POKEMON SUN / MOON

POKEMON SUN / MOON

9.0

Pokémoni s novými pravidlami

Recenzia na 3DS verziu

Dvadsať rokov po vzniku legendárnej série by ste si povedali, že už ťažko prinesie niečo nové. Jasné, ďalšie druhy pokémonov (raz bude atakovať bájnu tisícku), trochu lepšiu grafiku v závislosti od systému a možno nový kontinent či svet. Stále hráme podľa rovnakých pravidiel, dvoch pohľadov (vandrovný a bojový) a trénujeme, bojujeme, trávime desiatky hodín v pohybe. Na letiskách, dovolenkách, pod stromčekom. Ťažko tomu konceptu niečo vyčítať, no verní i nádejní fanúšikovia by radi videli vylepšenie a evolúciu. Pokémon Sun a Moon sú skutočne novou generáciou – a je to cítiť vo viacerých smeroch.

Čím viac japonských hier hráte, tým rozmanitejšie a dlhočiznejšie tutoriály absolvujete. Pokémoni ich tiež súkajú často a kým sa dostanete k poriadnemu súboju, ubehne istý čas. No po prvý raz je hra obohatená o niečo nevídané – lepšiu, konzistentnejšiu naráciu príbehu. Hoci je stále variáciou na jasnú formulu, že chlapec/dievča začne vandrovať s kapsou po svete, trénovať a chytať ich všetkých, prídu aj solídne napísané postavy, zaujímavé momenty. 3DS hardvér je využívaný na ukážku predelových scén, kde sa nestačíte diviť výbornému strihu či kamere. Náhle ste prilepení na handhelde a mávate rukou na iných, lebo si chcete v pokoji dopozerať vtipnú scénu, dramatický moment či posun v príbehu. Zrazu majú hlavné postavy, ostrovní obyvatelia či ďalší účastníci zmysluplnejšiu úlohu ako súpútnici v iných častiach. To, že ten príbeh nepatrí medzi absolútne nezabudnuteľné, zatiaľ nevadí – ďalšie generácie môžu v tomto trende pokračovať.

Hráčov čaká nový svet i odlišný systém fungovania. Pokémon Sun/Moon s novým režisérom pristúpili k sérii s vedomím, že krehkú nostalgiu nemožno porušiť a v jadre sú princípy rovnaké: púť, tréning a boj. Ale jednotlivé zastávky a úlohy zaznamenali citeľné zmeny, ktoré vytrhnú veteránov z hrania systémom autopilot. V tomto smere asi hre odpustíte dosť pomalý štart, čo chce ukázať profesora, záhadnú slečnu, mocného pokémona z oblakov a prvé tri hodinky i ostrov zvládnete na pár hltov, aby ste sa potom do toho naplno zahryzli. Hra počíta s veľkým prívalom nových hráčov z Pokémon Go, preto tá pedantná starostlivosť, no súčasne radí ostatným, ako vyzrieť na herný systém. Selekcia z troch úvodných druhov pokémonov príde, elementy ohňa, vody, trávy sa vybíjajú a dopĺňajú, základné i lepšie údery sa naučíte. Máte HP a počet použití, nájdete si favoritov a zistíte, že lepší interface hre celkom pristane.

Pokemon Sun / Moon
Pokemon Sun / Moon Skvelá voľba, slečna, tento ohnivý fešák mi spríjemnil pobyt na pár ostrovoch.
Skvelá voľba, slečna, tento ohnivý fešák mi spríjemnil pobyt na pár ostrovoch.


Pokemon Sun / Moon Zopár druhov sa vie poriadne rozohniť v pekných animáciách.
Zopár druhov sa vie poriadne rozohniť v pekných animáciách.


Pokemon Sun / Moon Telocvične sú pasé, ale väčších interiérov sa nezbavíme ani na Alole.
Telocvične sú pasé, ale väčších interiérov sa nezbavíme ani na Alole.





Pri chodení objavíte krásne súostrovie inšpirované Havajom a deľba na ostrovy dáva zmysel, prospeje náplni a niektoré druhy pokémonov sú prirodzene uložené iba na jednom z nich. Kým prejdete prvý, naučíte sa všetko potrebné. V taške prvých pár druhov pokémonov, absolvované boje jedného na jedného a rozvíjate esenciálny základ. V tom momente nastúpi séria odlišností ordinovaná iným režisérom. Nehľadajte telocvične a vodcov či iné finesy, Sun/Moon má nové výzvy. Na ostrovoch čakajú skúšky, kde sa nemusíte dať iba na boj, ale riešite napríklad zber plodín v lese, hľadáte nezrovnalosti vo vulkánovom tanci, cvakáte fotky alebo odhaľujete záhadu. Keď sa vám podarí zložiť skúšku, nasleduje bojová pasáž s Totem pokémonom, ktorý je poriadne nabitý energiou i novým Z-útokmi. Po všetkých skúškach vyzvete na súboj aj ostrovného Kahuna, maníka pre tradičný boss súboj a po jeho zdolaní čaká ďalší ostrov.

Štruktúra hry je teda odlišná a súčasne skrýva klasické inšpirácie. Je fajn, že tréneri sú fuč, systém skúšok podporuje variabilitu a Totem pokémoni či Kahuna šéfkovia sa postarajú o silné boje. Je to ideálny balans, kde jadro ostáva zhodné, ale okolnosti a kľúčové udalosti sa menia na iné. Sú lepšie a uchovávajú si potrebnú sviežosť. Pocit z postupu je výborný, štvorica ostrovov s Kahuna šéfmi funguje a jednotlivé úlohy sa neopakujú. Pohyb a zdolávanie prekážok je prepracované – vyvoláte si potrebného pokémona na mieste, kde je potrebný a umožní vám ísť ďalej. Chuť prelúskať všetky časti a hľadať rôzne druhy pokémonov v divočine ostáva a je neraz vyššia ako v minulých častiach. Spätosť so svetom je lepšia vďaka štylizovaným úlohám a  neviete, čo príde. Nie je to iba ďalšia telocvičňa. Gradácia obsahu funguje – chytanie legendárneho pokémona, záchrana sveta i súboj proti Team Skull vás naplní len sčasti, našťastie hlavnou úlohou je pochytať ich všetkých a stať sa najlepším trénerom. Všetko sedí.

Veľa sa píše o Z-ťahoch, ktoré nastúpili do súbojového systému a chcú meniť zavedené postupy. Cesta k nim vedie cez získavané Z-kryštály (napríklad v bojoch po skúškach či za odmenu), ktoré odomknú pre každého pokémona istý super Z-ťah – možno ho použiť v súboji iba raz. Fungujú podobne ako minule Mega Evolution, summoni v iných hrách a o ich devastačných účinkoch niet pochýb, keď pokémon šmarí po nepriateľovi celý kontinent či megaraketu. Podľa očakávaní ich sprevádzajú dlhé animácie, ktoré sa vám časom zunujú, ale sú to epické momenty a na 3DS výborne vyzerajú.

Našťastie trvanlivosť titulu ostáva a stále vandrujete po svetoch. Nové druhy pokémonov objavujete postupne, ale črtajú sa odlišní favoriti v robustnom pokédexe. Fakt, že niektorých sa dočkáte až po záverečných titulkoch a evolúcia si dáva načas, netreba vnímať zle. V tomto svete chcete tráviť celé desiatky hodín, lebo má čo ponúknuť. Legendárne druhy a ligy s bojovaním nezvládate tak skoro.

Niektorí môžu reptať, že obťažnosť je stále relatívne nízka, no to je dané prístupnosťou hry pre čoraz väčšie publikum. A kvitujem, že nemusíte mať nahrané stovky hodín v šiestich minulých generáciách pokémonov a zažijete tu veľmi silný debut. Pomoc prichádza občas nečakane v podobe rady ako na nepriateľa či uzdravením pred veľkou bitkou, čo je fajn, lebo nie je nič frustrujúcejšie ako prísť do nej s polovičným HP. Áno, veteráni budú tvrdiť, že po 10 či 20 rokoch sú pokémoni ľahší, ale to nie je pointa. Krásne je, že celé tie dve dekády vydržali a teraz sú ochotní robiť väčšie zmeny vo fungovaní.

Po prvý raz som hral obe verzie pokémonov súčasne (preto prišla recenzia po dlhšom čakaní) na dvoch 3DS. Sun beží na štandardnej verzii 3DS XL, Moon na New 3DS XL. Dobrá správa pre majiteľov starších systémov – noví Pokémoni sú výborne optimalizovaní a bežia hladko. Užijete si 3D pohľad na svet a rozhodne si vychutnáte aj atmosférický soundtrack. Je úžasné vidieť, že päťročný systém zvláda túto generáciu s gráciou. Majitelia New 3DS XL si užijú väčší displej a solídnu výdrž.

Pokemon Sun / Moon
Pokemon Sun / Moon Test znalostí v Pokémonoch?! Ha, a teraz sa ukážte, znalci!
Test znalostí v Pokémonoch?! Ha, a teraz sa ukážte, znalci!


Pokemon Sun / Moon No dobre, krásavci, a čo sa tvárite všetci tak epicky?
No dobre, krásavci, a čo sa tvárite všetci tak epicky?


Pokemon Sun / Moon Grafika sa citeľne zlepšila aj v móde súbojov, nielen okolitom svete.
Grafika sa citeľne zlepšila aj v móde súbojov, nielen okolitom svete.





Rozdielov v hre je niekoľko. Prirodzene, Sun a Moon majú odlišné druhy pokémonov na chytanie, ale fanúšikovia zistia, že iné budú aj legendárne či Totem pokémon druhy. Líšia sa aj ostrovné úlohy (island trials), no v deji je odlišností menej – tým, že je lepšie napísaný a rozprávaný cez animácie, držia sa oba tábory zhodnej línie. Najväčšou zmenou teda ostane čas. Sun kopíruje ten reálny, kedy hráte – ak počas dňa, čakajú vás slnečné dni v hre. Moon je posunutý o 12 hodín, takže ak hráte náhodou na obed, v hre je polnoc. No je to ideálny titul pre večerných a nočných hráčov, lebo vtedy si užívajú v hre svetlo a nie noc.

Siedma generácia pokémonov sa vydarila. Je tu nový kontinent s odlišnými pravidlami, osvedčený súbojový systém vylepšený na pôde interface s množstvom rád i väčším počtom druhov pokémonov. Aj prepojenie s príbehom, snaha mať lepšiu konzistenciu a priblížiť sa k animé či tradičným JRPG. Je to správny žrút času, pri ktorom si vyhradíte 40 hodín do záverečných titulkov a ďalšie hodiny na zvyšný obsah. Viac ako 800 druhov pokémonov na chytanie a trénovanie i havajský svet s inou štruktúrou musíte skúsiť!


napísal Korec 13.1.2017
Páči sa mi!
9.0
Ohodnotiť
POKEMON SUN / MOON
+ herný svet a jeho štruktúra
+ lepšie rozprávanie príbehu
+ osvedčený súbojový systém
+ zmeny v postupe herným svetom
+ odlišné výzvy a veľké súboje
+ lepší interface
+ prístupnejšie pre nováčikov
+ grafika, animácie a hudba
- príbeh napokon iba priemerný
- dlhé animácie pri Z-ťahoch


RECENZIE HRÁČOV
3DS

Vývoj: Nintendo / Nintendo
Štýl: RPG
Dátum vydania: 23. november 2016
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Dolby vision (1)
Zdravím, chcem sa opýtať na nejaké riešenie ohľado...
|Android smartphone do 200-250 ... (4)
Zdravím vás. Vedel by niekto poradiť budget telefó...
|Wifi a ethernet (9)
Ahojte, Mám problém s pripojením pc na net. Vše...
|Dragons dogma ii cz/sk forum (1)
https://steamcommunity.com/app/2054970/discussions...
|Ms windows cd key (33)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Svet, ukrajina, vojny ... (18392)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk