FORZA HORIZON 3

FORZA HORIZON 3

Do Austrálie na automobilový festival

Dojmy

Horizon podséria začala ako odbočka od hlavnej Forza série pred 4 rokmi a mala zasýtiť hladných arkádových fanúšikov, ktorí vtedy nariekali za strateným Project Gotham Racing. Za hrou vtedy stálo nové britské štúdio Playground Games a ktovie, či autori vtedy vôbec tušili, kam to s touto podsériou nakoniec dotiahnu. Forza Motorsport je vynikajúca pretekárska kolekcia, no Horizon si ihneď podmanila milióny fanúšikov, a dokonca  si dovolím povedať, že vďaka skvelej uvoľnenej festivalovej atmosfére ju mám už radšej ako hlavnú sériu.

Už dlho sme vedeli, že nás tento rok čaká Forza Horizon 3. Už pred oficiálnym predstavením bola hra vlastne akýmsi neverejným tajomstvom. Potom sme videli luxusné Centenario ako titulné auto, neskôr na E3 sme sa už dočkali plného predstavenia. V sprievode melódie skladby Wicked Game sme zavítali do prostredia Austrálie, ktorá ponúka všetko, od slnkom zaliatej pláže, cez lesy, až po púštne duny. Tam všade sa preháňali nadupané športiaky, výkonné terénne autá, no a na záver sa ukázali aj špeciálne buginy. Zdalo sa mi, že necelé dve minúty dokonale zhrnuli ponuku hry, jej novinky a aj atmosféru. Na Gamescome som si vyskúšal demo a musím uznať, že som sa mýlil.

V rôznych racingoch ako takých, naprieč prakticky všetkými platformami za viac ako posledné dve dekády, mám najazdených nespočetne veľa hodín. Mnoho z nich som strávil aj v Horizon hrách. Myslel som si, že viem, čo od hry čakať, veď už sa po otvorenom juhu Európy autori nemali kam posunúť. Niekde dole nájdete aj naše gameplay video, ktoré nahrával pri svojom hraní Lukáš, a už z neho jasne vidíte, že predsa len sa autorom podarilo opäť prekvapiť. Ponuka dema možno nebola rozsiahla, ale rozhodne bola veľmi pútavá.


Hneď prvým prekvapením bolo, že som si hru zahral na PC a v 4K rozlíšení. A vyrazila mi dych. Áno, Forza Horizon 3 prichádza okrem Xbox One aj na PC a je to veľká vec. Hra tam dokáže odomknúť svoj plný potenciál a už z letmého pohľadu je zrejmé, že je obrovský. Austrália v Horizon 3 je doteraz najväčším, najrôznorodejším a najpestrejším prostredím. Je bohatá na detaily a je ich tu naozaj veľa. Rovnako aj cesty vedia byť plné a podobne ako v minulých dieloch sa musíte popasovať aj s premávkou.

V deme sme mali na úvod na výber z trojice áut: Centenario, Mustang a M5. V prvej jazde som dal prednosť dravému Mustangu a naozaj pri hraní môžete mať pocit, že auto žerie ešte aj trávu okolo cesty, keď s revom obieha súperov a v zákrute mu ubieha zadok. Všetko z toho cítite a bavíte sa tým. Viete, že to je nedokonalé auto, ktorého úlohou je rozpustiť ľadovce a vycucať všetku ropu tohto sveta a je trochu problém ho zvládnuť. Potom prišiel rad na Centenario, čo je skutočný elegán a v hre ho dokážete zvládnuť oveľa jednoduchšie. Je to ale neporovnateľne rýchlejšie auto, svet okolo vás sa stráca v machuli a spomalíte len v momente, keď prechádzate kalužami vody.

Okrem toho sme sa na trati naháňali s luxusnými kárami, ako Audi R8, Ferrari FXX alebo Dodge Challenger, no tie je zbytočné vypisovať. Zoznam áut už pravdepodobne dávno dobre poznáte a ak nie, zaberie vám to pár sekúnd vo vyhľadávači. Celkovo ich hra pri vydaní ponúkne 350 v rôznych triedach, takže by si takmer každý mal nájsť svojho obľúbenca. Všetky sú navyše detailne prepracované, či už pri pohľade z exteriéru alebo aj interiéru. Nielen preto, aby ste si ich užívali pri jazdení, kedy naozaj pohladia oko, ale aj pri detailnom prezeraní vo Forza Vista režime.

Jeden pretek v deme sa neskladal len z jazdy autom, ktoré som uviedol vyššie. Skôr to bol taký mix zážitkov, aby sme si toho užili najviac. Prišla križovatka, skončila asfaltová cesta a my sme presadli za volant v Baldwin Motorsports #97 Monster Energy Trophy Truck. Kľukaté lesné cesty nás privítali s otvorenou náručou a museli sme na nich skrotiť tisícku plnokrvníkov pod kapotou, pričom sme si počas jazdy užívali lúče slnka dopadajúce na auto cez listy stromov, krásny prejazd jaskyňou, a dokonca aj jazdu po mokrej pláži pri západe slnka, kde táto pasáž skončila. Ovládať takéto auto je opäť niečo iné a nové a chvíľku si naň treba zvykať.

Ani tam ale demo ukážka neskončila. Horizon hry boli známe vďaka svojim Showcase eventom, v ktorých ste sa postavili proti zdanlivo nerovným súperom z inej ríše, či už to bol vlak, práškovacie lietadlo či balón. A tu som si myslel, že už nič zaujímavejšie autori nevymyslia a zrecyklujú tie najvydarenejšie nápady. Playground ale popustili uzdu fantázii a v Ariel Nomad vás postavia proti Jeepu, ktorý je zavesený na lanách helikoptéry. A vy si túto jazdu užívate už len pre ten pohľad, kedy nad vašou hlavou krúži letiaci Jeep, uhýba pomedzi stromy, jazdí po strechách a v jednej chvíli sa aj v efektnom bode počas skoku križujete. Musíte dať zo seba všetko, aby ste ho dokázali predbehnúť a do cieľa dorazili na prvom mieste.

Počas jazdy plníte aj mnoho vedľajších úloh, ktoré už dávno poznáte zo série a ich úlohou je sociálna interakcia s ďalšími hráčmi a vašimi priateľmi, keď sa s nimi predháňate v tom, kto na určitom úseku dosiahne vyššiu priemernú rýchlosť, ďalej doskočí, lepšie driftuje a podobne, pričom nechýbajú ani výzvy. Svet taktiež ponúkne mnoho možností na objavovanie, budete tak môcť nájsť špeciálne drift zóny, či budete za splnenie určitého kúsku odmenení inou formou, keďže niektoré z nich sú ohodnotené stupňom nebezpečenstva, takzvanými Danger Signs.


Zmien sa dočká aj kariéra. Síce sme priamo v deme nemali možnosť skúsiť niečo priamo z Horizon festivalu, takže nevieme, akým spôsobom bude do hry zakomponovaný, no už sa ho nebudete musieť účastniť len sami, ale budete sa môcť do kampane pustiť aj s priateľmi. Spolu môžete hrať na festivale až štyria. Každý môže jazdiť úplne iný pretek, pokojne aj v úplne inom teréne, stačí sa len spojiť a už idete spolu. Synchronizujú sa ďalšie vaše dáta, ako denná doba, počasie a aj Drivatari. Tí sú už neoddeliteľnou súčasťou série Forza a predstavujú umelú inteligenciu, ktorá sa má učiť jazdiť od samotných hráčov a zároveň je to ďalší zo sociálnych elementov, keďže v hre vašich priateľov online vás reprezentuje váš Drivatar. Jazdením si tiež odomknete perky, ktoré predstavujú bonusy pri vašom hraní.

Prostredie Austrálie je naozaj bohatšie a detailnejšie, výkon aktuálnych konzol ale nie je nafukovací a kým v oblasti herného sveta došlo k veľkému posunu vpred, samotná grafika oproti dvojke neprešla až takými zmenami. Niektoré veci sú vylepšené už na prvý pohľad, autá stále vyzerajú skvele, ale veľký krok vpred to rozhodne nie je. Skvelý je priestorový zvuk, ktorý vás zdvihne zo sedačky a rozpumpuje vám krv v žilách. Hudba je veľmi príjemná, skvele podtrháva atmosféru letného festivalu a opäť sú k dispozícii tematické rádiá so širokou ponukou skladieb.

Forza Horizon 3 vychádza na Xbox One a PC už 27. septembra a ak si hru kúpite na jednej platforme, budete ju môcť hrať aj na druhej, pričom okrem cross-platformových pretekov ponúkne aj funkciu cross save. O zhruba mesiac sa tak na cesty Austrálie bude môcť vydať hromada hráčov a je to naozaj festival, na ktorý sa skutočne môžete tešiť. Playground Games nepoľavili, práve naopak, nastavenú latku zdvihli ešte vyššie. A uvidíme, či nás pri vydaní plnej verzie hry prekvapia ešte niečím ďalším.


napísal matus_ace 23.8.2016
Páči sa mi!
FORZA HORIZON 3


Xbox One
PC
Windows

Vývoj: Microsoft / Playground Games
Štýl: Racing
Dátum vydania: 27. september 2016
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Praskanie v zdroji (8)
Zdravím, mám problém s PC. Keď zapojím kábel do el...
|Ms windows cd key (18)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Hodinky (6)
Uvažujete o kúpe hodiniek,náramkov,smart hodiniek ...
|Ps5 hdr (1)
Ahojte idem si sem po radu ohľadom hdr na ps5.. ak...
|Hitman 2 a hitman 3 (1)
ahojte,sectoráci. mám menši problem,zakúpil som hi...
|Svet, ukrajina, vojny ... (17924)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk