YO-KAI WATCH

YO-KAI WATCH

8.0

Chyťte ich všetkých!

Recenzia na 3DS verziu

Level 5 je štúdio obdarené zmyslom pre vytváranie nových sérií. Kedysi dalo dokopy Dark Cloud pre Sony a potom sa vrhlo na fantastické puzzle dobrodružstvá profesora Laytona. Vývojári vás nechali mlátiť sa v Little Breakers Experience a pretransformovali futbalové stretnutia do RPG súbojov pre Inazumu Eleven. Poslali malého chlapca do skvostných svetov Ni no kuni.

Najnovšie ulietavajú Japonci na sérii s duchmi v malom mestečku. Od vydania jednotky ubehli už tri roky a Yo-Kai Watch sa stal reprezentatívnou hrou pre letné seansy. V druhom júlovom týždni vyšli nové časti a obchádzkou cez USA (vlani na jeseň) sa dostáva Yo-Kai Watch do Európy. Medzičasom vznikla manga i animé seriál, čo potvrdilo úspech zavedenej značky a expanziu na ďalšie médiá. Yo-Kai Watch je v Japonsku už nový fenomén a my sme tradične pozadu – je načase naskočiť na ošiaľ nepokojných duchov.

Vydávanie hier v letnom období nie je náhodné. Časové zameranie je totiž podobne prepojené v deji, kde sa chlapec Nate rozhodne hľadať chrobáky v rámci domácej úlohy a narazí vedľa svätého stromu na gacha-mašinu. Vloží do nej mincu a zrazu z nej vypadne ukecaný duch menom Twister, ktorý sa rozhodne stať Natovým spoločníkom i sprievodcom po mestečku Springdale, kde je na pohľad duchov oveľa viac. Niektorí stoja za neplechami či trápeniami ľudí - aj Nate zistí, že za hádkou rodičov (ktorí sa nikdy nepustili do seba), stojí niekto neznámy a manipuluje ich mysle. Niektorí yo-kai majú svoju povahu i poslanie a ovplyvňujú okolie aj nedobrovoľne. A zrazu Whisper dáva radu, ako využiť hodinky Yo-Kai Watch, čo slúžia ako radar na objavovanie duchov a ich zameriavanie. Vašou úlohou bude objavovať duchov, bojovať proti neprispôsobivým a pomáhať ľudom v mestečku. A niekde v mysli vám snorí dilema, či podobné schopnosti nemá aj niekto iný...

Yo-Kai Watch

Drobec Jibanyan tasí jeden z najsilnejších úderov na začiatku.
Yo-Kai Watch

Nenápadná trojica bojovníkov: uchrápaný, posmutnelý a pravdovravný.
Yo-Kai Watch

Cadin a Jibanyan sú v prvých kapitolách jednými z najspoľahlivejších borcov.

Yo-Kai Watch cieli na pomerne mladú skupinu hráčov, preto nedostal príliš košatý dej. Nevadí, stále máte čo objavovať (svet, postavy, náplň), lebo yo-kai je u nás taký neznámy fenomén (kto môže, rád si naštuduje), že sa oplatí odhaľovať spojitosti a fungovanie. To, čo je v Japonsku bežná záležitosť, nám pripadá pomerne exotické a od začiatku nás čaká výborná zábava v prvých hodinách. Presne ten originálny pocit na začiatku prvej hry (či filmu), autori nás dostávajú do obrazu a stále živíme nádeje na to, či nás tento fenomén osloví. V tom smere je Yo-Kai Watch výborný debut – veľa vecí funguje inak a kým sa objaví prvá spojitosť s inými hrami žánru, chvíľku to trvá.

Prvotné chytanie motýľov poukáže na mechanizmus hľadania. Po zisku hodiniek sa prepracujete do módu, kde vám v rohu displeja zobrazuje silu signálu a keď už kvíli červenou farbou, môžete sa pustiť do istej aktivity. Zväčša ide o hľadanie nenápadného yo-kaia v útrobách skrýše alebo v konároch stromov, ale kurzor ho odhalí postupne a hoci drobec zdrhá, treba ho sledovať, kým sa vám ho nepodarí nadobro prilákať. Samozrejme, nastúpi drobný súboj a dočkáte sa hlavnej porcie hry. Popri skúmaní sveta, kde môžete oslovovať rozličné (i kľúčové) postavy, byť v interakcii s predmetmi, ako je automat na nápoje alebo odhaľovať takzvané civilné dungeony, je práve boj najväčším lákadlom.

A v tomto momente príde azda najväčšie odhalenie domény a jej chytľavosti. Yo-kai Watch sa sčasti hrá ako Pokémon. Keď získate prvých yo-kai do zbierky (a veľkého Medaillonu), máte prvotnú partiu, ktorá sa môže pustiť do boja s ostatnými. Vašou úlohou bude zozbierať ich všetkých (klasika!), lebo ponúknu lepšie možnosti, variácie a navyše sa dajú úžasne mixovať. Súbojový systém dosť zjednoduší mechanizmy v prospech mladších hráčov a navyše implementuje minihry. Napríklad postavy útočia základnými údermi úplne bežne – až na vyvolanie špeciálnych treba aktivitu: obkresliť daný obrázok, krútiť stylusom do kruhu, ťukať na bubliny na displeji. Keď je váš yo-kai ranený, treba ho očistiť a ten úkon si žiada niečo podobné: ťukať, rozbíjať sklo na displeji alebo iné aktivity. Súboje sú dynamické, úlohy po čase podobné, ale stále sa niečo deje a drží vás v strehu. Špeciálne údery majú opodstatnenie: raz oslabíte štatistiky oponentov, inokedy zasadíte mocný úder. Bojujete, kým nevyhráte. Azda sa potom protivník pridá k vám alebo ho skúsite ešte jedlom prilákať, prípadne zdúchne preč.

Zbieraným yo-kai postavičkám zvyšujete level vďaka získaným skúsenostiam z boja. Vyšší level je aj vstupenka k lepším vlastnostiam, napríklad viacnásobnému používaniu špeciálneho úderu v jednom súboji. Už do desiateho levelu príde pár dobrých vylepšení a možnosti nekončia. Yo-Kai sú už po zisku rozdelení do viacerých kategórií, takže viete, kto je v skupine. A pozor, vzájomné spojenia nesú bonusy: ak máte pár yo-kaiov tej istej kategórie, vzniká kvalitná symbióza do boja. Yo-Kai sú navyše rozdelení do tried, pričom jasne platí, že čím vyššia, tým silnejší bojovníci (začínate na F, šplháte sa vyššie).

Príbeh rozdelený na 12 kapitol núka relatívne jednoduché úlohy, čo je dané prístupnosťou k mladým hráčom. A predsa dokáže zaujať, lebo autori na pohľad znížili limit fantasy prvkov a nechávajú vás bádať v civilnom mestečku Springdale. Dokonca aj prvé bludiská majú povahu dostupných miest - či je to nenápadná cestička za domami, odľahlá lokalita za obchodným domom alebo obyčajný kanál s prepletenými chodbami. Civilné dungeony dajú hre dobrý nádych, ctia si však pravidlá žánru, takže vás nepustia ďalej skôr, ako sami chcú alebo do nich zavítate neskôr znova, keď sa otvoria isté časti.

Herná náplň vychádza zo scenára, takže kým plníte príbehové misie, ktoré sú rozdrobené na maličké úlohy, venujete sa aj konverzácii či spoznávaniu postáv. Ale ak si nájdete chvíľku, môžete nachádzať vzácne typy yo-kai, plniť opakovane vedľajšie úlohy alebo pomáhať civilistom pri službičkách alebo jasne formulovaných požiadavkách. Aj tu sa nádherne prejavujú jednotlivé yo-kai druhy: ak je niekto smutný, zrejme za tým stojí yo-kai nesúci žiaľ, ak sa niekto rád háda či hovorí tvrdú pravdu, bude za tým Tell-Tell, čo si neberie servítku pred ústa pri posadnutí ľudí a nechá ich povedať všetko druhým do očí.

Vedľajšie úlohy majú jednoduchú náplň: doniesť nedostupné predmety, pomôcť poraziť horšieho yo-kai či vypratať z lokality nespratníkov. Hravosť sa prejavuje v odmenách - krátkych vtipných scénach, kde sa yo-kai tvári šťastne alebo mu niečo ujde spod nosa. Mesto je plné rôznych druhov a núkajú sa aj naháňačky za takzvanými yo-kai kriminálnikmi, ktorých treba dolapiť v réžii špehujúcej agentúry.

O náplň sa netreba báť – a najmä stále sa ženiete za ultimátnym cieľom nájsť všetkých yo-kai (viac ako 220 druhov) a vytrénovať ich na solídny level. Postupne získate aj ich silnejšie druhy či spojenia s predmetmi a inými typmi. Fanúšikovia si postupne odčítajú aj osem rôznych tried, ich silné a slabé stránky či interakcie. A pre najväčších borcov sú pripravené legendárne Yo-Kai druhy. Pikoškou je silný Namahage Yo-Kai, ktorého nájdete ako bonusového bossa – ak budete chodiť na prechode pre chodcov stále na červenú, príde vás vyzvať a doraziť. Bude vám dlho trvať odolať a poraziť ho.

Yo-Kai Watch

Smetné koše sú pre yo-kai veľmi populárne skrýše.
Yo-Kai Watch

Malý, sympatický, oranžový. Jibanyana treba hľadať, potom ho nepustíte zo skupiny.
Yo-Kai Watch

Whisper je absolútny spoločník. Nielen prvý yo-kai, ale studnica múdrosti a dobrých vtipov.

Pri nevyhnutnom porovnaní s Pokémonmi sa zdá, že Yo-Kai Watch má ľahšiu náplň a je prístupnejší pre mladých hráčov. Je to pravda, aj rozličné minihry či nekomplikované úlohy fandia začiatočníkom. Ale pre otrlých a fanúšikov JRPG sa tu nachádza dostatočné množstvo obsahu, netreba sa báť, že po 10-15 hodinách nebudete mať čo robiť. Opakovanie úloh je na mieste, ale pri neustálych bojoch sa aj učíte nové veci a ako správny prvý diel v sérii vás dokáže prekvapovať aspoň do polovice príbehu.

Grafika prispôsobená možnostiam 3DS využíva istú štylizáciu, no drží sa v medziach civilného mesta. Je to sčasti prekvapivý prístup, ale autori ľahšie inštalujú japonské spirituálne prvky do známych miest – európski a americkí hráči budú viac prekvapení, zatiaľ čo domáci budú hrať na istotu. Dabing je tradične ukričaný, britskí herci sa snažia prehlušiť originál.

Level 5 má stále patent na nové série. Yo-Kai Watch má jasné ambície byť jednou z najvýraznejších sérii tejto generácie – Layton a Inazuma štartovali ešte na DS, ale Yo-Kai určuje smer a patrí medzi 3DS hity. Takže ak chcete zistiť, na čom Japonci už tri roky fičia a čo vyzýva mocných Pokémonov, je načase.


napísal Korec 19.7.2016
Páči sa mi!
8.0
Vo svete
7.6
Ohodnotiť
YO-KAI WATCH
+ zaujímavý svet
+ vhodná japonská civilná štylizácia
+ yo-kai druhy a vyznenia
+ súbojový systém
+ chytľavá hrateľnosť
- niektoré jednoduché úlohy
- horšia orientácia vo svete, slabšia mapa


RECENZIE HRÁČOV
3DS

Vývoj: Nintendo / Level-5
Štýl: Arkáda
Dátum vydania: 29. apríl 2016
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
| Yo-Kai Watch 19.7.2016
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (1)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Speedlink competition pro extr... (0)
Zdravim, som lama mám otázku.Kúpil som si SpeedLin...
|Mw3 2011 xbox series x multipl... (2)
Čaute, kúpil som si fyzickú kópiu MW3 x360. Hra fu...
|Poľovnícke hry - hunter simula... (6)
je ich viacero,ale v tomto vlákne by som sa chcel ...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19553)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk