RIVE - WRECK! HACK! DIE! RETRY!

RIVE - WRECK! HACK! DIE! RETRY!

7.5

Bojujte, hackujte, umierajte, zatnite zuby

Recenzia na PC verziu

V prvom rade musím povedať, že nenávidím autorov tejto hry. Vytvoriť totiž titul s fantastickou hrateľnosťou, ale extrémnou obťažnosťou, ktorá privádza aj tých najvytrvalejších hráčov do zúfalstva, je zákerné. Takže hneď na úvod vás vystríham - ak nemáte masochistické sklony a nelákajú vás výzvy, ktoré sú na hranici ľudských schopností, od Rive dajte ruky preč. Ak vám ale nerobí problém stokrát zahynúť na jednom mieste, kým ho konečne zdoláte, aby ste vzápätí narazili na ešte náročnejšiu pasáž, hor sa do umierania!

O tom, že to v tejto hre nebude ani náhodou ľahké, svedčí už samotný názov. Ten vlastne vystihuje všetky aktivity, ktoré vás v hre čakajú. No najfrekventovanejšou je jednoznačne umieranie. Tvorcovia vám hneď v úvode nedajú na výber a musíte hrať hard mód. No dobre, prezradím vám, že si kedykoľvek v leveloch môžete zapnúť soft mód, ktorý je o trošičku jednoduchší a výmenou za vaše silnejšie strely a častejšie pohodené lekárničky prídete o 50% z dosiahnutého skóre.

Ani soft mód ale nie je žiadna prechádza ružovou záhradou a zažijete peklo, len teraz sa už vaše šance na úspech o pár promile zvýšia. Tento režim je na obrazovke vtipne označený macíkom v ľavom dolnom rohu obrazovky, ale rozhodne to neznamená, že je už prechádzanie levelov hračka. Nie, nie je a bude to čoraz náročnejšie a čaká vás veľká skúška trpezlivosti. Vlastne tých skúšok bude veľa. Autori hry sú vôbec dosť vtipní - hlavne im je blízky čierny humor, takže umieranie vám spestria množstvom alternatívnych verzií oznamu game over - Ninja Kill, Good Death, Insert Coin, Créme Brulée atď.

RIVE - Wreck! Hack! Die! Retry!
RIVE - Wreck! Hack! Die! Retry! V úrovniach vás čakajú rôzne nebezpečenstvá a väčšinou ich je hneď niekoľko naraz.
V úrovniach vás čakajú rôzne nebezpečenstvá a väčšinou ich je hneď niekoľko naraz.


RIVE - Wreck! Hack! Die! Retry! Hackovanie je jednoduché a počas neho sa prepnete do zeleného režimu.
Hackovanie je jednoduché a počas neho sa prepnete do zeleného režimu.


RIVE - Wreck! Hack! Die! Retry! Bossovia predstavujú mimoriadne náročné výzvy,  hodí sa pomoc napríklad vo forme liečivej sondy.
Bossovia predstavujú mimoriadne náročné výzvy, hodí sa pomoc napríklad vo forme liečivej sondy.





Spočiatku môžete mať dojem, že to až také ťažké nebude, ale už v druhej úrovni vás čakajú problémy - a to je stále iba rozbeh. Veľmi náročné súboje s bossmi majú v hrách opodstatnenie a dajú sa pochopiť aj tu, i keď patria k tým najtuhším, s akými sa v hrách môžete stretnúť. Lenže Rive má okrem toho aj mnoho pekelných úsekov, kde doplatíte aj na tú najmenšiu chybičku. A pritom sa jedná o celé série vzájomne nadväzujúcich úkonov, ktoré musíte vykonávať súvisle, rýchlo a bez zaváhania neraz aj počas niekoľkých minút. Jediný prešľap a prečítate si ďalší nekrológ.

Checkpointy, pri ktorých sa môžete donekonečna oživovať, sa, našťastie, vyskytujú často a budete za ne vďační, keďže manuálne sa hra ukladať nedá. Stalo sa mi však, že po vypnutí hry a jej opätovnom spustení som musel rozohraný level, pri ktorom som strávili viac ako polhodinu, začať od začiatku. Niektoré úseky dokážu neskutočne vyšťaviť a ste radi, keď ich konečne zdoláte. Nechcete sa k nim znovu vrátiť, možno už nikdy. Asi si viete predstaviť, ako ma vynútený reparát náročnej úrovne deprimoval a aké slová sa drali z mojich úst.

Hrateľnosť je pritom skvelá, len dávkovanie nástrah a nepriateľov neprimerané. V hre ovládate unikátny stroj, ktorý pilotuje sympatický bradáč v šiltovke a s príležitostnými komentármi - vesmírny dobrodruh Roughshot. Váš stroj dokáže behať, poskakovať a strieľať, za určitých podmienok aj lietať, čo sa hodí na vesmírnej lodi, kde je hlavný hrdina v pasci, z ktorej sa snaží dostať preč. Na vybraných miestach môžete prikúpiť rakety a ďalšie sekundárne zbrane, vylepšiť brnenie a zberač súčiastok, ktoré vypadávajú z robotických nepriateľov a sú určené na ďalšie nákupy.

Pri postupe v úrovniach skáčete po plošinách, leziete cez potrubia, vznášate sa v gravitačných kruhoch, ničíte debny a plechových protivníkov rôzneho druhu a vyhýbate sa laserom. Okrem toho unikáte pred stúpajúcou lávou, skrývate sa v otvoroch, aby vás nezvalcoval vlak a mnoho ďalšieho. V neposlednom rade môžete hackovať a prebrať kontrolu nad vybranými druhmi nepriateľov. Stačí sa prepnúť do špeciálneho režimu a lúčom zamerať určitý objekt. Po niekoľkých sekundách takto ovládnete útočného alebo liečivého drona, či aktivujete nejaký systém, ktorý vám otvorí prechod, niečo zapne alebo naopak vypne. 

Musíte brať do úvahy, že takmer neustále ste vystavení hneď niekoľkým nebezpečenstvám súčasne. Je úplne bežné, že poskakujete na bežiacom páse, ktorý vás ťahá na smrtiace ozubené kolesá. Pritom na vás útočia hordy lietajúcich nepriateľov, neraz aj s menšími bossmi. Navyše sa musíte uhýbať smrtiacim laserom, ktoré v rôznych uhloch pretínajú obrazovku a môžu sa na vás rútiť guľaté míny a ohrozuje vás klesajúci strop. To všetko naraz! 

Často vás pritom hra uväzní v uzavretom priestore, kde určitý čas musíte likvidovať vlny agresorov a vyhýbať sa všetkému naokolo, čo vám môže ublížiť. Sú to parádne adrenalínové pasáže plné výbuchov, rozmanitých efektov a...reštartov. Narazíte pritom aj na originálne sekcie, kde napríklad nemôžete vôbec strieľať a musíte zmanipulovať nepriateľov alebo na vás padajú skladačky z Tetrisu s robotickou háveďou naokolo. Ak vydržíte, okrem hlavného režimu a jeho „ľahkého" variantu sa vám odomkne aj Speedrun a Single-credit mód. Majú pribudnúť aj špeciálne misie, tá prvá dodaná krátko po premiére hry začína hneď zostra bossom.

RIVE - Wreck! Hack! Die! Retry!
RIVE - Wreck! Hack! Die! Retry! Hra je často veľmi výbušná. Len škoda, že neraz explodujete práve vy.
Hra je často veľmi výbušná. Len škoda, že neraz explodujete práve vy.


RIVE - Wreck! Hack! Die! Retry! Gravitačné gule sa vznášajú a umožňujú vám pohyb v ich vnútri. Ale ani tam to nie je bezpečné.
Gravitačné gule sa vznášajú a umožňujú vám pohyb v ich vnútri. Ale ani tam to nie je bezpečné.


RIVE - Wreck! Hack! Die! Retry! Často prechádzate rôznymi úzkymi prechodmi a potrubiami.
Často prechádzate rôznymi úzkymi prechodmi a potrubiami.





Rive má modernú a veľmi príjemnú grafiku. Na všetko sa pozeráte zboku a v početných prestrelkách, väčšinou s 360- stupňovým rozsahom, je mnoho výbuchov, roztrieštených objektov a svetelných efektov, ktoré umocňujú zážitok z boja. Prostredia sú rozmanité a pôsobivé. Budete preliezať cez rôzne konštrukcie a útroby mechanického sveta, očaria vás lávové levely a okúpete sa aj vo vode, kde sa nemáte ako brániť. Dynamická moderná hudba je napasovaná výborne, v dusivých momentoch graduje a provokuje k lepším výkonom.

Rive je hnus a Rive je super - platí jedno aj druhé. Aby ste zdolali náročné levely, musíte siahnuť až na dno svojich síl a to, čo vás čaká, vás poriadne vystresuje, ale aj očarí. Preto budete hru chvíľami milovať a inokedy nenávidieť. Možno aj oboje súčasne. Extrémna obťažnosť je jedna vec a hrateľnosť druhá. Bohužiaľ, spoločne určujú mieru zábavy. A preto hoci Rive po obsahovej stránke exceluje, zbytočne náročný postup hre podráža nohy a mnohých odradí. Možno je to akási zlomyseľnosť vývojárov Two Tribes, ktorí sa týmto kúskom lúčia, pretože po pätnástich rokoch končia s vývojom hier. Ak je práve extrémna obťažnosť pre vás najväčším lákadlom, hodnotenie si pokojne posuňte na deviatku - čaká vás bombastický zážitok. Ale ak nie ste šialenci so sklonmi k sebatrýzneniu, dajte radšej od Rive ruky preč.


napísal uni 26.10.2016
Páči sa mi!
VIDEÁ Z HRY
RIVE - Character Trailer
Rive - Launch trailer
| RIVE - LAUNCH TRAILER
[13.9.2016]
7.5
Vo svete
7.4
Ohodnotiť
RIVE - WRECK! HACK! DIE! RETRY!
+ skvelá hrateľnosť a dizajn úrovní
+ super, ak vás lákajú extrémne výzvy
- zbytočne ťažké a náročné
- požierač nervov, ktorý bežných hráčov odradí
Hardverové požiadavky:
Minimálne požiadavky: CPU Dual Core 2.5 GHz, 4 GB RAM, Geforce 8000,OS Win 7 64-bit


RECENZIE HRÁČOV
PC
PS4

Vývoj: Two Tribes
Štýl: Akcia
Web: domovská stránka hry
Dátum vydania:  september 2016
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Praskanie v zdroji (8)
Zdravím, mám problém s PC. Keď zapojím kábel do el...
|Ms windows cd key (18)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Hodinky (6)
Uvažujete o kúpe hodiniek,náramkov,smart hodiniek ...
|Ps5 hdr (1)
Ahojte idem si sem po radu ohľadom hdr na ps5.. ak...
|Hitman 2 a hitman 3 (1)
ahojte,sectoráci. mám menši problem,zakúpil som hi...
|Svet, ukrajina, vojny ... (17916)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk