K-BUDS - WIRELESS EARBUDS

K-BUDS - WIRELESS EARBUDS

Herné štuple od poľských vývojárov?

Test

Už sme zvyknutí na to, že si známe mená a značky radi „brandujú" rôzne produkty. Speváčky majú napríklad parfumy a podobne. Takéto brandovanie sa však nevyhýba ani oblasti technológií a určite poznáte minimálne jedného rappera, ktorý svoje meno nalepil na značkové slúchadlá, rozhodne ich nebolo málo. Ale aby herné štúdio prinieslo vlastné slúchadlá, to sme tu ešte nemali. Celá situácia je navyše o to zvláštnejšia, že to je štúdio z Poľska a slúchadlá nie sú nejaký veľký herný headset, ale drobné bezdrôtové štuple do uší. Ako teda dopadlo toto spojenie?

To spomínané poľské štúdio je Destructive Creations. Z jeho hier môžete najlepšie poznať kvalitnú a krvavú stratégiu Ancestors Legacy, no majú na konte aj niekoľko ďalších, menej úspešných hier. Ich slúchadlá sa volajú K-Buds a, samozrejme, nevyrobili si ich sami, ale siahli po niečom už hotovom, na čo dali svoju značku a trochu sa pohrali s ladením zvuku, aby slúchadlá dostali lepší zvukový prejav práve pre hry. Stačí trochu pátrania a zistíte, že im na to poslúžili slúchadlá Boya BY-AP1 so všetkým, s čím ich ponúka pôvodná značka. Na druhú stranu Destructive Creations túto značku nijako neskrývajú a aj na nabíjacom puzdre ju nájdete.

Balenie je pomerne jednoduché, ale v zásade tu nič nechýba. Slúchadlá prichádzajú v pevnej škatuľke, ktorú vysuniete z vonkajšieho obalu a ako prvá na vás čaká obligátna dokumentácia v čiernom papierovom puzdre. Až pod ním nájdete zasadenú nabíjacie puzdro a v ňom slúchadlá. V drobnom priečinku vedľa je krátky nabíjací kábel (USB-USB C), dva páry alternatívnych štupľov s inou veľkosťou (aby ste si našli veľkosť, ktorá vám najlepšie sadne) a tiež látkové vrecko na prenášanie puzdra so slúchadlami, čo je veľmi príjemný bonus.

K-BUDS - Wireless Earbuds

Samotné nabíjacie puzdro je pomerne jednoduché, má tradičný tvar a výrobca tu neskúšal nejaké pokusy. Jednoducho stavil na istotu. Zároveň je puzdro aj so slúchadlami veľmi ľahké (len 40 gramov) a hravo sa vojde do vrecka. Má na sebe jedno diódu indikujúcu stav batérie a tlačidlo na otvorenie. Zadný pánt je umiestnený trochu nešťastne – keď puzdro bežne držíte v ruke a stlačíte tlačidlo na otvorenie, máte vzadu prsty práve na pánte. To je trochu nemotorné. Čo sa týka slúchadiel, tie do puzdra elegantne zapadnú prakticky samé a to presne na kontakty nabíjania. Každé váži len 5 gramov, čo je skvelá hmotnosť.

Čo sa týka dizajnu, tu neexperimentoval ako pôvodný výrobca, tak ani Destructive Creations a vsadili na veľmi konzervatívny vzhľad špuntov, ktoré prakticky nerozlíšite od ostatných. Každé zo slúchadiel obsahuje jednoducho dostupnú a veľkú dotykovú plochu, takže ich môžete pohodlne ovládať prstami počas používania. Záleží na tom, ktoré slúchadlo stlačíte a ako dlho tam prst podržíte. Na pravej strane zvyšujete hlasitosť, na ľavej zas znižujete. Dvojnásobné ťuknutie predstavuje pauzu/prehrávania, trojnásobné prepína skladby, štvornásobné spustí hlasového asistenta. Nie je to tak nič zložité a osvojíte si to prakticky hneď.

Rovnako nie je nijako zložité ani samotné používanie a párovanie. Slúchadlá sa zapnú, keď ich vyberiete z puzdra, nemusíte nič stláčať. Rovnako sa vypnú, keď ich tam vložíte. Zároveň sa tam dobije ich baterka. Jej stav môžete na každom slúchadle sledovať prostredníctvom drobnej diódy. Tá taktiež indikuje stav pripojenia/párovania. Slúchadlá sa medzi sebou spárujú samé a jednoducho ich viete následne spárovať s PC alebo mobilom. S konzolami tieto slúchadlá používať neviete. Keď na nich každú polsekundu bliká LED namodro, stačí si dať slúchadlá vyhľadať v zariadení a máte to. Na pripojenie sa využíva Bluetooth 5.0 s profilmi HSP/HFP/A2DP/AVRCP. Výrobca sa tu tak sústredil na čo najväčšie zníženie latencie, aby sa slúchadlá naozaj dali využiť na hry a je pravda, že hlavne na efektoch si všimnete, že nemajú oneskorenie v porovnaní s podobnými štupľami.

Potešia zvukové signály a aj hlasové povely, ktorými s vami slúchadlá komunikujú, takže viete, keď sa vám na ušiach vybíjajú, kedy je ktoré slúchadlo spárované (jednoducho dokážete používať aj len jedno) a podobne. Pripíjanie prebieha naozaj veľmi rýchlo a pripojenie je pomerne robustné. Na pohyb po miestnosti, možno aj dvoch, pohodlne stačí a ak počúvate hudbu, nebudete počuť nejakú stratu signálu. Samozrejme ale závisí od toho, v akom prostredí sa pohybujete. Taký oporný múr v rodinnom dome je už prekážka, cez ktorú signál ťažko prechádza.

Dôležitou vlastnosťou takýchto slúchadiel je aj ich výdrž a aj keď o niečo zaostáva za značkovejšou konkurenciou, rozhodne to nie je zlé. Na jedno nabitie vám slúchadlá vydržia tak 5-6 hodín. Z puzdra ich následne viete dobiť ešte trikrát a následne musíte nabiť puzdro. Celková výdrž na nejakých 20 hodín tak určite pokryje všetky vaše potreby na cestách. Čo sa týka konkrétnych čísiel, tak slúchadlá majú 50mAh batériu, puzdro zase 400mAh batériu. Na jeho zadnej strane pod pántom je USB C port, cez ktorý puzdro nabijete. Slúchadlá sa nabíjajú len na nabíjacích kontaktoch v puzdre. Doba nabíjania slúchadiel je asi 1 hodina. Pre puzdro platí to isté.

Drobné meniče v slúchadlá ponúkajú frekvenčný rozsah 20 HZ - 20 kHz, čo sa nijako nevymyká štandardu v takýchto štupľoch. Ale pomaly sa dostávame k tomu, čo je na týchto štupľoch herné. Okrem zníženej latencie sa tu totiž Destructive Creations pohrali so zvukovou krivkou, ktorá je tak nastavená tak, aby v nej vynikol herný zvuk.  A musím povedať, že na štuple je výsledok prekvapivý. Bassy síce nie sú také plné, ako by ste od herného zvuku čakali, no rozhodne to na štuple nie je zlé. Samozrejme, domácou pôdou pre slúchadlá je stredný rozsah, kde ponúkajú najlepší zvuk, ale ani nízke a vysoké tóny nie sú zlé.

K-BUDS - Wireless Earbuds

Slúchadlá tak nie sú prebasované, čo je prekvapivé, keďže práve to si mnohé firmy predstavujú pod pojmom „herné slúchadlá“. Všetky tie výbuchy, streľba a neviem aké efekty ešte teda až tak nevyniknú. Respektíve vás neposadia na zadok, ale nebudú znieť. Basy sú v nich síce v popredí, ale nie prehnane. V celom spektre tak štuple ponúkajú prekvapivo vyvážený zvuk, či už sú to príjemné výšky, teplé stredné tóny, alebo už spomínané basy. Nie je to síce top, ale v takomto vyhotovení a v takejto cene nad očakávania dobré. Užijete si s nimi aj sledovanie filmov na cestách či počúvanie hudby.

Nahrávanie zvuku cez zabudované mikrofóny a hovory už nie sú až tak prekvapivo dobré. Skôr trochu naopak. Nedá sa povedať, že by ste sa nepočuli, ale skreslenie hlasu tu jednoznačne je, dokonca mikrofóny zachytávajú aj okolité ruchy. Tie síce nie sú nejako veľmi rušivé, ale aj tak ich počuť a to je vec, ktorú by ste určite chceli obmedziť.

Destructive Creations si za K-Buds slúchadlá pýtajú 250 zlotých, čo je v prepočte nejakých 55 eur. K tomu si musíte pripočítať poštu, ale v zásade stále tieto slúchadlá patria k tým lacnejším a hlavne v tejto cenovej kategórii prekvapujú svojim zvukom aj vlastnosťami. Samozrejme, nedostanete z nich ten plný herný zvuk, ako keď si na uši nasadíte svoj herný headset za dve stovky, ale vo svojej kategórii je to veľmi dobré riešenie, ktoré oceníte hlavne na cestách, kde si môžete tu a tam niečo zahrať na notebooku, dohnať resty z Netflixu a ponoriť sa do svojej hudobnej knižnice. Pochváliť musím aj pohodlie pri používaní a ak vám nevyhovujú štandardné štuple, môžete si ich vymeniť tak, aby vám sadli. Akurát sa mi nikde nepodarilo nájsť údaje o odolnosti voči oprskaniu a skúšať som to radšej nechcel, takže asi nebudú oplývať odolnosťou voči vode.


napísal matus_ace 22.1.2021
Páči sa mi!
K-BUDS - WIRELESS EARBUDS


Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (1)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Speedlink competition pro extr... (0)
Zdravim, som lama mám otázku.Kúpil som si SpeedLin...
|Mw3 2011 xbox series x multipl... (2)
Čaute, kúpil som si fyzickú kópiu MW3 x360. Hra fu...
|Poľovnícke hry - hunter simula... (6)
je ich viacero,ale v tomto vlákne by som sa chcel ...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19539)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk