SAMSUNG C49HG90

SAMSUNG C49HG90

7.0

Zahnutý monitor s extrémnou uhlopriečkou

Test

Samsung minulý rok predstavil novú sériu QLED herných monitorov, medzi ktoré patrí aj C49HG90. Ako už modelové označenie napovedá, ide o 49-palcový monitor. Extrémnou uhlopriečkou to však nekončí. Netradičný je tiež pomer strán 32:9. Monitor je navyše zahnutý, má rýchlu odozvu, obnovovaciu frekvenciu a dokonca AMD FreeSync 2. Je to splnený sen každého hráča a profesionála? Na to sa podrobne pozrieme.

Monitor vás prekvapí už pri prebratí od kuriéra. Enormné rozmery monitora naznačuje už krabica s rozmermi 130 x 50 cm a hmotnosťou 20 kg. Pri preberaní zásielky sa tak zapotíte. Vnútri balenia nájdete stojan, nohu, napájací kábel, USB 3.0, HDMI, DisplayPort a mini DisplayPort kábel. Pribalený je tiež kruhový držiak pre uchytenie pomocou VESA.

49-palcová obrazovka má rozmery 120 x 36,5 cm a pomer strán 32:9, čo je ekvivalent dvoch 27-palcových monitorov vedľa seba. Displej je zahnutý s polomerom 1800R, čo je momentálne najčastejšie používané zahnutie. Výrobca prirovnáva zážitok z používania monitora k i-MAX kinu. Môžem potvrdiť, že monitor je taký široký, že vám zaberie veľkú časť videnia a aby ste videli do rohov, musíte otáčať hlavou.

Rozlíšenie displeja je 3840 x 1080 pixelov. Ide teda prakticky o dva Full HD monitory spojené do jedného. Šírka je rovná 4K, výška je však polovičná. To má svoje výhody aj nevýhody. Pohodlne je možné používať 3 okná aplikácií vedľa seba, pri dvoch je to mrhanie priestorom. Budete však potrebovať aplikáciu na jednoduchšie uchytenie okien a delenie obrazovky, nakoľko Windows 10 podporuje len delenie na polovicu.


Samsung ponúka aplikáciu Easy Setting Box na jednoduchú správu okien. Ja som však používal DislayFusion, ktorý umožňuje zmenu rozmerov cez klávesové skratky alebo dokonca ako ikonky v hornej lište aplikácie. Pridal som si tak ikonky pre umiestnenie na tretiny alebo 2:1. Pri otvorenej aplikácii som potom len klikol na ikonku a okno sa premiestnilo a zmenilo veľkosť na požadovanú. Je to rýchlejšie a efektívnejšie, ako ťahať okná do vyznačených obdĺžnikov v Easy Setting Box.

Rozdelenie obrazovky je tiež možné v režime PbP pri ktorom si môžete vybrať z rozdelení obrazovky v pomere 1:1 (16:9 a 16:9), 21:9 a 11:9 a naopak, 11:9 a 21:9. Pri rozdelení 1:1 prakticky dostanete dva Full HD 27” monitory, ktoré zobrazujú obraz z dvoch zdrojov. Užitočné to je najmä vtedy, ak pracujete na PC a notebooku zároveň, prípadne ak jednu polovicu použijete pre konzolu. PbP je na tomto monitore výborný, za čo vďačí pomeru strán 32:9. Bežné 16:9 monitory vám pri PbP obraz zmenšia, aby sa zachoval pomer strán, čo má za výsledok dva malé, takmer nepoužiteľné zobrazenia.

Displej je typu VA, má teda lepšie pozorovacie uhly a podanie farieb ako TN, no zachováva si rýchlu odozvu aj obnovovaciu frekvenciu. Maximálnu farebnú presnosť však stále musíte hľadať u IPS displejov. Podanie farieb je ale veľmi slušné. Výrobca udáva až 125 % pokrytie sRGB a 92 % AdobeRGB farebného spektra. Dobré pokrytie farebného spektra mi sonda Spyder5Elite potvrdila. V sRGB režime som nameral 86 % Adobe RGB spektra. SRGB pokrytie bolo 100-percentné. Priemerná farebná odchýlka δE = 2,34, čo je dobrá hodnota. Ideálne je, ak sa hodnota drží pod δE = 2, čo je chápané ako veľmi dobrý výsledok.

Hodnota gama bola na úrovni 2,1, teda len minimálna odchýlka od ideálnej hodnoty 2,2. Maximálny nameraný jas bol 252.8 nitov, kontrast 1250:1. Uniformita obrazu býva u zahnutých monitorov problémom. C49HG90 mal odchýlku v spodnej časti displeja a najmä v pravom dolnom rohu. Treba upozorniť, že každý kus monitora je iný a môže mať iné mierne odchýlky.

Quantum Dot poznáme z televízorov Samsung, technológia je prítomná aj v tomto monitore. Zabezpečiť má prirodzenejšie farby. Monitor je tiež vybavený HDR, ktoré vo vybraných herných tituloch ponúkne väčšie spektrum farieb aj jasu. Podporovaných je zatiaľ len zopár hier (napríklad Assassin's Creed Origins, nový Far Cry 5..), no HDR využijete aj pri filmoch, videách z YouTube, či po pripojení konzoly.

PC hráčov určite zajíma doba odozvy a obnovovacia frekvencia. Monitor ponúka 1 ms odozvu v MPRT režime a až 144 Hz obnovovaciu frekvenciu. Majiteľov AMD grafických kariet tiež poteší prítomnosť AMD FreeSync 2. Na hranie je tak tento monitor ako stvorený a bez problémov sa môže porovnávať s inými hernými monitormi.

Portová výbava je dobrá, no ničím neohúri. Monitor disponuje dvomi HDMI konektormi, DisplayPortom, mini DisplayPortom, audio konektormi a dvojicou USB 3.0. Na ich fungovanie je, samozrejme, potrebné pripojiť kábel USB typu B k počítaču. V tejto cenovej kategórii by som očakával minimálne USB-C, ešte lepšie však Thunderbolt 3 a ideálne rovno dva porty. Dvojica USB 3.0 sa mi tiež zdá ako nutné minimum na pripojenie myši a klávesnice. Výrobca sa v tejto oblasti rozhodne mohol činiť viac.

Rozmery a hmotnosť monitora značne sťažujú manipuláciu. Poteší preto možnosť výškového nastavenia, otočenia aj naklonenia. Nerieši to však komplikovaný prístup k portom či fakt, že monitor zaberie celý stôl. Akonáhle potrebujete pripájať USB príslušenstvo alebo rôzne video vstupy, budete musieť celým monitorom na stole hýbať, aby ste sa k portom dostali. Ideálne je preto všetky potrebné káble zapojiť už pri inštalácii monitora a viac s tým nemanipulovať. Uvítal by som, keby boli aspoň 2 USB porty na pravom alebo ľavom boku, nech je k nim lepší prístup.

Na zadnej strane okolo úchytu monitora k stojanu nájdeme svietiaci kruh s názvom Arena Lightning, ktorý má slúžiť na ambientné podsvietenie. Dokáže pulzovať, farbu svetla si však nezmeníte. Namiesto RGB podsvietenia sa musíte uspokojiť so svetlomodrou farbou. Opäť nevidím dôvod na to, prečo výrobca nezvolil RGB podsvietenie a neimplementoval viacero rôznych efektov. Úplne ideálne by bolo ešte prepojenie s herným príslušenstvom, ako Asus Aura Sync, MSI Mystic Light, Gigabyte RGB Fusion a pod. To by som už ale asi chcel veľa.


OSD sa nesie vo futuristickom dizajne v modrej farbe. Umožňuje nastaviť všetky dôležité parametre monitora od režimu obrazu cez aktivovanie FreeSync, osvetlenia, PbP či zdroja. Na ovládanie slúži malý joystick, vďaka ktorému je navigácia v OSD rýchla a intuitívna.

Práca na C49HG90 má svoje plusy a mínusy. Možnosť využívať dva plnohodnotné zdroje signálu je veľké plus. Pri použití dodatočných aplikácií viete obrazovku rozdeliť na tri plnohodnotné okná aplikácií, čo je tiež skvelé. Výborná je tiež práca s časovou osou pri editácii videí.

Za negatívum pokladám problémy s perspektívou kvôli zahnutiu obrazovky. Tým však trpia zahnuté monitory všeobecne, nie len tento konkrétny. Mne osobne prekážal malý počet riadkov na výšku. Full HD je pre mňa ako návrat do stredoveku, ktorý prináša neustále rolovanie pri písaní textov či programovaní. Dvojnásobok vertikálnych pixelov pri 4K rozlíšení sa jednoducho nedá oklamať.

Hranie hier na tomto monitore je úplne iný level. Úrovňou imerzie sa dostávame na dosah VR headsetov, samozrejme bez vedľajších efektov, ktorými trpia. Monitor vám zaberie celé zorné pole, vďaka čomu sa môžete naplno ponoriť do hry. Hranie na tomto monitore by som tu mohol ešte dlho ospevovať, zameriam sa preto radšej na negatíva. S rozlíšením 32:9 si nebudú rozumieť všetky hry, s tým treba počítať.

Ďalší problém je orientácia na obrazovke. Často budete musieť otáčať hlavu k rohom, aby ste videli informácie z HUD, čo vám uberá dôležitý čas a, samozrejme, je to aj nepohodlné. Niektoré hry neprispôsobia vizuálne prvky obrazovky a nechajú ich v rohoch ako zvyčajne - viď Rocket League. Tu je to však 1,2 metra od seba! Príjemne ma v tomto smere prekvapilo GTA V, ktoré HUD nechá v strede obrazovky, aby bolo stále na očiach, za to palec hore. Vaše skúsenosti tak budú rozdielne od titulu k titulu.

Samsung C49HG90

Najväčšia výhoda tohto monitora môže byť aj jeho najväčšou slabinou pri kompetetívnom hraní. Monitor sa obnovovacou frekvenciou aj dobou odozvy môže porovnávať s inými hernými monitormi, jeho šírka však môže mať na svedomí vaše zlyhania v hre. Je veľmi pravdepodobné, že si nepriateľov v rohoch obrazovky jednoducho nevšimnete. Šírka displeja a pomer strán 32:9 tak má svoje výhody aj nevýhody. Je len na vás, čo preferujete.

Podrobnejšie sme sa na samotný 32:9 pomer strán a HDR a jeho fungovanie v hrách a vo Windows 10 pozreli v samostatnom článku.

Samsung C49HG90 je veľmi špecifický produkt, ktorý má veľa plusov, ale aj niekoľko múch. Pre mňa osobne je najväčším problémom nízke vertikálne rozlíšenie (Samsung už pripravuje 1440p verziu). Pravý direkt vám však zasadí cena, ktoré sa pohybovala okolo 1300 €, teraz sa monitor dá zohnať už tesne pod 1200 €. Tu je naozaj otázka, či dva 27” Full HD monitory bez predelu stoja za to. Samozrejme, netreba zabúdať na 144 Hz, HDR, Freesync či výborný PbP režim. Reálne však za tieto peniaze viete kúpiť dva veľmi dobré 2.5K či 4K monitory. Veď aj C27HG70, čo je monitor z toho istého modelového radu ako C49HG90, stojí polovicu a ponúka viacmenej tie isté parametre len v menšom tele a s väčším 2.5K rozlíšením. 

 


napísal spartan_6917 21.5.2018
Páči sa mi! (+1)
7.0
SAMSUNG C49HG90
+ 144 Hz a HDR
+ rýchla odozva
+ podanie farieb
+ množstvo funkcií
+ polohovanie
+ skvelý PbP režim
- vysoká cena
- len 2x Full HD rozlíšenie
- priemerná portová výbava
- zle dostupné konektory


Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Praskanie v zdroji (8)
Zdravím, mám problém s PC. Keď zapojím kábel do el...
|Ms windows cd key (18)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Hodinky (6)
Uvažujete o kúpe hodiniek,náramkov,smart hodiniek ...
|Ps5 hdr (1)
Ahojte idem si sem po radu ohľadom hdr na ps5.. ak...
|Hitman 2 a hitman 3 (1)
ahojte,sectoráci. mám menši problem,zakúpil som hi...
|Svet, ukrajina, vojny ... (17913)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk