne až na dno. Je tu ale jeden aspekt, kvôli ktorému si hru skutočne raz za čas zapnete aj napriek chybám. Svojimi jednoduchými princípmi a rýchlou a chytľavou atmosférou sa skvele hodí na lokálny multiplayer. S kamarátmi sa vždy bavíte o niečo viac a v tomto prípade to platí dvojnásobne. Oproti iným hrám ale aj v lokálnom hraní autor pridal malú perličku ako bonus – lokálne môže hrať až 8 hráčov, čo na Xbox One nepodporuje žiadna podobná športová hra.

Technicky to nie je žiadny zázrak, aj keď sa nedá povedať, že by grafika na pomery drobného indie počinu sklamala. Zvuk je taký divný. Diváci sú fajn a pekne dopĺňajú atmosféru na štadióne. Inak je tu jedna skladba a zvuk lopty patrí medzi to najotravnejšie, čo ste kedy počuli. A to vlastne tak akosi vystihuje celý Active Soccer 2 DX. Sú tu svetlé momenty a veci, ktoré zabavia. S kamošmi pred TV si raz za čas slušne užijete pár chvíľ a to až ôsmi. No je tu strašne veľa chýb a nakoniec aj neadekvátna cena hry. Ak by kvalite prevedenia zodpovedala požadovaná suma, dalo by sa to prehrýzť. Ale s cenovkou 15 eur sa oplatí len čakať na poriadnu akciu.


napísal matus_ace 4.5.2016
Páči sa mi!
VIDEÁ Z HRY
4.0
Vo svete
5.2
Ohodnotiť
ACTIVE SOCCER 2 DX
+ obrovský lokálny multiplayer
+ do hry sa dostanete ihneď
+ prítomnosť editora
- vysoká cena
- bugy a glitche
- menu
- zvuk
- balans herných situácií


RECENZIE HRÁČOV
Xbox One

Vývoj: The Fox Software
Štýl: Šport
Dátum vydania:  marec 2016
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Praskanie v zdroji (8)
Zdravím, mám problém s PC. Keď zapojím kábel do el...
|Ms windows cd key (18)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Hodinky (6)
Uvažujete o kúpe hodiniek,náramkov,smart hodiniek ...
|Ps5 hdr (1)
Ahojte idem si sem po radu ohľadom hdr na ps5.. ak...
|Hitman 2 a hitman 3 (1)
ahojte,sectoráci. mám menši problem,zakúpil som hi...
|Svet, ukrajina, vojny ... (17913)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk