LOGITECH G560/G513 CARBON/G502 HERO

LOGITECH G560/G513 CARBON/G502 HERO

Repro, klávesnica a myš so svetelnými efektmi

Možno sa to tak na prvý pohľad ani nezdá, no menšie a aj väčšie pokroky sa v oblasti herných periférií dejú prakticky neustále. Ak to niekto sleduje len z diaľky a bližšie sa o túto oblasť nezaujíma, tak vidí len to, že na trh prišla ďalšia nová myška, ďalšia nová klávesnica a má dojem, že sú rovnaké ako mnoho ďalších, ktoré sú na trhu. Každý výrobca má však svoje špecifiká, každý sa môže snažiť preraziť niečím iným a každý môže prinášať iné novinky.  A medzi tých, ktorí práve stavajú na novinkách, nájdeme aj Logitech, ktorý hráčom nie je neznámy. Teraz je tu s ďalšími novinkami vo svojej hernej G sérii a dnes sa pozrieme hneď na celú súpravu - od reproduktorov a klávesnice po myš a stručne aj podložku.

Logitech G560

Začneme spomínanými reproduktormi s označením G560. Je to vlastne celý reproduktorový systém 2.1 s dvomi satelitmi a jedným subwooferom a Logitech má s touto zostavou ambíciu priniesť nielen kvalitnú, ale aj štýlovú zostavu, ktorá okrem akostného zvuku ponúkne aj niečo navyše, a to je v tomto prípade RGB podsvietenie. V balení okrem reproduktorov a subwoofera nájdete aj obligátnu dokumentáciu a všetku potrebnú kabeláž – napájací kábel, USB kábel a káble z reproduktorov do subwoofera.

Najskôr ale poďme k číslam. Reproduktory podporujú frekvenciu od 40 Hz do 18k Hz, udávané RMS je 120 W a citlivosť 84 dB/mW. Čo sa týka dizajnu, tam je to relatívne tradičný Logitech. Subwoofer schováte niekde pri nohách, takže stačí, že to je klasická hranatá škatuľa, kde na zadnej strane nájdete porty na všetky potrebné káble. Satelity sú už dizajnovo zaujímavejšie a sú to vlastne okrúhle reproduktory v oblúkovom ráme, pričom vnútorná strana oblúkov je viac natiahnutá a je v nej skrytá jedna zo svetelných zón. Na zadnej strane pravého reproduktora sú ovládacie prvky – tlačidlo na zapnutie, zdierka na slúchadlá a BT tlačidlo. Na vrchnej strane je ovládanie hlasitosti a G tlačidlo, ktoré si dokážete prispôsobiť.


Rozhodne potešia možnosti konektivity, ktoré sú pomerne rozsiahle a dokážete si tu zariadenia pripojiť cez USB (PC), prípadne jack a aj Bluetooth. Sústava navyše podporuje funkciu Easy-Switch, vďaka ktorej viete jednoducho prepínať medzi 4 pripojenými zariadeniami. Môžete tak mať repro pripojené k PC, ale ak chcete chvíľku relaxovať a pustiť hudbu z telefónu, je to naozaj jednoduché. Samozrejme, primárne sú G560 určené na hranie k PC a prakticky všetko tu o tom svedčí, aj zvukové podanie či príjemné prekvapenie v podobe virtuálneho priestorového zvuku vďaka DTS:X Ultra, ktorý vám vytvorí zvukovú kulisu okolo vás a naozaj pôsobí prekvapivo dobre (a to o virtuálnom priestorovom zvuku nemám práve najlepšiu mienku).

Čo sa týka samotných satelitov, podávajú zvuk verne a naozaj dobre v celom spektre, viete si tu užiť aj výšky, takže ak máte gramofón a chcete si užiť počúvanie hudby, pokojne choďte do toho. Problémom v tejto oblasti je, že sa nedá vypnúť subwoofer a ten ponúka naozaj výrazné basy. Čo, samozrejme, od hier a sledovania filmov rozhodne chcete, no pri počúvaní hudby celkový mix pôsobí dosť prebasovaný a treba sa s tým trošku pohrať v nastaveniach. Rovnako aj s hlasitosťou, ktorá je vysoká a zvyšovať ju budete len opatrne, ak nežijete sami niekde pri lese. Samozrejme, keď hráte Battlefield, Battlefront a všetko to okolo vás vybuchuje, cítite to aj v črevách. Taktiež sledovanie filmov je príjemný zážitok, kedy vám zvuk naháňa husiu kožu.

No a v tomto prípade to môže byť umocnené aj ambientným osvetlením. Každý reproduktor má totiž dve svetelné zóny. Veľká je osvetľovaná 4 LED a smeruje dozadu, malá je vo vnútornom oblúku a smeruje skôr dopredu, pričom je osvetlenie naozaj jemné. Podobné technológie poznáte z rôznych TV a vedia dokresliť dianie na obrazovke a funguje to tu pomerne fajn, až na občas trošku agresívne čítanie farieb z monitora. Môžete si totiž nastaviť niektorý z predvolených efektov, podporu priamo v hre a tiež vizualizér hudby a tiež screen sampler. Efekty sú tu len do počtu, no ostatné možnosti sú zaujímavejšie, keď vám napríklad v GTA policajné majáky svietia na stene za monitorom. Prípadne si len necháte samplerom prenášať farby z monitora, čo dodá svetelné efekty aj pri sledovaní filmov. Vizualizér je len taká chuťovka, keď napríklad pracujete, počúvate hudbu a chcete to mať okolo seba pestré.

Logitech G513 CARBON (GX Blue)

Za posledné mesiace mi rukami prešla naozaj obrovská hromada klávesníc, z nich mnohé boli mechanické, keďže keď sa bavíme o hernej sfére, práve toto je oblasť, ktorá by mala hráčov zaujímať. Boli medzi nimi také, ktoré obsahovali Cherry switche, niektorí výrobcovia použili aj vlastné, no a teraz v Logitech G513 CARBON boli k dispozícii spínače GX Blue. Klávesnica už na prvý pohľad zaujme dizajnom, ktorý je pomerne strohý, no zároveň veľmi elegantný. Žiadne výstrelky tu nenájdete. Dokonca ani len iné ovládacie prvky ako štandardné klávesy (čo je rozhodne škoda, minimálne dedikované mediálne tlačidlá by padli vhod – tu to všetko alternujú F klávesy cez funkčný kláves).

Vďaka tomu je však klávesnica kompaktná a ak pri svojom PC nemáte miesta nazvyš, padne vhod – jej rozmery sú 445x132x34mm. Telo je z eloxovaného a brúseného hliníka, pôsobí príjemne na dotyk a aj na pohľad. Najmä je však naozaj pevné a robustné, takže máte dojem, že s touto klávesnicou prežijete naozaj slušnú porciu svojho života. Výborný dojem buduje aj hrubý opletaný kábel, ktorým môžete trhať a nezbavíte sa dojmu, že ho nedokážete poškodiť. Ten má na konci dva USB, keďže jedným sa pripája samotná klávesnica, vďaka druhému zase môžete využiť USB port skrytý na zadnej strane klávesnice, aby ste mali nejaký port poruke. Vo výbave je tiež kožená opierka zápästia, ktorá je naozaj pohodlná. Odolná voči vode, potu a s pamäťovou penou. Problém však je, že sa priamo ku klávesnici nijako nepripája. Na mieste ju síce držia kožené nožičky, ale aspoň nejaké magnety či drobné úchyty by určite padli vhod.


Rozhodne poteší, že vo výbave nájdete aj alternatívne keycapy pre niektoré klávesy, ktoré si môžete vymeniť podľa toho, akým herným žánrom holdujete. Konkrétne tu nájdete keycapy pre vrchné 12345, QWER a ASD (takže si môžete vymeniť WASD). Okrem toho sú však možnosti úpravy klávesnice pomerne limitované, nakoľko neponúka štandardný spodný riadok. Ako som už spomenul skôr, klávesnica je vybavená GX Blue switchmi, ktoré zhruba zodpovedajú Cherry Blue, teda sú taktilné, klikavé, s aktivačnou dráhou 1,9 mm a aktivačnou silou 50 gf. Sú teda hlasnejšie, ale skvelé na písanie. Pri hraní je to už subjektívne, mne sa s nimi hralo veľmi dobre, no mnohí hráči uprednostňujú nižšiu aktivačnú dráhu aj silu. Tento model je ale dostupný s G taktilnými a G lineárnymi switchmi, pričom sa od toho odvíja aj cena (stále okolo 150 eur), takže by si mal vybrať každý. Výrobca navyše sľubuje životnosť 70 miliónov stlačení.

Z herných vlastností nechýba 1ms report rate, no tiež rollover a antighosting pre 26 klávesov, takže klávesnica presne zaznamená to, čo ste stlačili a aj v správnom poradí. No a veľa tu záleží aj na softvéri. Samozrejme, dokážete ju vybrať z krabice, pripojiť a rovno používať. Ak ale chcete využiť maximum, rovnako ako aj pri iných Logitech produktoch potrebujete Logitech Gaming Software. Ten využijete na kompletné nastavovanie možností klávesnice, či už sú to profily, makrá (opäť cez F klávesy), analýzu, ale aj osvetlenie, ktoré opäť dokáže využívať predpripravené efekty, vlastné zóny a synchronizáciu. Upraviť si ho dokážete naozaj ľubovoľne, podsvietený je samostatne každý kláves a so schopnosťou zobraziť 16,8 milióna farieb si klávesnicu nastavíte presne tak, ako to vám najviac vyhovuje bez ohľadu na to, čo robíte – v hre budete mať iné podsvietenie ako pri práci a podobne, ale to sú veci, ktoré asi dávno poznáte.

Logitech G502 HERO

Logitech G502 je jedna z najlepších myší od Logitechu a do rúk sa mi prvý raz dostala ešte v roku 2014 vo verzii Proteus Core, kedy som v pôvodnej recenzii rozhodne nešetril slovami chvály na ňu. O dva roky neskôr sa dočkala novšej verzie s označením Proteus Spectrum. Logitech vtedy prechádzali na RGB podsvietenie svojich produktov a túto myš nemohli vynechať. Aktuálne je ich novinkou snímač HERO (High Efficiency Rated Optical), ktorý priniesli už v niekoľkých myškách a rovnako ho museli priniesť aj do tejto obľúbenej myšky. Samotná myš ešte nie je na trhu a nejaký ten týždeň si na ňu ešte počkáte (pričom si zachováva rovnakú cenu ako obaja predchodcovia, teda zhruba tých 80-90 eur), no nám sa dostala do rúk už teraz a musím sa priznať, že som ju opäť z rúk púšťal len veľmi nerád.

Je to vlastne už tretia generácia tej istej myšky, takže sa zmeny dejú len vo vnútornostiach. Dizajn je tak za 4 roky nezmenený a teda opäť tu nájdete skôr ostré hrany a aj jednotlivé bočné tlačidlá sú skosené a podobne. Aj napriek tomu ale myš úplne parádne sadne do ruky a dokážete s ňou hrať a pracovať hodiny bez únavy či bolesti. A to aj vtedy, ak myš tradične neuchopíte celou dlaňou, ale máte iný grip. Opäť sa ale vracia výčitka, že dvojica tlačidiel vedľa ľavého myšítka nie je príliš dobre odlíšená a sú pomerne blízko, takže kým si zvyknete, môžete sa často tu a tam prekliknúť. To je však len jedna menšie chyba krásy. Inak je tu celkovo 11 tlačidiel, všetky programovateľné, takže hráči si tu rozhodne prídu na svoje a aj funkcie, ktoré bežne v hrách používate na klávesnici, si tu dokážete dať napríklad na dosah palca, napríklad špeciálne schopnosti postáv. Opäť musím pochváliť vynikajúce spínače dvoch hlavných tlačidiel.

Ak ste sa zaujímali o predchádzajúce modely, isto viete, že všetko ohľadne tejto myšky bolo navrhnuté tak, aby si ju mohli hráči dokonale prispôsobiť podľa svojich požiadaviek a potrieb. A nie je to len o už spomínaných 11 programovateľných tlačidlách, ktoré tu nájdete. Samotná myš váži 121 gramov, no ak si chcete upraviť, nájdete tu súpravu pätice závaží, z ktorých každé má 3,6 gramu. Len jednoducho odstránite kryt zo spodnej časti myšky a dáte si tam toľko závaží, koľko potrebujete. A tam, kde potrebujete. No a nechýba ani RGB podsvietenie G loga, ktoré si taktiež môžete upraviť. Opäť k tomu potrebujete LGS, no myš sa dá používať aj bez neho. S ním ale viete ukladať makrá, profily, nastavenia podsvietenia, ktoré opäť ponúka rôzne efekty a aj možnosť synchronizácie, no k tomu sa ešte dostanem. To všetko dokážete ukladať do niekoľkých profilov, pričom samotná myš má vlastnú pamäť, do ktorej si dokáže uložiť 5 profilov, čo oceníte vtedy, ak cestujete, či si myš prenášate medzi viacerými zariadeniami.

No ale teraz k tomu hlavnému - HERO senzor je doteraz najpresnejší senzor od Logitechu a dokonca je aj veľmi úsporný, čo nás však teraz nemusí zaujímať, keď je G502 káblovou myškou. HERO je 16K snímač, myš dokáže pracovať s DPI až 16000 s presnosťou na jeden pixel a dokážete si ho prepínať aj „počas jazdy“ jednoduchým kliknutím. Taktiež sníma s rýchlosťou až 400IPS a v celom rozsahu rozlíšenia dokáže sledovať polohu bez akcelerácie, vyhladzovania a filtrovania. Je teda dosť možné, že myš ponúka možnosti, ktoré ani neviete využiť, no zároveň to je niečo, čo rozhodne pomáha rýchlosti a presnosti. Myšku som testoval na podložke Logitech G840 XL a to je presne niečo, čo je šité na dosiahnutie čo najvyššej rýchlosti. Nie je to ale nič, čo by ste od týchto lepších herných podložiek nečakali – látkový povrch v čiernej, okraj s modrým lemovaním a guma zospodu, aby sa vám podložka neposúvala. Oceňujem veľkosť 90x40cm, keďže vám takto pokryje aj celý pracovný priestor a naozaj sa tu nemusíte obmedzovať.

Nakoniec zhrniem všetky tri produkty naraz, keďže toho majú naozaj dosť spoločného. Či sú to reproduktory, klávesnica, alebo myš, všetko je to kvalita, akú od herných Logitech periférií očakávate, či už v možnostiach, vlastnostiach, alebo vyhotovení. Rovnako však všetky majú aj neduhy, aj keď skôr len menšie, takže to nie je nič, čo by vás malo od prípadnej kúpy odstrašiť. No taktiež pri všetkých ide cena relatívne vysoko, takže si za to všetko priplatíte. Za reproduktory dáte zhruba 260 eur, za klávesnicu 150 eur, za myš zas nejakých 90 eur. Opäť je to tak o tom, že sa musíte sami rozhodnúť, či vám tieto veci za to stoja.

Keď sa už rozhodnete pre tieto produkty a poskladáte si doma pri svojom PC napríklad aj priamo túto zostavu, môžete ťažiť z jednej spoločnej výhody, ktorou je Lightsync funkcia. Všetky tri produkty ju majú a nájdete ju aj na ďalších Logitech zariadeniach a umožňujú vám ambientné svetelné efekty všetkých Logitech zariadení synchronizovať – pri hraní, sledovaní filmov, počúvaní hudby. Nie je to niečo, čo akútne potrebujete, no ono to fakt vyzerá dobre. Pustíte si večer Punishera od Netflixu a niektoré akčné scény ožívajú aj u vás na stene za monitorom. Prípadne si pustíte svoju obľúbenú hudbu, reproduktory sa starajú o vizualizáciu nízkych, stredných aj vysokých tónov, myška tu a tam blikne a klávesnica sa zmení na vizuálny ekvalizér. To isté platí pre hry, kde môže všetko navôkol nabrať červený nádych, keď váš život už naozaj visí na vlásku. Nemusíte sa hrať na kolotočiarov, no ak máte radi zmysluplné zakomponovanie takýchto efektov, tu ho nájdete, stačí sa s ním len trošku pohrať. Otázne však je, či si to aj vo veľkom nájde svoje publikum.


napísal matus_ace 24.9.2018
Páči sa mi! (+4)
LOGITECH G560/G513 CARBON/G502 HERO


Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Dolby vision (1)
Zdravím, chcem sa opýtať na nejaké riešenie ohľado...
|Android smartphone do 200-250 ... (4)
Zdravím vás. Vedel by niekto poradiť budget telefó...
|Wifi a ethernet (9)
Ahojte, Mám problém s pripojením pc na net. Vše...
|Dragons dogma ii cz/sk forum (1)
https://steamcommunity.com/app/2054970/discussions...
|Ms windows cd key (33)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Svet, ukrajina, vojny ... (18388)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk