TASTEE: LETHAL TACTICS

TASTEE: LETHAL TACTICS

7.0

Elitní žoldnieri zasahujú

Recenzia na PC verziu

Stratégie v reálnom čase, ale aj tie klasické, ťahové, majú mnoho priaznivcov a sú hráčom dôverne známe. Ale niekde uprostred nich je ešte málo prebádané pole s taktickými titulmi, ktoré ponúkajú simultánne ťahové boje. Do tejto kategórie patrí aj hra Tastee a už pri prvom pohľade sme jej žoldnierom nemohli odolať.

V hre povediete do boja elitný tím, ktorý sa postaví proti dílerom drog a z úvodných štyroch sa čoskoro rozšíri až na dvanásť členov. Do misií, ktoré sa postupne odomykajú na mape regiónu, nastupujete s ľubovoľným kvartetom žoldnierov. Na začiatku je k dispozícii len hromotĺk Linus, ktorého špecialitou je prerážanie drevených bariér, granátnik Baron, lovkyňa Ares a elegán s dvomi pištoľami a oslepujúcimi granátmi Denton. Počas misií sa však sprístupňujú ďalší borci s rôznymi špecializáciami, schopnosťami a atribútmi, ktoré určujú ich dohľad, rýchlosť pohybu a čas potrebný na zameranie cieľa. Možných kombinácií postáv je teda veľa a je dôležité prihliadať na to, čo dokážu. Na niektoré úkony v misii sa jednotliví borci hodia viac, na iné menej. Môžu pozitívne prekvapiť alebo aj sklamú.

Každú postavu v štvorčlennej skupine síce ovládate individuálne a môžete jej veľmi podrobne naplánovať každý krok, ale výsledný efekt vždy záleží aj od daností jednotlivcov. V aktuálnom kole nastavíte svojim zverencom činnosti, ktoré majú vykonať: pohyb s možnosťou prikrčenia alebo behom, uhol pohľadu, prípadne použitie špeciálnej vlastnosti. Vznikne vám línia pohybu, ktorá môže mať niekoľko bodov a špecifických úkonov. Potom ukončíte svoj ťah a čakáte, kým v rovnakom čase nezadá príkazy svojmu tímu váš nepriateľ. Nasleduje vyhodnotenie situácie a sledujete počínanie všetkých postáv súčasne. Keď sa cesty znepriatelených postáv pretnú, zvyčajne dôjde k  automatickej prestrelke, v ktorej víťazí borec s lepšou taktickou pozíciou alebo spravidla ten, ktorý dokáže rýchlejšie zamerať protivníka.

TASTEE: Lethal Tactics
TASTEE: Lethal Tactics Niekedy je to kto z koho a výsledok záleží aj na atribútoch žoldnierov.
Niekedy je to kto z koho a výsledok záleží aj na atribútoch žoldnierov.


TASTEE: Lethal Tactics Misia splnená, ale tie straty ma vyšli dosť draho.
Misia splnená, ale tie straty ma vyšli dosť draho.


TASTEE: Lethal Tactics Nespoliehajte sa na to, že najskôr vyčistíte oblasť a potom splníte úlohu. V misiách dostávajú nepriatelia posily.
Nespoliehajte sa na to, že najskôr vyčistíte oblasť a potom splníte úlohu. V misiách dostávajú nepriatelia posily.





Znie to dobre, ale v praxi to, bohužiaľ, až tak ideálne neprebieha.  Aj napriek precíznemu plánovaniu a možnosti sledovať svoj tím nanečisto v preview režime, majú niektoré konflikty v praxi nepochopiteľné vyvrcholenie. Dôvody sú rôzne. V prvom rade môžu hráča zmiasť „duchovia", teda siluety postáv , ktoré sú na miestach, kde boli naposledy videní nepriatelia. Či už totiž hráte proti živým protivníkom alebo proti AI, musíte počítať s tým, že vaši oponenti sú takmer neustále v pohybe, rovnako ako vy. Tutoriál s nehybnými protivníkmi je síce vydarený, ale nepripraví vás na realitu. V ostrom boji nepriateľ nebude len pasívne čakať, kým sa priblížite a kalkulácia v preview režime  je preto zvyčajne chybná. Napríklad plánujete obísť svoj cieľ a prekvapiť ho odzadu, no v praxi sa môže stať, že ho stretnete na polceste , keď vám pôjde oproti. Výsledok takéhoto duelu už ale neovplyvníte, môžete len dúfať, že váš borec reaguje rýchlejšie.

Váš precízne naplánovaný postup môže stroskotať aj na zle nastavených pohľadoch žoldnierov. Ak sa pri pohybe váš borec nepozerá v správnej chvíli správnym smerom, v lepšom prípade nepriateľ prejde popri ňom a v tom horšom máte o postavu menej.  A niekedy sú tie uhly pohľadov diskutabilné. Možno je to len otázka praxe a zvyku, v každom prípade mi priebeh mnohých situácií v boji pripadal nerealistický a chvíľami až absurdný. Okrem toho môžu prekážať špecifické prvky. Je zvláštne, keď váš snajper niekedy opakovanie netrafí výbušný sud. A je škoda, že sa nedá vykláňať a nazerať spoza rohov či vstupovať do budov cez okná.

Zvíťaziť vďaka svojmu umu a precíznemu plánovaniu sa však dá, no určite to neprebehne podľa vašich predstáv a len ojedinele bez strát. Vaši žoldnieri - nebožtíci síce budú pri štarte ďalšej misie úplne fit, ale prídete o časť financií, ktoré sú odmenou za splnenie hlavnej úlohy bez straty člena tímu. To je popri bonuse za dokončenie primárnych cieľov (vyzdvihnutie všetkých zásielok, zničenie drog, zabezpečenie zásob zbraní) v krátkom čase štandardné nepovinné zadanie a bude vás mrzieť, keď zlyháte a nemusí to byť priamo vašou vinou.

V sólo režime si okrem kampane môžete zvoliť aj prax, kde si vyberiete ľubovoľnú mapu a cieľom je vo zvolenom čase vystrieľať rovnako veľký tím nepriateľov. To je vlastne príprava na multiplayer s rebríčkom, kde musíte eliminovať družinu iného hráča. Aj tu sú ťahy simultánne. Hra po sieti pritom umožňuje odísť z rozohraného zápasu a vrátiť sa k nemu neskôr. Môžete pokojne vypnúť hru alebo odštartovať inú bitku a v každej pokračujete, keď súper vykoná ťah alebo na to máte chuť. Tastee používa notifikáciu a môže vás na progres upozorňovať emailom. Dokonca môžete rozohrať online hru bez súpera. Určíte svojim postavám, aké akcie vykonajú v prvom ťahu, váš protivník sa pripojí dodatočne a keď naprogramuje svojich žoldnierov, dokončí sa kolo a vy dostanete oznam, že môžete pokračovať v zápase.

Grafika hry nie je úplne top, ale dizajn máp je vydarený a komiksový výzor postáv je dobrým riešením. Ovládanie a orientácia v teréne sú bezproblémové a celková prezentácia hry slušná. Cena produktu primeraná. Za 15 eur dostanete solídnu taktickú hru, ktorá vie pobaviť.

Tastee je príjemná stratégia so simultánnymi ťahmi, ktorá však má určité rezervy a hlavne záleží na tom, či vám sadne bojový systém. Má totiž určité úskalia a buď si zvyknete, alebo nie. Na základe toho pri hre zotrváte dlhšie alebo po niekoľkých hodinách hodíte do ringu uterák a Tastee pustíte k vode. V zásade sa ale jedná o slušnú zábavu pre priaznivcov taktických hier.

TASTEE: Lethal Tactics
TASTEE: Lethal Tactics V multiplayeri môžete pokojne vyskočiť z hry a pokračovať v boji inokedy.
V multiplayeri môžete pokojne vyskočiť z hry a pokračovať v boji inokedy.


TASTEE: Lethal Tactics Postavám môžete v každom kole nastaviť niekoľko činností a svoj plán otestovať. Lenže naostro to aj tak prebehne trochu inak.
Postavám môžete v každom kole nastaviť niekoľko činností a svoj plán otestovať. Lenže naostro to aj tak prebehne trochu inak.


TASTEE: Lethal Tactics Postupne si odomknete 12 žoldnierov v komiksovom štýle.
Postupne si odomknete 12 žoldnierov v komiksovom štýle.






napísal uni 24.5.2016
Páči sa mi!
VIDEÁ Z HRY
7.0
Vo svete
7.4
Ohodnotiť
TASTEE: LETHAL TACTICS
+ slušný základ v simultánnych ťahových bitkách
+ rôzne postavy s komiksovým vzhľadom a odlišnými vlastnosťami
+ online multiplayer, z ktorého môžete kedykoľvek vyskočiť a vrátiť sa späť
+ dostatočne vyspelá AI
- simultánne boje majú určité slabiny a nedostatky
- preview režim je zavádzajúci a môže byť kontraproduktívny
- mohlo byť o niečo viac obsahu
Hardverové požiadavky:
Minimálne požiadavky: CPU Dual Core 2.5GHz, 4 GB RAM, Radeon HD 4000, OS Win Vista


RECENZIE HRÁČOV
PC

Vývoj: SkyBox Labs
Štýl: Stratégia / Taktická
Web: domovská stránka hry
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (1)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Speedlink competition pro extr... (0)
Zdravim, som lama mám otázku.Kúpil som si SpeedLin...
|Mw3 2011 xbox series x multipl... (2)
Čaute, kúpil som si fyzickú kópiu MW3 x360. Hra fu...
|Poľovnícke hry - hunter simula... (6)
je ich viacero,ale v tomto vlákne by som sa chcel ...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19517)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk