WWE 2K17

WWE 2K17

5.0

Ako sa (ne)robí dobrý wrestling

Recenzia na PC verziu

Svet wrestlingu je vlastne jeden veľký cirkus. Ale zábavný a má množstvo priaznivcov. Je prirodzené, že sa s ním stretávame aj v podobe videohier, ktoré umožňujú fanúšikom vymetať ring so svojimi polonahými favoritmi. A možnosti sú naozaj široké, len ich treba správnym spôsobom uchopiť a naservírovať hráčom, ktorí sa chcú stať hviezdami nablýskanej bitkárskej šou. WWE 2K17 sa to však nepodarilo.

Pravdou je, že obsah hry je už na prvý pohľad bohatý. Ponúka množstvo režimov pre jednotlivca aj zápasy v multiplayeri, desiatky známych zápasníkov, ale aj možnosť vytvoriť si vlastných, dokonca s tvárou podľa fotografie. A predsa to nestačí. Alebo je možno problém v tom, že hra je doslova prepchatá všetkým možným a zabúda pritom na to najhlavnejšie - hrateľnosť. A mnohé veci sú spravené nešikovne. Takže napríklad pri vytváraní vlastnej postavy máte kvantum možností, ako ju spraviť jedinečnou - od telesnej konštrukcie, cez črty tváre a farebnú masku, až po oblečenie, chrup a zafarbenie či výplň každého oka zvlášť. Uznajte, že niektoré z týchto vecí sú naozaj úplne zbytočné až absurdné. A pritom sú základné súčasti, ako napríklad vlasy, zahrabané niekde medzi nepraktickými záložkami, v ktorých sa veľmi zle orientuje. Je to hotová veda. A podobne krkolomne je v hre spracované prakticky všetko - vrátanie súbojového systému.

Ovládanie v hre je zložité a ak ste nehrali predošlé ročníky, bude vám robiť veľké problémy. Na jednej strane je sympatické, že váš borec je v ringu (i mimo neho) schopný vykonávať množstvo aktivít, lenže sa vám pritom zahrčkajú prsty. No poviete si, že s tutoriálom to zvládnete a postupne dostanete do rúk. A tu nastáva problém. Tvorcovia vôbec nemyslia na nováčikov. Na obrazovkách síce sporadicky vyskočia suché vysvetlivky, ale to nestačí na to, aby ste si osvojili potrebné úkony. Chcelo by to tréning krok za krokom s asistentom, ktorý by nebol príliš aktívny, aby ste si pohodlne vyskúšali chmaty, údery a ďalšie prvky nutné na úspech v zápasoch.

WWE 2K17
WWE 2K17 Súboje dopĺňajú rôzne minihry, ktoré sa tam však nehodia.
Súboje dopĺňajú rôzne minihry, ktoré sa tam však nehodia.


WWE 2K17 Padajú hviezdy...von z ringu.
Padajú hviezdy...von z ringu.


WWE 2K17 Mám ho na lopatkách, ale určite sa z toho zas vyvlečie.
Mám ho na lopatkách, ale určite sa z toho zas vyvlečie.





Keď vás na začiatku režimu kariéry privíta holohlavá obluda v úlohe trénera, svitne vám nádej, že vás všetko postupne naučí. Ale omyl. Po prvom cvičnom zápase, kde protivník neberie ohľad na vašu neskúsenosť, už nasledujú ostré súboje v ringu proti súperom, ktorí vám nedovolia ani na chvíľu vydýchnuť. Znamená to, že jednoducho nemáte čas a priestor na osvojenie techniky a všetko sa učíte za pochodu. No keď vás oponent hádže o zem ako vrece, nové veci sa učíte veľmi pomaly. Hodiť laika rovno do vody môže byť efektívne pri výuke plávania, ale nie vo wrestlingu s ťažkopádnym ovládaním.

A skutočne je toho dosť, čo sa treba naučiť. Základy pochopíte rýchlo - jedno tlačidlo kombinované s ľavou páčkou na rôzne údery, druhé na chmaty, tretím sa pokúsite pritlačiť súpera na zemi a začína jeho odpočítavanie. Lenže je toho oveľa viac. Musíte sa naučiť blokovať útoky protivníka, nabudiť formou hecovania a gestikulácií, vyliezť z ringu a potom sa tam vrátiť, osvojiť si systém skákania z rohu ringu a odrážanie od lán, používanie vecí, ktorými môžete ovaliť súpera, v tímovej hre aj spôsob výmeny so spoluhráčom.  

Bloky a prekazenie chmatov protivníka na gamepade uskutočníte jediným tlačidlom RT. Hra ho pri vašej postave ukáže vo chvíli, keď je potrebné rýchlo stlačiť. Zobrazí sa na pol sekundy a ak tento moment premeškáte, súper vám láme končatiny veselo ďalej. To by ešte bolo v poriadku, ale ak RT stlačíte o okamih skôr, hra to tiež považuje za vaše zlyhanie. Pripomína to nie veľmi obľúbené QTE pasáže z iných hier, ale tu sa musíte trafiť presne na stotinu sekundy a sprevádzajú vás neustále počas všetkých zápasov. Načasovanie pritom nie je úplne logické. Napríklad by ste čakali, že použijete blok vo chvíli, keď sa blíži súperova päsť k vašej hlave. Lenže v skutočnosti musíte kontrovať ešte predtým, ako protivník zdvihne ruky. Môžete  predpokladať, v ktorej pasáži bude treba reagovať, ale ten presný moment neviete úplne odhadnúť. Nezakladá sa totiž na prirodzenej reakcii na súperovu aktivitu, ale na rozhodnutí hry, kedy sa môžete brániť a kedy nie. Ale aj s týmto sa dá zmieriť a napokon to dokážete akceptovať.

No skutočne absurdné sú minihry pri odpočítavaní vás alebo súpera ležiaceho pod vami na podlahe. Tá pri obrane, počas ktorej máte tri pokusy na označenie farebnej plochy v kruhu, čím odhodíte súpera, je ešte v pohode. Ostatné variácie sú ale zbytočne prekombinované e verím tomu, že nie som jediný, kto tvrdí, že sa do ringu vôbec nehodia. Predstavte si, že sa mastíte s iným zápasníkom, lietajú facky, údery, lámete si ruky a nohy, a zrazu sa na obrazovke naháňajú dve farebné škvrny v miniatúrnom kruhu... Minihry sú pritom jediný spôsob, ako môžete vyhrať. Nedajú sa zrušiť, môžete len v menu vybrať verziu zo staršieho alebo novšieho ročníka WWE. Darmo súpera rozbijete na prach a 20 minút mu spôsobujete zranenia, po ktorých by už v realite možno nikdy nevstal. Jeho farebné ukazovatele síce klesnú na minimum, je pomalší a vyčerpaný, ale musíte ho položiť na lopatky a vyhrať v minihre, inak je o chvíľu zas na nohách a svieži ako rybička. Pripadá mi to asi také nezmyselné, ako keby ste nepriateľa v Call of Duty mohli zastreliť len po dueli v piškvorkách. 

Sprievodné prvky v hre sú nepochybne zaujímavé, predovšetkým manažment medzi zápasmi v režime kariéry je veľmi sympatický. Viete si pripraviť vlastné intro, keď vstupujete do ringu, čo zahrňuje ľubovoľnú hudbu, upútavku na plátne, pózy a šoumenské pohyby. Za získané body môžete zdokonaliť atribúty vašej postavy a zlepšiť silu, rýchlosť a výdrž telesných partií. Okrem toho odomykáte sloty a talenty, ktoré tam umiestnite a pomáhajú vám uspieť v ringu. A môžete si kúpiť aj nové schopnosti a kombá. Kúpiť sa dá aj manažér, ktorý vás podporuje a burcuje. K dispozícii je zoznam potenciálnych spojencov aj rivalov s rôznymi vlastnosťami a správaním pri stretnutiach a bitkách.

Zaujímavé sú slovné duely wrestlerov, kde vyhráte vtedy, ak vyberáte vhodné odpovede a vaša reč je presvedčivejšia ako výlevy oponenta. Pri napredovaní vzbudíte záujem autorít, ktoré šéfujú v tomto biznise a spočiatku vás ignorujú. Na základe vašej popularity môžete profitovať z predaja vlastných tričiek. To všetko je veľkolepé, ale stále len sekundárne. A niečo z toho aj kontraproduktívne. Intrá zápasníkov si pár ráz pozriete, potom ich už budete prerušovať, pretože zdržujú. Otravným sa stane aj komentátor, keď naťahuje čas pred vypuknutím zápasu. A reklamné predelové scény z WWE podujatí a šou sú tiež zakrátko na ťarchu. To všetko budete čoskoro mechanicky odťukávať, ale niečo z toho musíte pretrpieť. Tejto omáčky je skrátka priveľa.

WWE 2K17
WWE 2K17 Zápasí sa aj v klietke a mnohých viac či menej odlišných režimoch.
Zápasí sa aj v klietke a mnohých viac či menej odlišných režimoch.


WWE 2K17 Vo štvorici po opici...
Vo štvorici po opici...


WWE 2K17 Niektorí manažéri majú pekné krivky...
Niektorí manažéri majú pekné krivky...





Okrem kariéry si môžete zvoliť odomknuté hviezdy wrestlingu a mlátiť sa v dueloch jeden na jedného, dvaja na dvoch, turnajoch, špecifických výzvach s rôznymi pravidlami a doplnkami. Je toho množstvo. Postavíte sa proti AI a, samozrejme, nechýba ani multiplayer s aktívnym predskokanom, na ktorom si zopakujete ťahy, kým hra vyhľadáva živého oponenta. Avšak niekedy som so sparring partnerom trávil desiatky minút, kým sa objavil reálny protihráč. A pritom som si všimol, že aj ten má neraz problémy s pochopením a zvládnutím minihier a niektorými technikami.

Grafika hry je dosť slabá. Možno to na konzolách stačí, na PC je ale takáto prezentácia podpriemer. Jediný zaujímavý efekt je pot, ktorý sa leskne na telách zápasníkov. Inak je vzhľad fádny, jasajúci diváci pôsobia veľmi umelo a kŕčovito ako zombíci. Ozvučenie tiež nie je žiadna sláva a napríklad viditeľne chýba dabing v slovných dueloch, kde určite mal byť nahovorený aspoň oponent. Čudne pôsobí aj nemá moderátorka pri interview. Menu hry mohlo byť určite lepšie, dostať sa k niektorým položkám je zbytočne komplikované. Ovládanie na počítači je odfláknuté a aspoň na základné činnosti mohla byť použitá myš. Ale tu sa vôbec nepoužíva, musíte si vystačiť s klávesnicou. A rozhodne lepšou, hoci nie ideálnou voľbou, je konzolový ovládač. PC port je všeobecne slabší, obsahuje technické chyby a mnohé súčasti nie sú prispôsobené potrebám hráčov. Používam OS Windows 10 a hra sa ani raz neukončila korektne a vždy vypisovala chybové hlásenia. Fušerina.

WWE 2K17 je len pre najodolnejších skalných fanúšikov wrestlingu. Aj to len v takom prípade, ak im neprekáža, že od minulého ročníka sa toho veľa nezmenilo ani nepribudlo. Titul nielenže nie je ústretový, ale dá sa povedať, že je priam nepriateľský voči nováčikom, ktorých odmieta zasvätiť do komplikovaného systému hry. Tá má krkolomné ovládanie a zbytočne prekombinovný štýl zápasenia zaklincovaný nezmyselnými minihrami. Mnoho sprievodných možností a aktivít spočiatku zapôsobí, ale väčšina z nich sa napokon ukáže ako zbytočná až otravná. Namiesto tej prehustenej omáčky sa mali vývojári sústrediť na zdokonalenie súbojov v ringu, vylepšenie grafiky a optimalizáciu, aby hra nebola len masívna, ale aj zábavná. To, bohužiaľ, pre väčšinu hráčov nie je.


napísal uni 28.2.2017
Páči sa mi!
5.0
Vo svete
6.1
Ohodnotiť
WWE 2K17
+ manažment a vylepšovanie postavy v kariére
+ množstvo hviezd wrestlingu aj vlastní zápasníci
+ veľa aktivít v ringu aj mimo neho
- ťažkopádne a prekombinované ovládanie
- nezmyselné minihry v zápasoch
- zlá optimalizácia na PC
- slabá grafika a ozvučenie
- technické chyby
- ťažko prístupné nováčikom, chýba plnohodnotný tutoriál
Hardverové požiadavky:
Minimálne požiadavky: Intel Core i5-3550. 4 GB RAM, GeForce GTX 660. OS Win 7 64-bit


RECENZIE HRÁČOV
PC
PS3
PS4
Xbox 360
Xbox One

Vývoj: Take-Two Interactive / 2K Sports
Štýl: Šport
Web: domovská stránka hry
Dátum vydania:  október 2016
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Dolby vision (1)
Zdravím, chcem sa opýtať na nejaké riešenie ohľado...
|Android smartphone do 200-250 ... (4)
Zdravím vás. Vedel by niekto poradiť budget telefó...
|Wifi a ethernet (9)
Ahojte, Mám problém s pripojením pc na net. Vše...
|Dragons dogma ii cz/sk forum (1)
https://steamcommunity.com/app/2054970/discussions...
|Ms windows cd key (33)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Svet, ukrajina, vojny ... (18412)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk