EVERCADE

EVERCADE

Retro do vrecka

Test

Najmä pre nás starších je hranie retro hier krásnou kratochvíľou. Môžeme si zaspomínať na hry, s ktorými sme strávili detstvo. Môžeme tiež prípadne objaviť nejaké nové, ktoré sme možno kedysi chceli hrať, no nikdy sme sa k nim nedostali. A sú to hry, ktoré ponúkajú iný herný zážitok ako prakticky všetko dnes. Možno sú ťažšie, určite sú kratšie, dobre sa hrajú v krátkych dávkach, keď len potrebujete potlačiť nostalgickú slzu. No a čo je najlepšie, máme dnes obrovské množstvo možností, ako si ich môžeme zahrať. Doma, na cestách, len v podobe HDMI sticku, ktorý zapojíte do TV, oficiálne a aj nie tak úplne legálne. Výber je len na vás a dnes sa pozrieme na ďalšiu alternatívu.

Spoločnosť Blaze Entertainment sa vrhla do retro gamingu a zdá sa, že sa jej tam páči, keďže na koniec tohto roka pripravuje konzolu, no zatiaľ tu máme aspoň ich handheld Evercade. Retro handheldov je na trhu toľko, že by ste ich mohli lopatou prehadzovať, ale tento je unikát. Nielenže je oficiálne licencovaný a firma si hry oficiálne licencuje od legendárnych spoločností ako Bandai Namco, Atari, Codemasters, Oliwer Twins, Jaleco a ďalších. Firma pre handheld vytvorila vlastný cartridge, ktorý sa nedá skopírovať a je médiom na ukladanie hier. To ho odlišuje od všetkej konkurencie.

Balenie Evercade je pomerne sparťanské a trošku badať, že sa v Blaze snažili stlačiť cenu dole, tak čo v ňom nemuselo byť, to tam nedali. Záleží, po akej edícii handheldu siahnete, od čoho sa odvíjajú pribalené hry, ale okrem nich a handheldu v balení nájdete len stručný a prehľadný manuál a kratučký Micro USB-USB kábel na nabíjanie. Ale pozor, bez samotnej nabíjačky, je tu len kábel, takže musíte pripojiť napríklad od telefónu. Z tohto pohľadu je možno trochu škoda, že handheld nevyužíva už USB-C, keďže Micro USB pomaly mizne. Balenie samotné je ale veľmi pekné, jednoduché, prezradí vám dosť o samotnom handhelde a aj jeho hrách.

Evercade

Rovnako aj dizajn je naozaj jednoduchý, dokonca by som povedal, že aj fádny. Je funkčný, je účelný, ale na pohľad Evercade nie je niečo, po čom by ste chceli skočiť. Ergonómia je pomerne jednoduchá a handheld je dizajnovaný horizontálne a dobre sadne do rúk. Potešia jeho rozmery, keďže toto je naozaj vrecková konzola – vysoká 8 cm, široká 18cm a hrubá máličko cez 2cm. Bez cartridgu váži 218 gramov, s ním 231 gramov. To v pohode hodíte do zadného vrecka, keď sa niekam vyberiete. Keď už dizajn samotný až tak neosloví, aspoň rozmermi je to veľmi dobré a použitá farebná kombinácia vyzerá dobre.

Našťastie sa dojem zlepší, keď sa vám handheld dostane do rúk. Predná strana je tvorená lesklým plastom, pričom je celé jeden kus, takže je aj displej prekrytý. Zadná strana je takmer čisto biela, avšak v matnom plastovom vyhotovení. Dôležité je, že handheld pôsobí dobre, pevne, nič na ňom nevŕzga, všetko lícuje a máte pri hraní dojem, že ani nejaký ten občasný pád by nemusel byť problémom. Oproti rôznym čínskym lacným variantom je toto minimálne o level vyššie kvalitou výroby.

Čelnej strane dominuje 4,3“ farebný displej s rozlíšením 480×272. Nie je to žiaden zázrak, ale na tieto retro hry to bohato stačí. Na ľavej strane od neho je veľký D-pad, ktorý je naozaj dobrý a viem si predstaviť, že by sa s ním dobre hrali aj bojovky. Akurát ich Evercade veľa neponúka. Pod ním je Menu tlačidlo, kde si môžete meniť zobrazenie, ukladať pozície v hrách, loadovať pozície, zmeníte si jazyk, upravíte jas a podobne. Na opačnej strane sú tlačidlá na ovládanie hier, avšak sú pomerne vysoké a treba ich stlačiť hlboko, čo sa mi osobne až tak nepáči. Zvlášť pri porovnaní s modernými ovládačmi. Start a Select tlačidlá nemôžu chýbať, rovnako ani dvojica reproduktorov. Na spodnej hrane sú tlačidlá na ovládanie hlasitosti, výstup na slúchadlá a Micro USB port. Na hornej hrane zas slider na vypnutie/zapnutie, Mini HDMI výstup a dve výborne LB/RB tlačidlá s príjemnými klikavými spínačmi.

Zadný strana obsahuje priestor pre cartridge, ktoré sú pomerne veľké, aj keď toho veľa neobsahujú (fyzicky, ale aj z pohľadu objemu dát). Cartridge do slotu presne zapadnú vďaka plastovým drážkam a so samotnou konzolou tvoria jednoliaty celok. Opäť nič nepretŕča, všetko pekne lícuje a asi budete v konzole vždy držať nejaký cart. Už len preto, že bez neho je vzadu jednoducho „diera“. Cartridge sú aj pekne označené, takže sa stačí pozrieť na názov či číslo, a viete, ktorú kolekciu máte v konzole vloženú.

Samotné vnútornosti nie sú až také zaujímavé a ani veľmi výkonné, ale handheld zase nie je ani nejaký šrot. Poháňa ho 1.2GHz Cortex A7 SoC a beží na custom Linuxe, aj keď nejaký systém by ste tu hľadali márne. Bez cartu v handhelde vidíte akurát tak štartovaciu animáciu a hlášku, že ho máte vložiť. Po vložení sa ihneď načíta menu daného cartridgu s ponukou hier. Škoda, že sa nedá meniť filter a systém zoradenia. Hranie na samotnom displeji nie je zlé, hry podáva verne, rozmery sú akurát. Zvuk by mohol byť aj trošku lepší, ale pri takýchto hrách  veľkosti reproduktorov to je v zásade fajn. Navyše handheld nie je určený len pre retro hry, ale zvládne aj modernejšie od indie tvorcov, s ktorými si vďaka svojmu hardvéru poradí.

Oceňujem, že tu existuje možnosť zahrať si hry aj na TV s 1080p výstupom, aj keď to nie je až také pohodlné. Jednak musíte mať dostatočne dlhý HDMI kábel a doma sa vám pravdepodobne neváľajú niekoľko metrov dlhé káble, aby ste pohodlne hrali z gauča, no a tiež Mini HDMI výstup je trošku obskurný, takže musíte použiť redukciu. Micro HDMI by bolo možno trochu lepšie riešenie, port by bol menší a taký kábel sa aj kvôli rôznym tabletom a malým notebookom môže u vás doma váľať s väčšou pravdepodobnosťou.

Evercade

Hovoríte si, že prečo by ste mali siahnuť po Evercade, keď na legálnosti a oficiálnosti vám nezáleží a kopu z týchto možností ponúknu aj lacné čínske handheldy. Jeden dôvod by som mal – kvalitu samotného hrania. Emulátory, či už na PC, v mobiloch alebo aj takýchto lacných retro zariadeniach, často nie sú dokonalé a spôsobujú rôzne chyby, napríklad ghosting, shimmering a iné. Tu je kvalita herného zážitku skvelá, presne ako v originálnych verziách a závisí už na tom, ktoré verzie tu autori ponúkajú. Naozaj je tu kvalita emulácie špičková a nezáleží na tom, či hráte hry z Mega Drive, Atari 2600, automatov alebo iných platforiem. Problém je akurát trochu v ovládaní. Niektoré hry neboli robené na D-pad (napríklad Missile Command), prípadne vám hra ukazuje iné ovládacie prvky ako obsahuje konzola (keď napríklad hráte Mega Drive hry).

A aké hry tu môžete hrať? No to už je na vás. Najlacnejšia edícia za 70 eur obsahuje konzolu a cartridge Namco Museum Collection 1 s 11 hrami. Tam nájdete klasiky, ako sú Dig Dug, Galaxian, Mappy, Xevious a nesmie chýbať Pac Man. Mappy ma aj po toľkých rokoch stále baví a je tu verzia, ktorá je aj na iných platformách v rámci Namco Museum kompilácie. Je to výborná jednoduchá hra, keď si chcete len tak na chvíľku niečo zahrať.

Drahšia edícia za 93 eur k tomu pribalí aj cartridge Atari Collection 1 s 20 hrami a Interplay Collection so 6 hrami. Tá prvá ponúka klasiky z Atari 2600 a aj pár hier z menej úspešného nástupcu Atari 7800. Škoda, že tam nie sú automatové verzie, často boli lepšie. Interplay kolekcia zase ponúka pestrý žánrový mix, v ktorom vyčnieva hlavne legendárna a stále veľmi dobrá platformovka Earthworm Jim. No a okrem toho existuje ešte 13 ďalších cartov od firiem ako Data East (Bad Dudes), Technos (Double Dragon) a ďalších. Ďalšia viac ako desiatka je už v príprave na najbližšie mesiace.

Evercade

Počet hier na jednotlivých cartoch rôzne variuje, niekde je ich viac, inde menej, ale ponuka je pestrá. Jednak aj firiem, ale tiež systémov, takže si môžete vyskúšať aj hry z u nás menej známych platforiem, ako napríklad handheld Atari Lynx alebo konzola Intellivision. Je teda len na vás, aby ste si pozreli, ktoré vás môžu zaujímať, a podľa toho si vybrať kolekciu, ktorú chcete. Osobne už teraz pozerám po pripravovaných Codemasters a The Oliver Twins kolekciách (táto hlavne kvôli Dizzymu). Musíte si však dávať pozor na to, aké verzie hier sú na cartoch. Ako som už spomínal pri Atari, ale týka sa to aj iných, môžu tam byť napríklad konzolové verzie, ktoré ale zaostávali za automatovými verziami, minimálne teda z hľadiska technológií.

Hlavne zberateľov poteší formát balení hier. Síce samotné cartridge sú menšie, ich balenia zase väčšie. Síce to nie je až tak dobré pre planétu, ale pekne zapadnú do poličky a navyše majú rovnaký formát, dizajn a aj farby, čo sa hodí, ak nemáte radi v poličkách biele, modré, zelené, čierne a neviem aké obaly hier vedľa seba. Okrem cartov je v balení aj farebný manuál, ktorý ponúka informácie o hrách, popis ovládania, tipy alebo detaily o verzii.

Takýto hardvér naozaj nemá veľkú cieľovku. Rozmýšľal som, komu zo svojich známych by som mohol Evercade reálne odporučiť, ale veľa ich nebolo. Ak ale patríte medzi nostalgikov, ktorí radi spomínajú na kvalitné hry z minulosti, ale nebojíte sa dať rozumný peniaz za kvalitný moderný hardvér, toto môže byť riešenie pre vás. Nie je to drahé, oficiálne cartridge sú sympatické riešenie, no a navyše sa na tom hrá dobre, pričom máte možnosť si hry zahrať aj na TV a pridať k nim aj moderné „vymoženosti“ ako obrazové režimy, ukladanie pozícií prakticky kedykoľvek (na ktoré máte k dispozícii stovky slotov) a podobne. Neurazí ani výdrž batérie 4-5 hodín na jendo nabitie. Mňa táto drobná konzolka potešila veľmi, ale je jasné, že som len súčasťou malej menšiny, ktorá má rada taký ten nostalgický úškrn na svojej tvári, keď po trojtisíci krát spúšťa Mappyho alebo inú nezabudnuteľnú klasiku.


napísal matus_ace 23.6.2021
Páči sa mi! (+5)
EVERCADE


Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Cod mw2 (2)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (1)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Speedlink competition pro extr... (0)
Zdravim, som lama mám otázku.Kúpil som si SpeedLin...
|Mw3 2011 xbox series x multipl... (2)
Čaute, kúpil som si fyzickú kópiu MW3 x360. Hra fu...
|Poľovnícke hry - hunter simula... (6)
je ich viacero,ale v tomto vlákne by som sa chcel ...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19461)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk