BATTLE CHASERS: NIGHTWAR

BATTLE CHASERS: NIGHTWAR

Keď sa JRPG zmieša s dungeon crawlerom

Listujem si doma v prvom čísle komiksových Battle Chasers a nestačím sa diviť. Číta sa to skvele, tento arcanepunkový svet plný mágie a vedy osloví hneď na prvých stránkach a aj keď z komiksu cítiť niečo také tradičné superhrdinské, je tam aj množstvo naozaj skvelých a originálnych nápadov. Aj mi je trochu ľúto, že sa nikdy nedočkáme komiksového zakončenia, nakoľko Joe Madureira sa vydal cestou herného dizajnéra a svoj komiks nikdy príbehovo nezavŕšil. Zároveň mi ale hlavou behá aj ďalšia myšlienka – ako to, že sme sa až doteraz nedočkali herného spracovania niečoho takého chytľavého?

Aj keď to už nie je na papierových stránkach, Joe Madureira sa k svojmu komiksovému dieťaťu predsa len vrátil. Po skúsenostiach so sériou Darksiders a neslávnom konci vydavateľa THQ sa vrátil k menšiemu projektu, ktorým je práve Battle Chasers: Nightwar, ktorý začal na Kickstarteri, ale odvtedy stále rastie. Hra pokračuje tam, kde komiksová séria skončila a sám Joe nám ju predviedol na Gamescome, pričom má už do vydania len necelý mesiac. Videli sme tak vlastne takmer finálnu hru a zapôsobila na nás vo veľmi dobrom svetle.

Battle Chasers je ďalšou z hier, ktoré neobľubujú zabehnuté žánrové škatuľky. Už len kvôli tomu, že sa tu líši hrateľnosť v režime, keď sa pohybujete po mape sveta, od hrateľnosti vtedy, keď práve bojujete s nepriateľmi. Autori ale nakoniec zo seba dostali nejakú charakteristiku a vlastne je hra ťahový dungeon crawler, aj keď tak možno z obrázkov navôkol nevyzerá. Hra si stále drží komiksový dojem, ktorý dosť ovplyvňuje atmosféru a taktiež z nej cítiť „smrad“ prelomu tisícročia, čo taktiež pridáva niečo unikátne.


V Battle Chasers sa budete starať o svoju skupinku viac či menej netradičných hrdinov. Celkovo je ich tu 6, no naraz môžete mať pod kontrolou len trojicu, pričom si ich v priebehu hrania môžete meniť, čím sa pod vašu kontrolu dostanú iné postavičky, prípadne môžete upraviť svoju skupinu, aby viac reflektovala vaše potreby. Pozitívom je, že sa autori vyhli zabehnutým stereotypom, takže tu stretnete aj trošku netradične namiešané postavičky. Napríklad o jednej by ste na základe veľkosti nepovedali, že je tankom, no v boji vás prekvapí. A to isté by som mohol povedať aj o jednom liečiteľovi, ktorý zas na prvý pohľad pôsobí ako poriadny hromotĺk.

V hre sa tradične pohybujete po mape sveta v samostatnom režime, pričom pohyb po svete prebieha v reálnom čase a nie na ťahy. Hra v tomto prípade kombinuje náhodné generovanie s ručnou prácou autorov. Tí totiž pripravili jednotlivé miestnosti, kam môžete zavítať, avšak tieto hra skladá náhodne. Autori sa tak vyhli tomu, čo často sprevádza náhodne generované prostredia. Takto majú jasnú skladbu a dizajn, pritom ale hra umožní znovuhrateľnosť a vždy trochu iný zážitok. Na tejto obrazovke prebiehajú dialógy, zadávanie úloh a riešite tu tiež pasce a aj hádanky, čo si môžete pozrieť aj vo videu.

Taktiež v tomto režime nebudú chýbať minihry. Autori spomenuli hlavne jednu, ktorá bude mať v hre veľký význam. Budete tu totiž môcť rybárčiť, pričom výsledky svojej práce zúročíte ako pri obchodovaní, tak aj pri výrobe. Navyše pri skúmaní sveta narazíte aj na skryté a zberateľské predmety. Napríklad listy, ktoré sa vám rozhodne oplatí zbierať, ak sa chcete dozvedieť viac o príbehu. Tie totiž predstavia detaily, ktoré sa inak nedozviete a taktiež takýmto spôsobom viete získať ďalšie odmeny.

Pri cestovaní po svete máte tiež prehľad o svojej trojčlennej družine a aj o jej schopnostiach. Vidíte inventár a každá z postáv má dve schopnosti, ktoré v tomto režime dokáže využívať. A rozhodne sa vám ich oplatí využívať. Môžete napríklad skúsiť stealth prístup, ktorý vám umožní obísť nepriateľov, vďaka čomu sa vyhnete priamym súbojom, čo sa neraz hodí. Taktiež budete môcť nepriateľom kradnúť zo života a lifesteal schopnosť je doplnená aj treasure steal schopnosťou, ktorej názov hovorí sám za seba. Nechýbajú však aj bežné schopnosti, ako napríklad vyššia rýchlosť pohybu a podobne. Naraziť takto ale môžete aj na tajných bossov, ktorých hra skrýva mimo hlavnej línie vašej cesty.

V momente, keď vyvoláte súboj, hra sa prepne na Battle screen. Táto obrazovka sa nesie v klasickom RPG duchu z dávnych dôb, takže proti sebe stoja vaše a nepriateľské jednotky vlastne akoby v 2D spracovaní. Na ľavej strane vidíte poradie ťahov, v ľavej dolnej časti obrazovky sú zas informácie o vašich postavách a burst ukazovateľ. Postupne hra prechádza v rámci ťahov medzi jednotlivými postavami a vy si klasicky vyberáte, či použijete schopnosť, akciu, predmet, burst, alebo sa pokúsite zo súboja utiecť. Takto narazíte na veľké množstvo nepriateľov, pričom si autori potrpia na to, aby vás extra potrápili s bossmi. Dokonca nám sami predvádzali jeden súboj, ktorý bol taký dlhý, že ho museli nacheatovať, aby sme sa zmestili do časového limitu na prezentáciu.

Burst meter je ukazovateľ, ktorým sa vám napĺňa energia na špeciálne útoky, ktoré môžete v hre používať. Burstov sme si veľa vyskúšať nemohli, respektíve nám už nezostalo veľa času, no oslovia už len naozaj veľmi pekným vizuálnym spracovaním, pričom im nechýba ani hravosť a nápad. Príkladom môže byť Love Bomb burst, ktorý si môžete pozrieť aj vo videu. Jeho animačka je naozaj vydarená, navyše má aj v rámci mechanizmu súboja veľmi dobrý efekt a nepriateľov zasiahne aj niekoľkými vedľajšími efektmi. Napríklad zraní nepriateľov pri každom ich pohybe.


Autori v prípade Battle Chasers chcú hráčov tu a tam potrápiť, no nikdy ich nechcú vystaviť situácii, kedy by nemali manu na útoky, a tak by ich nemohli používať. Tú si tak môžu dopĺňať a je tu aj Overcharge meter na manu. Manu si dopĺňate už len tým, že používate tradičné útoky. Vďaka tomu hra zaujímavým spôsobom spravuje zdroje a vy musíte vedieť, kedy ísť do obyčajného útoku a kedy sa vám oplatí použiť špeciálny útok. Zaujímavo je tiež spracovaná výroba, pri ktorej neraz môžete zlyhať, ak nemáte správne ingrediencie, či nemáte ich správny počet. Môžete to ale aj prehnať a recept ingredienciami presýtiť.

Progres sa tu zase odráža napríklad aj na vašom beštiári, ktorý si postupne plníte informáciami o starých aj nových monštrách tým, ako na ne vo svete narážate a koľko s nimi bojujete. Začínate tak v štádiu, kedy o svete a jeho hrozbách neviete takmer nič, no postupne zisťujete silné aj slabé stránky vašich protivníkov. Ak sa chcete stretať s unikátnymi a menej bežnými monštrami, takto vás k nim hra dokáže taktiež nasmerovať.

Hra navyše veľmi dobre vyzerá, aj keď na prvý pohľad môže pôsobiť jednoducho. Či už je to pohyb po svete, postavy, súboje, alebo aj predelové scény, na všetko z toho sa pozerá veľmi dobre. Výborne sa podarilo preniesť komiksový vizuálny štýl, ktorý hre naozaj sadne, čo môžete posúdiť aj sami z videa a obrázkov. A aj keď sme si nemohli vyskúšať Switch verziu, ktorá na Gamescome bola prvý raz dostupná širšej verejnosti, ohlasy na ňu sú veľmi priaznivé a hra dobre vyzerá a hýbe sa aj tam. Čo je možno prekvapenie vzhľadom na to, že na nej autori začali robiť len pred 6 mesiacmi a plánujú ju vydať spolu s ďalšími verziami. Tých sa dočkáme už 3. októbra.


napísal matus_ace 12.9.2017
Páči sa mi! (+5)
BATTLE CHASERS: NIGHTWAR


PC
PS4
Xbox One
Switch

Vývoj: Airship Syndicate
Štýl: RPG / Ťahová
Web: domovská stránka hry
Dátum vydania: 3. október 2017
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Dolby vision (1)
Zdravím, chcem sa opýtať na nejaké riešenie ohľado...
|Android smartphone do 200-250 ... (4)
Zdravím vás. Vedel by niekto poradiť budget telefó...
|Wifi a ethernet (9)
Ahojte, Mám problém s pripojením pc na net. Vše...
|Dragons dogma ii cz/sk forum (1)
https://steamcommunity.com/app/2054970/discussions...
|Ms windows cd key (33)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Svet, ukrajina, vojny ... (18412)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk