SKULLY

SKULLY

8.0

Všetečná lebka a súboj rozhádaných súrodencov

Recenzia na PS4 verziu

AAA scéna je krásna. Plná titulov, ktoré majú miliónové rozpočty, filmový príbeh, poriadnu dĺžku a vyšperkovanú grafiku. Nechýba hrateľnosť, ktorá zasiahne nejedno hráčske srdce. Popri nej tu máme indie scénu. Tvoria ju prevažne tituly od malých, nezávislých štúdií, ktoré nie sú pre každého. Osobne sa netajím tým, že ako starý herný a zhýčkaný milovník technológií nepatrím úplne k ich cieľovej skupine. Z času na čas mám však chuť na niečo menšie. Z tohto segmentu obľubujem najmä plošinovky. Nemusia mať za sebou obrovský rozpočet a mega štúdio, aby dokázali pobaviť a zaujať. Dobrým príkladom je napríklad séria Ori, Limbo alebo Unravel. Parádne spomienky mám aj na sériu Trine, ktorú nezmieňujem náhodou. O vydanie štvrtej časti sa totiž postarali Modus Games, ktorí sa teraz hlásia o slovo s novinkou Skully.

Rýchlo rastúci vydavateľ má vo svojich radoch veteránov z AAA scény, ktorým zachutila nezávislosť. O vývoj Skullyho sa postarali menej známi Finish Line Games, no skúsenosti vydavateľa sú v hrateľnosti Skullyho tiež cítiť. Na prvý pohľad nenápadný titul sa mi v hľadáčiku objavil úplne náhodou a som naozaj rád, že sa tak stalo. Na nasledujúcich riadkoch vám teda opíšem, prečo by ste mu rozhodne mali dať šancu aj vy.

Skully
Skully Idylka na ostrove prinesie aj oddychové pasáže.
Idylka na ostrove prinesie aj oddychové pasáže.


Skully Statické prestrihové scény vás neočaria.
Statické prestrihové scény vás neočaria.


Skully Pre Skullyho je voda niečo ako pre čerta kríž.
Pre Skullyho je voda niečo ako pre čerta kríž.





Príbeh začína v momente, kedy voda na pláž vyplaví sympaticky vyzerajúcu lebku. Ostrov, na ktorom sa ocitá, však nie je úplne obyčajný. Po kontakte s magickou hlinou Skully ožíva. Stáva sa súčasťou sporu troch súrodencov, ktorí ostrovu vládnu pomocou svojich schopností a dokážu ovládať prírodné živly. Ich hádky však poškodzujú okolie a je len na vás, aby celý svet naokolo prežil. Príbehom vás sprevádza najmä Terry, jeden zo súrodencov, ktorý stál pri vašom zrode a snaží sa o zmierenie. Počuť však budete aj ďalších. Ich zapojenie do deja prebieha prevažne vďaka monológom, nakoľko Skully nerozpráva. 

Terry a spol sa vám prihovárajú počas hrania. Príbeh dopĺňajú aj prestrihové scény, ktoré sú ale kvôli forme statických obrázkov dosť nudné. Na jednej strane máte pocit, že podanie príbehu je pomerne slabé. Padne zopár vtipných hlášok, ale celkovo ide skôr o veľmi ľahké rozprávanie. Druhá strana mince však ukazuje, že Skully nie je práve záležitosť, ktorú hráte kvôli strhujúcemu príbehu. Najväčšia sila tkvie v hrateľnosti, ktorú príbeh svojím slabým podaním aspoň nebrzdí, práve naopak. 

Kotúľate sa rôznymi prostrediami a zbierate rastlinky, ktoré vám ukazujú cestu a odomykajú rôzne arty. Skáčete, a vyhýbate sa nepriateľom. Prekonávate prekážky a čo je najdôležitejšie, celé je to ohromná zábava, ktorá vás bude lákať. Proti vám bude stáť terén, prírodné živly a nepriatelia prislúchajúci k prostrediu okolo vás. Škoda, že typovo je ich málo a sú pomerne nevýrazní. Vlastne narazíte len na dva druhy - bubliny s tvárou, ktoré praskajú a skaly, ktoré po krátkom pohybe vybuchujú. Dokonca príde rad aj na súboje s bossmi. Hrateľnosť tvorí naozaj silný základ, na ktorého čele stojí Skully. Je rýchly, má citlivé, vyladené ovládanie a hrať s ním je naozaj radosť.

Samotný Skully si však neporadí so všetkým, čo ho na ostrove čaká. Pomôže mu Terryho kúzelné bahno, ktoré tak trochu čaruje na počkanie. Ukladá hru a mení Skullyho podobu do troch foriem. Každá z nich má dvojicu svojich unikátnych schopností. Vďaka nim zvládnete prekonávať prekážky a perfektne osviežujú hrateľnosť. Je tu silák, ktorý dokáže dvoma údermi ničiť skaly a nepriateľov. Ďalšia forma dokáže behať ako Bolt a vie horizontálne presúvať skaly. Trojku dopĺňa skokan, jediný kompetentný na dvojskok a vertikálny posun skál. Tieto formy výborne osviežujú celkovú hrateľnosť a dostanete sa aj do situácií, kedy budú musieť spolupracovať. 

Celkovo vás čaká 18 levelov. Sú rozdelené do prostredí, ktoré ovládajú rozhádaní súrodenci. Keďže ste na strane Terryho, veľmi rýchlo vám dajú najavo, že o zmier nemajú veľký záujem. Hra je celkovo naozaj svižná a hrateľnosť návyková. Spracovaním pripomína klasické plošinovky, ktorým sme kedysi zvykli podľahnúť na prvej či druhej PlayStation. Skully vás výborne odreaguje a tak trochu klame milým vizuálom, pretože dokáže aj potrápiť. 

Obťažnosť je tu podľa môjho názoru férová, aj preto sa možno nedá meniť. Začína zľahka, no prinesie aj momenty, ktoré vás dokážu potrápiť a je možné, že si sem-tam zanadávate. Niektorým hráčom hrozia aj pocity frustrácie. Celkový dojem z hrania však stojí za to vďaka perfektnému ovládaniu. Aj keď ho občas narúša neposlušná kamera. Momentov, kedy nepracuje úplne tak, ako by mala, nie je veľa, no nájdu sa a vedia naštvať. Skullyho sprevádza aj sympatická vizuálna stránka. Nevyšťaví síce dnešný hardvér na maximum, ale vzhľadom na spracovanie hry ani neurazí.

Skully
Skully Aj jednoduchý vizuál dokáže očariť.
Aj jednoduchý vizuál dokáže očariť.


Skully Formy budú musieť občas kooperovať.
Formy budú musieť občas kooperovať.


Skully Na území Fiony bude horúco.
Na území Fiony bude horúco.





Prostredia sú rozličné a delia sa podľa toho, v ktorej časti ostrova sa nachádzate. Každú totiž ovláda iný súrodenec. Wanda kraľuje vodným živlom a v jej časti je vaším najväčším nepriateľom voda. Brent ja pán vetra, ktorý dokáže Skullyho sfúknuť z útesu a pripraví vám krušné chvíle. Horúco však bude až v prostredí Fiony, ktorá ovláda oheň a lávu. Čaká vás teda pekný prierez, kde nechýbajú piesočné pláže, lesy, hory, jaskyne a podobne. Vizuálnu stránku sprevádzajú jemné tóny hudby. Ide o taký základ, ktorý vám nezhodí sánku dole, ale vhodne dopĺňa hru. 

Skully je naozaj sympatická plošinovka, ktorá má old school čaro. Svojou návykovou hrateľnosťou pripomína klasiky žánru a rozhodne zabaví. Škoda, že je pomerne nenápadná a mnoho hráčov na ňu možno nenarazí. Ak však čítate tieto riadky a máte radi daný žáner, určite Skullymu dajte šancu. Nie je dokonalý a má svoje chybičky. Nepoteší najmä slabšie podanie príbehu, rozmanitosť nepriateľov či občasné zaváhanie kamery. V konečnom dôsledku si však so Skullym užijete veľa zábavy, ktorú parádne okorení prítomnosť troch rôznych foriem. Ja som sa bavil, takže rozhodne odporúčam všetkými ôsmimi. 


napísal Gam_er 11.8.2020
Páči sa mi!
8.0
Vo svete
6.5
Ohodnotiť
SKULLY
+ výborná hrateľnosť, ktorá zabaví
+ skvele vyladené ovládanie
+ old school čaro
+ trojica foriem
- občas problémová kamera
- slabšie podanie príbehu s nudnými prestrihovými scénami
- len dva typy nepriateľov
- obťažnosť môže niektorých hráčov v istých momentoch frustrovať
Hardverové požiadavky:
Minimálne požiadavky: CPU Dual-core 2,5 GHz, 8 GB RAM, GeForce GTX 470, OS Win 10 64-bit


RECENZIE HRÁČOV
PC
PS4
Xbox One
Switch

Vývoj: Modus Games / Finish Line Games
Štýl: Akcia
Dátum vydania: 4. august 2020
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (1)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Speedlink competition pro extr... (0)
Zdravim, som lama mám otázku.Kúpil som si SpeedLin...
|Mw3 2011 xbox series x multipl... (2)
Čaute, kúpil som si fyzickú kópiu MW3 x360. Hra fu...
|Poľovnícke hry - hunter simula... (6)
je ich viacero,ale v tomto vlákne by som sa chcel ...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19560)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk