POKÉMON GO

POKÉMON GO

7.0

Aj vana bí d véry best...

Recenzia na Mobil verziu

Áno, je to už tak. Posledné dni patria Pokémonom a ak ste presvedčení, že vám sa do obývačky určite nedostanú, skúste si stiahnuť Pokémon Go z App Store alebo Google Play a môžete sa aj na vlastné oči presvedčiť, že v skrini, pod stolom, za posteľou alebo aj na záchode či v kúpeľni sa vám nejaký ten Pokémon určite ukrýva.

Vo vzduchu cítiť vôňu 90. rokov a ak sa vyberiete do mesta s telefónom v ruke, ľudia naokolo si už pomaly prestávajú myslieť, že si fotíte selfie. Skôr vám sami ustúpia z cesty, aby ste mohli chytiť toho Charizarda, pretože vašu kariéru trénera plne rešpektujú. Už prichádza váš autobus a práve sa vám na zastávke zjavili dvaja noví Pokémoni? Nevadí, veď o pár minút ide ďalší autobus. To počká. Divoký Drowzee ale už rozhodne čakať nebude. A toto nie je príbeh z ríše imaginárnych predstáv mojej mysle, ale skutočný príbeh (nie, tentokrát to neukončím foneticky napísaným anglickým textom)! V podstate je jedno, koľko máte rokov, táto raketovo rastúca mánia je nákazlivá v každom veku. Navyše Nintendo obmedzovalo hranie hry len na základe regiónu, čo asi každý z vás veľmi dobre vie. A väčšina z vás na podobné obmedzenia aj tak kašľala, pretože koho zaujímajú nejaké obmedzenia, keď sa od vášho paneláku vzďaľuje Pikachu a spolu s ním aj vaša kariéra nádejného trénera Pokémonov.

Prečo sú vlastne všade Pokémoni? Pokémon Go je v poslednej dobe naozaj všade a šialenstvo týchto rozmerov sme tu už dávno nemali. O hre ako takej však vieme už niekoľko mesiacov. Minulý rok sa trojica Pokémon Company Group, Nintendo a Google rozhodli investovať do štúdia Niantic, ktoré je vlastne divíziou Google, 20 miliónov dolárov. Ide o herné štúdio, ktoré má za úlohy prinášať nové nápady a pretvárať ich do reality. My sme dokonca minulý rok vyspovedali marketingovú manažérku štúdia Niantic Labs, pričom sme sa v rozhovore venovali hre Ingress, pri ktorej to vlastne celé začalo. Pokémon Go je v podstate obdobou Ingress, hry, ktorá taktiež využívala rozšírenú realitu a zaujímavé miesta v okolí na progres a následné súboje v tímoch cez portály. Pokémon Go teda stavia na základoch tejto hry, no práve vďaka spolupráci s Nintendom ju autori mohli vylepšiť a pretvoriť do podoby, ktorú máme teraz k dispozícii. Nebyť Ingress, pravdepodobne by teraz nikto z nás nebol na úspešnej ceste stať sa najlepším trénerom Pokémonov.

Pokémon Go

Lovenie Pokémonov prebieha s rozšírenou realitou, ktorú ale môžete vypnúť.
Pokémon Go

Kilometre poctivo odkráčané, aká bude odmena?
Pokémon Go

Každý Pokémon so sebou nesie štatistiky, ktoré mu určujú zdravie, silu a iné atribúty.

Berieme smartfón do ruky a vyrážame sa na lov. Rada pre vás - ešte predtým ako vyjdete z dverí, sa uistite, či máte baterku telefónu nabitú na 100%. Samozrejme, toto nie je pravidlo, ale čím dlhšie vám vydrží batéria, tým lepšie. Pokémon Go je minimálne v jeho aktuálnej verzii veľkým žrútom baterky, pretože pre hranie hry je potrebné mať v podstate neustále zapnutý displej, dáta a taktiež GPS. Táto kombinácia predstavuje poriadnu záťaž, takže ak aj pôjdete von s plne nabitým telefónom, počítajte s tým, že vám nevydrží viac ako zopár hodín (v závislosti od telefónu a kapacity batérie), no v priemere od tých dvoch do štyroch hodín. V hre je už teraz možné zapnúť šetriaci režim, ktorý funguje tak, že ak si dáte telefón do vrecka dole hlavou, displej telefónu stmavne a tým by sa vám mali ušetriť nejaké tie percentá baterky. O probléme s vysokou spotrebou však autori vedia, a tak na väčšej optimalizácií už v Niantic Labs pracujú, no kedy sa dočkáme aktualizácie, ktorá tento problém bude riešiť, zatiaľ nie je známe.

Čo sa týka dát, to je ďalšia vec, na ktorú by ste si mali dávať pozor. Presný údaj, koľko megabitov si zoberie Pokémon Go za hodinu, neviem, ale odhadom to je okolo 10 MB. Ak máte dátový balíček a ste ešte v limite s plnou rýchlosťou, ste v pohode, no ak aj prekročíte dátový balík, Pokémon Go je bez problémov možné hrať aj pri obmedzenej rýchlosti internetu. Konkrétne môžem potvrdiť, že rýchlosť internetu po limite od O2 na hranie Pokémonov bohato postačuje, aj keď občas môžete počítať s pomalším načítavaním modelov s Pokémonmi, ktorých ešte nemáte chytených, respektíve ste ich ešte nevideli.

Ešte predtým ako sa pustíte do lovenia Pokémonov, sa musíte do hry prihlásiť buď s vašim účtom Google (ak hráte na Androide), alebo registráciou priamo na serveri vývojárov. Najjednoduchšie je to však priamo s vaším účtom Google, respektíve Gmailom. Po prihlásení prichádza na rad vytvorenie vašej hernej postavy v niekoľkých jednoduchých krokoch. Na výber tu máte z viacerých možností úprav, a to od farby vlasov, pokožky, cez motívy oblečenia - bunda, nohavice či topánky. Následne si už len stačí vybrať vašu prezývku/meno. Všetko vám to zaberie maximálne niekoľko minút a môžete vyraziť na lov. Prichádza úvodný kontakt s užívateľským prostredím hry, ktoré môže pôsobiť na prvý pohľad neprehľadne, no v skutočnosti je veľmi jednoduché a intuitívne.

Na obrazovke telefónu vidíte vašu postavu na mape, ktorá je vlastne vaším okolím. Ďalej Pokéball, čo je menu, ktoré budete najviac používať, no a nakoniec ikonu s vašou postavou a výškou levelu, kde po kliknutí nájdete prehľadne rozpísané základne údaje o vás a aký dobrý tréner ste. Ako som už spomenul, Pokéball nie je dôležitý len pre chytanie Pokémonov - po jeho rozkliknutí na hlavnej obrazovke sa vám zjavia možnosti, ktoré sú pre vás kľúčové. V Pokéballe totiž môžete nájsť ukrytých všetkých Pokémonov, ktorých ste už chytili, ale taktiež aj vajíčka, z ktorých sa Pokémoni musia vyliahnuť. Vašich Pokémonov môžete rozlišovať napríklad podľa ich útočnej sily, ktorá je určená v jednotkách CP (Combat Power). Túto silu je možné zvyšovať buď za takzvaný hviezdny prach, alebo dobre známym vývinom. Každého Pokémona môžete nechať vyvinúť na jeho ďalší stupeň. Presne tak ako to poznáte. Na to však potrebujete istý počet cukríkov určených špeciálne pre daného Pokémona.

Čo sa týka opatery vajec, namiesto ich udržovania v teple sa v skutočnosti zahrejete hlavne vy. Každé vajce má totiž vopred stanovené kilometre, ktoré musíte odkráčať, aby sa z vajca vyliahol Pokémon. Konkrétne sú tu tri kategórie - 2 km, 5 km a 10 km. Zvyčajne to je tak, že čím menej kilometrov musíte prejsť, tým bežnejší Pokémon sa vo vajci ukrýva. Ak si už ale teraz v hlave tvoríte scenáre, ako si zapnete Pokémon Go pri ceste autom do práce a hneď nazbierate zopár kilometrov, na to môžete rovno zabudnúť. Hra totiž sleduje vašu rýchlosť a ak prekročíte 15 km/h, počítanie prejdenej vzdialenosti sa zastaví. Ďalej si však aplikácia overuje aj ďalšie senzory v mobilnom telefóne, čím sa uisťuje, že skutočne kráčate (aj keď hráči sa už stihli vynájsť a vymysleli niekoľko spôsobov, ako počítadlo oklamať).

Ďalej Pokéball skrýva veľmi známy Pokédex, kde nájdete zoznam všetkých Pokémonov, ktorých je možné chytiť. Za šampióna sa tak budete môcť považovať, až keď získate všetkých 133. Celý Pokédex je postavený tak, že mi pripomína staré albumy Pokémonov, aj keď ide o úplne jednoduchý zoznam bez väčšieho dizajnérskeho majstrovstva. Po otvorení Pokédexu totiž vidíte len tých Pokémonov, ktorých ste už chytili. Pri listovaní medzi nimi sa ale zobrazia aj tí, ktorých ste už videli, no nechytili. Neviem, či teraz ide o bug alebo funkciu, no je to celkom mätúce. Po rozkliknutí Pokémona už však k vám neprehovorí Pokédex, ako ste na to zvyknutí zo seriálu a namiesto toho sa iba zobrazí krátky text s informáciami o danom Pokémonovi.

Nakoniec nemôže chýbať ani obchod, kde si viete za mince kupovať predmety, ak sa vám nechce čakať. Mince však taktiež môžete získať hraním, a to bránením PokeGymov, ku ktorým sa ešte dostaneme. Počet mincí, ktoré získate za bránenie, závisí od toho, koľko Pokémonov ste postavili do obrany Gymu. Inak si mince môžete kúpiť aj za reálne peniaze, pričom suma sa tu pohybuje od jedného dolára za 100 mincí po sto dolárov za 14,500 mincí.

No dosť už bolo behania v menu, poďme späť na mapu. Najskôr pri pohľade na ňu môžete byť mierne dezorientovaní - je to dosť detailná mapa s chodníkmi a cestami okolo vás a niekoľkými zvláštnymi bodmi vo vašom okolí. Čo to je? Ide o virtuálne body, ktoré sa vytvárajú na základe frekventovaných, no zároveň bezpečných miest. Väčšinou sa teda jedná o nejaké pamiatky, pamätníky, sochy alebo vo veľkej miere aj kostoly. Taktiež môžu byť takto označené aj školy alebo obchodné centrá, prípadne cestovné uzly - napríklad železničné stanice, letiská a autobusové zastávky. Nie všetky body sú ale rovnaké.Hra obsahuje dva druhy bodov - prvé sú PokéStopy a druhé telocvične pre Pokémonov, takzvaný PokéGym. PokéStopy sa vyskytujú častejšie - ak ste v ich blízkosti, stačí na ne kliknúť, zobrazí sa vám názov daného miesta a obrázok, ktorý stačí roztočiť a dostanete nejaké tie odmeny. Spravidla ide o Pokébally, ale aj vajíčka či už spomínané predmety, ako vábnička na Pokémonov, alebo liek, ktorý dokáže vyliečiť vašich zranených Pokémonov. Menej časté sú už telocvične pre Pokémonov, ktoré sú aktuálne asi tým najdôležitejším miestom v celej hre.

Pokémon Go

Každá telocvičňa má svojich ochrancov.
Pokémon Go

Ktorý tím si vyberiete vy?
Pokémon Go

Dôležitá udalosť - práve prebieha vývin Pokémona.

Aby sme ale nezabudli na samotné chytanie Pokémonov - v pravom rohu sa vám zobrazujú Pokémoni, ktorí sú nablízku. Čím viac stôp majú pod svojím obrázkom, tým sú ďalej. No a ak sa vám obrázok Pokémona nezobrazuje, znamená to, že ho ešte v zbierke nemáte. Ak počas chôdze narazíte na nejakého Pokémona, stačí naň kliknúť a spúšťa sa lov. Zapne sa vaša predná kamera a zvyčajne Pokémon stojí hneď pred vami - v takom prípade stačí dať prst na Pokéball a hodiť ho na Pokémona. Čím presnejšie loptu hodíte, tým je väčšia šanca, že vám Pokémon skončí v Pokéballe. Za dobrý hod navyše môžete získať aj bonusové body skúseností.

Ak už máte dostatočný počet Pokémonov a dosiahli ste aspoň piaty level, smiete vstúpiť do telocvične, kde môžete vašich Pokémonov trénovať. Tieto body sú natoľko dôležité, že ich musíte obsadzovať a zároveň chrániť. Dokonca aj telocvičňa ako taká má svoj vlastný level, ktorým sa určuje celková sila Gymu, ale aj to, koľko trénerov môže Gym chrániť. No ešte predtým ako sa vôbec môžete do tréningu a ochrany pustiť, musíte si zvoliť, za ktorý z trojice tímov budete hrať. Vybrať si môžete tím Instinct, Mystic a Valor. Po zvolení vám už nič nebráni v tom, aby ste sa mohli naplno pustiť do obsadzovania Gymov. Ak sa vám nad danými Pokémonmi podarí zvíťaziť, oslabíte telocvičňu, až ju napokon môžete celú získať. Zároveň musíte dávať pozor na útoky ostatných hráčov, a teda je potrebné na obranu Gymu postaviť dobrých Pokémonov.

Keď to zhrniem, celý koncept Pokémon Go nie je ešte úplne dotiahnutý do konca a autori budú musieť zapracovať na niektorých funkciách. Chýbajúca možnosť výmeny Pokémonov je tu citeľná, najmä keď ide o jednu z najtradičnejších aktivít súvisiacu s Pokémonmi v reálnom svete. Ak ste vyrastali v 90. rokoch a Pokémonov ste mali radi, určite ste si aj vy vymieňali kartičky Pokémonov s vašimi kamarátmi, aby ste ich mali všetkých a zaplnili tak celý album. Dobrou správou ale je, že autori na pridaní tejto funkcie pracujú. Taktiež nie je možné prehliadnuť niekoľko chýb, kedy hra napríklad zamrzne pri chytaní Pokémonov, spomínané rýchle vybíjanie batérie či aktuálne aj preťažené servery.

Mánia okolo Pokémon Go je skutočne veľká a dá sa povedať, že zaslúžene. Otázne teraz je, či si Niantic a Nintendo dokážu udržať masívnu skupinu hráčov pri sebe aj v najbližších mesiacoch. A toto sa im môže podariť len vtedy, ak hru budú podporovať a pravidelne aktualizovať. V momentálnom stave je totiž z dlhodobého hľadiska odsúdená na zánik.

Ak by ste potrebovali návod na hru zhrnuli sme niekoľko základných tipov.


napísal play3man 18.7.2016
Páči sa mi!
7.0
Vo svete
6.8
Ohodnotiť
POKÉMON GO
+ nádejný koncept moderných Pokémonov
+ interakcia s reálnym svetom a ostatnými hráčmi
+ motivácia prechádzať sa, loviť a vylepšovať svoje trénerske schopnosti
+ možnosť zlepšovať a vyvíjať Pokémonov
- rýchle vybíjanie batérie, rôzne bugy
- zatiaľ chýbajú zásadné funkcie (napríklad výmena Pokémonov)


RECENZIE HRÁČOV
Pokémon Go
7.0
KALOR    9.8.2016
Máš doma telku ako každý? Si ovca. ...prečítať celé
Mobil

Vývoj: Pokémon Company / Niantic
Štýl: RPG
Web: domovská stránka hry
Dátum vydania: 13. júl 2016
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Dolby vision (1)
Zdravím, chcem sa opýtať na nejaké riešenie ohľado...
|Android smartphone do 200-250 ... (4)
Zdravím vás. Vedel by niekto poradiť budget telefó...
|Wifi a ethernet (9)
Ahojte, Mám problém s pripojením pc na net. Vše...
|Dragons dogma ii cz/sk forum (1)
https://steamcommunity.com/app/2054970/discussions...
|Ms windows cd key (33)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Svet, ukrajina, vojny ... (18423)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk