SYMMETRY

SYMMETRY

6.5

Boj o prežitie, pri ktorom mrznú nohy

Recenzia na PC verziu

Radi bojujeme o prežitie v nehostinných podmienkach - teda aspoň vo videohrách. Je to lákavá výzva a možno trochu aj potreba dokázať si, že to zvládneme. Survival titulov je už teraz habadej. Niektoré sa prikláňajú k akcii, iné sa zameriavajú skôr na precízne plánovanie činností a využívanie rôznych zručností. Symmetry patrí do tej druhej kategórie a chce od nás, aby sme sa popasovali s problémami na zamrznutej planéte.

V stručnom úvode sa dozviete, že vaša vesmírna loď havarovala na nehostinnom mieste pokrytom snehom a ľadom. Nie ste na tom úplne najhoršie, pretože začínate s tromi preživšími a máte malú, ale dobre vybavenú základňu. Bez nej by ste boli nahraní a nedokázali by ste čeliť zime, hladu a už vôbec nie opraviť poškodenú loď. A tým sme vlastne stručne pomenovali vaše úlohy, ktoré máte pred sebou.
 
Hlavným cieľom je oprava troch častí raketoplánu, aby ste mohli opustiť planétu. V podstate vám len stačí nazbierať potrebné množstvo šrotu a spustiť proces opravy. Ibaže to ani zďaleka nie je také jednoduché, ako sa na prvý pohľad zdá. Vaša trojica, ktorá sa môže rozrásť ešte o jedného či dvoch členov posádky, sa musí v prvom rade postarať o svoje základné životné potreby. Inak vám zamrznutí, vyhladovaní a vyčerpaní ľudia pokapú ako muchy.

Symmetry
Symmetry Strastiplné chvíle si na ľadovej planéte užijete aj v češtine.
Strastiplné chvíle si na ľadovej planéte užijete aj v češtine.


Symmetry Cieľom hry je oprava troch modulov poškodeného raketoplánu.
Cieľom hry je oprava troch modulov poškodeného raketoplánu.


Symmetry Okrem príbehu je v hre mód prežitia, ktorý sa líši drobnosťami, ako sú stopy krvi na základni.
Okrem príbehu je v hre mód prežitia, ktorý sa líši drobnosťami, ako sú stopy krvi na základni.





Každému členovi výpravy môžete priradiť a meniť aktivitu, ktorej sa má venovať. Vykonáva ju už samostatne, ale priebežne ju treba meniť, lebo postava akosi nemá pud sebazáchovy. Takže ak niektorú osobu nepošlete najesť, umrie od hladu, vyčerpaných zas treba usmerniť do regeneračných modulov. Úroveň životnej energie a nasýtenia určuje spokojnosť členov posádky, ktorá je vyjadrená ikonami smajlíkov. Obidve položky sa priebežne znižujú a keď sú na veľmi nízkej úrovni, je čas zasiahnuť.

Preživší dokážu vykonávať tri, neskôr štyri zamestnania. Môžete ich poslať zbierať šrot, ktorý potrebujete na poškodené moduly raketoplánu, ale aj na opravu zariadení na základni. Priebežne sa vám kazí chladnička, vysielač, vykurovacie systémy alebo malá elektráreň. V interiéri začne nebezpečne klesať teplota a prestanú pracovať prístroje, čo rapídne znižuje šancu na prežitie. Keď máte dostatok šrotu, stačí už len označiť porúchané zariadenie a oprava sa vykoná automaticky a bez obsluhy. Podobne je to s vylepšeniami, ktoré zvyšujú maximálnu úložnú kapacitu nálezov a zásob. Okrem toho treba prikladať palivo do pece, takže určíte niekoho na rúbanie dreva. A jedlo si musíte svojpomocne vyrobiť, hoci bez hľadania surovín a v laboratórnych podmienkach. Takže potrebujete kuchára. Napokon môžete určiť správcu elektrárne, ale jej obsluha nie je vyslovene nutná a asi radšej pracovnú silu využijete na niečo dôležitejšie.

Vaša činnosť spočíva v zmenách aktivít každého preživšieho tak, aby boli udržané optimálne životné podmienky a pribúdali zásoby šrotu. Všetko sa však rýchlo spotrebúva a míňa, neustále treba dopĺňať zásoby a dbať na každého jednotlivca. Spočiatku to nie je až také náročné, no keď preživší chodia za drevom a odpadom čoraz ďalej a vonku zúri metelica, udržať každého pri živote a plniť plán je už fuška. Neustále musíte sledovať ukazovatele osôb aj zariadení a rozumne prideľovať prácu. Postavy pritom budú makať efektívnejšie, keď ich zaučíte. Počas výuky síce pocítite, že vám pár pracovitých rúk chýba, ale vyškolený kuchár alebo „hľadač" vám to potom vynahradí. Bude totiž pripravovať viac dávok potravín v kratšom čase, nosiť väčšie zásoby dreva a šrotu.

A čo ak vám predsa len niekto umrie? Pochováte ho alebo zjete a môžete si byť istí, že jeho stratu pocítite. Bude totiž ešte náročnejšie udržať všetko v chode. Ak vám to však nebude robiť problém, môžete skúsiť vysokú obťažnosť hry (a pripravuje sa aj nižšia, ale to už potom nebude ono). A po prejdení príbehu si spustíte mód prežitia, kde už ide len o to, aby ste vydržali čo najviac dní. Proces je však úplne rovnaký ako v hlavnom režime, ibaže už sa nevenujete rakete. 

Samotný príbeh je skôr nevyhnutnou výplňou, ale neprináša žiadne dejové zvraty a, bohužiaľ, ani výnimočný záver, ak sa k nemu dopracujete. Nám sa to podarilo pri druhom pokuse. Vlastne len čítate komentáre členov posádky, prípadne vysielané správy, bez toho, aby sa akokoľvek menila rutina na základni. Sú úplne bez dabingu, ale aspoň ich môžete mať v češtine, keďže je to jeden z podporovaných jazykov v hre.

Koncept hry je rozhodne zaujímavý a funkčný, i keď do istej miery pripomína iné survival tituly. To nám určite neprekáža. Ibaže aktivít v hre je príliš málo. Navyše sa všetko odohráva na veľmi malom priestore. Pred sebou máte základňu tvorenú niekoľkými miestnosťami a postavy vychádzajú von napravo alebo naľavo, aby neďaleko vyzdvihli suroviny a vzápätí sa vrátili. To je celé dejisko. Nič nové nepribúda, priestor sa nezväčšuje a celý ho vidíte pri zoome s miernym posunom myši do strán. Takže na obrazovke sledujete stále to isté a nekonečné prepínanie tých pár dostupných činností sa čoskoro stane monotónne. Napriek tomu to budete chcieť aspoň raz dotiahnuť do konca. No možno iba ten jeden raz. Potom už nebudete mať dôvod rozohrať príbeh stroskotancov odznova, keďže je rutinný a identický.

Symmetry
Symmetry Po naplnení žalúdka je opäť čas na zbieranie šrotu.
Po naplnení žalúdka je opäť čas na zbieranie šrotu.


Symmetry Stav posádky vyjadrujú smajlíky. Von sa dá pohybovať len v skafandri.
Stav posádky vyjadrujú smajlíky. Von sa dá pohybovať len v skafandri.


Symmetry Tu to vyzerá na pohodičku, v skutočnosti väčšinou neviete čo skôr.
Tu to vyzerá na pohodičku, v skutočnosti väčšinou neviete čo skôr.





Na ovládanie pohodlne stačí myš, ktorou označíte prístroje alebo meníte činnosti postáv. To sa však dá len pri priblížení. Keď základňu sledujete z väčšej diaľky, vidíte len smajlíkov a ikony s označením porúch. Ak chcete niekomu priradiť novú aktivitu, musíte použiť zoom. Je to zbytočná brzda, ktorá v hre vôbec nemusela byť. Na druhej strane je v hre rozumne pridaná pauza a možnosť zrýchlenia. Vektorová grafika je jednoduchá, ale štýlová. Keďže je takmer všetko pod snehom a po celý čas vidíte len jednu budovu, raketoplán a veľmi limitované okolie, PC sa pritom vôbec nezapotí.

Čo dodať na záver? Symmetry má dobrý koncept, ale málo obsahu a veľmi limitované možnosti. Hru zrejme prejdete za jeden večer a po jej zavŕšení už nebudete mať dôvod pri nej zotrvať. Pri porovnaní s konkurenciou (This War of Mine, Distrust) je Symmetry viditeľne chudobnejší a skromnejší survival titul, i keď počas  tých pár hodín na zamrznutej planéte ponúka dramatický boj o prežitie. 


napísal uni 19.3.2018
Páči sa mi!
6.5
Vo svete
5.9
Ohodnotiť
SYMMETRY
+ dobrý koncept a mikromanažment
+ vyžaduje precízne plánovanie a koordináciu postáv
+ spočiatku vás hra naozaj upúta
- veľmi limitovaný priestor a aktivity
- činnosti v hre sa rýchlo stanú monotónnymi
- slabý príbeh a po prejdení už žiadna motivácia hrať
- zbytočné obmedzenia pri ovládaní
Hardverové požiadavky:
Minimálne požiadavky: CPU Dual Core, 2 GB RAM, 1 GB VGA, OS Win 7


RECENZIE HRÁČOV
PC
PS4
Xbox One
Switch

Vývoj: IMGN.PRO / Sleepless Clinic
Štýl: Managementová / Survival
Dátum vydania:  2017
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Dolby vision (1)
Zdravím, chcem sa opýtať na nejaké riešenie ohľado...
|Android smartphone do 200-250 ... (4)
Zdravím vás. Vedel by niekto poradiť budget telefó...
|Wifi a ethernet (9)
Ahojte, Mám problém s pripojením pc na net. Vše...
|Dragons dogma ii cz/sk forum (1)
https://steamcommunity.com/app/2054970/discussions...
|Ms windows cd key (33)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Svet, ukrajina, vojny ... (18395)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk