ATARI 50: THE ANNIVERSARY CELEBRATION

ATARI 50: THE ANNIVERSARY CELEBRATION

9.0

Nový štandard pre herné kolekcie a dokumenty

Recenzia na Xbox Series X|S verziu

Atari je na trhu 50 rokov a aj keď už dnes firma nie je taká relevantná, dnes dokazuje, že vie stále prekvapiť a priniesť niečo výnimočné. A teraz myslím naozaj výnimočné, keďže v podobe Atari 50: The Anniversary Celebration nastavila firma novú latku toho, ako majú vyzerať herné dokumenty. Mali sme tu rôzne, z tých najznámejších napríklad High Score, čo bola veľmi dobrá séria, ale ak mi oddnes niekto dá len takýto pasívny formát bez možnosti zahrať si samotné hry,  o ktorých je reč, jednoducho výrazne zaostáva. V jednom jedinom produkte Atari skombinovalo všetko, čo môže fanúšik chcieť.

Nie ster fanúšikmi Atari? Ani to nevadí. Ak vás len zaujímajú hry, aj tak je táto kolekcia extrémne dôležitá. Atari bolo mnohé roky dôležitým menom, okolo ktorého sa točil herný priemysel. Bez neho by sme dnes neboli tam, kde sme. Dostanete tak kopu historických informácií či kontextu k tomu, ako sa hry vyvíjali na každom fronte – ako médium, ako forma zábavy, ako priemysel. Od garáže či skladu až po korporácie, ktoré trhu vládnu dnes. To všetko doplnené o obrazové materiály a aj výpovede mnohých dôležitých osobností biznisu.

Táto kolekcia tak je o histórii Atari, ale zároveň je aj viac. Je kronikou toho, čo všetci tak veľmi milujeme – hier ako takých. Je viac ako len nejakým dokumentom, knihou, prednáškou či hrou. Je síce toto všetko, ale zároveň je aj viac ako súčet týchto vecí. Ponúka koherentne spracované informácie vo formách, ktoré sa navzájom dopĺňajú a nezačnú vás nudiť. Až si po pár dňoch uvedomíte, že tu vlastne nie sú negatíva. A ak aj náhodou nejaké áno, pravdepodobne je to len fakt, že by ste toho všetkého chceli ešte viac.

Atari 50: The Anniversary Celebration
Atari 50: The Anniversary Celebration Kolekcia mapuje éru od roku 1972 až po dnešné dni
Kolekcia mapuje éru od roku 1972 až po dnešné dni


Atari 50: The Anniversary Celebration Niektoré tváre v rámci dokumentárnej sekcie naozaj prekvapia
Niektoré tváre v rámci dokumentárnej sekcie naozaj prekvapia


Atari 50: The Anniversary Celebration Detailne sa pozriete aj na vnútornosti jednotlivých konzol
Detailne sa pozriete aj na vnútornosti jednotlivých konzol





Atari 50: The Anniversary Celebration má vlastne dva „režimy“. Úvodzovky preto, že toto naozaj nie je hra v zmysle, aký bežne vnímame – že teda niečo hráte a k tomu máte bonusové materiály. Toto je skôr interaktívna encyklopédia. Prvým „režimom“ je jednoduchý výpis hier, ktorý si môžete zoradiť podľa rôznych kritérií a postupne hrať. Jednoducho si vyberiete to, na čo máte práve chuť z tej bohatej 50-ročnej histórie. A môžete ísť z jednej hry do druhej, skákať pomedzi dekády a podobne. Naozaj tu nie sú nijaké obmedzenia. Je to ako starší Atari Vault.

Druhý „režim“ je už tou informačne nasýtenou historickou exkurziou, ktorá začína v roku 1972 a postupne vás dovedie až do dneška. Celá je to zoradené na časovej osi, ktorá vás históriu Atari nedelí len chronologicky, ale aj tematicky. Prejdete tak všetky epochy firmy, od začiatkov cez vrchol a následný krach herného priemyslu až po postupný pád, odkúpenie a súčasnosť, kedy značka nejako funguje, ale ďaleko zaostáva za tým, čo znamenala kedysi. Každá z týchto etáp v histórii firmy je rozdelená ešte na mnoho malých krokov, ktoré sú viac či menej predstavené v rôznej podobe. môžete si pozrieť všetko z toho, môžete sa ale venovať len tomu, čo vás zaujíma.

Touto osou si prechádzate sami a vlastným tempom. Niekde sa tak môžete zdržať, inde to preletíte. Naozaj je informačne bohatá a pozostáva z mnohých materiálov. Nájdete tu dobové fotografie, dizajnové či technické dokumenty, manuály, krabice hier a ďalšie obrazové materiály. Nechýbajú ani reklamy či dokonca ojedinelé dobové reportáže, ktoré si môžete pozrieť. To všetko je doplnené novými dokumentárnymi segmentmi, ktoré postupne prechádzajú celú históriu Atari. A keď už je nejaký segment o určitej ére a jej hrách, rovno tam nájdete aj odkliky na okamžité hranie hier. Mnohé tu majú niekoľko podôb a pre túto kolekciu vznikli aj úplne nové.

Celá kolekcia ponúka desiatky minút video materiálov. Nestopoval som to, ale ak by som mal spočítať nové segmenty s reklamami a ďalšími vecami, bude sa to asi blížiť k dvom hodinám, čo je taký klasický dokumentárny film. Naozaj prechádza celou históriou, aj keď je pravda, že niektoré časti mi chýbali. Nie je tu takmer nič o Atari Jaguar, snáď vôbec nič o Atari Lynx. Áno, tie platformy boli obrovským neúspechom, ale stále mali niečo do seba, vznikli na ne výborné hry a zaslúžili by si väčšiu porciu obsahu. Už len napríklad kvôli tomu, že dnešné mladé publikum nepozná kontroverzné reklamy na Jaguar o matematike (respektíve bitoch, kde vďaka dvom „Tom & Jerry“ procesorom Atari papierovo prekonalo konkurenciu).

Na druhú stranu musím povedať, že som prekvapený tím, ako sú v rámci dokumentu niektoré témy poňaté otvorene. Napríklad užívanie drog v Atari, keďže vývojári vo firme boli na začiatku 80. rokov vlastne hviezdami, takže ani toto nechýbalo. Reč príde aj na krach herného priemyslu, ktorý bol z veľkej časti spôsobený práve Atari. Firma totiž na trh chrlila haldu zlých hier, ktoré nikto nechcel kupovať. E.T. sa stal tvárou tohto krachu a zástupcom všetkých tých príšerných hier. Aj keď o pochovaní hier v púšti tu je dosť málo. To bola však téma samostatného dokumentu Atari: Game Over (ktorý odporúčam).

Koho tu vlastne uvidíte? Rôzne osobnosti z histórie Atari a nielen nej. Nechýba Nolan Bushnell, zakladateľ Atari, aj keď osobne by som rád videl viac informácií z jeho perspektívy. Veľa priestoru dostal Howard Scott Warshaw, tvorca jedných z najlepších a aj najhorších hier na Atari (Yars' Revenge na jednom konci a E.T. na druhom). Z legiend tu pár svojich myšlienok prednesie Eugene Jarvis. Sú tu tiež výpovede od iných známych herných vývojárov, ktorých Atari hry a aj firma ovplyvnili. Z najznámejších mien Cliff Bleszinski a Tim Schafer. Prekvapí Ernest Cline, ktorého tiež Atari veľmi ovplyvnilo. Naozaj je to pestré, bohaté a dobre nakrútené. Vidíte rôzne pohľady, nie je to nudné a ani prázdne. Vata tu nie je. Len teda z niektorých ér by ste chceli viac.

Atari 50: The Anniversary Celebration
Atari 50: The Anniversary Celebration Kolekcia ponúka podporu multiplayeru, niekedy až pre 4
Kolekcia ponúka podporu multiplayeru, niekedy až pre 4


Atari 50: The Anniversary Celebration Príde reč aj na notoricky známe časti histórie Atari
Príde reč aj na notoricky známe časti histórie Atari


Atari 50: The Anniversary Celebration Kolekcia sa nebojí hovoriť ani o prepadákoch
Kolekcia sa nebojí hovoriť ani o prepadákoch





A čo hry? Tých je tu stovka a sú prakticky zo všetkých ér – automaty, 2600, 5200, 7800, 8-bitové počítače, Lynx a aj Jaguar. Najviac sú zastúpené tie prvé dve, lebo sú aj najviac legendárne. Lynx a Jaguar tu majú len pár kúskov. Počet je teda dobrý a musím pochváliť aj to, že tu nájdete nevydané prototypy a viac rôznych verzií tých istých hier. Môžete si tak porovnať výkon medzi automatmi, konzolami a PC v tej istej dobe. Možno budete až prekvapení, aké obrovské rozdiely tam boli. Hlavne si to môžete všetko sami vyskúšať. Pri niektorých hrách strávite pár chvíľ, pri iných oveľa viac. Niektoré z týchto konceptov majú 40 rokov, ale stále vedia zabaviť. Napríklad Missile Command. Ale ten základný, nie 3D. Je tu aj ten, ale stále je rovnako príšerný ako v dobe vydania. Niektoré tajné hry si dokonca musíte odomknúť, čo je zaujímavá výzva.

Ponuka je tak široká, variabilná a poteší aj možnosťou porovnať verzie. Je tu veľa hier s lokálnym multiplayerom a to až pre štvoricu, čo poteší, ak máte rovnako starých kamarátov a chcete si zaspomínať. Prípadne chcete deťom ukázať, čo ste kedysi hrávali vy. Ale veľa hier tu chýba. Dôvodom sú, samozrejme, licencie. Je to tak síce pochopiteľné, ale neviem sa zbaviť pocitu, že by kolekcia pôsobila kompletnejšie, ak by tu bol napríklad ten E.T.. Veľmi tu chýba Pitfall, jedna z najlepších hier na Atari 2600. No a venovať sa Atari Jaguar bez hrateľného Raymana a Alien vs Predator je trochu hanba. Tie dve hry boli synonymom konzoly, tam Atari naozaj mohlo zaplatiť za licencie.

No a je tu ešte jedna súčasť kolekcie a to úplne nové hry. V skúsenom štúdiu Digital Eclipse si zobrali 6 klasických Atari značiek a pripravili nové verzie. Niektoré sa originálom podobajú viac, iné menej, ale majú niečo do seba. Je to Swordquest: AirWorld inšpirovaný originálnymi konceptmi. Zábavný Haunted Houses, ktorý príjemne prepracoval jeden z prvých survival hororov. Neo Breakout pridáva elementy Pongu a aj multiplayer, Quadratank pridáva tiež multiplayer, ale pre 4 hráčov. Yars’ Revenge Reimagined prináša klasiku do novej grafiky a VCTR-SCTR je mash-upom niekoľkých vektorových klasík, ako sú Asteroids alebo Tempest. Každá je tak iná, no všetky sa oplatí skúsiť.

Atari 50: The Anniversary Celebration
Atari 50: The Anniversary Celebration Nechýbajú tie najznámejšie klasiky
Nechýbajú tie najznámejšie klasiky


Atari 50: The Anniversary Celebration Dizajnové dokumenty kedysi vyzerali trochu inak
Dizajnové dokumenty kedysi vyzerali trochu inak


Atari 50: The Anniversary Celebration Šestica klasík sa dočkala moderného prepracovania
Šestica klasík sa dočkala moderného prepracovania




Dôležitým aspektom pri takýchto kolekciách je kvalita emulácie klasických titulov a musím povedať, že sa s tým v Atari pekne pohrali a hry bežia veľmi verne svojmu pôvodnému hardvéru. Ak niečo na 8-bitových počítačoch pôsobilo kedysi pomaly, vyzerá to tak aj tu. Ak ste boli niekde zvyknutí na veľmi špecifickú animáciu nejakej činnosti (koniec koncov celé Atari 2600 bolo dosť špecifické v programovaní hier naň), tak je rovnaká aj tu. K tomu ale pribudli aj nové možnosti, ako sú rôzne obrazové filtre, škálovanie obrazu a ukladanie pozícií v hrách. Ak napríklad máte dobre rozohraný Breakout, ale potrebujete odbehnúť preč, môžete si hru uložiť v aktuálnom stave.

Chcete zažiť prvý herný ester egg? Zahrajte si Adventure. Chcete si vyskúšať jeden z prvých survival hororov vôbec? Je tu Haunted House. A podobne môžem pokračovať, hlavne začiatok 80. rokov bol bohatý na legendárne hry a kopu z nich tu nájdete. K tomu sa pridávajú hry z ďalších dekád a aj obrovské množstvo videí a ďalších materiálov. To všetko vám sprostredkuje históriu jednej z historicky najdôležitejších herných spoločností v podobe, ktorá si vás získa. Budete čítať, sledovať a hrať a to bez toho, aby ste sa nudili. Toto je naozaj nový štandard toho, ako sa majú herné dejiny skúmať a aj prezentovať. Akurát by tu toho mohlo byť ešte viac.


napísal matus_ace 28.11.2022
Páči sa mi! (+4)
9.0
Ohodnotiť
ATARI 50: THE ANNIVERSARY CELEBRATION
+ informačne bohaté a nie nudné
+ obrovská kopa hier
+ nové variácie na klasiky
+ príjemne stráviteľný historický formát
+ nechýbajú bonusové možnosti (filtre, save pozície...)
- niektoré etapy histórie Atari by mohli byť pokryté aj hlbšie
- kvôli licenciám chýbajú niektoré dôležité hry


RECENZIE HRÁČOV
PC
PS4
Xbox One
Xbox Series X|S
PS5
Switch

Vývoj: Atari / Digital Eclipse
Štýl: Kompilácia
Dátum vydania: 11. november 2022
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Dolby vision (1)
Zdravím, chcem sa opýtať na nejaké riešenie ohľado...
|Android smartphone do 200-250 ... (4)
Zdravím vás. Vedel by niekto poradiť budget telefó...
|Wifi a ethernet (9)
Ahojte, Mám problém s pripojením pc na net. Vše...
|Dragons dogma ii cz/sk forum (1)
https://steamcommunity.com/app/2054970/discussions...
|Ms windows cd key (33)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Svet, ukrajina, vojny ... (18423)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk