ASUS AIMESH

ASUS AIMESH

Keď jeden router v domácnosti nestačí

V posledných rokoch sa hrám s domácou sieťou. Byt mám prehnaný CAT 6A so siedmimi káblami zhora nadol, najdlhší má 30 metrov. Cieľom bolo dostať rýchle ethernetové pripojenie do troch hlavných miestností a routermi pokryť celý byt 5 GHz sieťou. Postupne ako som sieť zariaďoval, som narážal na ďalšie a ďalšie problémy. Tým hlavným ale bol prakticky nemožný Wi-Fi roaming medzi dvomi routermi. Asus na CES predstavil technológiu AiMesh, ktorá robí presne to, čo som sa snažil niekoľko rokov dosiahnuť.

Do bytu mi ide optika v súčasnosti s 500 Mbps downloadom. Optika sa však musí pripojiť ku konvertoru, ktorý dodáva operátor. K tejto bielej krabičke nemám jediné pekné ani slušné slovo. Dosah Wi-Fi je asi 2 metre a len jeden z LAN portov je 1000 Mbps. Ďalší router je preto pre mňa nevyhnutnosťou. Dlho som používal jeden umiestnený v strede bytu, nebolo to však ideálne. Dosah 5 GHz Wi-Fi na jednom a druhom konci bytu už nebol ideálny a 4 LAN porty boli naplno vyťažené - dva PC, smart TV a TV box. Situácia sa postupne zhoršovala a jeden router už nestačil. Sieť som prekonfiguroval na dva routery v koncových miestnostiach.

Asus AiMesh

Nie všetko však išlo podľa mojich predstáv. Po nastavení rovnakých SSID som zistil, že zariadenia stále vnímajú routery ako dve jedinečné AP a prepínať medzi nimi musím manuálne. Nepomohlo ani klonovanie MAC adresy. Svoj boj s jednotnou Wi-Fi som na nejaký čas vzdal a užíval si aspoň výhody jednej ethernet siete. K nej sú pripojené 4 PC, smart TV, TV box a NAS. Väčšina roamingových systémov, ktoré som našiel, sa spolieha na zväčšovanie signálu pomocou malých repeaterov. Ja som však potreboval mať dva výkonné routery s množstvom LAN portov a nie niekoľko maličkých repeatrov. Nech som hľadal ako som hľadal, nenašiel som riešenie, ktoré by mi vyhovovalo.

Na tohtoročnom CES Asus predstavil AiMesh, čo je technológia, ktorá dokáže prepojiť ich už existujúce routery a zabezpečiť roaming, o ktorý som sa tak dlho snažil. Sám som používateľom routerov od Asus, začal som s RT-AC87U a momentálne používam RT-AC88U. Bola to asi náhoda alebo osud, že mám aktuálne k dispozícii aj ROG Rapture GT-AC5300. Dva routery z podporovaného zoznamu mi umožnili otestovať AiMesh. V zozname podporovaných routerov nájdete niekoľko modelov, čo umožňuje zostaviť si sieť podľa vašich potrieb a rozpočtu. Najideálnejšie je, ak už niektorý z podporovaných routerov máte - podobne ako ja.

Okrem možnosti výberu routera a uzlov podľa vášho výberu má AiMesh niekoľko zaujímavých vlastností. Router a uzol môžete pripojiť cez Wi-Fi alebo ethernetom. Kábel pripojíte do LAN portu na routeri a do WAN portu na uzle. Takto mám nakonfigurovanú sieť ja. Do AiMesh siete môžete pridať maximálne 4 uzly, celkovo tak prepojíte 5 routerov do jednej siete. Výrobca odporúča použiť ten najlepší smerovač ako AiMesh router a ostatné ako uzly. Ja som toto trochu porušil, RT-AC88U som nastavil ako router a GT-AC5300 ako uzol. Pri nastavovaní uzla je potrebné smerovač zresetovať a to som na RT-AC88U, ktorý používam, nechcel robiť. Maximálny bezdrôtový výkon, samozrejme, dosiahnete pri použití dvoch najvýkonnejších smerovačov, teda GT-AC5300. Pripojenie ethernetom je však vždy lepšie riešenie a ak máte takú možnosť, použite radšej to.

Asus AiMesh

Ďalším plusom tohto riešenia je podpora všetkých pripojených zariadení, aj tých, ktoré nemajú 802.11k/v. AiMesh automaticky zabezpečuje prepínanie klientov medzi smerovačmi. Po prechode do inej miestnosti a poklese signálu sa zariadenie prepne na silnejšiu sieť v priebehu pár sekúnd. Pri použití AiMesh neprídete o žiadne ďalšie pokročilé funkcie, ako AiProtection, AiCloud, VPN, QoS, IPTV či iné, ktoré routery od Asus ponúkajú. Rovnako sa zachová oddelená 2,4 a 5 GHz sieť, čo nebýva štandardom. Stále tak máte kontrolu nad tým, ktoré zariadenia majú prístup do rýchlejšej 5 GHz siete a ktoré nie.

Proces inštalácie je jednoduchý. Najskôr treba aktualizovať oba smerovače, ktoré chcete spojiť AiMesh systémom. Jeden z routerov je potrebné zresetovať a následne nakonfigurovať ako AiMesh node, teda uzol. Po spustení webového prostredia na druhom routeri zvolíte hľadanie AiMesh uzla. Celý proces je jednoduchý, priamočiary a trvá pár minút. Nastavenie AiMesh uzla môžete spraviť aj cez Android a iOS aplikáciu Asus Router.

AiMesh som rozchodil prakticky hneď po predstavení, no v tom čase bol ešte softvér pre GT-AC5300 len v beta verzii. Pripojenie k RT-AC88U cez ethernet bolo nestabilné, neustále sa prepínalo na Wi-Fi a klienti sa od uzla taktiež bezdôvodne odpájali. Po mesiaci som sa k AiMesh vrátil a nainštaloval aktualizácie na oba routery. Na systéme s označením 3.0.0.4.384_20308 už funguje všetko ako má. Pripojenie medzi AiMesh routerom a uzlom je stabilné, klienti sa neodpájajú, prepínanie je rýchle. Presne takto som si to predstavoval.

Asus AiMesh

Na riešenie podobné AiMesh som čakal dlho, no dočkal som sa. Jediným nedostatkom, ktorý som počas používania našiel a s ktorým treba rátať, je odpájanie z internetových hovorov, keď sa pohybujete po byte. Akonáhle sa vzdialite od jedného routera a priblížite k druhému, smartfón sa pripojí k tomu silnejšiemu, čo má za následok výpadok hovoru cez Skype, Messenger a podobne. Pri telefonovaní treba byť v jednej miestnosti a neprechádzať sa po byte, potom funguje všetko na 100 %.

Pri prehrávaní videí z YouTube alebo Twitch je situácia trochu iná. Videá sa načítajú do buffera a tým pádom prechod do inej miestnosti neznamená okamžitú stratu spojenia a zastavenia prehrávania. Všetko ale závisí od rýchlosti vášho interentu, respektíve koľko videa sa už stihlo načítať pred prechodom do inej miestnosti. V tomto prípade som žiadne komplikácie nezaznamenal, prechod bol plynulý. Mierne problémy môžete vnímať pri live streame, kedy je situácia veľmi podobná telefonovaniu, teda sa vám okamžité zobrazujú dáta, nie nahrané údaje. Pri mojom testovaní boli výsledky rôzne. Raz sa video na pár sekúnd zastavilo, inokedy som si zmenu pripojenia k inému smerovaču ani nevšimol.

Celkovo Asus AiMesh hodnotím pozitívne. Jedná o technológiu, ktorá vám umožní vytvoriť spoľahlivú domácu sieť. Rozhodne vám pomôže pri riešení bytového wi-fi pripojenia a výsledný efekt určite oceníte. 


napísal spartan_6917 20.4.2018
Páči sa mi! (+7)
ASUS AIMESH


Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Dolby vision (1)
Zdravím, chcem sa opýtať na nejaké riešenie ohľado...
|Android smartphone do 200-250 ... (4)
Zdravím vás. Vedel by niekto poradiť budget telefó...
|Wifi a ethernet (9)
Ahojte, Mám problém s pripojením pc na net. Vše...
|Dragons dogma ii cz/sk forum (1)
https://steamcommunity.com/app/2054970/discussions...
|Ms windows cd key (34)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Svet, ukrajina, vojny ... (18431)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk