BATTLE GROUP 2

BATTLE GROUP 2

5.0

Ani ryba, ani rak

Recenzia na Switch verziu

Switch sa ukazuje ako vďačná platforma, kde majú šancu zažiariť tituly, ktoré by si to zaslúžili, no vyšli na oveľa preplnenejších trhoch. Preto sa po Switchi obzerajú napríklad aj mnohí indie vývojári s nápaditými titulmi, ktoré zapadli na Steame alebo aj na mobilných trhoch. Najmä tie z mobilov však musia priniesť aj niečo navyše, čo im pomôže využiť možnosti konzoly a nebyť len čistým portom. Skvele to predviedol napríklad Chameleon Run a prípadov je viac. No a máme tu tiež prípady, ktoré na Switch prešli z iných platforiem, no nesnažili sa nijako prispôsobiť novej platforme a novým možnostiam.

Presne to by som totiž mohol povedať o Battle Group 2, čo je titul, ktorý má toho za sebou naozaj veľa. Najskôr vyšiel  na Steame pre PC, Linux a Mac, kde si síce našiel menšiu komunitu hráčov, no tí ho ocenili. Vzhľadom na jeho koncept bolo následne len prirodzené, že sa dostal aj na mobilné platformy iOS a Android, kde vyšiel vo free to play podobe. Jeho hrateľnosť sa totiž na dotykové zariadenie náramne hodí. Na Switchi sa tak naskytla šanca o všetko skombinovať a ako asi usúdite z hodnotenia, vyšlo to len čiastočne.

Vydavateľ Battle Group 2 prezentuje ako akčnú stratégiu, no nenechajte sa tým pomýliť. Tej stratégie tu veľa nie je, priamočiarej akcie je zas dosť.  Ak by som to mal k niečomu prirovnať, pravdepodobne by to bola klasika, na ktorú si spomínajú už len naozaj veľkí pamätníci – Missile Command. Neovládate priamo žiadnu postavu ani žiaden bojový stroj. Ovládate to, kam zasiahnu vaše strely a musíte predvídať smer súperov, aby ste trafili presne. Inými slovami: nemierite tam, kde sú, ale tam, kde budú o pár chvíľ.

Battle Group 2
Battle Group 2 Nepriatelia budú neustále v prevahe.
Nepriatelia budú neustále v prevahe.


Battle Group 2 Príbeh je jednoduchý a rovnako aj podaný.
Príbeh je jednoduchý a rovnako aj podaný.


Battle Group 2 Nechýbajú súboje s bossmi.
Nechýbajú súboje s bossmi.





Na tento koncept, ktorý je v hernom svete známy už takmer 40 rokov, autori z Bane Games nalepili aj príbeh o hrdinskej posádke lode, ktorá sa len tak plaví medzinárodnými vodami, keď tu zrazu narazí na teroristickú organizáciu Talon, ktorá útočí na nevinných a žiada takmer neobmedzenú zdroje, s ktorými by mohli prevziať moc nad svetom. Vy a vaša flotila ste tak jedinou a tým pádom aj poslednou nádejou na zastavenie tejto hrozby. Ak sa teda odhodláte hre venovať svoj čas. Opakovane.

Battle Group 2 toho z hľadiska obsahu až tak veľa neponúka a je tu prakticky len jeden herný režim, ktorým je kampaň. V nej nájdete 31 misií, ktorými postupne prejdete, aby ste zastavili Talon. Misie sú spestrené tu a tam nejakými jednoduchými príbehovými animáciami, ktoré spočívajú v tom, že je na ľavej strane obrazovky kladná postava, na pravej zas záporná a medzi nimi prebiehajú textové dialógy. Ako je minimalistická ponuka, tak je minimalistická aj prezentácia. Nič viac od toho nečakajte.

Základná hrateľnosť počíta s jednou loďou, ktorá sa sama plavá vpred a vy len ovládate lodné delá. Pred vami sa objavujú nepriatelia rôznych typov, môžu to byť stíhačky, iné lode, helikoptéry a podobne. Všetko z toho navyše po vás neustále strieľa, takže si musíte poradiť aj s ich raketami. Loď totiž znesie len určitý počet zásahov a problémom môže byť aj to, keď niečo netrafíte na prvý raz, keďže chvíľku potrvá, kým si vaša loď nabije delá. Je to o rýchlom mikromanažmente a naozaj dobrom predvídaní rakiet a pohybu nepriateľov. Do toho však vstupujú aj špeciálne schopnosti. Môžete si zapnúť automatické delo, ktoré zostrelí niekoľko cieľov (máte schopnosť aj na okamžite nabitie automatického dela). Prípadne EMP pulz, ktorý zničí všetky rakety mieriace na vás. Alebo spomalíte tok času.

Už skôr som písal o flotile a to pre vás znamená, že nemusíte bojovať len s jednou loďou, ale môžete si zakúpiť ďalšiu. Na výber sú štyri hlavné lode a štyri podporné. Všetkým dokážete aplikovať upgrady štítu a zásobníkov a to všetko stojí v hre kredity, ktoré získavate ničením nepriateľov. Čím viac ich v rámci levelu zničíte, tým viac hviezd dostanete a tým lepší je váš zárobok. Dlho si s nám a svojou šikovnosťou vystačíte, no pri konci si už nemáte za čo kupovať lode, upgrady a ani špeciálne schopnosti (tie sú len na tri použitia a potom si treba kúpiť novú sadu). A to pre vás znamená jediné – grind.

Battle Group 2 je hra, ktorá je chytľavá a istým spôsobom aj zábavná, ale v malých dávkach. Totiž pri dlhšom posedení pri hre nastupuje stereotyp. Dokonca by sa dalo povedať, že je hra krátka, kedy vás neskôr nenútila dookola opakovať už prejdené levely len kvôli tomu, aby ste si našetrili na loď a posunuli sa zas o kúsok ďalej. A to je fakt otrava. Zároveň je to niečo, čo by ste čakali od f2p hry, no toto je premium titul. Zaplatíte si zaň, no aj tak tu cítite, že by sa malo ešte platiť za rýchlejší progres. Aj keď tu nič také nie je. Možno na mobiloch áno, no tu na Switchi len grindujete a grindujete. Ak by ste negrindovali, po necelých dvoch hodinách to máte za sebou. Takto sa to natiahne.

To sú veci, kvôli ktorým si Battle Group 2 až tak neužijete. Hrateľnosť nie je nijako zvlášť komplexná, no aj tak môže v krátkych dávkach chytiť. Potom ale nastupujú už spomínané chyby, ktoré v tom bránia. Vizuálne a zvukovo hra tiež nie je žiadny zázrak, skôr taký typický mobilný štandard. Treba ale pochváliť snahu autorov v oblasti ovládania. Prirodzené je hrať hru dotykom v handheldovom režime, no slušne sa ovláda aj páčkami pri pripojení k TV. Takže s týmto sa pekne pohrali. Len je škoda, že neupravili aj obsah a herný progres. Aspoň nízkou cenou to však kompenzujú.

Battle Group 2
Battle Group 2 Niektoré misie sa odohrávajú v noci.
Niektoré misie sa odohrávajú v noci.


Battle Group 2 Misky váh v boji výrazne prevažujú špeciálne schopnosti.
Misky váh v boji výrazne prevažujú špeciálne schopnosti.


Battle Group 2 Postupne sa dostanete k lepším lodiam.
Postupne sa dostanete k lepším lodiam.






napísal matus_ace 20.11.2018
Páči sa mi!
VIDEÁ Z HRY
5.0
Ohodnotiť
BATTLE GROUP 2
+ rýchla akcia môže v drobných dávkach zabaviť
+ pekne vyladené ovládanie v handhelde aj na TV
+ nízka cena
- nekonečný grind skôr pripomína f2p hry
- celkovo pomerne plytká hra


RECENZIE HRÁČOV
PC

Vývoj: Merge Games / Bane Games
Štýl: Akcia
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Dolby vision (1)
Zdravím, chcem sa opýtať na nejaké riešenie ohľado...
|Android smartphone do 200-250 ... (4)
Zdravím vás. Vedel by niekto poradiť budget telefó...
|Wifi a ethernet (9)
Ahojte, Mám problém s pripojením pc na net. Vše...
|Dragons dogma ii cz/sk forum (1)
https://steamcommunity.com/app/2054970/discussions...
|Ms windows cd key (33)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Svet, ukrajina, vojny ... (18392)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk