BEAR WITH ME - EPISODE ONE

BEAR WITH ME - EPISODE ONE

7.5

Keď sa detská hra zmení na noir thriller

Recenzia na PC verziu

Ted pozná Amber už dlhé roky, vlastne už od útleho detstva. To dievča ho dostalo do mnohých problémov, no ešte stále má pre ňu slabosť. Keď sa objaví v jeho kancelárii uprostred noci a žiada ho o pomoc, najprv jej rázne vysvetlí, že túto hru už viac nehrá. No predsa má pocit, že jej niečo dlhuje. Položí preto svoj pohár mrkvového džúsu a začne hľadať lupu. 

Ted E. Bear je plyšový detektív, ktorý s pomocou Amber vyriešil mnoho prípadov v Paper City. Tieto dni sú však dávno za nimi a Ted sa rozhodol pre predčasný dôchodok. Amber už má 10 rokov a starého medveďa už predsa dávno nepotrebuje. No tentoraz je to osobné. Jej brat Flynn sa stratil a kto iný by ho mal nájsť ak nie najlepší detektív v meste? Pre puto, ktoré ešte stále majú, jej nevie povedať nie. 

Dvojica Amber a Ted sa vydáva na ďalšie temné dobrodružstvo a vy budete pri tom. Vašou úlohou je naviesť ich na tie správne stopy. Okrem toho, že Amberin brat Flynn je nezvestný, v Paper City sa dejú čudné veci, ktoré donútia jej plyšových obyvateľov utiecť. Najprv je to žirafa Millie, ktorá Amber presvedčí, aby požiadala o pomoc Teda. Postupne sa zoznámite s ďalšími postavičkami z Paper City, od mladého psieho strážnika, ktorý si musí lepiť fúzy, aby vyvolával aspoň trochu rešpektu, až po prefíkané zajace, ktoré sú namočené v rôznych ilegálnych kšeftoch. 

Všetky postavy okrem plyšovej výplne spája aj veľký obdiv k slečne Amber Ashworth. Medzi obyvateľmi je to hotová legenda a neváhajú jej vo všetkom pomôcť. Aj samotná Amber vie, že je hviezda. Je predsa vo veku, v ktorom ešte nespochybňujete svoje schopnosti. Pri každom osobnom predmete, ktorého sa dotkne, vám vie vysvetliť, ako súvisí s jej geniálnou osobnosťou.

Bear With Me - Episode One
Bear With Me - Episode One Postavy vás pobavia vtipnými odkazmi na iné hry či filmy.
Postavy vás pobavia vtipnými odkazmi na iné hry či filmy.


Bear With Me - Episode One Prostredie aj dizajn postáv vás očarí.
Prostredie aj dizajn postáv vás očarí.


Bear With Me - Episode One Na chvíľu sa vžijete aj do úlohy zloducha.
Na chvíľu sa vžijete aj do úlohy zloducha.





Amber má vlastne komentár k úplne každej maličkosti, na ktorú sa v jej dome pozriete. Boh (alebo skôr scenáristi) ju obdaril svojským humorom s dávkou sarkazmu a popkultúrnymi znalosťami, ktoré ďaleko presahujú bežné 10-ročné dievča. Amber vlastne vôbec nepôsobí ako dieťa. Roky práce s Tedom ju pravdepodobne donútili dospieť o niečo skôr. 

Nenechajte sa zmiasť Tedovým mäkučkým povrchom. Je to chladný profesionál a pri riešení prípadov neváha využiť aj drsnejšie praktiky. Jeho netrpezlivosť a výbušná povaha sa prejavia najmä pri výsluchoch. Otázky postavám kladiete vy, no v Tedovom slovníku veľa prívetivých viet nenájdete. Aj napriek tomu, že možnosti sú rôzne, dialógy vždy smerujú tou istou nalinkovanou cestou a zatiaľ sa nezdá, že by mali vplyv na príbeh. 

Hra však naznačuje, že má v pláne rozvíjať možnosti voľby, ktoré by mohli mať nejaký dopad. Dokonca vám to predvedie na netradičnom príklade. Na chvíľu sa budete môcť vžiť aj do tajomného zloducha a rozhodnúť, aké škody sa pokúsi napáchať. Viac variability však v hre nenájdete. Ted a Amber zatiaľ nebudú riešiť komplexné problémy. Falšovanie dokumentov je pre nich najtvrdší oriešok. Aj keď pôsobia ako profesionáli, stále je to len školáčka a plyšový medveď.

V hre nie je veľa priestoru na blúdenie. Frustrácia z hľadania užitočných predmetov je zredukovaná na minimum vďaka Tedovi. Ten vám vždy dobre poradí, kam by mala smerovať vaša pozornosť. Ani kombinácie predmetov v inventári nie sú nijako prešpekulované a obvykle vám napadnú ihneď. Ak aj skúsite niečo odvážne, Amber zvýši hlas a opýta sa, o čo sa snažíte. Obťažnosť hry je preto momentálne na nízkej úrovni a problémy vyrieši naozaj aj malé dieťa. 

Bear With Me však nie je detská hra. Je nasiaknutá tou správnou noir atmosférou s čiernobielym prostredím, v ktorom tiene hrajú väčšiu úlohu ako svetlo. Dokonca niekoľkokrát využije aj „ľakacie“ scény, z ktorých si však hlavní hrdinovia nezabudnú uťahovať. Nechýba dramatický príbeh s drsným detektívom aj drobnou verziou femme fatale. Príbeh je popretkávaný scénami ako z komiksu a dopĺňa ho minimalistický soundtrack. 

Autori sa však vyhrali hlavne s dialógmi a sarkastickými komentármi hlavných hrdinov. V hre je až priveľa aktívnych predmetov a ak sa budete zapodievať každým obrazom či škatuľouAmber si vás začne uťahovať, pričom trefne odkazuje aj na iné známe hry. Tedove uštipačné poznámky vám tiež vyčaria na tvári úškrn. Excelentný dabing všetkých postáv dokonale vykresľuje ich charaktery. Herec, ktorý dabuje Teda, prednáša všetky repliky bez citového zafarbenia a na druhej strane Amber „špliecha“ jeden vtip za druhým ako rodená komička. Ako dlho nás však dokážu scenáristi zabávať hláškami o obrazoch a lampách?

Bear With Me - Episode One
Bear With Me - Episode One Hra vás vie ľahko naviesť na riešenie problémov.
Hra vás vie ľahko naviesť na riešenie problémov.


Bear With Me - Episode One Za detskou hrou môže byť ukrytá skutočná tragédia.
Za detskou hrou môže byť ukrytá skutočná tragédia.


Bear With Me - Episode One Skutočné dobrodružstvo nás ešte len čaká .
Skutočné dobrodružstvo nás ešte len čaká .





Akonáhle sa s Tedom a Amber rozbehnete do veľkého mesta, narazíte na stenu. Nastane koniec prvej epizódy a vo vás ostane priveľa otáznikov. Jej rozsah je totiž taký malý, že pripomína skôr teaser. Neveriacky hľadíte na titulky, pretože máte za sebou asi dve vyriešené hádanky, spoznali ste zopár postáv a prehľadali štyri izby. Dokonca môžete získať achievement, ak epizódu prejdete do jednej hodiny, čo sa dá v pohode zvládnuť, ak nebudete obdivovať všetky olejomaľby. 

Z takej malej ukážky sa hra aj ťažko hodnotí. Pozitívne je, že sa rozhodne tešíme na ďalšiu epizódu, pretože tvorcovia to rozbalili v naozaj veľkom štýle. No tým, že nám dali takú drobnú ochutnávku, sa zdá, že z Bear With Me sa môže ľahko stať mačka vo vreci. Vo vzduchu stále visia otázky. Bude mať hlavná dvojica dostatok humorných komentárov, aby nás dokázala zabávať ešte niekoľko epizód? Ako sa autori popasujú s takou temnou témou v nevinnom svete detskej hry? Dokážu nám naservírovať aj náročnejšie hádanky, ktoré uspokoja každého fanúšika adventúrBudú naše rozhodnutia v hre naozaj vplývať na príbeh, ako sľubujú tvorcovia? 

Prvou epizódou nastavili Exordium Games latku veľmi vysoko. Spôsob, akým sa Bear With Me hrá s ponurou atmosférou, napínavou zápletkou a pritom detským prevedením je dôvodom, prečo si titul zaslúži vašu pozornosť v žánri point and click adventúrObsah prvej epizódy je však až príliš oklieštený a ponúka minimálnu znovuhrateľnosťOstáva nám iba dúfať, že si hra zachová všetky plusy prvej hodiny hrania a v ďalších epizódach prinesie ešte o niečo viac.


napísal Tanya 26.10.2016
Páči sa mi!
7.5
Vo svete
6.6
Ohodnotiť
BEAR WITH ME - EPISODE ONE
+ noir atmosféra
+ skvele napísané dialógy a príbeh
+ výborný dabing
+ svojský humor
- prvá epizóda je až príliš krátka
- zatiaľ detsky ľahké hádanky
Hardverové požiadavky:
Minimálne požiadavky: CPU s podporou SSE2; 2GB RAM; DX 9.0 VGA; 1,2GB HDD


RECENZIE HRÁČOV
PC
PS4
Xbox One
Switch

Vývoj: Exordium Games
Štýl: Adventúra
Web: domovská stránka hry
Dátum vydania: 8. august 2016
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Praskanie v zdroji (8)
Zdravím, mám problém s PC. Keď zapojím kábel do el...
|Ms windows cd key (18)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Hodinky (6)
Uvažujete o kúpe hodiniek,náramkov,smart hodiniek ...
|Ps5 hdr (1)
Ahojte idem si sem po radu ohľadom hdr na ps5.. ak...
|Hitman 2 a hitman 3 (1)
ahojte,sectoráci. mám menši problem,zakúpil som hi...
|Svet, ukrajina, vojny ... (17924)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk