TOWNSMEN

TOWNSMEN

7.0

Stredovek neskončil, stredovek trvá

Recenzia na Switch verziu

Niektoré hry to majú v očiach hráčov horšie už na úvodnej štartovacej čiare. Len sa pozriete na názov a už si v duchu hovoríte, že to je len ďalší lacný port z mobilov, či niečo podobné. Presne to isté pravdepodobne platí aj v prípade tejto hry, no v istej miere tomu treba priznať aj istú mieru pravdy. Townsmen je totiž novým prírastkom do série, ktorá aktuálne rastie pod ochrannými krídlami THQ Nordic, ktorí spolu so značkou prebrali aj autorov z Handy Games. Je to veľmi známa séria, ktorá sa hráčom spája práve s mobilným hraním a to najmä preto, že tu je už od roku 2003 a na mobiloch bola dokonca dávno pred érou smartfónov.

Neskôr sa síce dostala aj na PC, kde až tak nezahviezdila, no jej doménou sú stále mobilné zariadenia. Ak by ste si ale mysleli, že je práve aktuálna Switch časť len portom z mobilov, hre by ste krivdili. Zároveň to ale nie je ani port 2 roky starej PC verzie. No a, samozrejme, nie je to ani úplne nová hra. Je to taký bastardík toho všetkého, ktorý sa snaží byť čo najlepšie šitý na mieru práve hybridnej konzole od Nintenda. Niekde to funguje lepšie, inde zas horšie, v konečnom dôsledku je to ale hra, na ktorú by ste sa nemali pozerať cez prsty, lebo aj keď to s ňou nie je až také ideálne, za správnu cenu rozhodne dokáže osloviť.

Možno ste ale za tých rokov nemali tú česť so sériou. V tom prípade vedzte, že Townsmen je, bola a asi aj bude séria zameraná na príležitostné budovanie stredovekého mestečka, ktorého guvernérom sa stanete hneď v úvode. Nie je to úplne casual, no zároveň to nie je ani napríklad Cities: Skylines. Hra je niekde v strede, aby sa do nej prakticky každý dokázal jednoducho dostať už len tým, že prejde tutoriál. Skúsených borcov tu nič neprekvapí, nováčikov v rámci žánru môže čakať zaujímavá výzva. No v prvom rade je tu hromada obsahu, do ktorého sa môžete ponoriť.

Townsmen
Townsmen Čelíte nástrahám počasia, ročného obdobia, no aj chorobám.
Čelíte nástrahám počasia, ročného obdobia, no aj chorobám.


Townsmen Postupne sa vám môžu kopiť problémy.
Postupne sa vám môžu kopiť problémy.


Townsmen Mesto ponúka veľa budov a povolaní, ktorých manažment si musíte osvojiť.
Mesto ponúka veľa budov a povolaní, ktorých manažment si musíte osvojiť.





Pritom už samotný turoriál predstavuje peknú porciu obsahu, s ktorou strávite možno aj dve hodiny, v závislosti od toho, ako sa vám v ňom bude dariť učiť sa jednotlivé herné systémy. Pred sebou totiž máte jasné ciele a je na vás, aby ste ich splnili. Tu na to ale ešte nie ste sami a pomáhajú váš členovia vášho dvora, ktorí vám prezradia nielen to, čo sa od vás očakáva, ale tiež naznačia, ako to dosiahnuť. Začína to jednoducho, musíte sa naučiť získať zdroje, lebo bez nich mesto nemôže prosperovať. Zdrojov je tu hneď niekoľko, od vody cez drevo až po nerastné suroviny. Potom idete čoraz viac do hĺbky, aby ste si osvojili všetky povolania a druhy budov, ktoré sa musíte naučiť spravovať.

No a čo je najdôležitejšie, bez vašich občanov by tu žiadne mesto nebolo, takže sa starajte o ich spokojnosť a mesto bude prosperovať. Ak si ale nedáte pozor, nebude tu ani spokojnosť, ani peniaze v mestskej pokladnici, takže sa nakoniec budete len modliť, aby prišlo pár zlatiek, ktorými zalátate rozpadávajúce sa budovy. Nakoniec sa ukazuje, že aj keď je hra v rámci žánru viac casual, stále obsahuje dosť hlbokých mechanizmov, ktoré si musíte osvojiť a ktorým sa musíte venovať, čo je vlastne neustále náplň vašej práce, takže sa nezastavíte. A ak sa náhodou aj zastavíte, tak si zrýchlite čas, aby vám rýchlejšie plynul napríklad do doby, kým do mesta zavíta obchodník, aby ste mu predali nadbytočný tovar.

Samotný tutoriál má síce len 6 misií, no naučí vás vlastne toto všetko, pričom potom je to už len a len na vás. Navyše si potom môžete vybrať z dvoch možností hrania podľa toho, čo vám viac vyhovuje. Ak si vás získal tutoriál svojimi jasnými cieľmi, môžete si vybrať režim scenárov, kde je pre vás pripravených 26 misií. Každá má už nejaké predpripravené mesto a príbehový cieľ, ktorý musíte splniť. Môže to byť príprava kráľovskej svadby, alebo aj voľby, kde sa musíte postarať o blaho niekoľkých rôznych skupín, aby vás opäť zvolili (nie, bohužiaľ sa tu silou naozaj nedá udržať pri moci). No a nechýba ani poriadna výzva, kedy je vaše mesto sužované jednou pohromou za druhou.

Jednotlivé scenáre sa líšia v niekoľkých aspektoch. Samozrejmosťou je, že sú tu rôzne mapy, no zároveň sa mapy líšia aj veľkosťou, nie iba svojim charakterom. Pre vaše vládnutie je najlepšie udržať mesto čo najkompaktnejšie, no ak si scenár vyžaduje veľký rast, veľká mapa padne vhod. S tým však stúpa aj náročnosť riadenia. Potom je tu ešte samotná obťažnosť danej misie, ktorá postupne narastá s každým ďalším scenárom. No a nakoniec je tu fakt, že niektoré misie sú zamerané aj na boje okrem tradičného riadenia. Vaše mestá sa totiž môžu stať terčom útokov banditov, ktorým sa musíte brániť tým, že v meste vystaviate kasárne a strážne veže tak, aby ste mali čo najlepšie pokryté všetky kúty.

To však nie sú jediné výzvy, s ktorými sa pri hraní musíte vysporiadať. Tou hlavnou je už spomínaný manažment mesta tak, aby boli všetci spokojní a vaše mesto prosperovalo, nie chátralo. Ak sa vám nedarí, môžete dokonca skončiť tak, že vám obyvatelia začnú odchádzať a nebude mať kto pracovať. No okrem toho sú tu aj požiare, kvôli ktorým musíte mesto pokryť sieťou hasičských veží. Taktiež musíte čeliť nástrahám počasia (napríklad aj lavínam) a aj ročných období, ktoré sa v hre postupne striedajú. V zime toho totiž veľa nevypestujete, takže je potrebné sa zásobiť. No a nebol by to stredovek, ak by vám nehrozila čierna smrť. Mor môže zavítať aj ku vám, čo napácha naozaj obrovskú neplechu.

No a potom je tu ešte druhý režim, bez ktorého by žiadna budovateľská stratégia nebola kompletná – sandbox. Ten ponúka 24 máp, ktoré sa líšia zasadením a počasím, takže dostanete svoj hrad a zvyšok je už na vás. Nie je tu žiaden konkrétny cieľ, obmedzenia predstavujú len vaše staviteľské a manažmentové schopnosti. Taktiež si tu môžete nastaviť aj to, aby na vás útočili banditi, čo vám však spôsobí väčšie problémy, než by ste si želali. No a čo je hlavné, toho obsahu v hre je síce veľa, no postupne sa doň vkráda stereotyp, ši už v scenároch, alebo aj v tomto sandboxe. To k týmto hrám tak trochu patrí, no aj tak by ste si želali výraznejšie spestrenie, zvlášť keď už v hre máte nahratých pekných „pár“ hodín.

Townsmen
Townsmen Banditi vedia napáchať poriadnu neplechu.
Banditi vedia napáchať poriadnu neplechu.


Townsmen Grafika sa oproti mobilným predchodcom príliš neposunula.
Grafika sa oproti mobilným predchodcom príliš neposunula.


Townsmen Vašou najväčšou starosťou bude ale spokojnosť obyvateľov.
Vašou najväčšou starosťou bude ale spokojnosť obyvateľov.





No a potom je tu ďalší väčší problém tejto hry, ktorým je rozhranie a ovládanie. Môžete hru ovládať ovládačmi, alebo aj dotykom na displeji, čo funguje lepšie. Aj na ovládače sa dá zvyknúť, no mnoho častí hry je odsunutúch na rôzne sub-menu, kde sa síce palcom rýchlo preťuknete, ale pri hraní na TV by ste v rukách ocenili myš a klávesnicu, lebo všetky tieto položky sú niečo, čo by ste si najradšej nahádzali na klávesy či klávesové skratky. Autori sa snažili ovládanie na pomery Switchu priblížiť asi najlepšie ako sa dalo, no plynulosť a intuitívnosť tu v porovnaní s PC verziou nenájdete.

Audiovizuálnu stránku už neprispôsobili vôbec a je presne taká, ako ju poznáte z iných Townsmen hier, akurát oproti tým starším je výrazne ostrejšia. Je to jednoduché 2D, ale s prekvapivým množstvom detailov. A aj keď by hra za grafiku cenu nevyhrala, vlastne nevyzerá vôbec zle. Jej štýl je jednoduchý, no vďaka kreslenej štylizácii až tak nezastaral a či v handheldovom režime, alebo na TV sa na ňu pozerá dobre. Zvuk je jednoduchý, či sú to efekty, alebo hudba, no k takejto hre to sedí a dopĺňa celkový dojem.

Townsmen na Switch je lepšia hra ako by ste čakali (oveľa lepšia ako dosť nevydarená PC verzia). No bude to mať veľmi ťažké. Je síce chytľavá a pomerne prístupná, no zároveň stále komplexná, avšak má svoje chyby, ktoré ju ťahajú dole a možno nakoniec aj kvôli nie úplne ideálnemu rozhraniu a ovládaniu pre Switch nakoniec skončíte zavalení problémami. No a potom je tu viac strategických hier, ktoré si možno skôr získajú vašu pozornosť, či už je to komplexnejšia hra v podobe portu Cities: Skylines, alebo aj nedávna Civilizácia VI. Oproti takýmto hrám má Townsmen len jednu výhodu – cenu tesne pod 20 eur.


napísal matus_ace 21.1.2019
Páči sa mi!
VIDEÁ Z HRY
7.0
Vo svete
6.4
Ohodnotiť
TOWNSMEN
+ prístupné, no stále dostatočne komplexné
+ obrovské množstvo obsahu
+ tutoriál vás intuitívne naučí všetko potrebné
+ množstvo budov a povolaní, ktoré musíte zvládnuť
+ vplyv počasia, katastrof a iných dynamických prvkov
- postupne sa vkráda stereotyp
- ovládanie dotykom je síce fajn, no s ovládačmi je to už ťažkopádnejšie
- rozhranie nie je úplne ideálne pre hranie na konzole


RECENZIE HRÁČOV
Switch

Vývoj: HandyGames / HandyGames
Štýl: Stratégia
Dátum vydania: 9. november 2018
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Dolby vision (1)
Zdravím, chcem sa opýtať na nejaké riešenie ohľado...
|Android smartphone do 200-250 ... (4)
Zdravím vás. Vedel by niekto poradiť budget telefó...
|Wifi a ethernet (9)
Ahojte, Mám problém s pripojením pc na net. Vše...
|Dragons dogma ii cz/sk forum (1)
https://steamcommunity.com/app/2054970/discussions...
|Ms windows cd key (33)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Svet, ukrajina, vojny ... (18382)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk