DR. KAWASHIMA'S DEVILISH BRAIN TRAINING

DR. KAWASHIMA'S DEVILISH BRAIN TRAINING

7.5

Potrápte šedú kôru mozgovú

Recenzia na 3DS verziu

Diskusie o škodlivosti hier z 80. a 90. rokov v súčasnosti striedajú presne opačné diskusie, ktoré rozoberajú to, aký prínos môžu mať hry v rôznych oblastiach. Stali sa súčasťou umenia, rozvinuli sa prostriedky ich reči, upravené VR projekty dokážu pomôcť napríklad s liečbou strabizmu a tam špecializované projekty len začínajú. Na trhu sú populárne už nejakú dobu a najlepším príkladom je pravdepodobne Brain Age séria, ktorej svoje meno prepožičal uznávaný japonský neurovedec Ryuta Kawashima. Podieľa sa na hernej sérii, ktorá si dáva za cieľ rozvíjať niektoré mozgové schopnosti a tiež rozširovať skúmanie tejto oblasti. Aj preto je ťažké sa o Dr. Kawashima's Devilish Brain Training: Can You Stay Focused? baviť ako o štandardnej hre.

Titul síce obsahuje niektoré princípy videohier, no skôr je to kompilácia rôzne prevedených minihier, ktoré si kladú za cieľ zlepšiť vašu krátkodobú pamäť a schopnosť rýchlo pracovať s informáciami. Hranie týchto minihier je tak občas dosť limitované, keďže je pre autorov prvoradý účinok (odporúčajú napríklad každú len raz a aby ste denne nestrávili hraním veľa času). Navyše je to prepletené kratučkými populárnymi prednáškami, ktoré chcú bežným ľuďom priblížiť tieto funkcie mozgu, a zároveň ich poučiť o prínosoch nielen takéhoto cvičenia.

Raz za čas tak Devilish Brain Training zapnete a Kawashimov avatar v podobe veľkej levitujúcej hlavy vám prezradí, ako môžete trénovať mozog pri každodennej ceste do práce, či si preverí vašu pozornosť jednoduchým kvízom. Okrem toho ale titul obsahuje aj ďalšiu stránku, ktorá je výskumná a ak pri hraní strávite dostatok času, môžete svoje dáta odoslať do laboratórií v Japonsku, kde ich bude Kawashimov tím analyzovať.

Dr. Kawashima's Devilish Brain Training
Dr. Kawashima's Devilish Brain Training Každá minihra vás preverí iným spôsobom.
Každá minihra vás preverí iným spôsobom.


Dr. Kawashima's Devilish Brain Training Titul vás vie poriadne motivovať.
Titul vás vie poriadne motivovať.


Dr. Kawashima's Devilish Brain Training Ponuka minihier je naozaj veľká.
Ponuka minihier je naozaj veľká.





Z tohto všetkého ste asi pochopili, že Devilish Brain Training k hraniu pristupuje úplne inak. Trénovanie mozgu je síce prezentované hravou formou, no ako aj samotný názov hovorí, autori vás chcú súčasne potrápiť, aby ste sa dostali veľmi rýchlo na úroveň, z ktorej budete svoje schopnosti už len posúvať vyššie. Aj to je jedno z varovaní hneď v úvode. Hry sú o postupnom progrese a odmene. Tu sa v každej minihre rýchlo dostanete na nejakú úroveň, z ktorej idete hore len po maličkých krôčikoch, pričom občas aj klesnete. Strácate tak ako hráč dojem progresu, no odmenou vám má byť trénovanie vašich schopností na hranici ich možností.

Samotné trénovanie je rozdelené do niekoľkých sekcií, pričom každá tu má vlastný účel a najlepšie fungujú, keď ich vhodne kombinujete každý deň. Niektoré vám budú známe, ak ste hrali predchádzajúce tituly v sérii. Tento je ale zameraný na sekciu Devilish Training, v ktorej vás postupne čaká 8 rôznych cvičení. Tie sú zamerané slovne, numericky, vizuálne a aj auditívne, aby ste si našli spôsob, ktorý najviac vyhovuje tomu, ako vaša pamäť funguje. Ako sa postupne zlepšujete, hra meria vaše výsledky a podľa toho vám udeľuje skóre a zaznamenáva všetky výsledky, aby ste mali sami prehľad o tom, ako sa vám darí. Týchto 8 cvičení predstavuje to najťažšie v hre a naozaj vás dostanú na hranu možností a budú vás po nej pomaly posúvať.

Okrem toho hra ponúka aj ďalšie 4 sekcie. Jedna z nich je zameraná čisto na koncentráciu a vašu úlohou je udržať pozornosť čo najdlhšie. Sekcia Training Supplements je zameraná na zrýchlenie vašej pamäte, pričom na to taktiež využíva rôzne typy úloh v rôznych podobách. Bude sa vám hodiť rýchla matematika a aj znalosť angličtiny. A zistíte tu aj niečo o sebe. Napríklad ja som v matematických úlohách nenarazil na problémy, no zvukové išli mimo mňa. Celkovo je tu 9 minihier. Brain Traning je poslednou vážnou sekciou a hry vám majú pomôcť udržať mozog aktívny hravou formou. Predstavuje to 9 minihier, napríklad v podobe Solitaire, Pasians a podobne.

Posledná sekcia je skôr oddychová a doktor Kawashima vám v priebehu hry vysvetlí dôležitosť toho, že sa tu nachádza. Time Out je naozaj relaxačná kolekcia s tromi možnosťami, pričom dve z nich sú hry. Nájdete tu tak variáciu na Bubble Blast a tiež variáciu na Dr. Mario, teda jednoduché match-3 tituly, ktoré sa radia skôr medzi logické rýchliky. Posledná časť zahrňuje pekné obrázky rôznych pokojných prostredí, pričom vám do ucha hrajú relaxačné melódie. Teda ponuka je rozsiahla aj pestrá, navyše sa vám otvára len postupne, takže ak sa chcete dostať k ďalším súčastiam, hra vás motivuje k tomu, aby ste ju spustili každý deň aspoň na tých 5 minút.

A hra využíva viac iných techník k tomu, aby vás k sebe každý deň privolala. Naozaj umne odmeňuje vaše úspechy rôznymi diplomami, ktoré sú vystavené vo vašej virtuálnej vitríne. A je ich tu 106. Nájdete tu všetky možné grafy, tabuľky, hodnotenia vašich výsledkov a môžete sa tiež vrátiť k „prednáškam“ virtuálneho Kawashimu, aby ste si zopakovali niečo, čo vám ušlo. Veľmi užitočná je funkcia tréningových partnerov, keďže na jednom 3DS dokáže titul hrať viacero hráčov s vlastným profilom a môžete si porovnávať vaše výsledky z každej sekcie a každej disciplíny. To isté hra umožňuje vymieňať aj cez StreetPass.

Trvalo presne 5 rokov, kým k nám z Japonska dorazil Dr. Kawashima's Devilish Brain Training: Can You Stay Focused?. A titulu sa nedá uprieť určité čaro. Na druhej strane to vlastne ani veľmi nie je hra. Nepôjdete do obchodu s tým, že toto si chcete kúpiť, aby ste to hrali. Skôr je to pomôcka pre mladých aj starých, ktorí môžu zapájať rôzne časti svojho mozgu naozaj hravou a motivujúcou formou. Viem si predstaviť, že by som s týmto titulom kombinoval učenie počas skúšok. Taktiež si viem predstaviť, že by som niektoré z týchto minihier dal babke namiesto jej obľúbenej zábavky sudoku, no stále to nie je hra. Prevedenie je však kvalitné, chytľavé a jediný problém je snáď len s tým, že trošku ťažšie rozoznáva ručné písanie na dotykovom displeji v rýchlosti, o ktorú tu často ide.


napísal matus_ace 14.8.2017
Páči sa mi!
VIDEÁ Z HRY
7.5
Ohodnotiť
DR. KAWASHIMA'S DEVILISH BRAIN TRAINING
+ rozsiahla ponuka
+ veľmi dobrá motivácia
+ sledovanie štatistík a možnosť porovnávania s ostatnými účastníkmi
+ intuitívne prevedenie
- nie je to hra v tom pravom zmysle
- občas nevie rozoznať ručné písmo
- obmedzenie kedy môžete niektoré minihry hrať ďalej


RECENZIE HRÁČOV
3DS

Vývoj: Nintendo
Štýl: Logická
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Dolby vision (1)
Zdravím, chcem sa opýtať na nejaké riešenie ohľado...
|Android smartphone do 200-250 ... (4)
Zdravím vás. Vedel by niekto poradiť budget telefó...
|Wifi a ethernet (9)
Ahojte, Mám problém s pripojením pc na net. Vše...
|Dragons dogma ii cz/sk forum (1)
https://steamcommunity.com/app/2054970/discussions...
|Ms windows cd key (33)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Svet, ukrajina, vojny ... (18412)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk