MARVEL'S IRON MAN CHCE POSUNÚŤ VR HRY DO ĎALŠEJ GENERÁCIE

MARVEL'S IRON MAN CHCE POSUNÚŤ VR HRY DO ĎALŠEJ GENERÁCIE

S hlavou v oblakoch

Interview

Štúdio Camouflaj má za sebou menší titul République, no už čoskoro sa dočkáme jeho ďalšej hry, pričom za tie roky jeho ambície poriadne narástli. Vývojári sa spojili aj so Sony a Marvelom, aby priniesli VR titul Marvel’s Iron Man VR. Hra vychádza už čoskoro a my sme mali možnosť spolu s ďalšími novinármi vyspovedať Ryana Peytona, zakladateľa tohto štúdia, ktorý nám všetkým odpovedal na otázky v rámci diskusie za okrúhlym stolom a nižšie nájdete všetky jeho odpovede. Sám práve o ambíciách hry prezradil, že to má byť ultimátna PS VR exkluzivita, ktorá perfektne zachytí silné stránky a možnosti tejto platformy, pričom zároveň perfektne spracuje ikonickú komiksovú postavu. Na jednej strane je tu veľký akčný simulátor toho, aké to je byť Iron Man. Na druhej strane je tu osobný príbeh Tonyho Starka, v ktorom čelí nielen veľkým záporákom, ale aj vlastnej minulosti, keďže bol obchodník so zbraňami. Ako sa k tejto značke ale dostali?

Celé to začalo rozhovorom na E3 2016 v lobby hotela JW Marriott, kde sa často zomelie veľa biznisových stretnutí počas E3. Prišiel tam za mnou Jay Ong, šéf Marvel Games, ktorý je fanúšikom našej tvorby. Poznáme sa, vie, že som veľmi ambiciózny a vie, že chcem, aby Camouflaj nebolo len indie štúdio, ale aj veľký nezávislý producent AAA hier. Jednoducho sa ma spýtal, čo by sme v Camouflaj povedali na vývoj veľkej a dôležitej VR hry podľa jedného z ich najikonickejších superhrdinov. Potom som sa porozprával so svojím tímom a povedal, že neexistuje lepší hrdina, ktorého by sme mali spojiť s VR, ako Iron Man – ten ikonický HUD a helma, ktorá sa dá prirovnať k PSVR headsetu. Tiež sú tu repulzory, trysky a ďalšie časti, ktoré môžeme spárovať s ovládačmi. Toto je podľa nás skvelý koncept pre VR. Aby som to skrátil, vytvorili sme prototyp, ktorým sme Marvelu dokázali, že môžete lietať v Iron Manovom obleku a vyzerá to skvele a toto bol najjednoduchší pitch v mojom živote. Zahrali si to, mysleli si, že to je skvelé a zvyšok je história.

Dozvedeli sme sa tiež, že v začiatkoch vývoja tvorcovia experimentovali s tým, že by sa hra dala ovládať DualShock 4 ovládačom, prípadne ich zaujímalo aj to, či by mohla fungovať ako hybridný titul – teda hra, ktorá môže fungovať ako vo VR, tak aj klasicky na TV obrazovke. No po pár dňoch  experimentovania vedeli, že toto je ideálny zážitok na virtuálnu realitu a hranie s Move ovládačmi.

Marvel's Iron Man chce posunúť VR hry do ďalšej generácie

Ryan sa tiež dotkol toho, odkiaľ čerpali inšpiráciu pre vývoj takejto hry pre virtuálnu realitu: „Vývoj hry pre virtuálnu realitu, čo je stále nová technológia, bol z mnohých dôvodov naozaj veľkou výzvou. Ale prísť s nápadmi pre hru bolo vlastne pomerne jednoduché. Stačí sa len pozrieť na postavy – Tonyho láska k technológiám, spôsoby, ako jeho oblek funguje a napojenie týchto mechanizmov na VR, taktiež premýšľanie nad tým, ktoré momenty ako fanúšikovia chceme mať v hre. To všetko sa dalo dokopy pomerne jednoducho. Taktiež sme mali veľkú podporu od Marvelu, ktorý nechcel, aby sme vytvorili hru priamo napojenú na filmy, komiksy, alebo iné médiá, ale aby sme vytvorili vlastný príbeh, ktorý nebude o jeho začiatku, ale ihneď z vás spraví Iron Mana a tiež vám ukáže, aké to je byť Tonym Starkom. Je to príbeh, ktorý ide hlboko aj do jeho problémov, keďže ako asi viete, Tony Stark je svojim vlastným najhorším nepriateľom“.

Na jednej strane je vždy výhodou mať za sebou giganta ako Marvel. Na druhej strane to môže autorov obmedzovať v oblasti kreatívnej slobody. Ryan však prezradil, že sám zbožňuje rozprávanie príbehov v hrách a je to podľa médium, ktoré umožňuje rozprávať príbehy takým spôsobom, ako žiadne iné. Priznal však, že v úvode to preňho bolo trošku náročné: „Ale ak mám byť úprimný, prvý rok práce s Marvelom bol pre mňa zložitý. Bolo pre mňa náročné odhadnúť, akú mieru kontroly chce mať Marvel nad svojou značkou a v ktorých oblastiach nám nechajú úplnú kreatívnu slobodu.

Veľa z toho sa podľa jeho slov  točilo práve okolo obleku hlavnej postavy, čo je prakticky jej ikonicky prvok: „Myslel som si, že ho budeme dizajnovať 2-3 mesiace, nakoniec sme na ňom pracovali viac ako rok. Dostávali sme od nich naozaj špecifickú spätnú väzbu – napríklad pohnite tento uhol o 2°. Od začiatku sme chceli, aby brnenie pôsobilo sviežo a novo, ale aby zároveň odkazovalo na Demon in a Bottle sériu z toku 1978, kde má klasickú zlato-červenú farebnú schému. Aby sme to dosiahli, tak množstvo spätnej väzby a detailov od nich dosiahlo takú mieru, že som si povedal, že to nikdy nestihneme včas. Našťastie s nami ale spolupracoval Adi Granov, čo je uznávaný Marvel dizajnér, ktorý pracoval na oblekoch pre filmy, a on nám a Marvelu pomohol dostať sa tam, kde sme s našou prácou spokojný. Teraz tak máme náš vlastný Impulse Armor, ktorý je unikátny pre našu hru.

Ryan tiež priznal, že sa síce inšpirovali komiksami a filmami, ale robia hlavne príbehy a zážitky, ktoré najlepšie fungujú práve v hre, čo im dáva kreatívnu slobodu a možnosť prekonať výzvy počas vývoja. Neznamená to však, že zabudli na veci, ktoré by potešili dlhoročných fanúšikov postavy: „Narazíte samozrejme na Pepper Potts. Už od začiatku sme vedeli, že chceme moment, kde na nás kričí Nick Fury, takže sa samozrejme dostanete na Helicarrier S.H.I.E.L.D.u, kde na vás kričí Nick Fury a je na vás hnusný.

Marvel's Iron Man chce posunúť VR hry do ďalšej generácie

Marvel’s Iron Man nie je prvá superhrdinská hra vo virtuálnej realite. Už predtým tu bol napríklad Batman: Arkham VR. Núka sa tak porovnanie medzi týmito DC a Marvel ikonami, no Ryan priznal, že sa v štúdiu nechali inšpirovať aj ďalšími hrami: „Ja osobne a aj tím v Camouflaj hráme všetko a milujeme množstvo z toho, čo VR vývojári doteraz vytvorili. Hrali sme Batman: Arkham VR, hrali sme Half-Life: Alyx, hrali sme Astro Bot. Moja najobľúbenejšia VR hra je Resident Evil VII a ja sa rád inšpirujem všetkými tými hrami. Ako viete, VR vývoj je stále v začiatkoch v mnohých ohľadoch. Stále sa učíme, čo stojí za skvelým VR zážitkom. Keď sme sa prvý raz stretli s Marvelom, sľúbil som im, že Iron Man VR nebude experimentálna hra, ale bude to veľký a kvalitný zážitok, ktorý zoberie všetky tieto lekcie z minulosti a použije ich, aby VR posunul do ďalšej generácie obsahu a spôsobu vytvárania VR hier. Cítime sa ako súčasť novej vlny skvelých VR hier, ktoré nie sú len experimenty, ale veľké a vyladené zážitky.

Komiksoví hrdinovia sú často definovaní svojimi záporákmi, na ktorých neraz stoja a padajú celé príbehy. Musíte zvoliť správnu postavu, ktorá je protikladom hrdinu a dokáže ho dohnať na hranice schopností. Pre Camouflaj je ústrednou zápornou postavou Ghost a vysvetlil nám, prečo sa práve takto rozhodli: „Tony Stark je svoj vlastný najhorší nepriateľ, no museli sme vymyslieť, proti čomu budete bojovať v hre, na čom budú založené boje. Budete v nej tak bojovať proti zbraniam, ktoré Tony Stark vytvoril predtým, než sa stal superhrdinom. Ale museli sme sa sami spýtať, kto tieto stroje a drony používa a hackuje na boj proti vám. Takže sme sedeli v kancelárii Marvelu v Los Angeles a keď sme sa spýtali, kto by to dokázal, Bill Rosemann a ďalší ľudia z Marvelu naraz povedali „Ghost“. To je naša hlavná záporná postava v hre. Pri nej sme sa veľa inšpirovali v komiksoch, kde je Ghost chlap, ale my sme z postavy spravili ženu a je naozaj unikátna pre našu hru, robí veľa cool vecí, ktoré si najlepšie užijete vo VR, takže je skvelým záporákom pre našu hru.

Iron Man je primárne definovaný svojím brnením a Camouflaj naozaj dlho pracovali na svojom vlastnom. Chcú aby ste si ho užili nielen z perspektívy vlastných očí, ale aj v celej jeho kráse: „Impulse Armor je unikátny pre hru a navrhli sme ho v spolupráci s Marvelom špeciálne pre hru. Fanúšikovia vedia, že armor je veľkou súčasťou Iron Mana. Rovnako veľkou súčasťou je to, že Tony Stark je vynálezca, je to génius, vylepšuje veci, ktoré vytvoril. Preto sme v hre vytvorili Tonyho garáž, kam sa hráči vracajú medzi misiami. Tam sa dostanete do Suit Station, kde môžete vidieť brnenie v 3rd person perspektíve, čo je vo VR veľmi dôležité. V pohľade z vlastných očí vidíte len určité časti, ale my sme chceli, aby mali hráči možnosť vidieť všetky detaily.

A keďže sa Tony rád hrá so svojimi výtvormi, to isté čaká aj vás. Postupne budete získavať výskumné body, ktoré môžete investovať na vylepšenia a hlavne nové zbrane, no nebudú chýbať ani vizuálne úpravy: „Tie sa väčšinou sústredí na rôzne zbrane, ktoré si môžete odomknúť. Keďže sme vo VR, celé je to nové a ešte neboli stanovené žiadne pravidlá, najskôr sme v hre mali tlačidlo na prepínanie medzi energetickým útokmi a raketami. Tím si ale presadil, že najlepší spôsob, ako prepnúť v hre medzi zbraňami nie je tlačidlo, ale gesto. Ak Move ovládače držíte vertikálne, strieľate energetické výboje. Ak ich otočíte horizontálne, sprístupní to zbrane v pažiach a takto ich používate.

Marvel's Iron Man chce posunúť VR hry do ďalšej generácie

Toto autorom umožnilo priniesť pestré možnosti úprav, napríklad protitankové strely na jednej ruke, riadené strely na druhej a podobne. Sú tu aj rôzne druhy repulzorov. Hráči si môžu prispôsobiť, ako budú hru hrať a pre vývojárov to bol jeden z najzábavnejších aspektov vývoja. A aj keď v hre budete mať len jedno svoje brnenie, neznamená to, že sa ostatné nejakým spôsobom v hre neobjavia. V tomto ohľade však Ryan nechcel prezradiť viac.

VR hry nemajú úplne ideálnu povesť kvôli tomu, že mnohé z nich sú prakticky len techdemá a experimenty, ktoré síce zabavia, ale obsahu v nich nie je veľa. Toto je vec, ktorej sa chcú v Camouflaj vyhnúť. Ryan nemôže povedať, koľko hodín s ňou strávite, lebo záleží na hernom štýle každého hráča. Niečo však povedať mohol: „Ale jednu vec môžem s istotou odkázať tým miliónom PS VR hráčov, ktorí chcú veľkú a robustnú first party PlayStation hru: verím, že budú šťastní a spokojní s množstvom obsahu, ktorý prinesie Marvel’s Iron Man VR. Ponúkneme hlbokú kampaň s dobrým mixom veľkých akčných misií v kampani a po jej dokončení sa sprístupnia voliteľné misie spolu s jednou naozaj neuveriteľne náročnou a divnou misiou, ktorá sa odomkne na konci hry. Očakávam, že len nejaké 2% našich hráčov ju dokážu prejsť, sám som ju ešte neprešiel. Chceme tak dať hráčom mnoho dôvodov na to, aby sa ku hre vrátili aj po dokončení hlavnej kampane.

To logicky otvára otázky o tom, ako je vlastne herný svet štruktúrovaný a ukazuje sa, že budú jednotlivé jej časti poriadne veľké. Dozvedeli sme sa totiž, že tie, ktoré ste mohli vidieť v deme, patria skôr medzi menšie. Ryan nám aj ďalej priblížil herný svet: „Niektoré lokality, ako napríklad Downtown Shanghai a Helicarrier, sú síce rozlohou veľké, ale vaša rýchlosť je taká vysoká, že nimi prejdete pomerne rýchlo. Určite by som to nenazval open world, lebo nemôžete letieť kamkoľvek, ale chceli sme sa ubezpečiť, že hráči majú možnosť vrátiť sa na tieto miesta a preskúmať ich napríklad vo voliteľných misiách. Snažíme sa nájsť dobrý balans medzi rýchlou akciou a pohybom a zároveň dať hráčom možnosť nadýchnuť sa a užiť si viac filmové momenty ako Tony s hlbším a osobnejším príbehovým zážitkom.

Na záver padla otázka aj na tému, ktorá mnohých hráčov trápi. Kinetóza vie totiž poriadne znepríjemniť zážitok z hrania. O to viac, ak v hre lietate vo vysokých rýchlostiach. Toto je aspekt, na ktorý autori nesmú zabudnúť a Ryan nám prezradil, ako s tým bojovali: „Dôvodom, prečo máme tú česť vyvíjať Iron Man VR je, že sme vytvorili úžasný prototyp lietania ako Iron Man počas prvých týždňov vývoja. A ten nás držal počas celého vývoja, počas všetkých vrcholov a pádov. Dojem z neho bol skvelý už od prvého dňa. Ja sám som ho hral a bolo to pohodlné. Ale nerobíme vlastne nič unikátne ani špeciálne, aby to pre hráča nebolo nepohodlné. Jednoducho sme hru vyvíjali so zreteľom na fyziku. Funguje to spôsobom, akým si váš mozog predstavuje byť Iron Manom s tryskami v rukách. To je tajomstvom našej hry. Nerobíme vinetáciu ani iné triky, ktoré využívajú ostatní vývojári VR hier. Hrá sa to pohodlne s aj bez HUDu. Stojí to na tom, že váš mozog musí uveriť, že to, čo robíte vo VR, je reálne. Treba však poznamenať, že každý hráč je iný v tom, ako reaguje na VR. To je dôvod, prečo máme veľmi robustné nastavenia pohodlia v hre, aby si ho hráči mohli doladiť. S demom zverejneným minulý týždeň sme si všimli, že veľké množstvo hráčov ho hralo a páčilo sa im, čo bol veľmi energizujúci aspekt pre náš tím. Niektorí hráči chceli ešte nejaké dodatočné nastavenia pohodlia a my ich chceme zapracovať do hry ešte do vydania 3. júla.


napísal matus_ace 29.5.2020
Páči sa mi! (+3)
MARVEL'S IRON MAN CHCE POSUNÚŤ VR HRY DO ĎALŠEJ GENERÁCIE


PS4
VR
PS VR

Vývoj: Sony / Camouflaj LLC
Štýl: Akcia
Dátum vydania: 3. júl 2020
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (1)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Speedlink competition pro extr... (0)
Zdravim, som lama mám otázku.Kúpil som si SpeedLin...
|Mw3 2011 xbox series x multipl... (2)
Čaute, kúpil som si fyzickú kópiu MW3 x360. Hra fu...
|Poľovnícke hry - hunter simula... (6)
je ich viacero,ale v tomto vlákne by som sa chcel ...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19541)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk