CORSAIR KATAR PRO & MM300 PRO EXTENDED

CORSAIR KATAR PRO & MM300 PRO EXTENDED

Najlacnejšia herná myš od Corsair

Test

Keď bežne pracujete aj hráte s top myškami, ktorých cena sa pohybuje od nejakých 100 eur vyššie, zvyknete si na istý štandard, z ktorého sa len ťažko zlieza dole. Ten rozdiel tam je naozaj vidno – v kvalite, v schopnostiach, v spracovaní, v materiáloch – jednoducho všade. Potom sa aj trošku ťažšie recenzujú lacnejšie myšky, hlavne teda tie, ktoré chcú oslovovať hlavne čo najnižšou cenou. To je prípad aj dnešnej novinky, ktorá dokonca cenou atakuje budgetovú konkurenciu, ktorá sa bežne predáva v supermarketoch.

Corsair sa totiž rozhodol priniesť svoju najlacnejšiu hernú myš a cenovo zarúbal tak nízko, ako pravdepodobne nikto nečakal. Jeho nová myška Corsair Katar Pro sa totiž predáva za 19,99€, čo je naozaj cena, ktorá sa odmieta len ťažko. Otázkou ale je, či za ňu dostanete niečo, čo pri hraní dokáže dobre poslúžiť. Stále by to totiž aj za takto nízku cenu mohla byť len zbytočná haraburda, no aj keď som si pri jej používaní musel práve nízku cenu neustále pripomínať, tak je v konečnom zúčtovaní vlastne dobrá. Určite by som na niečo takéto osobne neprešiel z mojich preferovaných myšiek, ale rozhodne má svoje svetlé stránky.

Poďme ale pekne od základu – od balenia. Úprimne som pri takejto cene prekvapený, že vôbec nejaké balenie je a nepredáva sa to len vo vrecku. Avšak okrem krabičky, myšky a dokumentácie tu toho naozaj veľa nečakajte. Ak by ste si niečo priplatili a chceli by ste si odstrihnúť kábel, k dispozícii je aj bezdrôtová verzia Katar Pro Wireless za nejakých 40 eur, ktorá navyše v balení ponúkne bezdrôtový receiver, ale tiež je to úplne sparťanská výbava. Špecifikáciami sú však obe myšky rovnaké.

Corsair Katar Pro & MM300 Pro Extended

Oslovia vás už pri vybalení a to hlavne nízkou hmotnosťou. Ak pri hernej myške hľadáte čo najnižšiu hmotnosť, táto vás dokáže osloviť, keďže váži len 69 gramov, takže po podložke lieta ako papier v prievane. K tomu samozrejme pomáhajú aj dve veľké PTFE klzné plochy. Musíte ale počítať s káblom s dĺžkou 1,8 metra, avšak je to veľmi jednoduchý pogumovaný kábel, takže naozaj taká lacná klasika a práve tu môžete vidieť, na čom sa dá ušetriť. Rozmery sú veľmi konzervatívne, aby sa s myškou zapáčili čo najširšiemu okruhu hráčov, takže má 115,8x64,2x37,8mm.

Je tak pomerne malá a keď si vezmeme do úvahy, že má symetrický tvar, nie je úplne vhodná na všetky druhy úchopov. Ak ale myš ovládate tak, že na nej máte položenú celú dlaň a ukazovák s prostredníkom máte až na konci tlačidiel, môže vám na ňu dlaň sadnúť dosť dobre. Zároveň ale, aj keď je symetrická, nie je vhodná pre ľavákov, keďže bočné tlačidlá má len na ľavej strane, takže je dizajnovaná pre pravákov. Možno škoda, že Corsair nedal na každú stranu jedno tlačidlo, aby sa tak myške rozšírili potenciálne publikum. Ergonómia je tak ďalšia oblasť, na ktorej sa šetrí a nielen v prípade tejto myšky. Celkovo si môžete všimnúť, že ak sa má cena držať čo najnižšie, dizajn je zväčša symetrický a jednoduchý.

A šetrí sa tiež na materiáloch. Zabudnite na nejaké prémiovejšie vyhotovenie. Tu nájdete len lacný čierny plast, na ktorom sa jednoducho chytajú mastnejšie odtlačky prstov. Plast je všade rovnaký, či už sú to tlačidlá, chrbát alebo kraje. Výnimkou je len lesklé a takmer neviditeľné Corsair logo na chrbte myšky. Kraje sú síce z toho istého materiálu, ale kvôli lepšiemu uchopeniu tam je aspoň jemné vzorovanie, za ktoré myšku lepšie dokážete držať. Čo sa týka kvality materiálov, často pri myškách hovorím o tom, že sa nemusíte báť nejakých pádov. Táto ale stojí tesne pod 20 eur a naozaj pri týchto plastoch nemáme veľkú vieru v to, že vám pri návale herných emócií zletí zo stola a prežije to bez nejakej prasklinky či nejakého iného poškodenia.

Celkovo má myška 6 programovateľných tlačidiel, takže tu nájdete 2 klasické myšítka – pravé a ľavé, ktoré sú doplnené o spomínanú dvojicu tlačidiel na ľavej strane. Medzi myšítkami je rolovacie koliesko a za ním je tlačidlo na prepínanie DPI priamo za behu, no môžete mu pridať aj nejaké akciu. Koliesko je dosť zlé, ale na druhú stranu je to bežná kvalita pri myškách v tejto cene. Je ľahké, nepáči sa mi jeho zvuk, nepáči sa mi ani jeho materiál, klikanie, vyhotovenie. Jednoducho je to lacné koliesko a je to na ňom cítiť. Prekvapením ale je, že je na koliesku RGB zóna v podobe pásika na každej strane a po celom obvode.

To všetko šetrenie na vonkajšku myšky má ale svoje dôvody a zjavne chcel Corsair napchať do myšky čo najzaujímavejšie vnútornosti. Nájdete tu napríklad optický senzor PMW3327, ktorý síce nepatrí medzi nejaké hi-end senzory, ale poznáte ho a je overený z iných myšiek, napríklad aj z drahšej Corsair M55 RGB Pro. Má rozlíšenie v rozsahu od 200 do 12400DPI a nastavovať ho viete v krokoch po 100DPI. Nechýba 1000Hz report rate a jeden onboard profil na uloženie vašich nastavení. Bohužiaľ sa mi nepodarilo zistiť, aké switche tu Corsair použil, ale asi budú tiež z tých lacnejších. Zatiaľ však pôsobia fajn.

Myšku môžete detailnejšie nastavovať a programovať cez iCUE softvér. Je to rýchle a intuitívne a keďže tu toho nastavovania zas tak veľa nie je, ani sa v tom nestratíte a zvládne to každý. Vytvoríte si vlastné akcie, efekty podsvietenia kolieska a podobne. Za tých 20 eur dostanete naozaj veľmi slušnú myšku, ktorá sa s drahšími konkurentmi nemôže porovnávať a presne vidieť, na čom sa tu šetrilo, ale z pohľadu možností a vnútorností to vôbec nie je zlé. Ak teda máte menší rozpočet a chcete za málo peňazí viac muziky, toto môže byť cesta.

Corsair Katar Pro & MM300 Pro Extended

Corsair MM300 Pro Extended

Na test sme ale nedostali len myšku, ale Corsair k tomu pribalil aj svoju novú hernú podložku pod myš Corsair MMO300 Pro Extended. Paradoxom v rámci tohto komba produktov na test je to, že je podložka o dosť drahšia ako samotná myška a v tejto verzii stojí 34,99€. Tu si však naozaj platíte za vyššiu kvalitu a aj poriadne rozmery. Ako totiž hovorí samotný názov podložky, toto je poriadne rozšírená edícia, ktorá oproti klasickým MM300 podložkách ponúka výrazne väčšiu šírku.

Jej rozmery sú totiž 930x300mm a to znamená, že je dostatočne široká nielen pre naozaj rozsiahly pohyb myškou, ale pokojne si ju môžete rozložiť cez celý herný stôl a položiť na ňu aj klávesnicu a podobne. K tomu si ešte prirátajte hrúbku 3mm. Podložka má navyše pomerne hrubý okraj tvorený obšitím proti strapkaniu. Vrchná vrstva je tvorená materiálom z mikrovlákien, aby sa po nej myška dobre kĺzala, pričom vás určite poteší, že je materiál odolný voči poliatiu. Ak sa vám teda aj náhodou stane nejaká nehoda, pohodlne to z nej utriete a môžete pokračovať v hraní. Spodná strana je zas potiahnutá gumou proti šmýkaniu podložky po stole, takže tam drží pevne. Aj vďaka rozmerom a materiálom je tak podložka trochu ťažšia a váži máličko cez pol kila. Je to ale kvalitná herný podložka, na ktorú sa dá spoľahnúť, pôsobí trvanlivo a s jemným vzorom Corsair dokonca ani nevyzerá najhoršie.

Corsair Katar Pro & MM300 Pro Extended


napísal matus_ace 26.11.2020
Páči sa mi!
CORSAIR KATAR PRO & MM300 PRO EXTENDED


Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Dolby vision (1)
Zdravím, chcem sa opýtať na nejaké riešenie ohľado...
|Android smartphone do 200-250 ... (4)
Zdravím vás. Vedel by niekto poradiť budget telefó...
|Wifi a ethernet (9)
Ahojte, Mám problém s pripojením pc na net. Vše...
|Dragons dogma ii cz/sk forum (1)
https://steamcommunity.com/app/2054970/discussions...
|Ms windows cd key (33)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Svet, ukrajina, vojny ... (18389)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk