SPONGEBOB SQUAREPANTS: THE COSMIC SHAKE

SPONGEBOB SQUAREPANTS: THE COSMIC SHAKE

8.0

Špongia stratená vo farebnom multiverze

Recenzia na PC verziu

Minulé storočie sa dá objektívne prehlásiť za gigantický, technológie aj kultúru expandujúci míľnik pre našu neustále skromne ignorantskú ľudskú rasu. Samozrejme, s akýmkoľvek ďalším učebnice rozširujúcim či uznania hodným posunom našej spoločnosti sa nerozlučiteľne spájajú aj dodnes ikonicky znejúce mená. Zoberme si napríklad také meno Bob, pochádzajúce z germánskeho mena Robert, ktorého lexikologická analýza nám vyfľusne význam „chytrý/slávny“, čo rozhodne náhoda nebude.

Legendy ako terapeutický maliar Bob Ross či reggae ikona Bob Marley si prívlastok slávny rozhodne zaslúžia. Avšak nakoľko dnes už žijeme vo svete, v ktorom sa kultúrnymi ikonami stali aj Robertovi menovci, ako napríklad takí britskí Bobbies, jednoznačne rozpoznateľný účes Bob Cut či s dojímavým príbehom spájajúci sa kocúr Bob the Cat, určite tu nájdeme miesto aj pre jednu infantilnú špongiu a jej novú hru. SpongeBob SquarePants: The Cosmic Shake rozrozpráva nový príbeh milovanej, personifikovanej morskej hubky a jej kamarátov, no a po vzore súčasných trendov z Holywoodu sa vyberie rovno do vlastného multiverza!

SpongeBob SquarePants: The Cosmic Shake
SpongeBob SquarePants: The Cosmic Shake Serialovú ikonickosť zachytáva celkom obstojne aj najnovšia hra
Serialovú ikonickosť zachytáva celkom obstojne aj najnovšia hra


SpongeBob SquarePants: The Cosmic Shake Zlato potrebné pre oblečky je roztrúsené po celom multiverze
Zlato potrebné pre oblečky je roztrúsené po celom multiverze


SpongeBob SquarePants: The Cosmic Shake Meme obsah v hre nechýba, vývojári jednoznačne komunitu dobre poznajú
Meme obsah v hre nechýba, vývojári jednoznačne komunitu dobre poznajú





Všade dobre, v podmorskom ananáse najlepšie

V roku 2003, teda dva roky po vydaní prvého titulu o podmorskom ementáli, zaplavil naše herné systémy titul SpongeBob SquarePants: Battle for Bikini Bottom, ktorý sa v pandemickom roku 2020 dočkal svojho veľmi vydareného remaku. Poviem vám hneď, že ak ste prišli z Rehydrated verzie bitky o toto podmorské susedstvo, budete sa tu cítiť možno až priveľmi doma.

Okrem hlavnej príbehovej zápletky, ktorá je tentokrát skutočne prepletená zaujímavými a originálnymi príbehovými linkami, sa na prvý pohľad toho veľa skutočne nezmenilo. A to nie len z hľadiska vizuálu a hrateľnosti, ale aj z pohľadu chýb a nedostatkov, ktoré sa ukázali práve v remaku. Ak sa však obávate, že Špongia Bob prešiel na zabehnutú formulku a hodil sem-tam iba nejaké to vylepšenie, počkajte na poriadnu facku od prílivu. Cosmic Shake si totižto zachováva to najlepšie od svojho predchodcu a celé to ponára do oceánu vylepšených premyslených mechaník, vtipného príbehu a približne desaťhodinovej plavby plnej zábavy.

K ústrednému problému celého podmorského diela sa dostanete veľmi promptne. Žltá morská špongia SpongeBob a jeho najlepší priateľ, morská hviezdica Patrik, sa rozhodnú spraviť si deň iba jeden pre druhého, a tak sa ich zamýšľanou destináciou stane zábavný park Glove World. S chirurgickými rukavicami na hlavách pobehujú po uliciach potopeného mestečka Bikini Bottom a názormi druhých sa veru netrápia. V krátkosti sa tu zoznámite s viacerými Bobovými kamarátmi a počas potuliek narazíte aj na tajomnú, vôbec nie antagonickú, čarodejnicu Kassandru. Tá zneužije infantilnosť či naivitu našich hlavných hrdinov a venuje im čarovný bublifuk, ktorého bubliny vedia plniť túžby jedine nevinného indivídua s dobrým srdcom. Náš dobrosrdečný protagonista tak vyfúkne hŕstku želacích bublín, ktoré však vďaka nie úplne špecifickým formuláciám jeho prianí spôsobia multiverznú oceánsku katastrofu! Podmorské portály sa otvárajú jedna radosť, nasávajú nič netušiacich obyvateľov aj celé budovy a zvyšok sveta zahaľujú odporným slizom.

SpongeBob SquarePants: The Cosmic Shake
SpongeBob SquarePants: The Cosmic Shake Praveká špongia sa dokonca s kamarátmi dorozumieva iba podivnými anglickými pazvukmi
Praveká špongia sa dokonca s kamarátmi dorozumieva iba podivnými anglickými pazvukmi


SpongeBob SquarePants: The Cosmic Shake Pretekárske a kĺžuce sa sekcie, samozrejme, nechýbajú a veruže ich je požehnane
Pretekárske a kĺžuce sa sekcie, samozrejme, nechýbajú a veruže ich je požehnane


SpongeBob SquarePants: The Cosmic Shake Dôraz na pohyb a agilnosť našej špongie robí z titulu ešte o kus zábavnejšiu jazdu
Dôraz na pohyb a agilnosť našej špongie robí z titulu ešte o kus zábavnejšiu jazdu





Rybacina roztrúsená po multiverze

Naša dezorientovaná hubka precitne do sveta zaplaveného modrým slizom, v ktorom však žiadneho zo svojich priateľov nenachádza. Teda až na Patrika, ktorý si želal deň plný balónov, a tak sa nakoniec z neho jeden balón aj stal. Počas celej hry tak za vami poletuje ako rozkošný maznáčik a občas dokonca priloží k dielu aj svoje héliom naplnené ručičky. Kassandra, ako jedna z mála preživších, prejaví ochotu pomôcť SpongeBobovi v jeho pokuse o záchranu jeho stratených priateľov (+ ananásového domu), výmenou za magický sliz, ktorý jej zo svojich ciest má doniesť. Z tohto magického želé vyčaruje tematické kostýmy pre náš žltý kváder, ktoré bude na cestu do rôznych vesmírov a prekrútených svetov jednoznačne potrebovať. (Existuje aj celkom nezanedbateľná pravdepodobnosť, že si nejaký ten sliz Kassandra odkladá do svojej súkromnej zásoby na organizovanie zlovestných plánov...)

Okrem krabej reštaurácie v Bikini Bottom navštívi Bob ešte aj ďalších sedem tematických svetov prostredníctvom kade-tade roztrúsených portálov. Nový portál sa v meste objaví vždy po tom, čo oslobodíte jedného z jeho v cudzine stratených rezidentov a prifúknete ich spomínaným čarovným bublifukom naspäť do tej skutočnej, slizom zničenej reality. Pirátskej tematiky sa nabažíte v Pirate Goo Lagoon, život skutočnej filmovej hviezdy vám priblíži zase Karate Downtown Bikini Bottom a nejaká tá spaghetti kovbojka sa odohrá zase vo Wild West Jellyfish Fields. Špongius neanderthalensis si zamrmle v lokácii Prehistoric Kelp Forest, zúfalú princeznú zase zachránite v Medieval Sulfur Fields, hrozivej armáde slimákov bude Bob čeliť v Haloween Rock Bottom a, samozrejme, nepríjemne zábavný park rukavičiek Jelly Glowe World to celé zakončí. Ak ste fanúšikmi predchádzajúcej hry, určite ste si práve uvedomili, že tieto svety sú vlastne identickými lokáciami z Battle for Bikini Bottom. Avšak vďaka ich multiverzovému faceliftu vám garantujem, že sa repetitívnosti báť skutočne nemusíte.

Všetci SpongeBobovi kamaráti či jeho neutíchajúcou pozitivitou otrávení kolegovia sa objavujú v každej z alternatívnych realít, a to navyše aj s hlasmi dobre známymi zo seriálovej predlohy. Ich herecké výkony si zachovávajú aj naďalej svoju dedikovane-detinskú úroveň a z celého projektu cítiť stále neutíchajúcu lásku k franšíze. V každom z tentoraz ešte o kus farebnejších a vďaka multiverzovej existencii aj unikátnejších svetov zachraňujete vždy iba jednu postavu, ktorými sú Mr. Krabs, Mrs. Puff, Sandy Cheeks, Larry the Lobster, Squidward, Pearl Krabs, no a, samozrejme, aj SpongeBobov maznáčik Garry. Po záchrane každého z kamarátov sa zároveň bude postupne meniť aj prostredie mestečka Bikini Botom. Slizu bude postupne ubúdať a vy tak odhalíte nové prímestské sekcie, sprístupnia sa nové puzzle, svet sa obohatí o zachránené osoby a celé to postupne naberie na ilúzii rekonštruujúcej sa lokality.

SpongeBob SquarePants: The Cosmic Shake
SpongeBob SquarePants: The Cosmic Shake Prostredie mestečka Bikini Bottom sa bude každým novým portálom neustále meniť
Prostredie mestečka Bikini Bottom sa bude každým novým portálom neustále meniť


SpongeBob SquarePants: The Cosmic Shake Multiverzum s 8 svetmi veru má čo ponúknuť tematicky, vizuálne aj mechanicky
Multiverzum s 8 svetmi veru má čo ponúknuť tematicky, vizuálne aj mechanicky


SpongeBob SquarePants: The Cosmic Shake No kto by si nezakúpil rozkošné outfity pre fiktívneho podmorského tvora?
No kto by si nezakúpil rozkošné outfity pre fiktívneho podmorského tvora?





Tichomorský vražedný ementál s pestrou garderóbou

SpongeBobov arzenál sa veľmi nerozšíril oproti Rehydrated remaku, a tak sa aj naďalej oháňa svojou lapačkou na medúzy. Vďaka možnosti uhýbania sa a obťažnosti niektorých bossov sa zároveň z Cosmic Shake stáva prvá certifikovaná, infantilná soulslike akcia. Bob naďalej dokáže vykonať skok, dvojskok a dokonca aj krátko plachtiť vo vzduchu pomocou krabice od pizze. Výskok do vzduchu zároveň umožňuje silné a dobrovoľné rozpleštenie sa o zem, odomyká aj možnosť kopanca či zhupnutie sa na lane a tak podobne. Nástrojov je tu teda požehnane a celá hra je vďaka väčšiemu dôrazu na vertikálnosť a pohyb o čosi viac akčnejšia (škoda však, že špongia nevie aspoň utekať). Po leveloch budete neustále poskakovať na trampolínach zo záchranných kolies, plachtiť sliznatými kruhmi, jazdiť na morských koníkoch a zopárkrát vystrelíte aj prakom z Bobových slipov.

Jednu z prvých vecí, ktorú si na jeho rozkošne ikonickom modeli všimnete, sú okrem jeho hypnotizujúcich očí rozsiahle idle animácie. Tieto pri nečinnosti aktivované akcie často odkazujú na seriál, nekonečné memes a snažia sa zároveň ukázať nevinnú detskosť nášho protagonistu, ktorého jednoznačne okolitý svet netrápi. Naďalej tak žije vo vlastnej fantázii (aspoň tomu verím). Podobne rozkošná je aj jeho vŕzgajúca chôdza, ktorá ma ovalila poriadne nostalgickou vlnou a ani po niekoľkých hodinách strávených v oceáne ma neomrzela.

Podobne dôležitým prvkom rozkošnosti titulu je aj všadeprítomný balónik Patrik, ktorý má dominantnú pozíciu nielen v  prestrihových scénach a dialógoch, ale občas prispieva aj k hrateľnosti. Pri zranení totižto zvykne svojmu kamarátovi priniesť čistý a vyžehlený pár slipov, ktoré predstavujú život nášho hrdinu (dokopy sú životy štyri). Zároveň Patrik premiestňuje SpongeBoba k najbližšiemu checkpointu pri páde z veľkej výšky, páde do lávy (paradoxne aj do vody...podmorskej vody...??) a, samozrejme, neustále sa škerí na vašej obrazovke.

Čo sa týka nedostatkov, v porovnaní s Battle For Bikini Bottom, určite všetkých zamrzí, že tentokrát si v príbehu zahráme iba za SpongeBoba, čo však vývojari ospravedlňujú smerovaním príbehu a rozšírením špongiového obsahu. Ak ste preto náhodou vášnivými zberateľmi, tak okrem priateľov zozbierate pre SpongeBoba s radosťou aj kvantum oblečkov, ktoré si budete môcť za nasporené mince odomknúť. Mince získate za kadejaké minihry roztrúsené v každom zo svetov, drobné puzzle či iné platformovacie sekcie. Skúmanie všetkých tmavých zákutí svetov sa teda rozhodne oplatí, nakoľko nájdete častokrát interesantné príbehy stratených NPC, nejakú tú zlatú mincu alebo SpongeBobovu pracovnú špachtľu a, samozrejme, sa občas objaví aj nejaká drobná výzva. Všade po multiverze sú v prvom rade roztrúsené ružové guličky slizu, za ktoré si odomknuté oblečenie zakúpite (ak ste zozbierali dostatok mincí na odomknutie ďalšej série). SpongeBob Dracula, duch, rytier, námorník, gentleman a tak podobne...

Robotických nepriateľov tentokrát vystriedali rôznorodé úrovne ružovkasto-modrasto-fialových sliznatých oblúd. Tie sú dizajnom vcelku kreatívne, avšak časom sa stanú niektoré špecifické monštrá mechanicky dosť otravnými, nakoľko bojovať budete priamoúmerne k skákaniu. Väčšina slizov podľahne jednej dúhovej piruete s lapačkou, avšak nájdete aj odolnejších minibossov a minimálne na konci každého sveta aj skutočného bossa. Tu smerovala rozhodne veľká dávka level-dizajnovej kreativity, nakoľko súboje sú takmer vždy environmentálneho charakteru a vyžadujú od vás veľmi aktívnu účasť. Väčšinou sa bossovia spájajú nerozlučiteľne s kamarátmi našej špongie, no zároveň aj s prostredím, v ktorom ich nájdete. Ich súboje si držia v priebehu celej hry veľmi vysokú audiovizuálnu úroveň a sú dostatočnou výzvou, ktorá pekne uzatvára každý svet.

SpongeBob SquarePants: The Cosmic Shake
SpongeBob SquarePants: The Cosmic Shake Sliznatých minibossov bude v hre veru požehnane...
Sliznatých minibossov bude v hre veru požehnane...


SpongeBob SquarePants: The Cosmic Shake ...a, samozrejme, aj poriadnych bossov, ako napríklad prerastenú verziu Garryho postretnete tiež
...a, samozrejme, aj poriadnych bossov, ako napríklad prerastenú verziu Garryho postretnete tiež


SpongeBob SquarePants: The Cosmic Shake Želé obludy čakajú na každom rohu každého zo svetov
Želé obludy čakajú na každom rohu každého zo svetov




Uvedomelé dobrodružstvo plné referencií a ideálnej načasovanej zábavy (+ sem-tam chybička)

Cosmic Shake je 3D akčná platformovka nabitá obsahom, ktorá má nielen úžasnú hrateľnosť, vtipný príbeh, prekvapivo fantastickú hudbu (skutočne som sa veľakrát zastavil a započúval sa do nenápadných tónov v špecifických sekciách máp), ale aj celkom dobré myšlienky a kreatívne nápady. Každý zo svetov je v podstate mini open world, obsahujúci viacero checkpointov, množstvo minihier/výziev/puzzle, nejaké tie vedľajšie misie, zábavné platformovacie sekcie, skutočne prekvapivé množstvo nepriateľov, poriadneho bossa a, samozrejme, uväzneného priateľa + iné NPC postavy. Krátke animované tutoriály vás oboznámia s novými mechanikami minimálne za hranicou každého nového portálu a teleportovať sa môžete na minimape svetov v podstate kedykoľvek a odkiaľkoľvek. Často narazíte priamo vo svete, v prestrihových scénach alebo v animáciách postáv, na kvantum meta-referencií na dnes už kultovú šou o špongii, ikonické memes a dokonca aj množstvo odkazov na environmentalistiku. Cosmic Shake sa teda podobne ako seriál snaží v hráčoch prebudiť myslenie na svet okolo seba, prírodu, ľudí a jednoducho rozdávať iba pozitívnu energiu.

Samozrejme, nie je všetko iba ružové ako SpongeBobove chutné líčka a narazil som tak aj na viacero menších problémov. Okrem občasného zaseknutia, vypadávania hudby/zvukov, viacerých grafických glitchov a problematickej, v smrť vyúsťujúcej kamery s podivnými uhlami v minihrách, som mal hlavne problém s organizáciou prezentácie celej hry. Často som mal pocit, akoby bol prestrih medzi prestrihovou scénou a hrou neprirodzene náhly/nečakaný, niektoré repliky akoby boli občas odrezané uprostred myšlienky alebo niektoré scény úplne chýbali. Je otázne či šlo o chyby alebo vývojárom nezostal dostatok času, či toto bol spôsob akým všetko zamýšľali.

Na Gamescome som mal minulý rok možnosť sa o hre porozprávať priamo s autormi v THQ stánku a už tam som vedel, že sa do recenzie rozhodne chcem vrhnúť. Už vtedy mi sľúbili, že v hre bude prítomné aj nezanedbateľné množstvo takzvaných „Gross-Ups“, teda akýchsi realistických priblížení na tváre alebo objekty so sveta SpongeBoba a podobne sa tu budú nachádzať aj iné odkazy na realistické animácie prítomné v šou. Hoci som ich hŕstku videl, dúfal som vo výrazne väčší počet, čo ma trochu sklamalo. Rovnako zamrzí napríklad aj limitovaná ponuka grafických nastavení, kde si vyberiete maximálne rozlíšenie... (Na opravách sa však údajne už pracuje a o viacerých mnou spomínaných chybách vývojári údajne vedia. Držím im teda v patchoch palce a dúfam v opravenie drobnejších nedostatkov.)

Každopádne je však už asi každému (komu sa podarilo dočítať recenziu až sem) jasné, že SpongeBob SquarePants: The Cosmic Shake sa v žiadnom prípade na nič nehrá a od začiatku sa prezentuje veľmi odľahčene, s humorom a hádže na vás obsah z každej strany. Na prvý naivný pohľad vás možno napadne, že sa pozeráte iba na presaturovanejšiu verziu SpongeBob SquarePants: Battle for Bikini Bottom Rehydrated, ale faktom je, že dostanete len esenciu toho najlepšieho zo spomínaného predchodcu, ktorá sa plaví po vodách inovatívnej a novej zábavy.

Farebné multiverzum pod hladinou sa autorom rozhodne vydarilo a ak si viete aspoň čiastočne užiť poctivú skákačku plnú infantilných memes či meta-referencií, rozmanité svety tohto dobrodružstva a jeho na umývanie riadu ideálny protagonista sú tu práve pre vás! Vyzývam vás teda prebudiť v sebe naivne infantilnú dušu alebo sa nenápadne votrieť k nejakej skupinke detských hráčov a skúste sa ponoriť do tohto dobrodružstva bez nejakého prehnaného uvažovania s cieľom si to jednoducho užiť.


napísal Taiven 1.2.2023
Páči sa mi! (+1)
8.0
Vo svete
7.1
Ohodnotiť
SPONGEBOB SQUAREPANTS: THE COSMIC SHAKE
+ farebne-rozkošný grafický kabátik
+ zábavná a kreatívna 3D akčná platformovka
+ multiverzová príbehová zápletka
+ nenáročné, zábavné a oddychové dobrodružstvo
+ licencovaná značka aj s originálnymi hercami
+ neustále meniace sa mestečko Bikini Bottom
+ oblečky pre infantilnú špongiu
+ memes, meta-referencie a uvedomelosť celého projektu
+ idle animácie charakterov
- grafické a audio glitche
- nemožnosť hrať za iné postavy ako v Battle For Bikini Bottom
- repetitívnosť a otravnosť niektorých súbojových mechaník
- podivné prestrihy v príbehu
- príliš málo „Gross-Ups“ scén
- absencia grafických nastavení
- občas podivná kamera => smrť



RECENZIE HRÁČOV
PC
PS4
Xbox One
Switch

Vývoj: THQ Nordic / Purple Lamp
Štýl: Akčná Adventúra
Dátum vydania: 31. január 2023
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Dolby vision (1)
Zdravím, chcem sa opýtať na nejaké riešenie ohľado...
|Android smartphone do 200-250 ... (4)
Zdravím vás. Vedel by niekto poradiť budget telefó...
|Wifi a ethernet (9)
Ahojte, Mám problém s pripojením pc na net. Vše...
|Dragons dogma ii cz/sk forum (1)
https://steamcommunity.com/app/2054970/discussions...
|Ms windows cd key (33)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Svet, ukrajina, vojny ... (18423)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk