PRÍBEH AUTOROV MORTAL KOMBAT OČAMI REŽISÉRA DOKUMENTU INSERT COIN

PRÍBEH AUTOROV MORTAL KOMBAT OČAMI REŽISÉRA DOKUMENTU INSERT COIN

Od hier až k filmu o týchto hrách

Interview

Joshua Tsui je meno, ktoré možno zarezonuje v niektorých pamätníkoch. Za sebou má bohatú kariéru v rôznych odvetviach zábavného priemyslu a pracoval aj na hrách. V Mortal Kombat 2 prepožičal svoju tvár aj hlas Sub-Zerovi, v Mortal Kombat 4 zas stvárnil Liu Kanga. Pracoval však aj na ďalších hrách, no a teraz si zasadol na režisérsku stoličku, aby nakrútil dokumentárny film Insert Coin. Ten je zameraný na tvorbu Midway Games, čo sú práve autori Mortal Kombat, NBA Jam a ďalších automatových legiend, pričom vám predstaví časť hernej histórie, ktorú nepoznáte. Film sa nedávno dočkal svojej premiéry a my sme mali jedinečnú možnosť vyspovedať samotného režiséra.

Prečo ste sa rozhodli vytvoriť dokument o Midway Games?

Rovnako ako mnoho ďalších, aj ja tieto hry naozaj zbožňujem. Pretože som počas tejto éry pracoval v štúdiu, mal som pocit, že by som mohol priniesť nový pohľad na príbeh v pozadí týchto hier, ktorý by väčšia iných ľudí nedokázala priniesť.

Čo bolo podľa vás na Midway Games hrách také špeciálne, že ich duch prežíva dodnes?

Je to tá rebelantská nátura vývojárov a to, ako prenikala do dizajnu ich hier. Bojová hra nestačila, museli do nej ešte pridať šialené a prehnané humorne ladené násilie. Basketbal sám osebe nestačil, prečo nepridať ohnivú mechaniku on fire? Každá hra od Midwayu počas tej éry mala zmysel pre humor a šokovú hodnotu, ktoré navždy zmenili hry ako také.

Príbeh autorov Mortal Kombat očami režiséra dokumentu Insert Coin

Ako vlastne prebieha tvorba takéhoto dokumentárneho filmu o hrách?

Pre mňa to začalo tým, že som sa pozrel na to, k akým materiálom a ľuďom som mal prístup. Bol to skutočný žonglérsky počin, pretože som sa chcel ubezpečiť, že to bude rovnako o ľuďoch, ako aj o hrách. Takže som prechádzal medzi rozhovormi a hľadaním archívnych materiálov, čo asi nebol najefektívnejší spôsob, ako to urobiť. Ale toto bola cesta rovnako pre mňa samého a bolo veľmi zábavné pracovať podľa toho, ako sa ku mne dostávalo čoraz viac informácií

Okrem toho to bolo strihanie a ďalšie strihanie. Každá hra mala svoj vlastný segment, ktorý bol mini filmom. Potom som musel pracovať na tom, ako ich dať dokopy v takom poradí, ktoré by malo zmysel. Odtiaľ som už potom vyberal, ktoré segmenty zostanú a ktoré pôjdu von. To bolo skutočne najbolestivejšie. Pokojne by to mohla byť päťhodinová dokumentárna séria, ale nakoniec to musel byť hlavne príjemný film a nie encyklopédia.

Zistili ste počas tvorby dokumentu aj niečo, čo vás naozaj prekvapilo?

Nie také šokujúce, ale viac poučné bolo to, aký je herný biznis rovnako ak nie aj viac dôležitý ako samotné hry. Najmä pri automatových hrách. Neil Nicastro, generálny riaditeľ spoločnosti Midway, to vystihuje dokonale, keď hovorí, že to bolo o jednom štvrťdolári za druhým. Ak sa niekomu nepáčila vaša hra, dostali ste iba ten jeden štvrťdolár. Pri domácich hrách už nezáleží na tom, či bola hra dobrá, keď už ju niekto kúpil.

Ako vám pri nakrúcaní dokumentu pomohli vaše predchádzajúce znalosti hier?

Skutočne mi to pomohlo naštartovať túto cestu. Vedel som, s kým mám robiť rozhovor a o akých témach sa s nimi baviť. Odtiaľto sa to vyvíjalo, takže som nezačínal úplne od nuly.

Ďalšou výhodou bolo, že ma účastníci rozhovorov poznali a bola tu miera pohodlia a úprimnosti, o ktorej si myslím, že by tam nebola, ak by robili rozhovor s niekým iným.

Mohli by ste nám niečo prezradiť o medzinárodnej distribúcii filmu? Ako si môžu film pozrieť napríklad európski diváci?

Na tom stále pracujeme a dúfame, že čoskoro budeme mať nejaké oznámenia.

(Poznámka: Od 25. 11. 2020 sú lístky na Alamo On Demand k dispozícii na celom svete okrem Nórska, Nového Zélandu a Austrálie.)

V poslednej dobe zažívame akýsi boom dokumentárnych filmov venovaných videohrám. Čo je podľa vás dôvod, že toľko filmárov teraz venuje takú pozornosť práve hrám?

V tomto bode tu s nami existujú hry už viac ako 50 rokov, takže existuje oveľa viac histórie, do ktorej sa dá ponoriť. Konkrétne v prípade Insert Coin je teraz mnoho hráčov o 25 rokov starších a znovuobjavujú časť svojho detstva, ktorú na nejakú dobu odložili bokom. Toto publikum rozumie historickému a umeleckému charakteru videohier a hľadá o nich viac informácií.

V minulosti ste pracovali na hrách, teraz sa s Insert Coin venujete zas filmu. Ako ste sa od hier dostali k filmu?

Bol to obrovský aj malý skok súčasne. Pri všetkých hrách, na ktorých som v priebehu rokov pracoval, som mal to šťastie, že som mal ruky v tvorbe videí pre ne. Takže som si mohol uplatniť svoje filmárske schopnosti. Aj napriek tomu som sa ale musel veľa učiť a vedel som to. Vďaka mnohým knihám a Youtube videám sa mi podarilo doplniť medzery.

Príbeh autorov Mortal Kombat očami režiséra dokumentu Insert Coin

Pracovali ste na niekoľkých starších Mortal Kombat hrách. Ako túto sériu hodnotíte dnes?

Sú úžasné! Technológie sú neuveriteľné a stále majú ten šialený zmysel pre humor. Je to dôkaz kvality tímu, ako sa mu v priebehu rokov darilo udržiavať jeho hry také úžasné.

Hrávate ešte stále hry? Ktoré vás aktuálne najviac zaujali?

Snažím sa hrať čo najviac, koľko sa dá, ale nájsť si čas je vždy výzvou, ako človek starne. Keď mám čas, hrám Tony Hawk 's Pro Skater 1+2, Killer Queen, Tetris 99 a niekedy staré klasiky, ako je NBA Jam alebo Robotron, mám rád skôr rýchle arkádové hry.

Ďakujem za rozhovor.


napísal matus_ace 30.11.2020
Páči sa mi! (+1)
PRÍBEH AUTOROV MORTAL KOMBAT OČAMI REŽISÉRA DOKUMENTU INSERT COIN


Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Jedi survivor (2)
prosím, v akom case príde survivor do gamepass? je...
|Remake (1)
čo by ste hovorili na remake - manhunt 1-2,the pun...
|Televízor k ps5 (8)
Ahojte všetci. Veľmi sa nevyznám v elektronike. Ve...
|Bloodborne (1)
Získal som moon runu a nejde mi aktivovať pri stol...
|Testy,benchmarky,3dmarky,atď..... (2)
všetko ohľadne vašich testov a grafov...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19875)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk