COMMUNITY INC

COMMUNITY INC

7.0

Keď sa stavia netradične, ale príliš skromne

Recenzia na PC verziu

Môžu budovateľské stratégie ešte priniesť niečo také, čím by sa výraznejšie líšili od konkurencie? V zásade v hrách tohto typu proces výstavby a manažment prebieha veľmi podobne. Community Inc ale ukazuje, že sa predsa len dá aj v tomto smere experimentovať a môže to dobre fungovať. Len by to chcelo niektoré veci ešte viac rozviesť a dotiahnuť.

Hra sa nesnaží priniesť nejaký príbeh, jednoducho máte ciele (postav desať domov, vyrob 200 predmetov...), ktoré treba splniť pri výstavbe vášho sídla počas tridsiatich dní. Toto obdobie je však klamlivé, pretože reálne vyjadruje oveľa dlhší čas, počas ktorého stihnete postaviť celú dedinu, naštartujete a rozbehnete ekonomiku a môžete sa aj spriateliť alebo poškriepiť so svojimi susedmi. Ale sympatický je kalendár, ktorý ukazuje, aké bude  počasie počas každého dňa. To je dosť dôležité, pretože dážď a zima sú nepríjemné, aj keď robíte protiopatrenia. Negatívne ovplyvňujú ekonomiku aj stav obyvateľstva, a doslova vám môžu vyľudniť dedinu.

Hneď v úvode si nastavíte parametre hry, lokalitu, počiatočný finančný obnos, stav vegetácie, množstvo minerálov, zvierat a výziev. Ak  si chcete len v pokoji stavať a nestojíte o bitky, namiesto štandardného si  zvolíte mierumilovný mód. A potom je ešte na výber neobmedzený freeplay režim. Je vhodné prejsť si výukové misie, pretože manažment je skutočne trochu iný, ako býva zvykom. Na fungovanie hry by ste prišli aj sami, ale trvalo by to dlhšie.

Community Inc
Community Inc Dedinka v údolí, malé domčeky...
Dedinka v údolí, malé domčeky...


Community Inc Osadníkov ohrozuje vlk a ochráni ich strážca s mečom.
Osadníkov ohrozuje vlk a ochráni ich strážca s mečom.


Community Inc Menu výroby je premyslené a rýchlo si zvyknete.
Menu výroby je premyslené a rýchlo si zvyknete.





Ocitnete sa niekde v divočine, kde v blízkosti portálu vyvolávate svojich osadníkov. Kus stojí päťdesiatku a nováčik vždy začína s povolaním stavbára, ktorý je vlastne univerzálnym pracovníkom. Keď práve nemá čo robiť, automaticky nosí materiál do skladu. Primárne je však určený na zhotovenie všetkého možného a na to potrebuje pracovný stôl. Tam z rôznych surovín vyrába stavebný materiál, napríklad kamenné kvádre, drevené dosky, rastlinné vlákna a škridle. A tie môže použiť na výrobu nástrojov aj nových druhov pracovných stolov, ktoré vyžadujú iné povolania. Nový džob jednoducho pridelíte ľubovoľnému osadníkovi, pričom každý celkovo zvládne až päť rôznych zamestnaní. Len jedno z nich je primárne, no dá sa podľa potreby prepínať. Keď potrebujete farmára, stačí vám k tomu kosák, keď máte sekeru, môžete z chlapíka urobiť drevorubača, s čakanom bude baník, s udicou rybár.

Keď sa váš osadník dlhšie venuje niektorému zamestnaniu, získava v ňom vyššie levely, je efektívnejší  a neraz mu môžete priradiť ešte pokročilú profesiu. Napríklad farmár s levelom štyri sa môže stať kuchárom, ale potrebuje k tomu ešte lyžicu. Aby sa uplatnil, mal by mať kuchynský stôl a dostatok mäsa, obilia a zeleniny z fariem a od lovcov. A k tomu hlinený riad, aby to mal na čom servírovať. A správne tušíte, že aj tie nádoby musí niekto vyrobiť. V tejto fáze to už začína byť zaujímavé. Musíte prikupovať nových ľudí, rozvíjať ich schopnosti, určovať ich zadelenie, v menu produkcie vyberať predmety z rôznych kategórií a zhotovovať všetko, od jednoduchých nástrojov, až po celé domy s vybavením.  

Základné veci, ktoré chcete zhotoviť, sú v kategórii remeselné výrobky. Liečivá na ozdravovanie a odstránenie jedov, ale aj ošatenie, ktoré chráni osadníkov pred zimou, prípadne inými hrozbami, patria pod zdravotnú starostlivosť. Ďalšiu sekciu predstavujú jedlá, kde nájdete polievky, šaláty, pečené mäso a ryby, čo nasýtia a prispejú k spokojnosti obyvateľov. Potom je tu nábytok zahrňujúci postele, aby ľudia nespali len tak na zemi pri ohni, stoličky, jedálenské stoly, vybavenie knižnice kvôli vzdelávaniu 
a rôzne dekorácie. Posledná kategória je zameraná na boj a tam nájdete luky, štíty a meče rôznej akosti, počínajúc dreveným a železným a končiac elitným kryštálovým. Väčšinu z dostupných predmetov skôr či neskôr využijete.

Vaši osadníci majú svoje potreby a keď im niečo chýba, môžu sa flákať, zdupkať, alebo sa naštvú a niečo vám podpália a potom stavbári musia hasiť požiar vodou zo studne. Ak majú ľudia depresie, môžu aj spáchať samovraždu. Aby ste tomu všetkému zabránili, musíte dbať o to, aby boli zdraví, nasýtení, šťastní, v dobrej nálade a prospeje, keď sú aj vzdelaní. K naplneniu týchto potrieb prispieva teplé oblečenie, chutná strava, dobé ubytovanie, miesto na spanie aj relax a knižnica. Každého človiečika si môžete individuálne prehliadať a okrem výberu povolaní mu pri každej novej úrovni rozhodíte body medzi tri atribúty. Prvý je dôležitý pre strážcov, pretože zvyšuje útočnú silu. Múdrosť zas ovplyvňuje rýchlosť a efektivitu práce a napokon vôľa určuje odolnosť voči chladu a chorobám. Osadník má aj svoj vlastný inventár a nejaký výstroj, ktorý sa dá nahradiť lepším. Je dobré všímať si aj črty, ktoré naznačia, na akú prácu sa hodí. Niekto má dobré predpoklady na to, aby bol predavačom, lebo zjedná lepšie ceny, z iného môže byť vďaka skvelej kondičke výborný vojak.

V praxi vaši zverenci fungujú samostatne, ale môžete im určiť konkrétny pracovný priestor, napríklad drevorubačovi strom, ktorý má zoťať. Ale inak pri štandardnom nastavení aj sám bude vedieť, čo má robiť a nebude len tupo postávať. Výnimkou je strážca, ktorého pohyb sami koordinujete, inak keď nič nehrozí, len stojí - môžete mu vtedy prepnúť povolanie, aby bol užitočný. Keď sa však dovalí dravá zver alebo nepriatelia, strážnik im ide oproti, bojuje a neustúpi. V tejto chvíli automaticky zaznie alarm a všetci ostatní osadníci sa zhromaždia pri portáli, kde čakajú dovtedy, kým nezrušíte pohotovosť.

A ktože vlastne sú tí nepriatelia? Vaši susedia, ktorí môžu prísť z okolia alebo priamo cez portál. Je ich osem a jedná sa o svojské frakcie s rôznymi kreatúrami, ako sú napríklad kamenní golemovia alebo modré líšky. Na začiatku sú všetky strany neutrálne, neskôr sa vzťahy menia, a to hlavne na základe diplomacie a kontraktov.  Počas hrania vám rôzne rasy ponúkajú zákazky, napríklad chcú nejaké pracovné nástroje a keď ich im dodáte, zaplatia vám alebo dodajú nejaký tovar na výmenu a zvýši sa vaša reputácia. Lenže jednotlivé frakcie sa medzi sebou neznášajú a keď niečo spravíte pre jednu z nich, nejaká iná sa určite naštve a s tou sa vaše vzťahy zhoršia. Nikdy nevyhoviete každému. Dotknutá rasa môže byť neskôr až agresívna a posiela k vám výtržníkov, ktorých musíte pobiť. Nebýva ich veľa, ale keď vám niekto vbehne do osady, narobí peknú paseku. Primárne je však hra o výstavbe a rozvoji vášho sídla a nečakajte nejaké komplikované boje. Avšak diplomacia je celkom slušná, hoci skromná, môžete uzatvárať obchodné a mierové zmluvy a nakloniť si susedov darčekmi.

Systém hry je určite zaujímavý, ale nájdu sa aj viaceré neduhy a prvky, ktoré mohli byť obšírnejšie spracované alebo sú nedomyslené. Napríklad sa niekedy dostanete do slepej uličky v momentoch, s ktorými hra akosi nepočítala alebo kvôli tomu, že sa niečo (ne)uskutočnilo. Pri prvom pokuse som mal troch farmárov, ktorí dosiahli tretí level vo svojej profesii, ale ani jeden neposkočil na štvrtý, ktorý bol podmienkou na profesiu kuchára (v ďalšej hre som mal jedného a raz-dva poskočil na štvorku). Viedlo to k bizarnej, tragikomickej situácii, keď moji osadníci mali depresiu kvôli nedostatku kvalitného jedla, a napokon spáchali hromadnú samovraždu. Niečo podobné sa mi stalo, keď sa mi minuli zásoby dreva na ohniská.

A sú tu aj iné komplikácie. Ak vás napadne vlk a nemáte strážcu ani meč, aby ste niekomu mohli prideliť toto povolanie, máte veľký problém. Osadníci totiž len bezradne postávajú pri ohnisku, nič nerobia, nijako sa nebránia a pokojne sa všetci nechajú zožrať. Hlúpo sa správajú aj v daždi. Logicky by sa mali schovať do vykúrených postavených domov, ale radšej vonku prechladnú a ak nedostanú lieky, umierajú. A vôbec, situácií, keď vám kvôli nejakej absurdnosti môže vykapať celá dedina, je pomerne veľa. Ďalšia nedomyslená vec - prišiel som o posledný pracovný stôl pre stavbára, už som nemohol vyrábať základný materiál a už vôbec nie stoly a vznikla patová situácia. V takých momentoch buď nahráte uloženú pozíciu, alebo predáte celú osadu, za každý splnený cieľ dostanete tisícku a peniaze si môžete preniesť do novej hry s tým istým profilom.

Community Inc
Community Inc Hra ponúka len niekoľko druhov budov a hŕstku technológií.
Hra ponúka len niekoľko druhov budov a hŕstku technológií.


Community Inc Pohodička na ostrove. O jedlo nebude núdza.
Pohodička na ostrove. O jedlo nebude núdza.


Community Inc Každý osadník zvládne až päť profesií, ale musí spĺňať určité podmienky.
Každý osadník zvládne až päť profesií, ale musí spĺňať určité podmienky.





Okrem toho zamrzí veľmi obmedzený sortiment budov. Pravdou je, že ich až tak veľa stavať nebudete, ale namiesto niekoľkých druhov prístreškov s minimálnymi rozdielmi mohla byť v hre krčma, kostol alebo strážna veža. No tu postavíte maximálne sklad, knižnicu, obchod, cestu, ohradu na zvieratá a cintorín. A to je dosť chudobná ponuka. Rovnako mohlo byť viac technológií, ktoré sú potrebné napríklad na to, aby ste mohli chovať zvieratá alebo používať cenné kovy a nerasty. Osem vynálezov je zúfalo málo.

Grafika je roztomilá, v zásade nie škaredá, ale nemusí vyhovovať každému. Je celkom príjemné sledovať osadníkov pri ich činnostiach. Môžete nazrieť aj do obydlí vďaka jednoduchej funkcii s náhľadom do interiéru bez strechy.  Celkom dobre vyzerajú zmeny prostredia pri stmievaní s tlmeným žiarením ohníčkov alebo pri svitaní, keďže v hre funguje denný a nočný cyklus a mení sa aj počasie, ktoré ovplyvňuje ekonomiku, zdravie a náladu ľudí. Hudba a zvuky sú decentné, rovnako ako väčšina obsahu hry.

Na jednej strane veľmi zaujímavý a netradičný manažment, no na druhej rôzne nedomyslené prvky a značne oklieštený obsah. Community inc mohla byť skvelá budovateľská stratégia, keby bola rozsiahlejšia, dotiahla niektoré veci a zbytočne sa neuskromňovala. Takto sa k hráčom dostala síce pozoruhodná, ale veľmi limitovaná hra, ktorá kvôli absurdnostiam a nedostatočnému sortimentu budov, technológií a doplnkov neponúka veľkú znovuhrateľnosť ani dlhodobú zábavu.


napísal uni 19.9.2017
Páči sa mi!
7.0
Ohodnotiť
COMMUNITY INC
+ netradičný, ale komplexný manažment
+ individuálny rozvoj každého osadníka
+ vzťahy so susedmi a počasie ovplyvňujú osadu aj obyvateľov
+ nízka, primeraná cena hry
- malý sortiment budov a technológií
- absurdné situácie a nedomyslené prvky
- chýba základný prehľad o stave surovín
- niekedy hlúpe počínanie osadníkov
Hardverové požiadavky:
Minimálne požiadavky: CPU Dual Core 2.4 GHz, 4 GB RAM, GeForce 9800 GT, OS Win 7


RECENZIE HRÁČOV
PC

Vývoj: tinyBuild / T4 Interactive
Štýl: Stratégia
Web: domovská stránka hry
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Praskanie v zdroji (8)
Zdravím, mám problém s PC. Keď zapojím kábel do el...
|Ms windows cd key (18)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Hodinky (6)
Uvažujete o kúpe hodiniek,náramkov,smart hodiniek ...
|Ps5 hdr (1)
Ahojte idem si sem po radu ohľadom hdr na ps5.. ak...
|Hitman 2 a hitman 3 (1)
ahojte,sectoráci. mám menši problem,zakúpil som hi...
|Svet, ukrajina, vojny ... (17913)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk