BEE SIMULATOR

BEE SIMULATOR

6.0

Krátky príbeh jednej odvážnej včielky

Recenzia na PC verziu

Máte radi včielky? Čo taký medík? Čo tak skúsiť prežiť niekoľko hodín v úlohe tohto užitočného hmyzu? Žiadny problém, presne na to tu je Bee Simulator. A možno aj pobaví. Aspoň na chvíľu. Aspoň deti... ale možno aj dospelých. Ideálne dospelých s deťmi. A poučí. A... to je asi tak všetko.

Bee Simulator by mohol byť komplexnou simuláciou alebo manažmentom úľa, ale nie je. Je to príbeh jednej včielky, ktorý sa ale snaží byť náučný. A preto zahrňuje aj malú encyklopédiu, kde sa čosi dozviete aj o inom hmyze a môžete si jednotlivé druhy pootáčať pri zobrazení 3D modelu. Pri priebežnom nahrávaní si k tomu prečítate rôzne fakty o včelách.

Na začiatku si vyberiete obťažnosť, ktorú ale môžete počas hry meniť. Jednoduchá je ideálna pre deti a na pohodové hranie bez stresu. Ťažká je evidentne náročnejšia. Rozdiel je jasne viditeľný. Napríklad pri úlohách so zbieraním peľu určitej farby stačí na nižšej úrovni bez náhlenia vyzbierať potrebné množstvo. V náročnom režime to ale musíte stihnúť, kým neuplynie stanovený čas. Ďalším príkladom je boj, čo je väčšinou duel proti osám. Na jednoduchej obťažnosti  sa vám zobrazí os, na ktorej sú farebné značky. Vašou úlohou je stláčať ľavé tlačidlo myši na vykonanie útoku na červených značkách a pravým sa brániť správnym označením modrých. Ak sa pomýlite alebo miniete, dostanete zásah. V sťaženom režime boja sa skrátka v reálnom čase snažíte atakovať súpera a súčasne sa chránite pred jeho výpadmi.

Bee Simulator
Bee Simulator Zoo je veľmi vhodná lokalita na hru. Podkladom je Central Park.
Zoo je veľmi vhodná lokalita na hru. Podkladom je Central Park.


Bee Simulator Pri jednoduchej obťažnosti musíte v súbojoch správne klikať na červené a modré značky.
Pri jednoduchej obťažnosti musíte v súbojoch správne klikať na červené a modré značky.


Bee Simulator Najčastejšie budete lietať od jedného kvetu k druhému a opeľovať, ale je tu aj hŕstka iných činností.
Najčastejšie budete lietať od jedného kvetu k druhému a opeľovať, ale je tu aj hŕstka iných činností.





Vašou štandardnou náplňou bude poletovanie po lúke a zbieranie peľu z rôznych kvetov, ktoré sa vám potom spolu s objavenými živočíchmi zapíšu aj do slovníčka. Stačí prelietavať cez bublinky nad rastlinami a keď sa vám naplní zásobník, treba sa vrátiť do úľa, kde pri plástoch automaticky zložíte svoj náklad. A dostanete za to znalostné body, ktorými si v špeciálnej komore zadovážite zvieracie sošky, alebo si za ne v šatníku meníte vzhľad. To znamená, že si odomykáte rôzne modely včiel, ale aj výstrednosti, ako sú slúchadlá, čiapky či prilby a potom vaša poletujúca robotnica zmení zafarbenie a nosí na hlavičke vybraný predmet.

Neraz máte za úlohu vyhľadať vzácnejšie kvety, ktoré rozoznáte podľa farebných línií po zapnutí svojho špeciálneho zraku. Môžete sa dostať aj ku kráčajúcej kvetinárke, ktorej rastlinky vám doplnia energiu na použitie včelonitra, čo umožňuje rýchlejšie lietať. Túto energiu doplníte aj satím cukru zo sladkostí, na ktorých pristanete. Hlavné zadania sú označené značkami a lúčmi žltej, respektíve zlatej farby. Často je to práve opeľovanie, ale bude to aj rozhovor s kráľovnou, prenášanie lariev, hľadanie stratených mladých včielok či preskúmanie okolia a nejakých podnetov.

Popritom sú tu vedľajšie úlohy a rôznofarebnými lúčmi označené minihry a výzvy. Konkrétne sú to už spomínané duely a zbieranie peľu z unikátnych rastlín. Ďalej sledovanie s prelietavaním cez kruhy tak, aby sa vám nestratil cieľ z dohľadu a ešte tance. Tancovanie je spôsob dorozumievania včiel a tu musíte zopakovať pohyby podľa toho, čo predvádza vaša bzučiaca inštruktorka. Znamená to presné stláčanie klávesov alebo tlačidiel hore, dolu a do strán a ak sa pomýlite, vrátite sa o krok späť. Odmenou sú odhalené pozície špeciálnych rastlín, ktoré môžete popri iných cieľoch sledovať na svojom včelom radare v hornej časti obrazovky. A ďalšie znalostné body.

Tvorcovia zvolili na hru dobé prostredie. Váš úľ je totiž v bútľavom strome uprostred zoo, takže poletujete po parku, kde stretávate nosorožce, zebry, jelene a ďalšie zvieratá a, samozrejme, aj ľudských návštevníkov. Ľudia sú zvyčajne neutrálni, ale môžete naraziť na pilčíkov či dieťa, ktoré šliape po kvetoch a odoženiete ho jemným uštipnutím, pričom podobne môžete žihadlom prasknúť aj balóny či zastrašiť medveďa.

Okrem záhrady aj so skleníkom si zalietate ešte v okolí jazera a lodenice a pár ďalších prostredí, vrátane mesta, ponúka multiplayer. Ten je vítaným spestrením, keďže samotný príbeh v sólo režime vydrží možno také tri hodiny aj s priebežným plnením nepovinných úlohy a minihier. Po dohraní tejto minikampane sa síce môžete realizovať v režime voľného letu, ďalej spoznávať svoje okolie a venovať sa minihrám, ale hra sa už nikam neposúva a nič nové neprináša. Multiplayer na delenej obrazovke vás však presvedčí, aby ste pri nej zotrvali trochu dlhšie, vzájomne si porovnávali výkony a merali sily. Hrať na jednom zariadení dokážu až štyria účastníci, pričom jeden si môže zvoliť myš a klávesnicu a ostatní konzolové ovládače. Na PC však sú podporované len gamepady pre Xbox. Tu sa práve môžu pozabávať deti aj so svojimi rodičmi. Stále to však nestačí na dlhodobú zábavu.

Vzhľadom hra neoslní, ale nie je to také zlé. Len by to chcelo aspoň lepšie detaily. Lokality sú spracované vcelku dobre, ale je ich málo a prostredie nie je veľmi rozsiahle, krížom- krážom všetko preletíte za pár minút. Postup dopĺňajú kreslené predelové scény. Zato na dabingu si dali tvorcovia záležať a včielky či iný hmyz sa vám solídne prihovára. Určite sú plusom české texty už preto, že hra ponúka dosť informácií (nielen) o včelách a pomôže to pri ich spoznávaní hlavne deťom. A relaxačná hudba neurazí. Za zmienku stoja odkazy na populárne filmy. Napríklad pri vyhrážke sršňa „You shall not pass!" si priaznivci fantasy iste spomenú na Gandalfa pred súbojom s Balrogom.  Múdra včela sa zas vyjadruje svojsky ako majster Yoda zo Star Wars.

Bee Simulator
Bee Simulator Na chvíľu zaletíte aj do kuchyne.
Na chvíľu zaletíte aj do kuchyne.


Bee Simulator Za znalostné body si odomknete sošky, nový vzhľad aj klobúky.
Za znalostné body si odomknete sošky, nový vzhľad aj klobúky.


Bee Simulator Multiplayer na delenej obrazovke je príjemným doplnkom.
Multiplayer na delenej obrazovke je príjemným doplnkom.





Bee Simulator dobre plní svoju náučnú funkciu a vďaka tomuto titulu si možno budete viac vážiť včielky - a špeciálne to platí u detí. Lenže samotná hra je krátka, nejde veľmi do hĺbky, má málo obsahu a priveľmi vysokú cenovku. Na príbeh vám stačí ani nie celý večer a pri voľnom poletovaní a multiplayeri strávite pár hodín navyše, no stále je to len taká jednohubka s pomerne plytkou hrateľnosťou. Je to málo muziky za veľa peňazí a bez výraznej zľavy sa kúpa neoplatí.


napísal uni 15.11.2019
Páči sa mi! (+2)
VIDEÁ Z HRY
6.0
Ohodnotiť
BEE SIMULATOR
+ náučný charakter hry
+ vhodné pre deti s asistenciou rodičov
+ včelí multiplayer na delenej obrazovke
+ relaxačná aj náročnejšia obťažnosť pre húževnatých
+ čeština
- málo obsahu za vysokú sumu
- plytká hrateľnosť, nejde do hĺbky
- značne limitovaný herný priestor
- nedostatok aktivít a ich opakovanie, čoskoro niet čo robiť
Hardverové požiadavky:
Minimálne požiadavky: CPU Intel Core i5-2300, 4 GB RAM, GeForce GTX 550 Ti, OS Win 7


RECENZIE HRÁČOV
PC

Vývoj: Bigben Games / VARSAV Game Studios
Štýl: Arkáda
Dátum vydania: 14. november 2019
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Dolby vision (1)
Zdravím, chcem sa opýtať na nejaké riešenie ohľado...
|Android smartphone do 200-250 ... (4)
Zdravím vás. Vedel by niekto poradiť budget telefó...
|Wifi a ethernet (9)
Ahojte, Mám problém s pripojením pc na net. Vše...
|Dragons dogma ii cz/sk forum (1)
https://steamcommunity.com/app/2054970/discussions...
|Ms windows cd key (33)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Svet, ukrajina, vojny ... (18412)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk