KINGDOM HEARTS HD 2.8 FINAL CHAPTER PROLOGUE

KINGDOM HEARTS HD 2.8 FINAL CHAPTER PROLOGUE

7.0

Čo sa skrýva za číslom 2.8?

Recenzia na PS4 verziu

Niektoré herné série sú s nami už tak dlho, že sa kvôli nim cítime starí. Prvá hra Kingdom Hearts vyšla pred 15 rokmi, a tak si na ňu mnohí nostalgicky spomínajú ako na hru svojho detstva, prípadne puberty. Tento na prvý pohľad bizarný, no pritom geniálny mix japonského fantasy a sveta Disney sa nám zapísal do sŕdc a v Square Enix dobre vedia, ako z týchto emócií ťažiť. Nehanebne vydávajú jednu kolekciu remakeov hier zo série za druhou a chudák fanúšik nedokáže odolať, lebo séria Kingdom Hearts sa mu dostala pod kožu.

Po Kingdom Hearts HD 1.5 Remix a Kingdom Hearts HD 2.5 Remix prichádza na rad ďalšia kolekcia s prívlastkom 2.8 Final Chapter Prologue. Čo sa skrýva za tajuplným číslom 2,8? Je to vlastne rovnica, ktorá je z matematického pohľadu veľmi jednoduchá, aj keď v kontexte hier sa chápe trochu ťažšie. V tejto kolekcii nájdeme Kingdom Hearts: Dream Drop Distance, ktoré má číslo 2,6 a poslednú kapitolu hry Birth by Sleep s názvom A Fragmentary Passage. Nakoľko Birth by Sleep sa ako prequel považuje za 0,1, jej záver teda pridáva do rovnice 0,2. Okrem nich ešte na disku nájdete aj krátky film Kingdom Hearts χ Back Cover.

Keď zvládnete čísla v týchto hrách, prídu na rad zdanlivo nesúvisiace anglické slová, ktoré Japonci kombinujú do komplikovaných pseudo názvov. Za tým všetkým je v skutočnosti naozaj masívna sága, v ktorej sa strácajú aj mnohí fanúšikovia. V súčasnosti po vydaní Birth by Sleep: A Fragmentary Passage tu máme 10 hier zo sveta Kingdom Hearts. Mnohí polemizujú nad poradím, v akom by sériu mali hrať, pretože chronológia je z hľadiska príbehu komplikovaná. Square Enix sa v tomto prípade oplatí dôverovať a je optimálne prechádzať hry tak, ako ich autori zostavili do kolekcií. Bude pre vás jednoduchšie vstrebávať príbeh s flashbackmi, ako sledovať komplikovaný dej chronologicky.

Dominantou 2.8 Final Chapter Prologue je hra Dream Drop Distance HD, remake titulu, ktorý pôvodne vyšiel na Nintendo 3DS a bol preto prispôsobený pre PS4. Chronologicky je to posledný diel série, teda „Final Chapter“, po ktorej už môžeme očakávať Kingdom Hearts III. Hlavní hrdinovia Sora a Riku podstupujú skúšku Mark of Mastery, aby sa stali skutočnými majstrami ich zbraní v tvare kľúča. Čo sa spočiatku javí ako jednoduchý test, ktorého odmenou bude nová schopnosť, sa obráti na prepracovanú intrigu zosnovanú tajomným nepriateľom.

Kingdom Hearts HD 2.8 Final Chapter Prologue
Kingdom Hearts HD 2.8 Final Chapter Prologue Sora a Riku pomáhajú novým postavám.
Sora a Riku pomáhajú novým postavám.


Kingdom Hearts HD 2.8 Final Chapter Prologue Spájanie so Spirits prináša silné útoky.
Spájanie so Spirits prináša silné útoky.


Kingdom Hearts HD 2.8 Final Chapter Prologue Cestu do nového sveta si musíte vybojovať.
Cestu do nového sveta si musíte vybojovať.





Sora a Riku však budú postupovať každý zvlášť, a preto ich budete ovládať striedavo. Postavy prechádzajú svetmi, ktoré spia, je medzi nimi akási neviditeľná bariéra a nedokážu sa navzájom kontaktovať. Môžu sa len spoliehať na odvahu a silu ich priateľstva, ktorá ich eventuálne spojí. V praxi to vyzerá, akoby trpeli narkolepsiou a keď im vyprší čas, zaspia, musia „dropnúť“ a začnete ovládať druhú postavu. Slová dream, drop a distance tak začnú dávať zmysel.

Naši hrdinovia musia siahnuť po svojich „keyblades" a postupne otvoriť všetky „sleeping keyholes". Pohybujú sa medzi svetmi, ktoré dobre poznajú, no postavy, ktoré v nich žijú, si Soru ani Riku akosi nevedia zaradiť. Je preto zvláštne, že im bezmedzne veria, aj keď ich vôbec nepoznajú a zároveň nemajú problém ich žiadať o pomoc. Jednotlivé príbehy, ktoré Sora a Riku prežívajú počas skúšky, sú veľmi vágne. Obaja sa vždy zjavia v strede konfliktu, pomáhajú a ani veľmi nevedia prečo. Obaja však riešia problémy odlišne, čo vychádza z ich nátury.

Kým Sora je stelesnením optimizmu s takmer bezhraničným odhodlaním riešiť problémy, Riku vníma túto skúšku viac osobne. Preňho je to ďalší test, či je jeho srdce naozaj na strane svetla a či je hodný svojej keyblade. Preto aj spôsob, akým obaja prechádzajú svetmi, je odlišný, a to nielen z príbehového hľadiska. Odlišnosti nájdete aj v súbojoch s Dream Eaters, ktoré zamorili všetky svety. V boji proti temnými Nightmares sa k hrdinom pridajú priateľské Spirits.

Tieto zvieratá nie sú len miláčikovia, ktorých zbierate ako pokémonov. Predstavujú sofistikovaný systém aktívnych a pasívnych schopností. Levelujú spolu s postavou a čím viac sa s nimi v boji spájate a venujete sa im, tým rýchlejšie vám odomknú nové schopnosti. Keď si spočítate, že týchto zvierat je viac ako 50, každé dokáže poskytnúť iné kombinácie aktívnych a pasívnych schopností a efektov odlišných pre Soru a Riku a dokážete ich vylepšovať rôznymi spôsobmi, zistíte, že ich škrabkanie a prefarbovanie na fialovo je až urážka ich potenciálu.

Spirits môžete vytvárať podľa receptov, alebo skúšať iba kombinovať rôzne fragmenty, ktoré vám padnú zo zničených Nightmares. Títo nepriatelia sa spawnujú nepretržite v určitých miestach, a pokiaľ to nie je vyslovene vaša úloha, nemusíte ich konfrontovať a z boja môžete jednoducho ujsť. Aj keď je väčšina súbojov nepovinná, chuť do nich vás len tak neprejde vďaka prepracovanému bojovému systému. Novinkou v sérii je takzvaný Flowmotion, herný mechanizmus, vďaka ktorému Sora a Riku využívajú svoje prostredie na útok a rýchle cestovanie. Postavy sa odrážajú od stien, lietajú vo vzduchu a točia okolo lámp. Súboje sú tak ešte dynamickejšie.

Dream Drop Distance ako HD remake na PS4 neprešiel iba estetickými zmenami. Nakoľko pôvodná verzia na 3DS využívala dotykovú obrazovku, minihry a špeciálne útoky zvané Reality Shifts boli redukované väčšinou na quick time eventy. Iba v minihre s odrážaním balónov vaším Spirits je využitá dotyková plocha dualshocku. Akoby všetky tieto vychytávky nestačili, nájdete tu ešte aj chaotickú kartovú hru Flick Rush. Dream Drop Distance je hra nabitá obsahom a odzrkadľuje to aj herná doba okolo 25 hodín.

Taká dlhá herná doba však môže priniesť aj svoje negatíva. Po čase už môžete stratiť motiváciu ďalej sa hre venovať aj napriek zábavným súbojom. Dôvodom je najmä trochu plytký a natiahnutý príbeh, ktorý vás začne zaujímať až na úplnom konci hry. Nepriateľské postavy sa iba zjavia, povedia zopár vágnych viet a zase zmiznú. Prichádzajú a odchádzajú, aby sa hrdinom pripomenuli a zmiatli ich a aj keď to v závere dáva zmysel, stále to pôsobí ako zbytočne dlhá príbehová zlátanina.

Najtvrdším orieškom bude vstrebať príbeh, najmä ak si po toľkých rokoch nepamätáte dej série, alebo ste ostatné diely nehrali. Ak neviete odpovedať na otázku, aký je rozdiel medzi Ventusom a Roxasom, budete neustále zmätení. Je tu síce pripravená encyklopédia so všetkými postavami a príbehom, no ak toto univerzum nepoznáte, čaká vás veľa štúdia. Po uzavretí kapitoly s posledným dielom série sa však znovu zamotáte do príbehu série spustením druhej hry v tejto kolekcii - Birth by Sleep s podnázvom A Fragmentary Passage.

Kingdom Hearts HD 2.8 Final Chapter Prologue
Kingdom Hearts HD 2.8 Final Chapter Prologue Výzvy s odmenou sú na každom kroku.
Výzvy s odmenou sú na každom kroku.


Kingdom Hearts HD 2.8 Final Chapter Prologue Nechýbajú súboje s obrovskými bossmi.
Nechýbajú súboje s obrovskými bossmi.


Kingdom Hearts HD 2.8 Final Chapter Prologue Z vášho spoločníka sa po spojení môže stať zbraň.
Z vášho spoločníka sa po spojení môže stať zbraň.





Posledný kúsok skladačky menom Kindom Hearts odhalíte behom pár hodín s jednou z hlavných postáv pôvodnej hry Birth by Sleep. Je to prvá, aj keď mimoriadne krátka originálna hra po sérií remakeov a predstavuje aj akúsi ochutnávku, ako by mohlo vyzerať Kingdom Hearts III. Využíva Unreal Engine 4, vďaka čomu magický svet Disney vyzerá naozaj okúzľujúco a rýchle súboje plné efektov nás iba viac namotávajú na nový diel série. Bojový systém je jednoduchší ako v Dream Drop Distance, no napriek tomu návykový. K asi dvom hodinám hrania s pár hádankami, ktoré vám predĺži len plnenie výziev, sa ani nedá veľmi vyjadrovať, no ak Square Enix dokáže na takomto základe postaviť Kingdom Hearts III, máme sa na čo tešiť.

Poslednou zábavkou tejto kolekcie je hodinový film Kingdom Hearts χ Back Cover, ktorý vám priblíži úplný začiatok ságy Kingdom Hearts. Tento audiovizuálny počin by sa však pokojne dal označiť ako veľmi dlhá predelová scéna, ktorá slúži skôr ako postupné predstavenie niekoľkých postáv. Absentujú tu zaujímavé akčné scény a hlbšia zápletka. Podobne ako u zvyšku kolekcie film graduje až v samom závere. Ponúkne nielen odhalenie počiatku Kingdom Hearts, ale aj naznačí, čoho by sa mohol týkať dej nasledujúceho dielu série.

Kingdom Hearts HD 2.8 Final Chapter Prologue vcelku pôsobí ako teaser na Kingdom Hearts III. Obsahuje tie najzásadnejšie črepiny príbehu, ktoré potrebujete poznať pred ďalším dielom, no všetky by sa dali zhrnúť do krátkeho flasbacku v písanej alebo animovanej podobe. Príbeh je zbytočne natiahnutý na niekoľko desiatok hodín hernej doby, a pritom zásadných je dohromady len niekoľko minúť. Táto kolekcia je preto trochu neférová. Kým predchádzajúce dve kolekcie predstavujú akoby dve poschodia torty, 2,8 je len poleva a farebná posýpka. Ak vám tá torta chutila, musíte mať aj tú posýpku.

Pre skalných fanúšikov je Final Chapter Prologue skúška ich vernosti. Ak sériu naozaj milujú, užijú si aj tento titul. Budú nadšení z príbehových zvratov a budú spokojne sedieť pri záverečných titulkoch s pocitom, že to úplne dáva zmysel. Pri pohľade na nádherný svet v A Fragmentary Passage im budú žiariť oči a nebudú sa môcť dočkať trojky. Každý, kto však má v Kingdom Hearts medzery, by sa od kolekcie s číslom 2,8 mal držať ďalej, až kým neprejde 1,5 a 2,5. Do štádia lásky k tomuto bizarnému japonskému dobrodružstvu v Disney kabáte treba dozrieť. Keď budete pripravení na Final Chapter Prologue, vtedy už bude mať Kingdom Hearts navždy miesto vo vašom srdci.

Kingdom Hearts HD 2.8 Final Chapter Prologue
Kingdom Hearts HD 2.8 Final Chapter Prologue Objavia sa aj známe Disney postavy.
Objavia sa aj známe Disney postavy.


Kingdom Hearts HD 2.8 Final Chapter Prologue Pripravte sa na mnoho svetelných efektov.
Pripravte sa na mnoho svetelných efektov.


Kingdom Hearts HD 2.8 Final Chapter Prologue Kingdom Hearts si žiada ešte ďalšie pokračovania na PS4.
Kingdom Hearts si žiada ešte ďalšie pokračovania na PS4.





napísal Tanya 24.3.2017
Páči sa mi!
7.0
Vo svete
7.7
Ohodnotiť
KINGDOM HEARTS HD 2.8 FINAL CHAPTER PROLOGUE
+ ponúka najdôležitejšie príbehové momenty pre nadchádzajúce pokračovanie
+ prepracovaný bojový systém a návykové súboje
+ Spirits ako unikátny systém levelovania a schopností
+ Flowmotion rozširuje možnosti a dynamiku hry
+ rozmanité svety a prostredia
- kolekcia s relatívne najmenším obsahom
- slabší a zbytočne komplikovaný príbeh oproti ostatným dielom
- určené len pre skalných fanúšikov série
- repetitívna hudba


RECENZIE HRÁČOV
PS4

Vývoj: Square Enix / Square Enix
Štýl: Akcia
Web: domovská stránka hry
Dátum vydania: 24. január 2017
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Dolby vision (1)
Zdravím, chcem sa opýtať na nejaké riešenie ohľado...
|Android smartphone do 200-250 ... (4)
Zdravím vás. Vedel by niekto poradiť budget telefó...
|Wifi a ethernet (9)
Ahojte, Mám problém s pripojením pc na net. Vše...
|Dragons dogma ii cz/sk forum (1)
https://steamcommunity.com/app/2054970/discussions...
|Ms windows cd key (33)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Svet, ukrajina, vojny ... (18412)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk