POWERA SPECTRA ENHANCED WIRED CONTROLLER

POWERA SPECTRA ENHANCED WIRED CONTROLLER

Rozsvietená alternatíva pre Switch

Test

Americká značka PowerA patrí medzi najpopulárnejších výrobcov oficiálne licencovaných ovládačov. Keď chcete kvalitu, zaujímavé funkcie a zároveň nižšiu cenu ako oficiálne 1st party príslušenstvo, oplatí sa siahnuť práve po tejto značke. Aj keď sa ale musím priznať, že mám poslednú dobu dojem, že trochu stagnuje. Respektíve sa ponuka veľmi neposúva. Otázne je, či je ešte 3rd party ovládače kam posúvať. Novinky nie sú veľké, skôr kozmetické naprieč portfóliom. Príkladom je aj ovládač Spectra Enhanced Wired Controller pre Nintendo Switch, ktorý prináša Spectra funkcie do už predtým známych Enhanced ovládačov pre Switch.

Názov presne vystihuje, čo môžete od tohto ovládača čakať – je káblový, ponúka rozšírené funkcie a Spectra je označenie pre podsvietený rad v rámci PowerA ponuky. Takže ovládač bude svietiť, nie je to však RGB. A začnem práve tým. Keďže to nie je RGB, musíte sa uskromniť s 8 farbami podsvietenia pre ovládač, ale v zásade to stačí. Predsa len od ovládača asi nechcete, aby hral farbami ako kolotoč, ale chcete rozumné podsvietenie. Ďalšou úrovňou je synchronizácia farby s dianím na obrazovke, no to je vec, ktorú ovládač bohužiaľ neponúka.

Podsvietenie je rozdelené do niekoľkých zón a podsvietené sú ako tlačidlá a analógy, tak aj pásik po celom obvode ovládača. Ovládač podporuje základné farby, medzi ktorými si viete vybrať, prípadne môžete podsvietenie úplne vypnúť, ak si ho neželáte. Je tu tiež funkcia automatického cyklovania medzi farbami, čo je ale jediný podporovaný efekt, iné tu nenájdete. Rovnako sa ovládač nedelí na programovateľné zóny, čo je trochu škoda. Spextra Infinity rad už dokáže maž aj samostatné zóny, ale toho sa možno na Switchi dočkáme neskôr. Na ovládanie LED podsvietenia slúži tlačidlo na spodnej strane ovládača.


Balenie ovládača je jednoduché, ale takto to stačí. Tu sa cenou hlavne šetrí a ovládač u nás stojí €39.90, takže naozaj podlieza oficiálne ovládače Nintenda. Nemôžete tak očakávať dodatočnú výbavu. V balení je ovládač, odnímateľný 3-metrový kábel (pevný a opletaný, takže budí dobrý dojem) a potrebná dokumentácia, aby ste si osvojili dodatočné funkcie a ovládanie podsvietenia. Skvelou správou je, že aj keď je to Switch ovládač, funguje aj na PC. Stačí ho len pripojiť cez USB a môžete ho používať, pričom funguje aj podsvietenie a podobne.

Tvarovo tento ovládač (a vlastne aj celý modelový rad) vychádza z oficiálneho Pro Controllera od Nintenda, čo je len a len dobre. to je totiž jeden z najlepších ovládačov na trhu, parádne sedí v rukách a skvele sa s ním hrá. Samotný ovládač bez kábla váži len 244g, takže nie je ani veľmi ťažký. Má asymetrické rozloženie analógov, ktoré okrem Switchu využíva aj Xbox, takže si naň hravo zvyknete napríklad aj na PC. Do rúk tak sadne dobre a aj sa dobre drží, akurát sa musím opakovať v oblasti materiálov. PowerA všade využíva tie isté plasty, ktoré sú síce kvalitné, ale vidno na nich odtlačky, mastnotu, akékoľvek fľaky. Nevyzerá to dobre.

Ovládacie prvky sú pomerne štandardné, takže tu nájdete všetky tlačidlá zo Switchu. Sú ale spracované dosť dobre. ABXY tlačidlá sú vysoké, majú dobré spínače a príjemne sa stláčajú. D-pad je relatívne veľký a pevný, na bojovky je fajn, aj keď kríž je na niekoho možno trochu príliš úzky. Analógy sú veľmi dobré, čo sa týka pocitu z ovládania, avšak ťažko teraz určiť, ako to bude v budúcnosti s prípadným driftovaním. R a L tlačidlá sú veľké, prsty na ne dobre sadnú, príjemne sa stláčajú. Triggery sú pomerne obyčajné, poznajú len dve polohy, ale veľkosť je fajn a rovnako zakrivenie, takže z nich ukazováky nesklznú.

Prejdime ale k tomu, čo je tu najzaujímavejšie. Je to Enhanced ovládač, takže obsahuje dve dodatočné programovateľné tlačidlá, na ktoré si môžete naprogramovať funkciu z iných tlačidiel. Sú na zadnej strane umiestnené po bokoch tak, aby na ne dobre sadli prostredníky (prípadne prstenníky). Nie sú veľmi veľké, ale tak akurát prečnievajú cez povrch ovládača, takže sa naozaj dobre stláčajú. Ako ich využijete? To je na vás. Napríklad ja si na ne dávam stlačenie analógov. Je to lepšie riešenie a navyše predlžuje životnosť samotných analógov. Programovanie prebieha prostredníctvom programovacieho tlačidla na zadnej strane a postup je jednoduchý.

Čo tu ešte nájdete? Nie moc. V zásade už len výstup pre slúchadlá v podobe 3.5mm jacku, ak chcete zvuk preháňať cez ovládač. To je bohužiaľ všetko. Ak by ste chceli ďalšie pokročilejšie funkcie Switchu, musíte sa popozerať niekde inde. Nie je tu podpora NFC, nenájdete tu ani podporu pohybového ovládania a dokonca ani podporu vibrácií. To NFC je ešte ľahko oželieť, amiibo nepoužívate každý deň, ale hrať Splatoon 3 na tomto ovládači bez podpory pohybového ovládania ubralo zo zážitku. Rovnako tie vibrácie už pri hraní na gamepade tak nejako očakávate.

PowerA Spectra Enhanced Wired Controller je dobrý ovládač pre Switch, ale osobne to nevidím ako primárny ovládač, ak teda vyslovene nejdete len po cene. Stále si radšej zahrám s Joy-Conmi alebo Pro controllerom. Ak ale potrebujete druhý gamepad pre deti, prípadne nejaké to hranie lokálneho multiplayeru s priateľmi, toto je veľmi dobrý alternatíva. Dodatočné tlačidlá slúžia dobre a podsvietenie môže napríklad deťom pomôcť zorientovať sa na ovládači aj pri hraní v tme, keďže dobre vidia na tlačidlá či písmená.


napísal matus_ace 5.12.2022
Páči sa mi!
POWERA SPECTRA ENHANCED WIRED CONTROLLER


Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Jedi survivor (2)
prosím, v akom case príde survivor do gamepass? je...
|Remake (1)
čo by ste hovorili na remake - manhunt 1-2,the pun...
|Televízor k ps5 (8)
Ahojte všetci. Veľmi sa nevyznám v elektronike. Ve...
|Bloodborne (1)
Získal som moon runu a nejde mi aktivovať pri stol...
|Testy,benchmarky,3dmarky,atď..... (2)
všetko ohľadne vašich testov a grafov...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19910)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk