MARIO GOLF: SUPER RUSH

MARIO GOLF: SUPER RUSH

8.5

Bleskovo rýchly arkádový golf

Recenzia na Switch verziu

Rád v hrách strieľam, ešte radšej asi sekám, no a veľmi rád tiež prechádzam zákruty čo najvyššou rýchlosťou. Jednoducho hry, kde je nejaká forma akcie, veľká dynamika a k tomu aj výzva, ktorá preverí schopnosti v daných oblastiach. Akurát som mal toho všetkého za posledné mesiace už naozaj dosť a teraz prišiel tento balzam na dušu. Hra, ktorá vlastne nespĺňa nič z toho, čo mám priamo na hrách rád, ale tak dobre sadla, že som si užíval každú minútu strávenú s ňou. Ak sa cítite unavení prácou, horúcim počasím alebo len tak životom, Mario Golf: Super Rush môže byť tým pravým liekom na takýto splín.

Séria je tu naozaj dlho, prvá časť vyšla ešte v roku 1987 a práve ňou som začal na NES. Hral som aj niekoľko ďalších, niektoré mi sadli, iné nie, no táto je doteraz asi najlepšia. Super Rush totiž nezlepšuje len vlastné arkádové pravidlá hernej série, ale hra vylepšuje aj golf ako taký. Opäť k tomu pridáva nejaký infantilný a úprimne aj zbytočný príbeh, čo ale neprekáža, lebo pár dialógmi o golfových turnajoch v Hríbikove sa preklikáte rýchlo a už idete odpaľovať loptičky, ideálne rovno až na green.

Ponuky hry môže z úvodného menu pôsobiť pomerne plytko, no nie je tomu tak. V dvojici možností sa toho totiž skrýva dosť. V zásade Golf Adventure v sebe skrýva singleplayerovú kampaň pre jedného hráča a Play Golf všetko ostatné v hre – teda rýchly singleplayer, lokálny multiplayer až pre štvoricu hráčov a aj online multiplayer. To všetko v troch samostatných režimoch, ktoré sa navzájom výrazne líšia a ponúkajú všetko od klasického golfu až po veľmi voľnú variáciu na Battle royale režim. Niečo si tu tak nájde každý a priznávam, že nakoniec je tu až prekvapivo veľa akcie a dynamiky. Rozhodne viac, ako by ste od golfovej hry očakávali.

Mario Golf: Super Rush
Mario Golf: Super Rush Hra ozvláštňuje golf novými režimami
Hra ozvláštňuje golf novými režimami


Mario Golf: Super Rush Na výber je 16 známych postavičiek
Na výber je 16 známych postavičiek


Mario Golf: Super Rush Postavy majú aj svoje špeciálne odpaly
Postavy majú aj svoje špeciálne odpaly





Prejdem najskôr tie jednotlivé režimy, keďže tie sú ťažiskom hry a zahráte si ich ako online, tak aj v rámci príbehovej kampane. Medzi nimi samozrejme nesmie chýbať štandardný golf, čo je, ako asi čakáte, úplne obyčajný golf. Akurát teda s Mario témou, teda golfové ihriská sa nachádzajú v Hríbikove, sú trochu svojské (napríklad v púšti a podobne) a golf hráte so známymi postavičkami, ktoré majú nejaké rozdielne schopnosti. Je to na také relaxačné hranie, kedy máte chuť si niečo pustiť, ale len 10 minúť času. Vyberiete si schému ovládania (tlačidlá alebo pohyb) a jednoducho hráte, bavíte sa a hru pokojne vypnete.

Neviem, či v skutočnosti existuje Speed Golf, no ak nie, mal by vzniknúť. Nie je to len o odpale, ale musíte po ňom zobrať nohy a palice na plecia a utekať za loptičkou, kde ju odpálite zase a zase utekáte, až kým ju nedostanete do jamky. Každý odpal ale pridáva čas, pričom tu ide o celkový čas, ktorý sa prirátava aj vtedy, ak sa vám podarí loptičku umiestniť nad par. Kto má na konci všetkých jamiek najlepší celkový čas, vyhráva. Ak by sa tu ešte dali využívať aj golfové vozíky, bolo by to ešte lepšie. Takto si musíte vystačiť s behom a špeciálnym dashom. Každá postava má iný a môžete pri ňom aj „nenápadne“ odkopnúť loptičky súperov do trochu menej výhodných polôh.

No a posledným režimom je Battle Golf, ktorý vychádza z pohybu postáv v Speed Golfe, ale prináša do toho trochu viac extrému. Postavy bojujú naraz na jednom ihrisku, ktoré má súčasne aktívnych 9 jamiek. Tie sú umiestnené v rôznych kútoch, hore aj dole, za prekážkami a podobne. Môžete hrať na ktorúkoľvek z nich, pričom vyhráva ten, kto ako prvý získa 3 vlajky. Za každú jamku máte vlajku a vlajka sa ráta len tomu, kto dá jamku ako prvý. Skvelé je, že to je neraz naozaj tesné, rozhodujú necelé sekundy. Navyše si môžete vybrať, či bude terén jednoduchší na strategické hranie, alebo komplexnejší na viac technické hranie. Škoda ale je, že sú tu len tieto variácie na tú istú mapu, čo je trochu málo. Snáď autori časom prinesú ďalšie.

Tieto režimy si môžete zahrať kedykoľvek sami, môžete si ich zahrať s priateľmi pri pive pokojne aj niekde na terase a, samozrejme, sa do nich pustiť aj online a pobiť sa s hráčmi z rôznych kútov sveta. Kým sa ale vydáte do online zápolenie, bolo by dobré, ak by ste hru dobre poznali. A na to tu slúži kampaň. V nej sa z vás stane nováčikoch v golfových rezortoch naprieč Hríbikovom. Takže vás najskôr pustia do toho najľahšieho, kde sa naučíte odpaľovať. Budete trénovať, po tréningoch sa zúčastňovať turnajov a ak ich vyhráte, dostanete medailu, ktorá vás posunie ďalej, kde sa zase naučíte niečo ďalšie a takto to ide dookola.

Postupne sa tak naučíte dávať odpalom falše, ktorými môžete obchádzať prekážky a tiež sa prispôsobovať poveternostným podmienkam. Naučíte sa tiež lobovať a to naozaj presne, čo neraz potrebujete. No a vyskúšate si viaceré režimy a rôzne úpravy pravidiel. Medzi tým všetkým odklikáte veľa dialógov a zažijete aj jednu naozaj veľkú zvláštnosť. Totiž akoby ku koncu kampane dali jej dizajn na starosti niekomu inému, koho dovtedy držali zavretého niekde v pivnici, lebo do golfovej hry zrazu prídu mýtické bytosti, špeciálne schopnosti elementov ohňa a elektriny a dokonca budete bojovať proti bossom.

Niežeby som sa sťažoval a myslel to tak, že je hra zlá. Len je v tomto ohľade dosť divná. Normálne postupujete turnajmi a myslíte si, že keď pôjdete na platinový, bude proti vám stáť Mario, Luigi a ostatní borci, no namiesto toho sa zhovárate s duchmi, plníte výzvy a bojujete proti rôznym príšerám pomocou golfových schopností, ktoré ste sa naučili, takže ich triafate do hlavy loptičkami a podobne. Celé to ale nie je veľmi dlhé a prejdete to za takých 4-5 hodín. Závisí od toho, koľko času strávite kupovaním skinov za vyhraté mince, kupovaním alternatívnych palíc, manažmentom palíc (keďže veľa palíc vo vaku znamená, že vaša postava beží pomaly) a podobne.

Mario Golf: Super Rush
Mario Golf: Super Rush Speed Golf je parádne zábavný režim
Speed Golf je parádne zábavný režim


Mario Golf: Super Rush Ihrísk mohlo byť aj viac, aj keď sú dostatočne rôznorodé
Ihrísk mohlo byť aj viac, aj keď sú dostatočne rôznorodé


Mario Golf: Super Rush Postupne zlepšujete štatistiky svojej postavy a kupujete si aj novú výbavu
Postupne zlepšujete štatistiky svojej postavy a kupujete si aj novú výbavu





Okrem vyššie spomínaných režimov tu ešte nájdete bleskové výzvy v Score Attack a Time Attack, ak chcete len rýchlejšie preveriť svoje schopnosti. Takže nie je to nejaký rozsiahly a plnohodnotný herný režim. Môžete si tiež prechádzať rôzne pomôcky, ktoré vám vysvetlia, ako sa hra vlastne hrá, prípadne sa naučiť golfový slovník, aby ste vedeli, čo je to tá trojka drevo, birdie, albatros, putt a podobne. A možno vás prekvapí, aký rozsiahly je golfový slovník. No a nechýbajú nastavenia a detailné štatistiky, aby ste vedeli, kde sa vám darí, kde musíte zabrať, aby ste sa zlepšili pre online hru.

Celkovo v hre nájdete 6 ihrísk, teda 6 rôznych prostredí s 18 jamkami, pričom si vyberiete počet jamiek, na ktorých chcete hrať. Je medzi nimi aj začiatočnícke ihrisko, na ktorom už neskôr nebudete tráviť veľa času, keďže je naozaj určené skôr na učenie sa a tréning. Ale neskôr nájdete klasické veľké zelené ihrisko, ihrisko s jazerami, púštne duny, les s búrkami a aj Bowserov kamenný a lávový rezort, kde je naozaj obmedzená plocha, na ktorej sa dá hrať, takže si musíte dávať pozor, kam vám loptičku zaveje vietor. A okrem tejto šestice tu nájdete ešte spomínané ihrisko na Battle Golf. Ak by hra mala ešte o nejaké jedno či dve ihriská viac, určite by jej to prospelo.

Už skôr som spomínal postavy a schopnosti. Postáv je v hre celkovo 16 a sú to známe tváre z Mario hier, aj keď by hra zvládla aj pár postáv navyše. Môžete si ich doplniť akurát svojou Mii postavičkou, s ktorou prejdete režim Golf Adventure. Postavy sa líšia v sile (odpalu), stamine (na beh), rýchlosti (behu), ovládaní (odpalu) a falši (odpalu). Môžete si tak nájsť v zozname postáv svojho obľúbenca podľa herného štýlu – či je niekto silný, presný, rýchly a podobne. Navyše má každá postava ešte aj svoj špeciálny odpal, ak naň má dostatok energie. Ten sprevádzajú aj rôzne efekty a dokážete tak napríklad trošku sťažiť situáciu súperom, lebo miesto, kam dopadne vaša loptička, vybuchne.

Mario Golf: Super Rush
Mario Golf: Super Rush Naučíte sa triafať aj po vode
Naučíte sa triafať aj po vode


Mario Golf: Super Rush Čoraz viac vám podmienky budú sťažovať hru
Čoraz viac vám podmienky budú sťažovať hru


Mario Golf: Super Rush V príbehovom režime voľne beháte medzi rezortami
V príbehovom režime voľne beháte medzi rezortami




V každom jednom režime a aj online máte na výber, či chcete hrať klasicky tlačidlami, alebo radšej siahnete po pohybovom ovládaní a trochu pretiahnete šľachy v lakťoch. Klasické ovládanie vám dáva väčšiu kontrolu nad prakticky každým aspektom odpalu – viete dobre určiť silu, smer, reagovať na vietor napríklad falšom a podobne. Pohybové ovládanie je zase zábavnejšie, najmä teda pri lokálnom multiplayerovom hraní. Síce nedokážete hrať až tak presne, ale stále dokážete dostatočne ovplyvňovať hru tým, ako odpálite. A naozaj to je zábavné, lepšie a presnejšie ako svojho času Wii Sports.

Graficky je to ten klasická Mario štandard, takže to má jasnú štylizáciu, skôr jednoduchú grafiku, ale hýbe sa to výborne a nepozerá sa na to zle. Navyše potešia mnohé detaily, ktoré si možno ani nevšimnete. Nemusíte si priamo pozerať silu a smer vetra, keď vám to jasne znázorňuje okolie – na zemi vidíte pohyb oblakov, po okolí poletuje lístie. A hneď viete, že máte silný protivietor, ktorému musíte čeliť. Rovnako aj hudba je jednoduchá, ale zato ku hre veľmi pekne sadne a pri hraní sa počúva príjemne. Akurát ostatné zvuky sa už po toľkých rokoch mohli zmeniť a myslím hlavne obligátne bľabotanie namiesto dialógov.

Online tu funguje na základe miestností, teda si vytvoríte vlastnú, či sa pripojíte do inej a je už len na vás, či sa pridáte do miestnosti vašich priateľov (keďže sa tu dajú vytvárať aj súkromné), alebo si miestnosti dáte vyhľadať na základe rôznych kritérií. Online multiplayer tak dotvára veľmi dobrý dojem z hry ako takej. Mario Golf: Super Rush ponúka zábavný arkádový golf so slušnou hĺbkou, pri ktorej vám chvíľu potrvá, kým si osvojíte všetky techniky. Obsahu v niektorých ohľadoch mohlo byť trošku viac, ale aj tak s hrou strávite pekných pár hodín a budete sa k nej vracať, či už online, alebo aj offline.


napísal matus_ace 24.6.2021
Páči sa mi! (+1)
8.5
Ohodnotiť
MARIO GOLF: SUPER RUSH
+ zábavná hrateľnosť s dobre zapracovaným pohybovým ovládaním
+ výborný Speed Golf, netradičný Battle Golf
+ dobré vyváženie postáv a ich schopností
+ detailné nastavenie online miestností
+ vie veľmi dobre vysvetliť golf ako šport
- obsahu mohlo byť v niektorých oblastiach trochu viac
- len jedna Battle Golf mapa
- stále len ubľabotané dialógy v príbehu


RECENZIE HRÁČOV
Switch

Vývoj: Nintendo / Nintendo
Štýl: Šport
Dátum vydania: 25. jún 2021
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Dolby vision (1)
Zdravím, chcem sa opýtať na nejaké riešenie ohľado...
|Android smartphone do 200-250 ... (4)
Zdravím vás. Vedel by niekto poradiť budget telefó...
|Wifi a ethernet (9)
Ahojte, Mám problém s pripojením pc na net. Vše...
|Dragons dogma ii cz/sk forum (1)
https://steamcommunity.com/app/2054970/discussions...
|Ms windows cd key (34)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Svet, ukrajina, vojny ... (18491)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk