HTC VIVE PRO 2 - VR S 5K ROZLÍŠENÍM

HTC VIVE PRO 2 - VR S 5K ROZLÍŠENÍM

9.5

Rozlíšenie VR práve dosiahlo potrebnú úroveň

Test

HTC stále pokračuje vo vylepšovaní a rozširovaní svojej ponuky headsetov pre virtuálnu realitu. Popri svojich Vive Cosmos headsetoch a novom samostatnom Focus headsete minulý rok rozšíril aj Pro sériu určenú pre hráčov, ktorí chcú čo najlepší zážitok. A to v HTC Vive Pro 2 verzii headsetu. Ten vyšiel najskôr ako samostatný headset, ale koncom roka dostal aj kompletné bundle balenie.

Vive Pro 2 je teraz prakticky najkvalitnejší headset od HTC a všeobecne patrí medzi najlepšie na trhu. Ponúka vysoké rozlíšenie displejov, kvalitné snímanie pohybov a aj pohodlné nosenie. 

Špecifikácie Vive Pro 2:

  • Displej - 2448 × 2448  na každé oko, LCD
  • Refresh - 90Hz, 120Hz
  • Šošovky - Dual-element Frensel
  • Uhol sledovania: 120 stupňov
  • Nastavenie - IPD 57-72mm, posúvanie displejov
  • Porty - USB 3.0, Display Port 1.2
  • Zvuk: Hi-Res headset, duálne mikrofóny
  • Stanice: SteamVR Tracking V2.0
  • Ovládače: HTC Vive Pro Wand v.2

V tejto verzii HTC upgradovalo ako headset, tak systém monitorovania a používa už snímacie stanice Steam VR 2.0, ktoré pridávajú nové technológie a možnosť väčšieho herného prostredia. K tomu prichádzajú aj modré verzie Wands ovládačov. Tie sú síce obohatené o senzory pre nové stanice, ale v zásade sa nemenia, čo je škoda. Je to jediná oblasť, v ktorej headset mierne zaostáva.

Ešte predtým ako začneme, si môžeme zhrnúť, aká je aktuálne ponuka VR, kde sa trh postupne profiluje a môžete sa vydať rôznymi cestami, podľa toho akú kvalitu a aký typ VR chcete. Ak si spomínate, pred pár rokmi to celé rozbehol Oculus Rift, ktorý ukázal, že technológie sú už na kvalitný VR zážitok dostatočné a umožnia ukázať nextgen zážitok. Vtedy ešte začínal s ovládaním cez gamepad, ale postupne pridal aj vlastné ovládače a snímanie v priestore. Ale prakticky hneď dostal aj konkurenciu v podobe HTC Vive, následne sa zapojilo aj Valve s Index headsetom, do hry vstúpil aj Microsoft s Mixed Reality headsetmi, ktoré ukázali virtuálnu realitu bez staníc. Paralelne popritom všetkom sa vyvíjala mobilná virtuálna realita, kde na začiatku prichádzali len okuliarové puzdra na mobily, ale neskôr to prešlo do samostatných headsetov s mobilným hardvérom.

Teraz to skončilo tak, že si môžete vybrať headsety s mobilným hardvérom ako Quest II alebo HTC Focus (ale dajú sa pripojiť aj k PC), virtuálne reality k PC s inside-out trackingom, teda lacnejšie bez staníc, kde je napríklad HTC Cosmos séria, alebo Mixed reality headsety so zaujímavým HP Reverb G2. Alebo najvyššie verzie so snímacími stanicami ako Valve Index alebo HTC Vive v Pro, alebo tejto novšej Pro 2 verzii. To už je trieda, kde dostanete najlepšie ovládanie a zároveň vysokú kvalitu obrazu.

 

Čím sa HTC Vive Pro 2 vyznačuje?

Hlavne zaujme rozlíšením a celkovo kvalitou obrazu v headsete. HTC tu nerobilo kompromisy a ponúka displeje s vysokým rozlíšením, nezabudlo ani na IDP nastavenie a ani vzďaľovanie - približovanie optiky k očiam (na rozdiel od HP Reverbu) a zároveň nechýba 120 Hz refresh. Tentoraz do headsetu dalo HTC LCD displeje, vďaka ktorým ponúka vyššie rozlíšenie a zároveň eliminuje ghosting. Možno však oproti OLEDu stratia intenzitu farieb, ale nedá sa povedať, že farby neboli dobré.

V zásade dva displeje s rozlíšením 2448 × 2448 px sú to najostrejšie, čo v dnešných headsetoch dostanete a povedal by som, že je to úroveň, ktorá by bola úplne postačujúca. Je to ostrý obraz s prakticky neviditeľným screen door efektom. To je medzera medzi pixelmi, ktorá vám pri pohľade vytvorí viditeľnú mriežku, ktorá akoby bola neustále postavená pred obrazom. Pre porovnanie, HP Reverb G2, ktoré sme testovali nedávno, malo 2160 x 2160 px rozlíšenie, pričom tam bolo ešte mierne vidieť mriežku pred obrazom. Tu je už taká jemná, že ju nevidieť a získavate prakticky čistý obraz.

Treba však vedieť, že nemusíte nevyhnutne hry hrať v 2440p, pixely môžu byť aj väčšie, podľa výkonu vášho PC. Ten dojem z kvalitnejšieho obrazu robí už hlavne odstránenie tej mriežky. Samozrejme, čím ostrejší obraz bude, tým viac si budete pripadať ako v skutočnosti.

Obraz a jeho kvalita však záleží aj od možnosti nastavení headsetu, a teda možnosti nastavenia IPD, šírky očí a aj od nastavenia vzdialenosti od očí. Čo je tiež dôležitá vec, hlavne ak vám býva vo virtuálke nevoľno. Na druhej strane, čím bližšie si displej dáte k očiam, tým máte väčší uhol videnia a viac sa do reality ponoríte. Tu je to prakticky 120 stupňov, čo je veľmi pekný uhol. Zároveň aj keď máte optiku najbližšie, stále má headset dostatok miesta na okuliare. 

Čo sa týka zvyšnej konštrukcie Vive Pro 2, ostáva rovnaká ako pri Vive Pro. A teda okolo displejov máte príjemný mäkký vankúš na tvár. Upevnenie je jednoducho vyriešené na zadný mechanický systém, ktorý si dotiahnete a headset sa uchytí. Plus na vrchu hlavy je suchý zips na zaistenie výšky headsetu. Je to jednoduché a rýchle na vymenenie, aj ak hráte viacerí. Napríklad pri hraní Beat Sabera sa tak viete rýchlo prestriedať. Aj keď pri Beat Saber nepotrebujete extra presné nastavenie headsetu. Ak však hrávate sólo a dlhšie, určite si nájdite dokonalé nastavenie pre vás, aby ste mali ostrý obraz bez rozmazaní a headset vás netlačil. Nastavení je tu dostatok a oplatí sa s tým pohrať. 

Podobne sa môžete pohrať aj so zvukmi a nájsť si nastavenie, ktoré je pre vás najlepšie. Headset má kvalitné slúchadlá, ktoré si môžete buď pritlačiť na uši, alebo nechať vzdialené, aby ste zvuk počuli viac z priestoru. Prípadne ak máte svoj obľúbený headset, môžete si ich odpojiť a používať svoj zvuk. 

HTC Vive Pro 2 - VR s 5K rozlíšením
HTC Vive Pro 2 - VR s 5K rozlíšením Vive Pro 2 v kompletnej verzii aj s ovládačmi a stanicami.
Vive Pro 2 v kompletnej verzii aj s ovládačmi a stanicami.


HTC Vive Pro 2 - VR s 5K rozlíšením Headset je podobný pôvodnému Vive Pro, ale teraz pre odlíšenie modrý, hlavnou zmenou sú nové displeje s vyšším rozlíšením.
Headset je podobný pôvodnému Vive Pro, ale teraz pre odlíšenie modrý, hlavnou zmenou sú nové displeje s vyšším rozlíšením.


HTC Vive Pro 2 - VR s 5K rozlíšením Ovládače zostávajú zachované, len rovnako v modrom, je škoda, že stále nedostali upgrade. Ovláda sa s nimi stále dobre.
Ovládače zostávajú zachované, len rovnako v modrom, je škoda, že stále nedostali upgrade. Ovláda sa s nimi stále dobre.





Ale čo ovládanie?

Vive séria používa na na detekciu umiestnenia headsetu a aj ovládačov dve Valve trackovacie stanice, konkrétne teraz vo verzii 2.0. Tie využívajú magnetický systém, ktorý vie veľmi presne zachytávať vašu polohu a polohu ovládačov. Oproti jednotkám sa vylepšili uhlom snímania, ako aj možnosťami pripojenia štyroch staníc a Bluetooth nastavením. Už ich teda nemusíte konfigurovať cez USB, ale stačí sa na ne pripojiť cez Bluetooth a samé sa nakonfigurujú. 

Osobne sa mi zdali výrazne lepšie ako jednotky. Pri prvých mi občas ovládanie sekalo, alebo nebolo také plynulé, ako by malo byť, zrejme keď ovládače dobre nezachytili. Tu to bolo úplne plynulé za všetkých okolností a ponúkli úplne dokonalé ovládanie. Tieto externé stanice sú nakoniec stále najlepším systémom na ovládanie virtuálnej reality. Síce ich musíte umiestniť a mať zapojené v zásuvkách, ale dostanete plynulosť a monitorovanie pohybov ovládačov, aj keď ich máte za chrbtom alebo hocikde. Totiž pri inside-out trackingu, aký má Quest II alebo iné headsety, ste čiastočne obmedzení kamerami na headsete a ich dohľadom. Ak sa ovládače stratia z dohľadu kamier, už sa ich poloha len odhaduje.

Čo sa týka samotných ovládačov, tie, žiaľ, ostávajú z predchádzajúcich verzii. Teraz sú síce modré s pridanými senzormi na nové trackovacie stanice, ale základ ostáva. Teda dotykový D-Pad, spodný trigger, bočné tlačidlá zachytávajúce stlačenie. Úplne to stačí na ovládanie, aj keď chýba tu už moderný senzor na polohu jednotlivých prstov. Nie je to veľký problém, keďže hry to nevyhnutne nevyžadujú, ale potešilo by to. Ak by ste dnes chceli úplne najlepšiu kombináciu virtuálky, tak môžete k Vive Pro 2 zobrať ovládače z Valve Indexu a ste vybavení.  Tieto ovládače sú kompatibilné, keďže oba varianty využívajú trackovacie stanice od Valve. 

HTC Vive Pro 2 - VR s 5K rozlíšením
HTC Vive Pro 2 - VR s 5K rozlíšením Nové stanice s novým dizajnom a aj funkciami.
Nové stanice s novým dizajnom a aj funkciami.


HTC Vive Pro 2 - VR s 5K rozlíšením Vnútro headsetu je veľmi pohodlné a so všetkými potrebnými nastaveniami.
Vnútro headsetu je veľmi pohodlné a so všetkými potrebnými nastaveniami.


HTC Vive Pro 2 - VR s 5K rozlíšením Headset sedí dobre a je dobre vyvážený, nebude vás z neho bolieť krk. Nakoniec to pri Vive už má HTC dotiahnuté
Headset sedí dobre a je dobre vyvážený, nebude vás z neho bolieť krk. Nakoniec to pri Vive už má HTC dotiahnuté





Aká je inštalácia?

Ak ste ešte nikdy VR neinštalovali, môžete mať so senzorovými virtuálkami trochu problém, keďže po odbalení budete zahltení hromadou káblov. Ale je to len prvý dojem. Keď to celé rozpletiete, zistíte, že stačí zapojiť stanice, ktoré majú svoje napájania a virtuálku prepojíte ako do napájania, tak do HDMI a USB v PC. To je prakticky všetko. V balení sú aj dve nabíjačky na ovládače, ktoré nevyhnutne nemusíte používať, keďže viete používať aj nabíjanie káblom z PC alebo mobilnej nabíjačky. Len je tam stále USB mini port.

Samotná inštalácii v PC je jednoduchá aj keď stále nie je úplne elegantne vyriešená. Síce vám stačí stiahnuť Vive inštaláciu, ktorá nainštaluje ako podporu Vive, tak Viveport, ale zároveň potrebuje aj Steam so Steam VR aplikáciou. Je to prepojené, a teda vždy, keď spustíte Vive, spustí sa vám ako základná Vive aplikácia, tak Steam VR. Nie je to problém, ale je škoda, že to za tie roky, nejako nespojili. 

Nakoniec si virtuálku aj môžete nastaviť buď na sedenie, ak hrávate len autíčka alebo podobné hry, alebo si ovládačom virtuálne nadefinujete oblasť, po ktorej sa môžete pohybovať, aby ste počas hrania do niečoho nekopli a neudreli sa. To je nakoniec štandard pri každej virtuálnej realite.

Chcete ísť wireless?

Zatiaľ čo štandardná verzia Vive Pro 2 je káblová, HTC už dlhšie má wireless adaptér, ktorý viete zapojiť na virtuálku a následne PCI kartu do PC a úplne sa odstrihnúť. Nie je to však úplne ono, keďže to nie je priamo zapracované a musíte si niekde uchytiť ako batériu, tak k headsetu anténu.  Ak sa však chcete odstrihnúť, už je tu tá možnosť. 

Čo je Vive port a Infinity predplatné?

HTC veľmi dobre za posledné roky zlepšilo svoj Viveport, teda svoj vlastný obchod a zároveň centrálu pre hráčov s HTC headsetmi.  Ale nie len s nimi, HTC to neuzatvára pre svoju platformu, ale má podporu ako pre Oculus, tak Index a aj Mixed reality headsety.  Ponúka už tisícky hier a aj aplikácii. Pritom plne kompatibilné sú aj Steam hry a hoci sa priamo na Oculus Store nedostanete, viete to cez hack aplikácie obísť a hrať aj hry odtiaľ.

Zároveň je tu aj vec, ktorá robí store jedinečným v oblasti VR, a to je Viveport Infinity predplatné. To ponúka mesačné predplatné za 15 eur, pričom ročné ide s cenou dole na 10 eur. Je to prakticky VR obdoba Game Passu, kde máte rovno v predplatnom okolo 1000 hier a okolo 300 aplikácii na voľné hranie, pričom ďalšie prichádzajú. Je to veľmi dobrý spôsob ako objaviť ponuku virtuálnej reality, hlavne ak ste v tejto oblasti noví. Veľmi dobre pomocou toho spoznáte možnosti virtuálnej reality, následne už budete približne vedieť, čo je pre vás zaujímavé a aké hry si dokúpiť. Čo je zaujímavé pre všetkých VR hráčov, predplatné funguje pre hociktorý headset, nie je obmedzené na Vive. 

Z väčších hier, ktoré sa určite oplatia vyskúšať, je, samozrejme, Beat Saber, čo je veľmi populárna hudobná hra, ale určite nevynechajte Half Life: Alyx alebo Boneworks. Oplatí sa zahrať si Flight Simulator vo VR, ale aj Pavlov VR, čo je ako Counter Strike vo virtuálnej realite a oplatí sa aj Walking Dead: Saints & Sinners. Prípadne zábavnú gladiátorskú hru Gorn, alebo keď budete už v bojovom režime boxérsky Creed tiež nie je zlý. Pozrite si aj parádny I Expect You To Die 2.

HTC Vive Pro 2 - VR s 5K rozlíšením
HTC Vive Pro 2 - VR s 5K rozlíšením HTC podporuje ako Steam, tak má vlastný Viveport obchod s množstvom titulov.
HTC podporuje ako Steam, tak má vlastný Viveport obchod s množstvom titulov.


HTC Vive Pro 2 - VR s 5K rozlíšením Obchod funguje aj plne vo VR.
Obchod funguje aj plne vo VR.


HTC Vive Pro 2 - VR s 5K rozlíšením HTC ponúka aj Infinity predplatné v štýle Game passu, v ktorom ponúka takmer tisícku hier a stovky aplikácii
HTC ponúka aj Infinity predplatné v štýle Game passu, v ktorom ponúka takmer tisícku hier a stovky aplikácii





HTC s Vive Pro 2 ukázali, že virtuálna realita je stále bližšie k realite - aspoň vo vizuálnom zobrazení. Totiž v oblasti displeja zašli znovu o krok vyššie a ukázali rozlíšenie, ktoré vás doslova vtiahne do reality bez rušivých prvkov ako screen door efekt. Zároveň zariadenie prináša presné ovládanie, pohodlné nosenie a aj kvalitný zvuk. Jedine ovládače už mohli byť v tejto verzii upgradnuté. Viete to však vyriešiť kúpením Valve ovládačov.

Cena za Vive Pro 2 nie je najnižšia, ale headset je už pre tých, ktorí chcú od virtuálnej reality viac a vedia, že sa im to oplatí zaplatiť. 


napísal saver 28.1.2022
Páči sa mi! (+2)
9.5
HTC VIVE PRO 2 - VR S 5K ROZLÍŠENÍM
+ ostrý obraz a žiadny screen door efekt vďaka vysokému rozlíšeniu displejov
+ všetky potrebné nastavenia headsetu pre pohodlné nosenie a nerozmazaný obraz
+ kvalitné snímacie stanice a presné ovládanie
+ možnosť Viveport predplatného s tisíckou hier
- ovládače by už potrebovali upgrade



Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (1)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Speedlink competition pro extr... (0)
Zdravim, som lama mám otázku.Kúpil som si SpeedLin...
|Mw3 2011 xbox series x multipl... (2)
Čaute, kúpil som si fyzickú kópiu MW3 x360. Hra fu...
|Poľovnícke hry - hunter simula... (6)
je ich viacero,ale v tomto vlákne by som sa chcel ...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19566)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk