DEAD RISING 4

DEAD RISING 4

6.5

Zombie apokalypsa s vianočnou tematikou

Recenzia na Xbox One verziu

Capcom na minulej generácii konzol začal nezvyčajnú zombie sériu Dead Rising. Bola nezvyčajná tým, že boje s nemŕtvymi umiestnila do otvoreného prostredia, ponúkla sandboxovú hrateľnosť, ale hlavne tisícky zombíkov všade navôkol. Bolo to pôsobivé, nezvyčajné a zábavné. A k tomu prispela ako ponuka zbraní, tak aj oblekov. Vývojári vytvorili na svoju dobu niečo nové a neobohrané.

Jednotku autori umiestnili do obchodného domu v mestečku Wiliamette, v ktorom sa začala zombie nákaza a fotoreportér Frank West ju prišiel vyšetrovať. V dvojke zmenili postavu a aj miesto, v rozsiahlejšom kasínovom mestečku Fortune City nás prevtelili do postavy motorkára Chucka Greena. Trojka znovu všetko zmenila a poslala nás do otvoreného mesta na mexických hraniciach v koži mechanika Nicka Ramosa. Hra sa tam znovu rozšírila ako po stránke rozsiahlosti, tak aj po stránke možností.

Teraz vo štvorke sa znovu všetko mení, ale inak ako v predošlých hrách. Vraciame sa totiž späť. V postave skúseného Franka Westa sa po pätnástich rokov uberáme späť na začiatok. Vo Wilamette vypukla nová nákaza a už nie je len v obchodnom dome, ale zasiahla celé mesto. Nikto o tom nevie, keďže vláda všetky informácie zatajuje a stará sa o to, aby sa nič nedostalo von. Frank West sa tam nedobrovoľne vyberie. Nechcel ísť, už je na boj starý, je profesorom na škole a chce už mať pokoj. Je tam však jeho študentka a musí ju ísť zachrániť. Popritom však dostane možnosť aj zistiť, čo sa deje a aj to, ako vlastne začala celá nákaza.

Dead Rising 4
Dead Rising 4 Vitajte späť vo Wilamette. Za 15 rokov sa veľa nezmenilo... všade samí zombíci.
Vitajte späť vo Wilamette. Za 15 rokov sa veľa nezmenilo... všade samí zombíci.


Dead Rising 4 Znovu na vás čakajú tisíce zombíkov.
Znovu na vás čakajú tisíce zombíkov.


Dead Rising 4 Vizuál hry nepokročil. Miestami sa zdá ešte jednoduchší.
Vizuál hry nepokročil. Miestami sa zdá ešte jednoduchší.





Tentoraz sa Capcom podľa vlastných slov snaží značku upraviť a otvoriť si cestu k pokračovaniam v ďalších častiach. Robí to väčším naviazaním na príbeh, ale zároveň aj zjednodušením hrateľnosti. Napríklad teraz už nebudete v časovom strese, keďže úplne odbudne odpočítavanie času. Môžete postupovať pomaly a užívať si zabíjanie zombíkov. Teraz s väčším inventárom a aj checkpointmi, aby ste nestrácali veľa času pri vašom prípadnom úmrtí. Zároveň však bol upravený aj spôsob vyrozprávania príbehu hry. Ten je teraz priamočiarejší, bez odskokov k osudom iných postáv, bez psychopatov. Budete sa orientovať len na svoj príbeh a svoju úlohu.

Autori tu viditeľne nechcú vytvárať chaos množstvom vedľajších úloh. Vždy máte len jednu primárnu úlohu a vždy sa k nej musíte dostať a splniť ju. Stále však ostáva neobmedzená voľnosť. Bude na vás, ako sa tam dopravíte, či prejdete mestom plným zombíkov pešo so zbraňou v ruke, zoberiete si niektoré auto, alebo si vyrobíte nové. Pri prechádzaní ulicami budete zabíjať zombíkov, ale aj spĺňať malé vedľajšie misie, a to likvidovať ozbrojencov alebo silnejších maniakov, ktorí sú náhradou psychopatov. Popritom oslobodíte preživších a za všetko získate bonusy, zásoby, peniaze a aj skúsenosti. To je nakoniec základ celej hry -zábava pri zabíjaní zombíkov, neustále vylepšovanie svojich možností a vytváranie nových zbraní.

Znovu tu budú plány na špeciálne zbrane, ktoré následne musíte poskladať z niekoľkých vecí. Či už to budú rôzne typy granátov, dynamit, návnady alebo strelné zbrane od štandardných samopalov, pušiek, až po raketomety, alebo na kolene zložené vystreľovače ohňostrojov. Celé to dopĺňajú zbrane nablízko, ako sú tradičné meče, rôzne nože, sekery, ale aj vyrobené ľadové alebo ohnivé meče. Chuťovkou je exosuit s rôznou výzbrojou. Aby toho nebolo málo, vzhľadom na doteraz najväčšie prostredie v Dead Rising hrách nechýbajú ani autá a vyrábanie ich spojení s výzbrojou, ktoré ponúknu ultimátne ničiace stroje schopné kosiť všetko, čo sa vám postaví do cesty.

Popritom všetkom sa bude odohrávať pre sériu dôležitý príbeh, a to zisťovanie, čo sa vlastne pred rokmi vo Willamete stalo, ako nákaza začala a kto je za ňu zodpovedný. Udalosti sa budú postupne zbierať, budete ich zisťovať v pátracom móde, ktorý vám ponúkne malý oddych od neustáleho násilia. Tu zoberie Frank do rúk svoj fotoaparát, bude musieť hľadať a fotiť dôležité veci v miestnostiach alebo budovách, aby odhalil pravdu. Sú to kľúčové miesta v misiách, kedy sa príbeh posúva vpred. Ale foťák si užije aj mimo skúmania a popri boji si môžete spraviť selfie fotky alebo fotiť aj násilie v meste.

Okrem malého pátrania pôjde hlavne o priamočiare misie. A teda budete musieť vyčistiť nejakú oblasť, oslobodiť dôležitých ľudí, niečo od nich získať, prejsť na druhú stranu mesta, aby ste tam našli ďalšie stopy, objavili nové tajné laboratóriá, dôležité továrne, kde sa ukrývajú strojcovia tohto celého, ako aj tí, čo nechcú, aby o tom niekto niečo vedel. Ponúkne to decentné rozšírenie príbehu série, ako aj približne 20 hodín hrateľnosti, pokiaľ si budete zabíjanie všetkého okolo užívať a aj dlhšie, ak budete chcieť získať každú zbraň a každé vozidlo.

Ak by vám to nestačilo, môžete si zahrať kooperáciu pre 4 hráčov, ktorá je menším prídavkom do hry. Neponúka totiž hru priamo v kampani, ale štyri vlastné epizódy, čo sú vlastne štyri menšie prostredia z hry a v nich čaká niekoľko po sebe nasledujúcich misii. Aj keď zombíkov je tu menej a úlohy sú hlavne o prežití a získavaní bodov. Stále sa však dá zabaviť a tento režim ponúkne vlastný strom schopností a vlastné návody na zbrane a vozidlá vytvorené na kooperáciu.

Dead Rising 4
Dead Rising 4 Prostredie je rozsiahle a zaberá ako nový obchodný dom, tak aj okolité mesto
Prostredie je rozsiahle a zaberá ako nový obchodný dom, tak aj okolité mesto


Dead Rising 4 Miestami na vás čaká hustá zombie party.
Miestami na vás čaká hustá zombie party.


Dead Rising 4 Malou prestávkou v zabíjaní zombíkov je vyšetrovanie a skúmanie.
Malou prestávkou v zabíjaní zombíkov je vyšetrovanie a skúmanie.





Capcom znovu neinvestoval do technickej stránky a vizuál je, žiaľ, podobný ako v predchádzajúcich hrách. Síce vidieť vylepšenia v rozsiahlosti, počtoch zombíkov a brutalite, ale toto nikdy nebol problém hry. Problém je, že engine stále nemá poriadne spracovanie svetiel, hlavne tmavé časti v hre sú príliš temné a nevýrazné. Možno teraz je to ešte horšie ako v predošlej časti, pretože to vyzerá, akoby niektoré efekty autori vymenili za stabilnejší framerate (hlavne na Xbox One verzii). Na ten sa tentoraz sťažovať nedá. Ale okrem toho textúry a animácie neoslnia. A bude sa vám to celé zdať ešte horšie, ak ste predtým hrali Watch Dogs 2, ktorý je vo vizuále úplný opak. Stovky zombíkov by sa síce na obrazovke s takou grafikou nezobrazili, ale vyslovene by to už chcelo modernejší engine, pretože ten aktuálny už hru v tejto časti viditeľne brzdí.

Okrem toho toho však nechýba zábavné sekanie zombíkov na kúsky, ich odhadzovanie autami alebo výbušninami a pôsobí to stále parádne. Takisto ako striekajúca krv zachytávajúca sa na stenách alebo oblečení. Je to brutálne a zábavne zároveň. Sekanie, rozstreľovanie, mrazenie alebo pálenie ohňom - všetko má štýl a dá sa to pekne užívať. To je nakoniec nosná časť celej hry, ktorá nesklamala ani tentoraz.

Čo sa týka samotného mesta, to je teraz najväčšie zo všetkých v Dead Rising hrách. Ponúka veľké obchodné centrum, ktoré prekonáva to, čo sme videli v jednotke a dopĺňa to sériou mestských štvrtí rozostavaných naokolo. Sú rozmanité, aj keď nevýrazné a väčšinou nezaujímavé, postavené len na to, aby mohli byť ulice zaplnené zombíkmi. Najväčšie možnosti realizácie stále ponúka hlavný obchodný dom s množstvom obchodov, vecí na používanie a aj hromadou plánov na nové zbrane. Ak budete hrať aj najskôr, určite si tu všetko zozbierajte.

Dead Rising 4
Dead Rising 4 Hlboké RPG prvky postupne rozširujú možnosti vašej postavy.
Hlboké RPG prvky postupne rozširujú možnosti vašej postavy.


Dead Rising 4 Vozidlá nechýbajú a ich možností sú ešte rozsiahlejšie ako v trojke. Stále však nemôžete nastúpiť do každého auta.
Vozidlá nechýbajú a ich možností sú ešte rozsiahlejšie ako v trojke. Stále však nemôžete nastúpiť do každého auta.


Dead Rising 4 Prídavok kooperácie poteší, ale výrazne redukované počty zombíkov neponúkajú tú pravú Dead Rising atmosféru.
Prídavok kooperácie poteší, ale výrazne redukované počty zombíkov neponúkajú tú pravú Dead Rising atmosféru.




Ak vás bavili predchádzajúce Dead Rising hry, štvorka bude stále dobrá zábava. Síce hrateľnosťou rovnaká a vizuálne priemerná, ale stále zábava s tisíckami zombíkov na rozsekanie a množstvom zbraní na používanie. Čo je dôležité, uzatvára príbeh a doplní informácie, ktoré doteraz chýbali. Popritom budete počas celej hry cítiť, ako autori orezali rôzne možnosti z predošlých častí a veľa vecí zjednodušili. Môže to viac ulahodiť novým a menej náročným hráčom, ale stratilo sa tým niečo z toho, čo sériu definovalo. Ak ste sa ale vyžívali hlavne v brutalite a štvrtení zombíkov, v zásade vám nič nebude chýbať. Aj pritom však budete vidieť, ako hre hádže polená pod nohy starý grafický engine. Dúfajme, že ďalšia hra v sérii už zmení engine a celé sa to pohne vpred.


napísal saver 9.12.2016
Páči sa mi!
6.5
Vo svete
7.5
Ohodnotiť
DEAD RISING 4
+ zábavná a brutálna sandboxová hrateľnosť
+ rozmanité zbrane a vozidlá a ich výroba
+ zameranie na príbeh
- stále slabé vizuálne spracovanie
- chýba viac rozmanitosti v misiách
- zjednodušenia oproti predchádzajúcim hrám


RECENZIE HRÁČOV
PC
Xbox One
Windows

Vývoj: Microsoft / Capcom
Štýl: Akčná Adventúra
Dátum vydania: 6. december 2016
 14.3. 2017 (PC,Steam)
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Dolby vision (1)
Zdravím, chcem sa opýtať na nejaké riešenie ohľado...
|Android smartphone do 200-250 ... (4)
Zdravím vás. Vedel by niekto poradiť budget telefó...
|Wifi a ethernet (9)
Ahojte, Mám problém s pripojením pc na net. Vše...
|Dragons dogma ii cz/sk forum (1)
https://steamcommunity.com/app/2054970/discussions...
|Ms windows cd key (33)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Svet, ukrajina, vojny ... (18413)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk