WORLD OF WARSHIPS: LEGENDS

WORLD OF WARSHIPS: LEGENDS

7.5

Wargaming vplával do konzolových vôd

Recenzia na PS4 verziu

Wargaming síce patrí medzi najúspešnejších európskych vývojárov a vydavateľov, no veľmi dobre vedia, že z úspechu World of Tanks nebudú ťažiť večne. Snažia sa teda svoje pôsobenie rozširovať mnohými spôsobmi. Kupujú štúdiá, vydávajú hry iných, prípadne nadväzujú spolupráce s väčšími či menšími menami herného biznisu (čo nám ukázali napríklad v podobe Total War: Arena alebo aktuálne v Pagan Online). Rozširujú aj svoje publikum a keďže PC hráčov už majú, chcú zasiahnuť aj tých konzolových. Tankami sa im to pomerne dobre podarilo, a tak pokračujú ďalej vo svojej vojenskej trilógii.

Do konzolových vôd vplávali s nedávnym vydaním World of Warships: Legends. No pozor. Mohli by ste si myslieť, že túto hru poznáte, ak ste hrali World of Warhips na PC, no opak bude pravdou. Totiž rovnako ako v prípade World of Tanks a World of Tanks: Mercenaries (konzolové verzie), aj lode možno majú spoločnú štartovaciu čiaru, no samotné hry sú dosť odlišné. Stoja za nimi dva rozdielne tímy, dokonca aj samotné technológie majú isté rozdiely. No a nakoniec sa odlišnou hrateľnosťou chcú priblížiť odlišnému publiku.

Ak však už s Wargaming hrami máte nejakú skúsenosť, určite sa do tejto ľahšie dostanete. Niežeby sa tu nesnažili zaujať aj nových hráčov, len si osobne nie som úplne istý, že im to vychádza. Je síce pravdou, že sa vás snažia previesť základmi hry a to aj vďaka súbojom proti umelej inteligencii, ktorých musíte absolvovať hneď niekoľko na to, aby ste sa neskôr dostali do multiplayerových bitiek. Stále však nechávajú mnoho aspektov hry, v ktorých vás nechajú tápať. Takže sa napríklad naučíte, ako používať schopnosti svojich lodí, ako správne útočiť, ako rozbaľovať lootboxy, no viac stratení budete v rôznych častiach hernej ekonomiky. No a musíte uznať, že vo free to play hre by vás hra naozaj mohla lepšie zoznámiť s tým, ktorá herná mena a ktoré skúsenostné body sa používajú na nakupovanie či vylepšovanie tej alebo onej veci.

World of Warships: Legends
World of Warships: Legends Hra je hrateľnosťou, konceptom aj ovládaním prispôsobená konzolám.
Hra je hrateľnosťou, konceptom aj ovládaním prispôsobená konzolám.


World of Warships: Legends V boji musíte neustále myslieť aj na pohyb nepriateľov.
V boji musíte neustále myslieť aj na pohyb nepriateľov.


World of Warships: Legends Pri otočení zbraní musíte čakať, kým sa namieria.
Pri otočení zbraní musíte čakať, kým sa namieria.





A práve free to play modelu sa bude venovať ešte pred hrou samotnou. Ten nasleduje presne tie isté stopy, ktoré sa ťahajú naprieč ostatnými Worlf of Tanks/Warships/Warplanes hrami. Hráte teda zadarmo, ale môžete si kupovať prémiovú menu, prémiové lode, prípadne prémiové dni, kedy za svoje boje získavate viac všetkého. Nič z toho vám nedáva priamu výhodu v boji, aj keď balans prémiových lodí je na polemiku. Pravdou je, že majú hneď odomknuté sloty na vylepšenia a pri ostatných si ich musíte odomknúť sami, no až na ruský torpédoborec Gremyashchy som nemal dojem, že by niektorá z prémiových lodí bola výrazne silnejšia ako neprémiové lode.

Monetizačný model tak nevnímam ako agresívny z pohľadu toho, že by platiacim hráčom dával do rúk silnejšie karty priamo v boji. S obyčajnou loďou dokážete potopiť prémiovú, ak samozrejme v boji nespravíte nejakú chybu. Ak si ale nebudete platiť, pripravte sa na hodiny grindu, ako to už v takýchto hrách býva. Trvá vám totiž výrazne dlhšie, kým sa dostanete k skúsenostiam, peniazom a tým pádom aj k lodiam, vylepšeniam a veliteľom. Pomôcť si môžete len plnením rôznych výziev a misií, ktoré sa menia na dennej, týždennej či mesačnej báze, prípadne sú naviazané na lode.

Dlhšie sa tak budete pretĺkať nižšími stupňami lodí a potrvá poriadne dlho, kým sa vôbec dostanete na úroveň IV či V. Stupňov je tu celkovo sedem a kým vám neprekáža, že úvodné hodiny strávite na tých nižších, časom rozhodne pocítite, že sa na nich potácate trochu pridlho. Najmä, ak chcete skúšať rôzne línie technologických stromov. V úvode sú boje menšie, pomalšie, a tak vám nevadí, že kormidlujete storočný historický kúsok, ktorý veľa škody nenapácha, no veľa ani nevydrží. Zaujímavejšie to začína byť od trojky, kedy lode naberú na sile aj výdrži, čo sa odrazí aj na bojoch, ktoré vás začnú viac baviť a pomaly si hru začnete čoraz viac užívať.

World of Warships: Legends aktuálne ponúka trojicu technologických stromov: USA, Japonsko, Veľká Británia. Nájdete tu tak historické lode týchto mocností a veríme, že sa hra bude rozrastať aj o ďalšie. Náznak sovietskeho námorníctva tu tvorí už spomínaný prémiový torpédoborec, ktorý je však jedinou loďou mimo trojice hlavných národov. Každý strom začína s jednou loďou a postupne sa rozvetvuje na tri herné triedy: torpédoborce, krížniky a bojové lode. Chýbajú tu tak lietadlové lode, ktoré nájdete v PC verzii.

Torpédoborce sú síce najslabšie, no ich úlohou je ničiť tú najsilnejšiu konkurenciu – sú najrýchlejšie, najlepšie ovládateľné a kombinácia týchto vlastností spolu s torpédami sa má postarať o to, aby ste zo súbojov vyšli víťazne. Na opačnom konci sú bojové lode – sú masívne, pomalé, nabíjanie zbraní trvá večnosť, ale vydržia s prehľadom najviac. Môžete tak pomôcť s bránením kontrolných bodov, ak je to potrebné, no taktiež ostreľovať nepriateľov z veľkej diaľky vďaka obrovskému dostrelu. Niekde medzi týmito dvoma extrémami sú krížniky.

Z môjho pohľadu je pre nováčikov najlepšie začať s bojovými loďami. Vydržia toho naozaj veľa a aj keď sú pomalé a akcia s nimi je menej frekventovaná (lebo musíte čakať 30 sekúnd na nabitie zbraní a to ešte nehovorím o nízkej rýchlosti otáčania kanónov), ale vydržíte dlhšie, môžete sa držať od akcie a ak aj príde k najhoršiemu a dostanete nejaké zásahy, okrem uhasenia lode v prípade požiaru (čo dokážete s každou loďou) môžete doplniť časť strateného „života“. Keď sa v hre viac ostrieľate, potom ľahšie prejdete na slabšie lode s inými výhodami, no v konečnom dôsledku závisí na vás a vašom hernom štýle.

World of Warships: Legends
World of Warships: Legends Máp je dostatok a sú naozaj rôznorodé.
Máp je dostatok a sú naozaj rôznorodé.


World of Warships: Legends Nepriateľov viete prekvapiť aj z niekoľkých kilometrov, no môže byť náročnejšie trafiť ich.
Nepriateľov viete prekvapiť aj z niekoľkých kilometrov, no môže byť náročnejšie trafiť ich.


World of Warships: Legends V boji si môžete aj pomôcť, napríklad dymovou clonou.
V boji si môžete aj pomôcť, napríklad dymovou clonou.





V každom prípade je však Legends akčnejšia a rýchlejšia ako PC súrodenec. Postupne nabehnete na 9v9 súboje proti živým nepriateľom. O ovládaní prispôsobenom a zjednodušenom na gamepad asi ani nemusím hovoriť. Stále je však základ rovnaký – nepriateľov najskôr musíte odhaliť, potom musíte vhodne namieriť vzhľadom na pohyb vašej a nepriateľskej lode a nakoniec vystreliť. Či už ide o torpéda, alebo hlavné zbrane, vždy musíte mať na pamäti to, že ak sa loď pohybuje, nesmiete mieriť priamo na ňu. Navyše musíte počítať aj s tým, že sa vaše zbrane musia namieriť, čo chvíľu trvá. Inými slovami, snažte sa hrať tak, aby ste nemuseli zbrane otáčať o 180°, lebo máte zarobené na veľký problém a kým sa vaše zbrane namieria na nový cieľ, už môžete byť dávno len vrakom.

Navyše je to stále tímová multiplayerovka. Ideálne je so spoluhráčmi komunikovať, ale ak aj nie ste spolu v chate, nikdy sa nesnažte hrať sólovo. Ak totiž osamote vplávate do presily nepriateľov, vaša hra sa skončí veľmi rýchlo, vraciate sa do menu a môžete si vyberať ďalšiu loď, s ktorou sa pustíte do nového boja. Oplatí sa bojovať v skupinách a ideálne byť krytý nejakou bojovou loďou, ktorá vás kryje z väčšej vzdialenosti. Taktiež musíte uvažovať nad tým, ako vlastne nepriateľov zasiahnuť a čím. Ideálne je, aby ste nepriateľskú loď zasiahli tak, aby ste spôsobili požiar, prípadne potápanie. Výbušné strely sú vhodné na menšie a slabšie lode, na tie silnejšie musíte ísť prieraznými, aby ste v prvom rade prekonali pancier.

Priznám sa, že som nečakal, že ma hra až tak chytí, no časom si ma svojou hrateľnosťou naozaj získala. Je síce pravda, že z tých viac ako 50 lodí sa k väčšine bežný hráč nedostane, no ak si už nájdete tie svoje, viete sa tu veľmi slušne zabaviť pri rýchlejšom, no stále taktickom hraní na 15 veľmi dobre navrhnutých mapách. Tam bojujete hlavne o kontrolné body, pričom cesty k víťazstvu sú vlastne dve – buď získate viac bodov ako súper za obsadzovanie bodov, alebo jednoducho všetkých súperov zničíte. Ešte môžete vyhrať aj na čas, no len málokedy bitka trvá až dovtedy, kým neskončí odpočet.

World of Warships: Legends
World of Warships: Legends Vylepšovať si môžete lode, ale aj ich veliteľov.
Vylepšovať si môžete lode, ale aj ich veliteľov.


World of Warships: Legends Modely lodí sú spracované naozaj pekne.
Modely lodí sú spracované naozaj pekne.


World of Warships: Legends Bitky spestrujú aj pekné efekty.
Bitky spestrujú aj pekné efekty.




Lode si môžete upravovať a vylepšovať, pričom si na ne môžete osadiť aj dočasné boosty, aby ste napríklad zvýšili počet skúseností, ktoré za boj získate. Odlíšiť sa môžete vlajkami a kamuflážou svojej lode. V boji však viac využijete napríklad dymovú clonu, ktorou sa môžete vybaviť. To isté platí aj o niekoľkých ďalších vylepšeniach pre rôzne lode. Vylepšenia však so sebou prinášajú aj velitelia. Lodi môžete priradiť jedného z mnohých veliteľov pre každý dostupný národ. Velitelia so sebou prinášajú pasívne vylepšenia a taktiež ich levelujete, aby ste z týchto vylepšení získali viac, či si ich viac sprístupnili. Neraz pritom máte na výber, ktoré z trojice vylepšení si na konkrétnej úrovni vyberiete. Ďalej to spestruje hranie, no taktiež to ďalej tlačí do grindu, keďže na toto sú tu samostatné skúsenostné body.

Veľmi slušná prácu Wargaming odviedol v oblasti audiovizuálnej stránky hry. Legends vyzerá jednoducho veľmi dobre, aj keď pomerne jednoducho vzhľadom na prostredia, na ktorých sa hra odohráva. Modely lodí sú detailne spracované a kochať sa nimi môžete v doku. Potešia aj príjemné efekty, či ide o dym, požiar, alebo iné. Paradoxne občas chýba efekt pri narazení torpéda, ale to snáď čo najskôr opravia. Na výkonnejších konzolách celkovému vizuálu pomáha aj podpora HDR. Taktiež zvuk je tu veľmi slušne spracovaný, dokážete sa podľa neho v boji orientovať a hudba presne vie, kedy má vyjsť do popredia, aby pomohla bojovej atmosfére.

Sám som bol veľmi prekvapený tým, koľko zábavy som si s hrou užil a určite ešte aj užijem. Ak máte radi multplayerové akcie, kde treba občas aj pohnúť rozumom a hrať spolu s tímom, World of Warships: Legends môže byť presne pre vás. Na občasné hranie do nej nemusíte investovať ani jediný cent. Ak to s hrou ale myslíte skôr vážne, bez platenia aspoň prémiového účtu sa asi nezaobídete. Progres hrou je dosť pomalý a od polovice stupňov na nich začnete tráviť viac času, ako by vám bolo milé. To je trochu škoda a dokáže to demotivovať. Stále je to ale zábavná hra, veľmi dobre prispôsobená konzolám, a ak bude Wargaming pokračovať v jej rozširovaní, jej potenciál ešte narastie.


napísal matus_ace 24.5.2019
Páči sa mi! (+4)
7.5
Vo svete
m.i
Ohodnotiť
WORLD OF WARSHIPS: LEGENDS
+ zábavná hrateľnosť s nutnosťou taktiky a spolupráce
+ dostatok pestrých máp
+ zjednodušené a zrýchlené pre konzoly, kde v takejto podobe hra dobre zapadne
+ pekný vizuál
+ kvalitne spracovaný zvuk a hudba
- pomalý progres
- menej obsahu ako na PC
- hra nemá ambície niektoré svoje aspekty detailnejšie vysvetliť
- niekoľko menších chýb


RECENZIE HRÁČOV
Xbox One
PS4
PS5
Xbox Series X|S

Vývoj: Wargaming.Net / Wargaming.Net
Štýl: Akcia / Multiplayer
Dátum vydania:  2019
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Dolby vision (1)
Zdravím, chcem sa opýtať na nejaké riešenie ohľado...
|Android smartphone do 200-250 ... (4)
Zdravím vás. Vedel by niekto poradiť budget telefó...
|Wifi a ethernet (9)
Ahojte, Mám problém s pripojením pc na net. Vše...
|Dragons dogma ii cz/sk forum (1)
https://steamcommunity.com/app/2054970/discussions...
|Ms windows cd key (33)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Svet, ukrajina, vojny ... (18412)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk