UTOMIK - ONLINE PRENÁJOM VIDEOHIER

UTOMIK - ONLINE PRENÁJOM VIDEOHIER

Stovky titulov za jedno predplatné

Článok

Spomínam si, keď sa rozbiehal Steam a nutnosť online registrácie Half Life 2 vyvolala búrlivé reakcie hernej komunity. Dnes už je úplne bežné, že sa hry registrujú cez internet, ktorý sa stal štandardnou súčasťou nášho života a keďže sa tam dajú okamžite aj stiahnuť, krabicové verzie ustúpili do úzadia. Viac-menej im zostali verní len hráči, ktorí chcú maž svoj obľúbený titul vystavený na poličke. Žijeme v digitálnej dobe a tá prináša aj nové služby, ktoré sa snažia zaujať a získať si čo najviac užívateľov na internete. Horúcou online novinkou v hernom svete je Utomik.

Utomik sa líši od iných portálov a služieb zameraných na distribúciu videohier tým, že produkty zo svojej ponuky nepredáva, len prenajíma. Záujemcovia si za pravidelný mesačný poplatok alebo aplikovaním kódu s časovým limitom odomknú kompletný sortiment hier, ktoré môžu neobmedzene hrať a používať. Knižnica s titulmi sa štruktúrou v podstate nelíši od konkurencie, i keď má svoj charakteristický dizajn.

Rozdiel je v tom, že to, čo vidíte v zozname, si môžete kedykoľvek zahrať a stačí vám na to jednotné predplatné, nemusíte sa zaoberať kúpou jednotlivých titulov. Navyše si do počítača sťahujete len obmedzené množstvo dát nevyhnutné na spustenie konkrétnej hry. Ostatné sa dopĺňajú priebežne. To už však tiež nie je nič neobvyklé. Potom už všetko prebieha štandardným spôsobom - spustíte hru, ktorá sa zobrazí na celej obrazovke a hráte pomocou myši, klávesnice alebo gamepadu.

UTOMIK - online prenájom videohier
UTOMIK - online prenájom videohier K tým atraktívnejším hrám na Utomiku určite patria KOTOR I a II.
K tým atraktívnejším hrám na Utomiku určite patria KOTOR I a II.


UTOMIK - online prenájom videohier V ponuke od Segy nemôže chýbať Sonic.
V ponuke od Segy nemôže chýbať Sonic.


UTOMIK - online prenájom videohier Po výbere hry sa zobrazia  detaily a môžete ju spustiť.
Po výbere hry sa zobrazia detaily a môžete ju spustiť.





V ponuke sa zorientujete rýchlo. Na hlavnej obrazovke aplikácie lákajú hráčov obaly rôznych hier a keď na ne kliknete, vidíte popis a rating produktu vo forme hviezdičiek. V optimálnom prípade je k dispozícii aj galéria s obrázkami alebo video. Ak vám hra vyhovuje, jednoducho stlačíte „Play". Tituly sa dajú vyhľadávať aj podľa žánru (adventúry, akcie, RPG, platformové, indie...) a distribútora (1C, Codemasters, THQ Nordic, Paradox...) Dopĺňa to profil hráča- užívateľa, kde sa zobrazuje platobný plán, počet vyskúšaných hier a celkový odohraný čas. Dodatočne pribudnú aj trofeje.

Utomik je momentálne vo fáze beta testu, a preto sú mesačné poplatky znížené na 5,99 €. To nie je zlé, avšak ak chcete hrať spoločne s ďalšími členmi domácnosti či priateľmi, ktorých máte poruke, prenájom už predstavuje 9,99 €. Ak však uvážime, že kedysi takáto suma predstavovala bežné predplatné za jednu MMORPG (dnes už väčšinou dobrovoľné za výhody v hre) nie je to za bezmála 500 titulov na Utomiku až tak veľa. A navyše máte prvých 14 dní zdarma, čo stačí na to, aby ste zistili, či vám takáto platená služba sadne alebo nie. Okrem toho počas dvoch týždňov pohodlne stihnete odohrať niekoľko kompletných hier.

Platobný systém je teda vcelku priaznivý, ale problémom je sortiment hier, ktoré sú aktuálne v ponuke Utomiku. Päť stoviek titulov rôznych žánrov by pre začiatok pohodlne stačilo, navyše priebežne pribúdajú ďalšie. Lenže väčšinou sa jedná o staršie a menej atraktívne hry, z ktorých mnohé jednoducho hráčov nedokážu osloviť. V ponuke citeľne chýbajú horúce novinky alebo prinajmenšom hry, ktoré mali premiéru v posledných mesiacoch. A keď už „starinky", mali by tam byť tie najlepšie.  

Aj keď sú zahrnutí aj niektorí veľkí distribútori a populárni vývojári, z ich sortimentu sa dostanete len k hrám z minulých rokov. Napríklad od Telltale si môžete zahrať Sama a Maxa, Jurassic Park, prvú sériu The Walking Dead, Back to The Future a pár drobností. Fajn vecičky, ale väčšina hráčov si ich už dávno kúpila alebo si ich môže získať v akciách za zvýhodnené ceny. Väčším lákadlom by bol Batman, Tales From Borderlands či Wolf Among Us. Zatiaľ ich tu však budete hľadať márne. Od Milestone si môžete zahrať jedine MXGP a Moto GP 13 a 14, čo je vzhľadom na ich rozsiahlu tvorbu veľmi chudobný výber. A takto by sme mohli pokračovať ďalej.

Príležitostní hráči si tu určite nájdu to svoje, ale mnohí by uvítali naozaj trochu „ čerstvejšie mäso". Dá sa pochopiť, že veľkí distribútori si za licenciu na svoje najnovšie AAA tituly pýtajú poriadne vysoké sumy a nie je ľahké na ne naškrabať peniaze. Navyše niekedy by mohli prístup skomplikovať aj na hry naviazané služby, ako Origin či Uplay. 

Stále je tu však ešte možnosť dať väčší priestor novinkám z indie scény - sú medzi nimi neraz pozoruhodné veci a nezávislí vývojári by takúto spoluprácu určite ocenili. A možno práve týmto smerom by sa mal Utomic uberať. A nemáme nič ani proti klasikám, len by ich výber a sortiment mal byť zaujímavejší a bohatší. Keby Utomic priniesol štylizovanú zbierku ako GOG, prenájom takejto kolekcie hier by bol veľmi atraktívny. Ale zatiaľ to tak nie je. Stále však treba brať do úvahy, že Utomik je v beta teste a ešte nevyužil naplno svoj potenciál.

Prenájom hier je dobrý nápad a v budúcnosti určite nájde svoje uplatnenie. Utomik je na dobrej ceste, ale potrebuje bohatšiu knižnicu videohier a viac hitov - či už z čias minulých, alebo zo súčasnosti. Momentálne je táto služba atraktívna len pre nenáročných, príležitostných a nostalgických hráčov. Keď sa rozšíri a osvieži ponuka, môže sa Utomik stať zaujímavým fenoménom pre všetkých.


napísal uni 10.4.2017
Páči sa mi!
UTOMIK - ONLINE PRENÁJOM VIDEOHIER


Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (1)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Speedlink competition pro extr... (0)
Zdravim, som lama mám otázku.Kúpil som si SpeedLin...
|Mw3 2011 xbox series x multipl... (2)
Čaute, kúpil som si fyzickú kópiu MW3 x360. Hra fu...
|Poľovnícke hry - hunter simula... (6)
je ich viacero,ale v tomto vlákne by som sa chcel ...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19518)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk