THE TALOS PRINCIPLE VR

THE TALOS PRINCIPLE VR

7.0

Puzzle hra vo virtuálnej realite

Recenzia na PC verziu

Chcete si zahrať kvalitnú puzzle hru na štýl Portalu a rovno vo virtuálnej realite? VR verzia hry The Talos Principle vám to ponúkne. Hra je od Croteamu, tvorcov Serious Sam série a tu skúsili niečo iné.  Hru už dávnejšie vydali v štandardnej edícii na PC, aby ju teraz preniesli aj do VR podoby. 

Od Croteamu sme sa už pozerali na nemastného-neslaného Serious Sama 3 vo VR, ktorý bol už v základnej edícii slabý a v čistom VR porte ešte slabší. Popritom autori naraz skonvertovali aj Talos Principle, ale s tým, že pridali aj bonusový mód pre VR s ďalším obsahom. Hru síce výrazne neupravili, ale hodí sa do VR oveľa lepšie ako Serious Sam. Titul je totiž pomalšia puzzle záležitosť, ktorej VR dodáva nový pohľad a umocňuje zážitok z priestoru. Samozrejme, všetko čo ste doteraz robili len ovládačom, už budete robiť manuále rukami.

Pôvodne som sa na Talos Principle pozeral už minulý rok a skúšal so základným HTC Vive, ale bolo to príliš rozmazané a hralo sa mi to príliš zle na to aby som hru prešiel. Teraz, keď som skúšal HTC Vive Pro, už to bolo iné, čisté, bezproblémové.  Stále neviem, či ten rozdiel robí len rozlíšenie, vylepšený displej alebo optika, ale bol to zrazu iný pocit z hrania.

The Talos Principle VR
The Talos Principle VR Vitajte vo virtuálnom puzzle svete.
Vitajte vo virtuálnom puzzle svete.


The Talos Principle VR Tetrisové kocky budú časťou logických úloh.
Tetrisové kocky budú časťou logických úloh.


The Talos Principle VR Základ puzzle prvkov tvoria lasery a ich smerovanie.
Základ puzzle prvkov tvoria lasery a ich smerovanie.





O čom vlastne Talos Principle je? Je to puzzle hra v štýle Portalu alebo podobným čisto logickým titulom s premiestňovaním vecí, s cieľom otvorenia ďalších miestností. V každej hre sú iné systémy a konkrétne tu sú laserové prístroje, ktoré nastavujete, križujete nimi prostredie, mierite na určité miesta, aby sa vám otvorili silové polia brániace vám v postupe vpred. Popritom si musíte dávať pozor na lietajúce sondy v okolí, ktoré musíte obchádzať alebo zablokovať, aby vás neobjavili.

Je to pekná mechanika, ktorá je síce v malých miestnostiach jednoduchá, ale pri väčších územiach to už zvyšuje náročnosť a zapotíte sa.  Prejdete rozmanitými typmi prostredí, budete spoznávať ďalšie mechanizmy, ako sú ventilátorové plošiny alebo puzzle tetrisové prvky na obrazovkách a rôzne ďalšie doplnkové zariadenia. Celé vám to bude dopĺňať zaujímavý tajomný príbeh vašich tvorcov, v ktorých záhrade prechádzate testom, ale vystríhajú vás pred tajomnou vežou.

Kto vlastne ste, respektíve čo vlastne ste? A kde to vlastne ste? To vám hra vysvetli v troch rôznych svetoch a hlavne vo finálnej veži, kam sa chcete dostať napriek zákazom zo strany jej tvorcov. K tomu VR verzia má v sebe zapracované aj Road to Gehenna DLC s balíkom náročnejších levelov pre kompletný zážitok z titulu. Budú to spolu cez dve stovky miestností. Možno postupne už repetitívne. Prostredia sa síce mierne obmieňajú, ale nové prvky už nepribúdajú.

V hre máte FPS pohľad a niekoľko možností pohybu. Či už po skokoch, ktoré sú príjemnejšie na spracovanie VR vo vašej hlave, posun s tunelovým videním, kde sa postava pohybuje plynule, ale pri pohybe sa zobrazí len kruh, aby periférne videnie nezaťažovalo vašu hlavu a nakoniec plné videnie, pre tých, ktorým kompletný FPS pohyb nevadí. Osobne som na Vive Pro nemal problémy ani s plným pohybom, ale môžete si vybrať. Toto nie je hra, kde bola potrebná rýchlosť alebo okamžitý prehľad nad prostredím, a tak ani jeden z pohybov hrateľnosť neovplyvní.

Samotné ovládanie rukami je jednoduché, dobre navrhnuté a rýchlo sa do neho dostanete. Budete zbierať a presúvať veže po okolí, zadávať rukami do systémov rôzne prvky. Nebude s tým problém. S čím môže byť problém, je skôr nutná trpezlivosť a výdrž. Totiž pri hre môžete stráviť hodiny vo virtuálnom priestore, kde budete presúvať veže a pohybovať sa po väčšinou prázdnych prostrediach. Miestami si síce užijete pôsobivé pohľady a grafika napriek tomu, že je z roku 2014 pre VR nie je zlá, ale ani neoslní. Je primeraná aj keď budete cítiť, že nie je robená pre VR a je to také pusté a po hodinách aj nudné.

Ak to zhodnotíme z herného hľadiska, The Talos Principle je príjemná puzzle hra, ktorá pekne dopĺňa Portal a podobný štýl hier, ako je Quantum Conundrum alebo The Turing Test. Príbehovo aj puzzle prvkami je to atmosferické a ak máte tento štýl radi, určite si to užijete. Je to rozsiahle, zaujímavé a ťahá vás to vpred.

The Talos Principle VR
The Talos Principle VR V hre ste robotom v zvláštnom svete plnom úloh. Kto vás testuje?
V hre ste robotom v zvláštnom svete plnom úloh. Kto vás testuje?


The Talos Principle VR Puzzle prvky sa postupne rozširujú aj keď len mierne a neskôr už neprekvapujú.
Puzzle prvky sa postupne rozširujú aj keď len mierne a neskôr už neprekvapujú.


The Talos Principle VR Veže budete teraz v prostredí presúvať manuálne, budú to hodiny práce, čo je vo VR únavné.
Veže budete teraz v prostredí presúvať manuálne, budú to hodiny práce, čo je vo VR únavné.





Ak by sme to hodnotili pred pár rokmi na desktope, bola by to deviatka, teraz na VR to však nie je také jasné. Je to len port štandardnej hry, a teda nie je primárne mierený na silné stránky VR. K tomu si zaň musíte zaplatiť (38 eur) aj vtedy, ak máte pôvodnú verziu.  Znie to tak ako ďalší z cashgrabov, kde firmy chcú jednoduchými portmi zarobiť na VR používateľoch. Je to škoda, lebo tento prístup nepomáha VR posunúť sa vpred.

Povedal by som, že ak ste hrali pôvodnú verziu, VR verzia vám výrazne lepší zážitok neprinesie a ak ste hru ešte vôbec nehrali, môžete to zvážiť. V ponuke sú síce aj plne VR tituly, ktoré na virtuálku sadnú lepšie, ale ak niečo podobné hľadáte, môže vás The Talos Principle VR uspokojiť.


napísal saver 22.6.2018
Páči sa mi! (+1)
VIDEÁ Z HRY
7.0
Ohodnotiť
THE TALOS PRINCIPLE VR
+ kvalitné puzzle prvky
+ príbeh a atmosféra
+ dobre ovládateľné vo VR
- drahý VR port
- musíte kupovať samostatne
- postupne repetitívny systém puzzle úloh


RECENZIE HRÁČOV
PC
PC VR
Oculus Rift

Vývoj: Devolver Digital / Croteam
Štýl: Logická
Dátum vydania: 17. október 2017
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Dolby vision (1)
Zdravím, chcem sa opýtať na nejaké riešenie ohľado...
|Android smartphone do 200-250 ... (4)
Zdravím vás. Vedel by niekto poradiť budget telefó...
|Wifi a ethernet (9)
Ahojte, Mám problém s pripojením pc na net. Vše...
|Dragons dogma ii cz/sk forum (1)
https://steamcommunity.com/app/2054970/discussions...
|Ms windows cd key (33)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Svet, ukrajina, vojny ... (18395)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk