OH...SIR!! THE INSULT SIMULATOR

OH...SIR!! THE INSULT SIMULATOR

8.0

My hovercraft is full of eels

Recenzia na PC verziu

Bojovky patrili medzi moje prvé žánre, ktorým som úplne prepadol. Ako prvý som tuším hral Mortal Kombat a dovtedy sa mi nič podobné do rúk nedostalo. Nasledoval Street Fighter, s príchodom prvej PlayStation aj ďalšie značky a, samozrejme, pokračovania. Za tie roky som tak hral skutočne najrôznejšie bojovky, známe a aj menej známe, dokonca aj poriadne obskurné, ako napríklad Bikini Karate Babes. Aj napriek tomu som ešte nikdy nehral žiadnu, ktorá by bola aspoň trochu podobná tomu, čo vám predstavím dnes.

A nenechajte sa popliesť, aj keď na to Oh...Sir!! The Insult Simulator nevyzerá, rozhodne to bojovka je. Svojím spôsobom. Na scéne sú dvaja bojovníci, každý na svojej strane obrazovky. Hore majú ukazovatele života a útočia na seba, pričom používajú základné aj zložitejšie útoky a môžu z nich tvoriť kombá. Kto svojho súpera pripraví o celý život, ten vyhráva. Princípy, ktoré poznáme už roky. A aj napriek tomu, že sa v tomto ohľade hra nelíši od Mortal Kombat, krv v nej nestrieka a taktiež tu neuvidíte žiadne vytrhnuté chrbtice ani nič podobné (aj keď je tu jedna mŕtvola a aj pečeň).

Štúdio Vile Monarch využíva mechanizmy známe z bojoviek na to, aby vytvorilo jedinečnú hru, aká na trhu nemá obdoby. A ako hovorí jej názov, na mechanizmoch bojovej hry autori vystavali simulátor urážania. Ak vám teda po WormsOvercooked alebo možno aj bežných multiplayerovkách stále zostali nejaké vzťahy a priateľstvá, toto je ideálna príležitosť na to, aby ste si úplne rozbili aj tie. Rovnako ako je to v iných bojovkách, aj tu na vás čaká séria zápasov proti umelej inteligencii, turnaje, no aj multiplayer na gauči a aj online.

Oh...Sir!! The Insult Simulator
Oh...Sir!! The Insult Simulator Autori sa humor učili od tých najlepších.
Autori sa humor učili od tých najlepších.


Oh...Sir!! The Insult Simulator Niekedy sa vám ponúknu naozaj netradičné kombinácie urážok.
Niekedy sa vám ponúknu naozaj netradičné kombinácie urážok.


Oh...Sir!! The Insult Simulator Niektoré urážky udrú tam, kde to najviac bolí.
Niektoré urážky udrú tam, kde to najviac bolí.





Na druhej strane hra dokáže rozdeliť milencov, zničiť rodiny a priateľov zmeniť na nepriateľov so štýlom a noblesou. Je síce o urážaní, ale ťažkotonážne nadávky a urážky pritom vôbec nepoužíva. Naopak, jej najsilnejšími zbraňami sú humor a hyperboly. Bolo by hriechom snažiť sa prepisovať urážky, ktorými sa postavy v hre môžu častovať. Niektoré z nich môžete vidieť na obrázkoch naokolo, no sú len malým výrezom toho, čo všetko hra umožní nakombinovať. Všetko závisí od vašej šikovnosti a aj znalosti angličtiny.

Môže teda vzniknúť niečo slabé, no aj smiešno-trápne a aj poriadne pikantné. Niektoré výroky sú dokonca také smiešne a aj trefné, že si ich pokojne osvojíte vo svojom živote. Urážky totiž  staviate postupne z dostupných slov a spojení. Najskôr potrebujete predmet. Môžete urážať oponenta, jeho rodinu alebo aj auto jeho bratranca. A pokojne aj všetko naraz, ak máte k dispozícii dostatok spojok. Pridáte prísudok a potom je už na vás, ako to ukončíte. Na výber máte hromadu predmetov, príslovkových určení a, samozrejme, aj prívlastkov.

Musíte si ale dávať pozor aj na správnu gramatiku. Na druhej strane vám korektnosť urážok môže byť ukradnutá a musíte teda prísť s takými, ktoré vášho oponenta najviac zabolia. Princípy urážania vám vysvetlí jednoduchý tutoriál, ktorý vás prevedie nenáročnými technikami, no aj zložitejšími a taktiež kombami. Dokážete totiž poskladať urážky, ktoré sú naozaj neslušné a nimi oponentovi zoberiete viac „života“. Dokážete ich ešte vyšperkovať a vtedy vaša postava zaútočí aj špeciálnou animáciou. Taktiež má každá z postáv svoje slabiny a keď ich trafíte, má urážka opäť väčšiu silu. Ak sa dobre trafíte viackrát po sebe, získavate kombo.

A je to prekvapivo dobre fungujúci systém, v ktorom je nielen obrovská porcia humoru, ale aj slušná dávka taktiky a tiež náhody, keďže musíte pracovať s tým, čo vám hra náhodne naservíruje. Vždy sa z toho ale dá s úsmevom na tvári vykorčuľovať. Navyše je menej niekedy viac. Musíte poznať postavu protivníka a tých postáv je tu pomerne veľa, keďže hosťujú napríklad aj akční hrdinovia Lo Wang a Serious Sam. Ak vám žiadna urážka aktuálne nevychádza, môžete siahnuť do vlastnej zásoby, ktorú si raz môžete obnoviť. Alebo sa napiť čaju a dať si chvíľku pauzu. Možno dostanete na stôl lepšie slová.

Každá bitka je vždy uvedená konkrétnou situáciou, ktorých ale v hre mohlo byť viac. Aj tak ale pobavia už tie. Napríklad sa stane, že nespokojný zákazník príde do obchodu reklamovať mŕtveho papagája a roztržka je na svete. Predavač si stojí za svojim, že papagáj len odpočíva. Zákazník jasne vidí, že je mŕtvy. A vy to musíte rozhodnúť vo svoj prospech. A možno už niektorí z vás tušia, o akom humore v prípade tejto hry hovorím. Spomínanú scénku s papagájom si totiž autori požičali od jednej z najväčších legiend v histórii komédie.

Britskú komediálnu skupinu Monty Python treba poznať. Jednak si potom oveľa viac užijete hru, no aj preto, že bez nej je život každého z vás ochudobnený. Jej humor je často absurdný, situačný, no aj dialógový a vypointovaný do dokonalosti. Nič jej nebolo sväté a bránice divákov praskali od smiechu aj pri zdanlivo obyčajných a fádnych situáciách, ktoré sa ale razom obrátili na niečo iné. A autori musia byť veľkými fanúšikmi skupiny, nakoľko celá hra odkazuje na tvorbu Pythonov. Nájdete tu tak nielen známe scénky, ale aj hlášky a hra vás odmení achievementom, ak sa vám podarí zopakovať niektorú zo známych replík (vyskúšajte si, koľko viet z neslušného maďarského slovníka sa vám podarí zreprodukovať).

Niektoré narážky na kráľov britskej komédie sú menej výrazné, iné sa zas naplno hlásia ku svojim koreňom. No okrem nich tu nájdete aj mnoho popkultúrnych narážok, ktoré môžete elegantne zakomponovať do svojich urážok. Ak niekomu poviete, že je taký škaredý, že ho dokážete nájsť v Pokémon Go, má to svoje čaro. Takto sa do hry dostali dokonca aj Star Wars, bondovky a mnoho ďalších vecí, ktoré by ste tu určite nečakali.

Keď už si vycibríte svoju schopnosť trefne a výstižne urážať umelú inteligenciu a ani vo vašom blízkom okolí vám už nezostane nikto, kto by si s vami bol ochotný sadnúť do jednej miestnosti, je na čase pustiť sa do urážania ľudí online. A nemyslím teraz to, že sa pustíte do diskusií na fórach. Jednoducho sa premiestnite do online lobby, vyberiete si postavu a preferovanú arénu a protihráča máte hneď. Online systém hry je jednoduchý a rýchly. A prekvapivo hru hrá pomerne dosť hráčov, takže máte o zábavu postarané na relatívne dlho. Možno by to však v tejto oblasti chcelo niečo viac - hodnotené zápasy, profily a podobne.

Oh...Sir!! The Insult Simulator
Oh...Sir!! The Insult Simulator Hra si rada uťahuje prakticky zo všetkého.
Hra si rada uťahuje prakticky zo všetkého.


Oh...Sir!! The Insult Simulator Niektoré odkazy na skeče Monty Python sú menej nápadné.
Niektoré odkazy na skeče Monty Python sú menej nápadné.


Oh...Sir!! The Insult Simulator V hre nechýbajú ani popkultúrne narážky.
V hre nechýbajú ani popkultúrne narážky.





Vizuálne je hra výrazne štylizovaná a možno aj trochu retro, no veľmi to k nej sedí. Rozhodne neurazí a jej drzému obsahu podobné grafické stvárnenie veľmi dobre sekunduje. Všetky postavičky v hre sú dabované, no nečakajte niečo ako v AAA produkcii. Skôr je to opäť v štýle Pythonov. V hre teda kraľuje britský prízvuk a aj dabing postáv je hyperbolizovaný tak, ako keď Terry Gilliam či John Cleese v skečoch hrali ženy.

Vo svojom koncepte je Oh...Sir!! The Insult Simulator vynikajúcou hrou, ktorá osloví hlavne humorom. Hra je skutočne vtipná, vyzerá a znie dobre, ponúka zaujímavé postavy a s nimi aj rôzne taktické možnosti, pričom nie všetky máte prístupné od začiatku. Avšak má aj svoje chyby. Možno sa príliš skoro začne spoliehať na multiplayer, chcelo by to viac obsahu pre singleplayer. Napríklad nejaké výzvy, ktoré by vám umožnili odomknúť viac arén, ktorých tu tiež nie je veľa. Výber ponuky slov je úplne náhodný, takže sa občas stane, že dostanete možnosti, z ktorých sa veľa vyčarovať nedá. No aj tak hru odporúčam. Fanúšikovia Monty Python si môžu k dobru pripočítať toľko bodov, koľko len budú chcieť. A za hru navyše dáte len 2 eurá.


napísal matus_ace 9.1.2017
Páči sa mi!
8.0
Ohodnotiť
OH...SIR!! THE INSULT SIMULATOR
+ skvelý humor
+ vtipné aj taktické kombinovanie urážok
+ popkultúrne odkazy
+ dobre fungujúci multiplayer
+ cena
- náhoda vám niekedy nedá do rúk dobré karty
- SP obsahu mohlo byť viac, rovnako mohol byť aj lepší systém progresu
Hardverové požiadavky:
Minimálne požiadavky: CPU 1,2GHz; 1GB RAM; DX 9.0 VGA; 100MB HDD


RECENZIE HRÁČOV
PC

Vývoj: Gambitious Digital Entertainment / Vile Monarch
Štýl: Simulácia
Web: domovská stránka hry
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Dolby vision (1)
Zdravím, chcem sa opýtať na nejaké riešenie ohľado...
|Android smartphone do 200-250 ... (4)
Zdravím vás. Vedel by niekto poradiť budget telefó...
|Wifi a ethernet (9)
Ahojte, Mám problém s pripojením pc na net. Vše...
|Dragons dogma ii cz/sk forum (1)
https://steamcommunity.com/app/2054970/discussions...
|Ms windows cd key (33)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Svet, ukrajina, vojny ... (18412)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk