ROCCAT CROSS

ROCCAT CROSS

Štúdiový zvuk za málo peňazí?

Aj stereo slúchadlá k PC môžu byť veľká veda. Vyberať si môžete naozaj z obrovského množstva rôznych modelov, značiek a aj cenových úrovní. A keď si aj chcete nejaké slúchadlá vybrať, ste okamžite bombardovaní veľkolepými sloganmi a prehnanými informáciami o najlepšom, najdokonalejšom, najvernejšom zvuku, či najštýlovejšom prevedení. A vy pritom chcete len niečo kvalitné so super zvukom za rozumnú cenu. A aj keď Roccat nezačína práve najšťastnejšie s tvrdeniami o štúdiovej kvalite zvuku v prípade modelu Roccat Cross, nakoniec je na tom tento headset lepšie, ako by ste čakali.

Povedzme si na rovinu - to so štúdiovou kvalitou je nezmysel. Cena takýchto slúchadiel začína niekde nad 100 eur a ak chcete naozaj kvalitné slúchadlá so štúdiovým zvukom, tých stoviek budete musieť z vrecka vytiahnuť viac. A pritom za Roccat Cross dáte len nejakých 70 eur. A aj keď teraz trošku predbehnem a skočím rovno k hodnoteniu, má to svoj dôvod. Aj keď som mal na ušiach už aj kvalitnejšie stereo slúchadlá, boli rozhodne drahšie. A nie vždy to platilo. Mal som tiež drahšie, ktoré v konfrontácii s Cross modelom ťahajú za kratší koniec.

Už na prvý pohľad je vidno, že tu sa výrobcovia na prezentáciu príliš nesústredili. Roccat sa zameral skôr na to dôležitejšie a dalo by sa povedať, že z hľadiska dizajnu sú tieto slúchadlá pomerne fádne a obyčajné. Nájdete ich len v čisto čiernom vyhotovení a prakticky na nich nie je nič, čo by vás ihneď dokázalo zaujať. Snáď len, že sú možno trochu menšie, ako by ste čakali. A naozaj, bežne v hernej sfére narazíte na výrazne rozmernejšie náušníky. Tieto sú malé, majú oválny tvar a len jednoduché logo výrobcu. Prekvapivo nájdete koliesko na ovládanie hlasitosti na zadnej strane ľavého slúchadla.


Jednoduché je aj balenie, z ktorého headset vyberiete. Nájdete tu prakticky len slúchadlá, manuál a vo vrecúšku dva pripojiteľné káble s mikrofónmi. Oba sú relatívne dlhé. „Mobilný“ kábel s in-line mikrofónom je dlhý 1,2 metra, čo sa naozaj hodí, ak budete slúchadlá používať na počúvanie hudby niekde vonku alebo aj pri behu. PC kábel s boom mikrofónom je dlhší a meria až 2,35 metra. Oba káble zapájate do ľavého slúchadla, pričom boom mikrofón z neho aj rovno vychádza a je ohybný, takže si ho môžete prispôsobiť.

Oba káble zároveň obsahujú jednoduché ovládacie prvky. Na mobilnom kábli tak nájdete len jedno tlačidlo, napríklad na príjem hovoru, ak máte slúchadlá pripojené práve k mobilu. Druhý kábel už má oddelené jacky pre mikrofón a slúchadlá, pričom ovládanie tvorí len Mute prepínač. Kvalita zvuku v prípade mobilného mikrofónu je asi taká, akú by ste čakali. Telefonovať sa s ním dá, no mierne skreslenie a ruchy tu sú. Nič, na čo by sme neboli zvyknutí. Boom mikrofón je na tom ale výrazne lepšie a zaujme veľmi dobrou izoláciou okolitých ruchov a aj čistotou hlasu. Nemusíte sa tak báť, že budete hrať a niekto bude počuť vaše ťukanie do klávesnice či šušťanie s balíčkom čipsov. Ale mľaskanie a chrúmanie bude počuť veľmi dobre.

Vyhotovenie samotných slúchadiel mohlo byť aj o niečo lepšie. Nechcem povedať, že by bolo zlé, no je tu niekoľko neduhov, ktoré mi osobne trošku prekážali. Je to naozaj jednoduchý čierny plast, ktorý ale pôsobí pomerne dobre. Nič tu nepraská a ani nevŕzga. Nemáte pocit, že by ste si mohli headset jednoducho poškodiť. No vidíte drobné kábliky prechádzať do samotných mušlí. Tie zároveň slúžia aj na držanie slúchadiel, aby sa nesklopili úplne. A aj keď sa pravdepodobne tak jednoducho neodtrhnú, veľkú dôveru vo mne osobne nevzbudzujú.

Toto môže byť závada konkrétneho kusu, ktorý som dostal, no s ľavým slúchadlom bol jeden menší problém. Veľkosť si môžete jednoducho nastaviť tak, že si slúchadlá vysuniete z mosta. Dobre tak sedia aj vtedy, ak potrebujete slúchadlá roztiahnuť. Ale kým to pravé slúchadlo drží a samovoľne sa neposunie, ľavé sa často vysunie bez toho, aby ste si ho chceli sami roztiahnuť. Napríklad prudšie zatrasiete hlavou a podobne. A to je vec, ktorá je možno relatívne malá, no kazí veľmi pozitívny dojem.

Našťastie sa dojem zas výrazne zlepšuje pri otázke pohodlia pri používaní headsetu. Náušníky aj hlavový most sú z pamäťovej peny. Ak budete potrebovať, dokážete náušníky aj jednoducho vybrať, ak ich potrebujete napríklad očistiť. Dôležité ale je, že sú oba tieto prvky veľmi pohodlné, a to aj po niekoľkých hodinách nosenia a používania. Strávil som s nimi na hlave snáď jeden celý deň od rána do večera a časom som na to aj zabudol. Za tento dobrý dojem Cross vďačí aj nízkej hmotnosti len nejakých 185 gramov.

Ako obvykle, prejdime si aj teraz obligátne čísla z technických špecifikácií. Slúchadlá Roccat Cross ponúkajú 50 mm neodymové meniče, frekvenčný rozsah 20∼20000 Hz, impendanciu 32 Ohmov a výrobca udáva aj citlivosť pri 1 kHz 98 decibelov. To sú čísla, ktoré v tejto sfére nie sú ničím výnimočným a aj napriek tomu tieto slúchadlá výnimočné sú. Ponúkajú širokú dynamiku a hlboké basy, no osobne som bol prekvapený aj veľmi slušnou izoláciou okolitého zvuku. Niežeby som pri herných headsetoch nezažil už lepšiu, no stále by som to označil za slušný nadpriemer.


Kvalitu si však v tomto prípade uvedomíte až pri počúvaní hudby, navyše hudby rôznych žánrov. Od herného headsetu by ste čakali dobrý výkon pri elektronických žánroch a iných, ktoré si zakladajú na výrazných basových tónoch. Ak si ale pustíte rock alebo niečo iné, budete prekvapení, ako dobre headset zvláda stredné aj vysoké tóny. Pustíte si Shine on you Crazy Diamond a budete sa diviť, lebo iné herné headsety v tomto cenovom spektre ešte nikdy nezneli takto dobre. Taktiež dobre poslúži pri sledovaní filmov. Treba ale predsa len nakoniec priznať, že headset nie je úplne dokonale vyvážený a basy sú výraznejšie.

Býva to tak pri herných headsetoch. Ponoríte sa do hier, okolo vás je streľba, výbuchy, burácajú motory na cestách aj vo vzduchu, počúvate hlasy známych hercov, ktorí prepožičali svoj talent vašim obľúbeným postavám a to všetko opäť znie skvele. Stačí chvíľkový test napríklad v Counter Strike a zistíte, že slúchadlá sa starajú o parádnu spätnú väzbu z hry. Lebo čo si budeme hovoriť, podobné headsety sú v prvom rade o tom, ako vám zlepšia zážitok a tiež pomôžu napríklad pri online hraní. Nemusíte sa však báť, že by vás kvalita zvuku sklamala pri iných žánroch alebo hrách. Ja som si s headsetom napríklad užil klasickú Phantasmagoriu aj nezávislý Dark Train.

Vo výsledku je tak Roccat Cross prekvapivo vyvážený model, ktorý za málo peňazí ponúka veľa stereo muziky. V tomto prípade aj doslova. Má svoje nedostatky a aj keď ide o multiplatformový headset, konzoloví hráči musia počítať s nejakými obmedzeniami, keďže tam nie je možné použiť boom mikrofón. Na PC si ale Roccat Cross užijete v plnej paráde a rozhodne má čo ponúknuť. Dokonca aj mimo oblasti hier. Užijete si s ním kvalitný zvuk pri sledovaní filmov, no aj vtedy, ak vytiahnete obľúbený vinyl, ľahnete si na gauč, jack pripojíte ku gramofónu a chvíľku relaxujete.


napísal matus_ace 3.2.2017
Páči sa mi!
ROCCAT CROSS


Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Dolby vision (1)
Zdravím, chcem sa opýtať na nejaké riešenie ohľado...
|Android smartphone do 200-250 ... (4)
Zdravím vás. Vedel by niekto poradiť budget telefó...
|Wifi a ethernet (9)
Ahojte, Mám problém s pripojením pc na net. Vše...
|Dragons dogma ii cz/sk forum (1)
https://steamcommunity.com/app/2054970/discussions...
|Ms windows cd key (33)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Svet, ukrajina, vojny ... (18412)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk