FOOTBALL MANAGER 2018

FOOTBALL MANAGER 2018

8.0

Niečo pre futbalových nadšencov

Recenzia na PC verziu

Márne by ste hľadali špecifickejšiu sériu, ako je Football Manager. Je tu s nami už roky (pamätáte sa ešte na Championship Manager pod Eidosom?) a ukradla nám stovky hodín života. Napriek tomu neľutujeme, že sme boli ponorení do nekonečného radu tabuliek. A rovnako je na tom nemalý zástup futbalových fanúšikov, ktorí si aspoň vo virtuálnom svete užívajú slávu futbalových expertov. Nebehajú po ihrisku, nežiaria priamo vo svetle reflektorov, no sú dôležitou súčasťou futbalových tímov.

Byť futbalovým trénerom je u nás nesmierne náročné. Je nás totiž 5 miliónov a každý má tú svoju pravdu. Football Manager ako séria už roky prináša možnosť vyblázniť sa v mori štatistík. A robí to dobre. Dopyt po pomerne okrajovej záležitosti z hľadiska herného žánru totiž vychádza každý rok. Neustále sa teší obľube, predáva sa dostatočne veľký počet kópií na to, aby sme na dlhých dvanásť mesiacov bačovali v rozsiahlom svete čísel, kde rozhodujú detaily. Novinky je niekedy nutné hľadať lupou, avšak každému ročníku nemožno uprieť to, že po jeho vyskúšaní sa k predchádzajúcemu vracia nesmierne ťažko. Aj keď ho spočiatku trápili bugy - ako každý rok - postupne sa hra stáva vyladenejšou a bezproblémovejšou.

Nováčika na manažérskej stoličke zarazí ohromná porcia možností. Aj preto sme našli v balíku s klasickým Football Managerom 2018, ktorý dovoľuje nadšeným fanúšikom ponoriť sa poriadne hlboko do zákulisia futbalového diania, aj menej náročnú a jednoduchšími tabuľkami zamorenú Touch verziu. Nech si však vyberiete ktorúkoľvek, znovu sa opakujú prehrešky minulosti a taktiež závislosť z lásky k tejto športovej hre. Pre skúseného futbalového manažéra, ktorý má nejednu sezónu za sebou, je ťažké novú 2018-ku neodporúčať. Je to stále o tom istom a drobné zmeny len jemne modifikujú komplexný zážitok, ktorý Football Manager roky ponúka.

Football Manager 2018
Football Manager 2018 Sledovať môžete mnoho štatistík, ktoré vám pomôžu vo výbere hráča.
Sledovať môžete mnoho štatistík, ktoré vám pomôžu vo výbere hráča.


Football Manager 2018 Okrem klasických správ môžete sledovať aj dianie vo svete a na sociálnej sieti podobnej Twitteru.
Okrem klasických správ môžete sledovať aj dianie vo svete a na sociálnej sieti podobnej Twitteru.


Football Manager 2018 Licencie na kluby, hráčov a všetko okolo sú samozrejmosťou.
Licencie na kluby, hráčov a všetko okolo sú samozrejmosťou.





Keď sa vrhnete na prvý zápas, poteší prvá novinka, ktorú je však nutné posudzovať subjektívne: nový zápasový engine vyzerá znovu o čosi lepšie, animácie pohybov už nepripomínajú robotické orgie. Dokonca niektoré akcie majú hlavu a pätu. Umelá inteligencia vyhodnocuje správanie sa hráčov na ihrisku pomerne logicky, hoci nakopávaných lôpt do neznáma a nepresných prihrávok je tu neúrekom. No na druhej strane, vyjdite si von na futbal a na našich trávnikoch to nebude vyzerať inak. Takže tu nájdete nové grafické efekty, štadióny a všetko to, na čo hádžeme v každom FM-ku bobky. Isteže, mnoho hráčov potrebuje vizuálnu podobu futbalu, nám neprekáža ani archaické posúvanie krúžkov po futbalovom ihrisku. Výsledok je totožný.

Ďalšia z reklamovaných noviniek nás viac zarazila ako prekvapila. Niežeby išlo o herný prvok, ktorý by bol sklamaním alebo nebodaj totálnym prešľapom. Dynamické vedenie tímu pridáva ďalšie vrásky na tvári, nakoľko v každom mančafte nájdete niekoľko prirodzených lídrov, ktorých musíte ako manažér rešpektovať. Niekedy sa divíte, prečo musíte dbať na rady inak priemerného hráča, hoci v najlepšom veku, keď do hry nasadzujete radšej skúseného veterána pôsobiaceho v klube dlhšie. Niektorí hráči dokážu proti vám poštvať aj ostatných, chémia a atmosféra v v tíme začne viaznuť, morálka upadať. Vychádzať v ústrety vybraným hráčom je bežná prax v skutočnosti (tým nenápadne mrkáme aj po našej lige, kde sa občas tiež stane, že lavička si vyberá svojho trénera, respektíve ho vie potopiť). Avšak niektoré elementy by mohli byť navrhnuté benevolentnejšie.

Nasleduje nutnosť rozhovorov s tímom. Okrem vedenia pohovorov v šatni pred zápasom, cez prestávku i po ňom je vhodné neodmietať média, odpovedať na otázky novinárov. To dôležité sa ale deje vo vnútri. Môžete každého povzbudzovať zvlášť, dávať rady, sľubovať hory a doly, pri zranení chlácholiť a podobne. Verte, že to má vplyv, teda v momente, kedy by ste sa na mužstvo vykašlali, prestalo by sa mu dariť, je súdržnosť viete kde. A do toho sa derie aj spomínaná dynamickosť. Všetko so všetkým súvisí, a preto už nestačí len dať hráča na jeho obľúbený post. Musí si rozumieť s ostatnými, byť dostatočne rozohraný, musia mu sedieť taktické pokyny. Môže sa stať, že vaša hviezda, hoci má skvelé atribúty, nebude odvádzať stopercentný výkon, pretože chémia medzi hráčmi nefunguje, na danom poste sa pri určitej taktike necíti najlepšie. Opačne je tiež skvelé vidieť, ako priemerní hráči, ktorí sa zomknú, dokážu bojovať a potrápiť silnejšie mužstvá.

Je teda potrebné budovať si vzťahy s hráčmi, venovať sa im, počúvať ich a reagovať na činy. Nie vždy je lepšie so všetkým súhlasiť, optimálne je používať metódu cukru a biča, pretože správna motivácia nie je založená len na chválení. Dôraz je kladený aj na predzápasovú taktiku, kedy na brífingu chystáte úlohy pre mužstvo ako celok, jeho časti aj jednotlivcov. Rozdávate rady, upozorňujete na konkrétnych hráčov súpera, dávate do pozornosti ich silné i slabé stránky. Vybehnúť na ihrisko len tak - dá sa to, ale pozitívny výsledok sa nemusí dostaviť. Následne je zbieranie jednotlivých dát a ich vyhodnotenie splnením vlhkého sna tabuľkových maniakov, ktorí v nich nájdu všetko potrebné: kde nastala chyba, čo treba zlepšiť a čo naopak funguje. Netreba však zabúdať na to, že aj futbal je len hra a niektoré zápasy jednoducho nevyhráte nikdy, pretože náhoda rozhodla trochu inak. Po čase je to však skôr repetitívne.

Poteší prepracovanie zdravotníckeho centra. Okrem potrebného trénovania hráčov je pozornosť nutné venovať aj fyzioterapeutom. Dávajú vám podrobné správy o tom, ako sú na tom hráči, môžu ich dať dokopy, predpovedajú rozohratosť, riešia s vami dobu a spôsob rekonvalescencie. A je to o trochu zábavnejšie než podanie faktu, že tamten hráč sa zranil a bude mimo približne šesť týždňov. Fantasy draft prešiel taktiež menšími zmenami a úpravami, takže ak ste holdovali tomuto módu, nájdete tu napríklad streamovanie. Úprava užívateľského rozhrania - vlastne ani nevieme, ako ju ohodnotiť. Kým sa úplne zorientujete, chvíľu to potrvá, no tak je to u každého UI. Nemôžeme vyslovene nadávať, hoci niektoré funkcie (behanie z ľavého menu do horného, roletového) by si zaslúžili trochu úprav. Zvykneme si, len to chce čas.

Za najväčšiu novinku považujeme skauting a systém prestupov. Kúpiť hráča už nie je také jednoduché, formy vyjednávania sa rozšírili o rôzne možnosti. Nie je to len o plate, ktorý futbalista dostane a bojovanie za okrúhlym stolom s ostatnými tímami o odškodnom. Perfektne dopadol skauting. Treba podotknúť, že konečne. Doteraz sme sa museli k nádejným hráčom a mladým talentom preklikávať ručne. Manuálne vyhľadávanie vychádzajúcich hviezd bolo často zdĺhavé, hoci malo svojské čaro a dokázali sme v ňom stráviť hodiny pred začiatkom sezóny. Teraz skauti konečne fungujú tak, ako sme si to predstavovali pred rokmi. Môžete im zadať konkrétne úlohy a oni vám dodajú najlepší materiál na trhu alebo samostatne posúvajú najnovšie voľné hviezdičky. Odporučia vám hráča, môžete sa naňho zamerať, prizvať ho na skúšku alebo ho sledovať.

Vyhodnotenie pre a proti, prísľubov do budúcnosti, aktuálnych parametrov alebo čoho len chcete, je samostatným herným prvkom, pretože niektoré úlovky sa vám môžu zdať ako obyčajné a necháte si ich tak prejsť pomedzi prsty, pretože ste ich nepozvali na skúšku. A možno práve ten defenzívny stredopoliar, ktorý má snahu zlepšovať sa, hoci jeho parametre sú momentálne iba priemerné, je budúcim Lobotkom. Práca s mládežou je skvelá, skauting výborný. Pokojne sa zamerajte na hľadanie skúseného stopéra alebo útočníka. Osobnosť je dôležitá a skúsenosti starších hráčov, žiaľ, mnohými prehliadané. Nie však skautmi - tentoraz na nich dajte, sú skvelí.

No inak zostáva všetko pri starom - a je to len dobre. Vyberiete si manažéra, svoj obľúbený klub a máte pred sebou databázu hráčov s podrobnými štatistikami. Z nich musíte vybrať jedenásť hrdinov (a podľa súťaže aj počet náhradníkov), ktorí to nejako ukopú proti súperovi. Niektorí majú formu, iným to nejde, chýba vám zranený hráč na dôležitom poste alebo to valcujete. Tabuľky s výsledkami a štatistikami, rôzne analytické nástroje a porovnávanie - to všetko vám pomáha v zorientovaní sa a príprave na ďalšie zápasy. Nie je to len o tom, že si odklikáte základnú zostavu a idete od zápasu k zápasu. Na každého súpera je tentoraz nutné ušiť špecifickú taktiku, aby ste zbytočne nepohoreli i proti priemerným mužstvám.

Football Manager 2018
Football Manager 2018 Nechýba ani slovenská prvá a druhá liga.
Nechýba ani slovenská prvá a druhá liga.


Football Manager 2018 Nový engine. Fajn. Radšej sme volili schematickejšie zobrazenie.
Nový engine. Fajn. Radšej sme volili schematickejšie zobrazenie.


Football Manager 2018 V mori tabuliek sa môžete stratiť, pomocou filtrov si nájdete to svoje.
V mori tabuliek sa môžete stratiť, pomocou filtrov si nájdete to svoje.





Alebo sa vykašlete na známe mená a mnohými oslavované kolosy, siahnete do našej druhej ligy alebo regionálnej anglickej či škótskej, kde sa hodnoty hráčov pohybujú maximálne v tisíckach eur, mesačné platy málokedy presiahnu dve stovky. Idete bojovať o záchranu s cieľom vybudovania konkurencieschopného mančaftu v nižších súťažiach. Následne s investovaním do odchovancov a nakupovaním mladých nádejí stúpate nielen v tabuľke tímov, ale stanete sa i viac známym ako regionálnym manažérom. Áno, stále si môžete „vytvoriť” akúsi škaredú karikatúru, no tentoraz si vyberáte aj zo svojich schopností. Sústredíte sa viac na trénovanie, alebo vám to ide lepšie s taktickou prípravou.

Je len na vás, či sa pokúsite doviesť provinčný klub čo najvyššie, alebo siahnete po lákavej ponuke od iného tímu, ktorý sa momentálne borí v problémoch vo vyššej súťaži. V konečnom dôsledku budete zahrabaní v tabuľkách, dianie v samotných zápasoch nebudete zapínať v trojrozmernom, režisérskom prevedení, pretože vám stačia čísla a nemusíte vidieť, ako panáčikovia behajú po ihrisku. To najdôležitejšie sa deje často mimo ihriska. Výsledok vybojovaný na trávniku beriete ako minulosť s cieľom pripraviť sa na ďalšiu bitku. Nájdete si obľúbencov, budete sa boriť s náladovými hráčmi, a to všetko dlhé a dlhé hodiny. Football Manager 2018 je totiž, podobne ako každý jeho diel, obrovským žrútom času, ktorý vás dostane nie na desiatky, ale stovky hodín čistého času. Len je taký trochu podobný predchádzajúcemu ročníku.


napísal kordi 13.12.2017
Páči sa mi!
VIDEÁ Z HRY
8.0
Vo svete
8.1
Ohodnotiť
FOOTBALL MANAGER 2018
+ obrovská databáza
+ licencie
+ dlhodobá zábava pre fanúšikov
+ taktické možnosti
+ skauting
- ťažšie rozoznateľné od predchodcu
- systém lídrov
- nevyladené
Hardverové požiadavky:
Minimálne požiadavky: CPU 2.2 GHz, 2 GB RAM, 256 MB VRAM, 7 GB HDD


RECENZIE HRÁČOV
PC

Vývoj: Sega / Sports Interactive
Štýl: Šport / Managementová
Web: domovská stránka hry
Dátum vydania: 10. november 2017
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Praskanie v zdroji (8)
Zdravím, mám problém s PC. Keď zapojím kábel do el...
|Ms windows cd key (18)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Hodinky (6)
Uvažujete o kúpe hodiniek,náramkov,smart hodiniek ...
|Ps5 hdr (1)
Ahojte idem si sem po radu ohľadom hdr na ps5.. ak...
|Hitman 2 a hitman 3 (1)
ahojte,sectoráci. mám menši problem,zakúpil som hi...
|Svet, ukrajina, vojny ... (17913)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk