UNKNOWN FATE

UNKNOWN FATE

6.0

Malé enigmatické dobrodružstvo

Recenzia na PC verziu

Niekto na osud verí a niekto nie. Každopádne osud hlavného protagonistu v hre Unknown Fate je neznámy a jeho minulosť nejasná. A odpovede na všetky otázky by sa mali skrývať v bizarnom svete, do ktorého sa prenesiete v ideálnom prípade vo virtuálnej realite, ale môžete to skúsiť aj bez nej. Pri postupe je však zrejmé, že hra je primárne určená pre VR (napríklad už formou nápovedy v podobe textov vznášajúcich sa v priestore) a dizajn osobitých levelov si užijete najmä s touto technológiou.

Nie je to však zlé ani pri hraní tradičným spôsobom s obrazom na monitore a s myšou a klávesnicou alebo gamepadom. Ovládanie je vcelku nenáročné, no predovšetkým v prípade absencie VR je skákanie je dosť nepresné, na čo neraz doplatíte pri neúspešnom prekonávaní prekážok. Niežeby boli tie pády nejaké dramatické, checkpointy sú nahusto, takže sa reštartujete niekde nablízku, len vás zbytočné zlyhania môžu znervózňovať. Čo je už horšie, manuálne ukladanie hry je nemožné a autosave len začiatku úrovní, ktoré plynulo prechádzajú jedna do druhej. Takže keď vyskočíte z hry a znovu sa do nej vrátite, môžete si zopakovať poriadny kus svojej strastiplnej púte.

Hra ako taká ale nie je veľmi rozsiahla a záverečné titulky uvidíte po štyroch, maximálne piatich hodinách. Takže to všetko môžete dať naraz, prípadne počas dvoch večerov. Postup vám však, hlavne v závere hry, príležitostne znepríjemnia otravné bugy. Keď znenazdajky, po krátkej predelovej scéne, nemôžete používať svoje schopnosti a pomôže len reštart hry, určite vás to nepoteší. Najmä ak nastane vyššie spomínaná situácia, keď si musíte zopakovať dlhý úsek cesty.

Unknown Fate
Unknown Fate Máte chuť na cigaretku?
Máte chuť na cigaretku?


Unknown Fate V hre narazíte na rôzne bytosti a výjavy.
V hre narazíte na rôzne bytosti a výjavy.


Unknown Fate Jeden z pozoruhodných výhľadov.
Jeden z pozoruhodných výhľadov.





Na začiatku ani poriadne neviete, kto ste, ale postupne spoznávate súvislosti medzi udalosťami v reálnom svete a motívmi, ktoré sa objavujú v tom podivnom, surrealistickom. Pri lineárnom putovaní spoznáte mystických strážcov, postavy v maskách a biele zjavenia, ktoré vás vedú k pravde, alebo sa vás možno snažia zviesť zo správnej cesty. Je škoda, že nemáte možnosť rozhodnúť sa, komu budete veriť a koho nasledovať. Mohlo by to vyústiť do dvoch alebo viacerých zakončení. Tu vás však čaká len rozpačité finále, ktoré neuspokojivo zavŕši vašu púť a ani všetko dostatočne nevyjasní.

Hlavnou devízou hry sú abstraktné úrovne, v ktorých sa miešajú snové vízie, čiernobiele útržky spomienok a fantastické výjavy. Lokality pôsobia veľmi nevšedne aj vďaka prítomnosti objektov a motívov z reality, ktoré sú zakomponované do prostredia. V tajuplnej krajinke napríklad nečakane uvidíte kancelárske stoly s počítačmi. Alebo objavíte dvere, ktoré vás na chvíľu zavedú do zvláštne sformovaných miestností vášho domu. Tieto objekty sa neraz objavujú aj vo forme obrovských útvarov, okolo ktorých prechádzate alebo po nich aj skáčete ako po plošinách. Narazíte na gigantické ceruzky a cigarety, mega magnetofónové pásky a videokazety či veličizné dáždniky a hodiny s ciferníkom. Obzvlášť to môže zapôsobiť vo virtuálnej realite.
 
Hrateľnosť ako taká je vcelku nenáročná a jednoduchá. Objavujete zákutia podivuhodného univerza a hľadáte spôsoby, ako sa dostať ďalej. Pritom vám pomáha artefakt, ktorý postupne skladáte a súčasne vám pridáva nové schopnosti. Prvá z nich vám umožní zasiahnuť označené objekty, ktoré sa potom prenesú na určené miesto a spravidla vytvoria časť prechodu alebo plošiny, cez ktoré niekam preskáčete. Okrem toho môžete zasiahnuť aj nepriateľské bytosti, ktoré zneškodníte tromi - štyrmi strelami. Je to taká veľmi primitívna forma boja, pri ktorom už používate len omráčenie, čo je sekundárny režim prvej schopnosti. Protivníci sa ale objavujú len zriedka, nie sú v hre podstatní a slúžia iba ako malé spestrenie postupu.

Pomocou druhej schopnosti dokážete preniesť a ľubovoľne umiestniť špecifické objekty a iné zas otáčať, čo sa hodí na naklonenie plošín alebo formovanie výstupkov. Napokon sa naučíte aj vystreľovať guľaté sféry, ktoré potom aktivujete a tie slúžia na dočasné spomalenie rýchlo sa pohybujúcich lavičiek a iných predmetov. Schopnosti artefaktu sú vlastne nástroje na riešenie nenáročných hlavolamov, ktorými je popretkávaná celá hra. Takýmto spôsobom upravujete svoje okolie, manipulujete s hmotou alebo nastavujete svetelné lúče. Nejedná sa však o nič zložité a riešenia sú väčšinou očividné. Nečakajte žiadne väčšie výzvy, pri ktorých by ste museli zúrivo premýšľať.

V prípade grafiky opäť platí, že ju oceníte najmä vo virtuálnej realite, ale nevyzerá to najhoršie ani v tradičnom zobrazení. Nezaujme špeciálnymi efektmi ani špičkovým spracovaním, ale hlavne dizajnom jednotlivých lokalít, ktoré majú formu novodobých umeleckých obrazov. Ozvučenie je skromné a len placho dotvára svojské výjavy, ktoré sa pred vami vynárajú a sledujete ich z pohľadu prvej osoby.

Unknown Fate je krátka ezoterická púť zameraná na objavovanie nových podnetov a lokalít extravagantného univerza. Za primeranú cenu. Od hráča sa vyžadujú len jednoduché úkony, poskakovanie a manipulácia s okolitými objektmi. Nečakajte od toho nič náročné a už vôbec nie prepracované do hĺbky. Je to hlavne o pocitoch a dojmoch pri prechádzaní nezvyčajným prostredím. A evidentne primárne zamerané na zapôsobenie vo virtuálnej realite.

Unknown Fate
Unknown Fate Po zasiahnutí vytvoria tieto objekty cestu.
Po zasiahnutí vytvoria tieto objekty cestu.


Unknown Fate Tu treba otáčať predmety a nasmerovať lúče.
Tu treba otáčať predmety a nasmerovať lúče.


Unknown Fate Tieto lavičky rýchlo kmitajú, ale špeciálnou schopnosťou ich spomalíte.
Tieto lavičky rýchlo kmitajú, ale špeciálnou schopnosťou ich spomalíte.






napísal uni 19.12.2018
Páči sa mi!
VIDEÁ Z HRY
6.0
Ohodnotiť
UNKNOWN FATE
+ spoznávanie bizarného sveta
+ pohodové hranie s jednoduchými hlavolamami
+ pôsobivejšie vo virtuálnej realite
- nepresné a ťažkopádne skákanie
- bugy
- zle riešené ukladanie hry
- neuspokojivý záver
Hardverové požiadavky:
Minimálne požiadavky: CPU Intel Core 2 Duo 2,2 GHz, 4 GB RAM, GeForce GT 430, OS Win 7


RECENZIE HRÁČOV
PC
PC VR
Oculus Rift

Vývoj: 1C / MarsLit Games
Štýl: Adventúra
Dátum vydania: 6. september 2018
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (1)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Speedlink competition pro extr... (0)
Zdravim, som lama mám otázku.Kúpil som si SpeedLin...
|Mw3 2011 xbox series x multipl... (2)
Čaute, kúpil som si fyzickú kópiu MW3 x360. Hra fu...
|Poľovnícke hry - hunter simula... (6)
je ich viacero,ale v tomto vlákne by som sa chcel ...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19517)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk