CORSAIR K100 RGB

CORSAIR K100 RGB

Veľa muziky za veľa peňazí?

Firma Corsair nie je v herných perifériách žiadnym nováčikom a už dlhšie prináša rôzne herné produkty v celej šírke cenového spektra. Za sebou tak má už naozaj veľa herných klávesníc, no teraz sa rozhodla priniesť svoju doteraz najlepšiu. Do kvalitne vyhotoveného tela napchala svoje najlepšie technológie a pridala aj niečo málo navyše, pričom toto je naozaj jej dielo. Využíva vlastné technológie, vlastné spínače a výsledkom je klávesnica Corsair K100 RGB. Horúca novinka, ktorá práve vychádza na trhu.

V balení nájdete robustnú a aj pomerne ťažkú klávesnicu v odolnom tele. Z nej vychádza hrubý a opletaný kábel s dĺžkou 1,82 metra, ktorý sa Ale na konci delí na dva na dve USB. Jedno zapojíte, ak chcete napájať klávesnicu. To druhé vtedy, ak chcete využiť USB  port na zadnej strane klávesnice. To sa hodí napríklad vtedy, ak potrebujete mať port po ruke a nie niekde vzadu na PC. V balení nechýba drobná pinzeta na výber keycapov a aj dve sady na výmenu. Jedna pre FPS hráčov so sivými a textúrovanými WASD, druhá s rovnakými QWERDF klávesmi pre MOBA hráčov. Nutnosťou je opierka zápästia s pamäťovou penou a nechýba ani obligátna dokumentácia. To všetko za nejakých 250 eur.

 To je trochu dosť, no za svoje nemalé peniaze tu dostanete naozaj dosť. Napríklad veľmi pohodlnú klávesnicu plnej veľkosti so štandardným spodným radom, takže ak si budete chcieť vymeniť keycapy, pokojne môžete. Dokonca je väčšia ako klávesnice s plným rozmerom, keďže má 470x166x38mm (aj s nožičkami). To jednak kvôli dostatku miesta na všetko potrebné, no tiež šiestim programovateľným herným klávesom na ľavej strane. O pohodlie sa tiež stará opierka zápästia, ktorá je koženková a veľmi príjemná. Na miesto zapadne vďaka dvom jazýčkom a drží tam vďaka magnetom, čo je fajn riešenie.

Corsair K100 RGB

Corsair sa tu vytiahol aj kvalitou spracovania. Už som spomínal, že je to masívna klávesnica a váži 1,31kg.  Na to je však dobrý dôvod. Nie je to len vnútornosťami klávesnice, ale aj jej vonkajškom. Spodná strana je plastová, nájdete tu gumové plochy, aby klávesnica pevne držala na stole. Vrchná strana je zase z brúseného hliníka. Ten je príjemný na dotyk a aj na pohľad. Hlavne je ale odolný, nepoškriabe sa tak jednoducho a keď máte klávesnicu v rukách, máte dojem, že ju môžete hádzať o zem, no nič sa jej nestane. A presne taký dojem chcete mať z klávesnice. Občas vám spadne zo stola, občas do nej od nervov buchnete a to všetko musí vydržať.

Snáď tu nie je jediný prvok, ktorý by nebol vybavený RGB podsvietením. Každý jeden kláves je samostatne podsvietený a Corsair tu priniesol naozaj veľmi príjemná RGB podsvietenie, samozrejmosťou je podpora 16,8 milióna farieb. Podsvietené sú aj programovateľné G klávesy, mediálne tlačidlá nad numerickou časťou a tiež všetko na hornej hrane. Tam je valec na ovládanie hlasitosti, Mute tlačidlo, v strede logo a na ľavej strane hore aj prepínanie profilov, iCUE ovládanie a zámok Windows klávesov, aby ste ich pri hraní náhodou nestlačili, čo vás môže nepríjemne vyrušiť pri hre. RGB zóny sú aj v pásikoch po stranách klávesnice a aj na zadnej hrane. Pekne to dotvára atmosféru pri hraní aj používaní. Podsvietenie prakticky všetkého je plne programovateľné, prípadne využijete prednastavené efekty.

Poďme ale viac do vnútra klávesnice. Tu Corsair priniesol svoje vlastné opticko-mechanické spínače nazvané OPX. Tie sú lineárne, ale nie tiché, pritom sú veľmi jemné. Na ich aktiváciu stačí sila už 45 gramov a ich aktivačná vzdialenosť je len 1mm. Pritom ich celková vzdialenosť stlačenia je 3,2mm. Sú vyrobené tak, aby vydržali až 150 miliónov stlačení, čo je už slušná životnosť aj na takéto prémiové klávesnice. Sú tak stavané na čo najvyššiu rýchlosť pri hraní aj pri písaní. Osobne preferujem skôr tuhšie spínače, zo všetkých, ktoré som kedy vyskúšal, mi najviac vyhovovali Cherry MX Brown, no ani tieto nie sú zlé. Ak niekomu vyhovujú jemnejšie, toto je skvelá klávesnica a aj ja som si na ňu pomerne rýchlo zvykol. Akurát som dovtedy mal dosť veľa preklepov, lebo fakt klávesy stačí len veľmi jemne stláčať.

Corsair K100 RGB

Samotné opticko-mechanické spínače sú však len polovica úspechu pri dosahovaní tejto rýchlosti. Druhá polovica je na bedrách AXON technológie, ktorá je údajne až štyrikrát rýchlejšia ako technológie spracovania v aktuálnej generácii klávesníc. Reálne to veľmi spoznať nemôžete, lebo už aktuálne klávesnice majú polling rate 1000Hz, no tu sa Corsair chváli tým, že klávesnica dosahuje až 4000Hz. Klávesnica je tak nielen spoľahlivá, ale aj rýchlo. Síce je otázne, v akej miere potrebujete až takúto rýchlosť, ale je super, že sa technológie posúvajú vpred.

A to nie je jediná oblasť, kde sa veci pohli vpred. Je dobrým zvykom, že si takéto klávesnice môžete programovať, či už teda makrá, podsvietenie, alebo jednoducho čokoľvek. Pre prípad, že klávesnicu prenášate, alebo máte týchto profilov viac, tak sa ukladajú priamo do pamäte klávesnice. Akurát tu má tá pamäť až 8MB, čo znamená, že dokáže uložiť až 200 profilov, čo je rozhodne viac, ako vôbec kedy môžete potrebovať. Zároveň si dokážete ukladať nastavenie podsvietenia s až 20 vrstvami podsvietenia.

Na toto programovanie opäť raz slúži aplikácia iCUE, ktorá slúži na správu všetkých Corsair periférií a aj komponentov, pričom si ich v nej môžete aj synchronizovať. Aplikácia je pomerne jednoduchá, intuitívna a viete sa v nej orientovať rýchlo. Nastavenie tak zvládne každý, rovnako aj vytváranie profilov a aj ich správu. Samozrejme, klávesnicu dokážete len pripojiť k PC a okamžite začať používať bez akýchkoľvek problémov, ale nevyužijete jej softvérové možnosti a všetky tie možnosti programovania a prispôsobenia.

Corsair K100 RGB

Tu už ale viete mnohé prvky ovládať aj zaujímavým kolieskom v ľavom hornom rohu klávesnice. To sa volá iCUE Control Wheel a slúži na hardvérové ovládanie možností klávesnice. Stlačením stredového tlačidla sa prepínate medzi režimami. Točení doľava a doprava následne vyberáte možnosti priamo v režime. Viac z neho síce dostanete za pomoci iCUE aplikácie, ktorá vám pridá 5 možností (vrátane vlastného režimu), ale aj bez nej tu dokážete ovládať 4 režimy – jas podsvietenia, posun skladby/videa, ďalšia alebo predchádzajúca skladba/video a programovanie makier. Vtedy podržíte stredové tlačidlo, kým nezačne blikať. Následne stlačíte G kláves, ktorý chcete naprogramovať. Potom už len vytvoríte makro a zase stlačíte tento G kláves. Je fajn, že sa tieto vecí dajú mapovať a aj ukladať do klávesnice aj bez aplikácie.

Taktiež je tu 15 predpripravených klávesových skratiek, ktorými viete ovládať samotné podsvietenie. Teda konkrétne efekty, ich rýchlosť, rotovať ich, alebo aj resetovať. A to všetko taktiež bez aplikácie. V nej je síce všetko toto intuitívnejšie, ale je fajn, že to dokážete robiť kedykoľvek a bez toho, aby ste ju potrebovali, alebo spúšťali. Rovnako sa v závislosti na aplikácii menia funkcie aj profilového tlačidla. S aplikáciou sa totiž prepínate medzi iCUE profilmi. Bez nej sa zase prepínate medzi hardvérovými profilmi.

Corsair K100 RGB je naozaj veľmi drahá klávesnica. Ale je to aj veľmi dobrá klávesnica. Nebojí sa prinášať nové technológie, ktoré prekonávajú to, čo tu máme teraz. Je neuveriteľne rýchla, čomu pomáhajú nielen kvalitné spínače, ale aj technológia vo vnútri. Taktiež poteší kvalitou vyhotovenia, materiálmi a bohatými možnosťami úprav, tentoraz aj mimo aplikácie, priamo vďaka zabudovaným ovládacím prvkom. Ak by som jej mal niečo vytknúť, tak je to cena a zatiaľ prakticky žiadny výber spínačov (ocenil by som tuhšie). Otázne navyše je, či niekedy budú aj nejaké iné spínače, keďže závisí na tom, či Corsair vyrobí OPX aj v iných verziách.


napísal matus_ace 1.10.2020
Páči sa mi! (+1)
CORSAIR K100 RGB


Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Dolby vision (1)
Zdravím, chcem sa opýtať na nejaké riešenie ohľado...
|Android smartphone do 200-250 ... (4)
Zdravím vás. Vedel by niekto poradiť budget telefó...
|Wifi a ethernet (9)
Ahojte, Mám problém s pripojením pc na net. Vše...
|Dragons dogma ii cz/sk forum (1)
https://steamcommunity.com/app/2054970/discussions...
|Ms windows cd key (33)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Svet, ukrajina, vojny ... (18412)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk