01 02 03 04 05 06 07 >>
icon
detail (l.147)
KAPITÁN KURÁŽ -> Patrix85
  pridané 19.10.2017 18:47
prave ide ten diel na doma
icon
detail (l.119)
Yernach
  pridané 19.10.2017 18:02
staré dobré Nibiru ? :D
icon
detail (l.206)
hyp0 -> Polohrubá výberová,
  pridané 17.10.2017 13:27 (editované 17.10.2017 13:28)
Vidis, ale ked ty trepes ohladom mna, tak to nie je problem ze? :D to je presne to o com cely cas hovorim. To, ze mas precestovany cely svet viem, pises to tu casto. A nevylucuje s tym, ze trepes nezmysly. Nie je to zaruka nicoho, toboz nie vzdelania. Miesas jablka s hruskami, zlozite problemy davas do nezmyselnych nicneriesiacich suvislosti. Ja som len obhajoval vesmirny vyskum a snazil sa, aby si nedaval do spojitosti rakovinu a hladamor s potrebou skumat veci okolo seba.

Stavim sa, ze tvoj dvanastorcny synovec si do zadku strci tak maximalne prst a nie sokrata.
icon
detail (l.155)
Kemachi -> Erasermark
  pridané 17.10.2017 12:35 (editované 17.10.2017 16:55)
Okej, možno som sa zle vyjadril. Je to investícia takých rozmerov, že je praktický nemožná so súčasnou technológiou a s extrémne enormne vzdialenou možnosťou návratu. Je lepšie investovať do ostatných projektov a zlepšovať postupne našu technológiu a efektívnosť do bodu, než to bude možné riešenie a v konečnom dôsledku to takto bude aj lacnejšie aj rýchlejšie a celkovo lepšie realizované.

I tak je benefit základne na mesiaci momentálne prakticky žiadny. Úplne všetko potrebné by bolo aj tak nutné doniesť tam zo Zeme vrátane paliva pre misie spúšťané z Mesiaca, k tomu potrebuješ personál, ktorý potrebuje jedlo a zásoby a odrazu je možno vedenie misií z Mesiaca aj drahšie než zo Zeme. Projekt základne na Mesiaci môže byť dobrý v budúcnosti, no teraz sa skrátka zo žiadneho pohľadu, vrátane investície do budúcna, neoplatí a neexistujú naň zdroje. Potrebujeme ísť postupne, nie preskočiť 20 strán a doplatiť na to.

Čo takto najprv preskúmať možnosti ťažby minerálov vo vesmíre. Keď sa zlepšíme v tomto ohľade možno už nebude treba doviesť tak obrovské zásoby materiálu zo Zeme a stavba a celková rentabilita projektu bude ďaleko viac reálnejšia. Možno medzičasom objavíme alebo zlepšíme produkciu materiálov, ktoré by sa viac hodili na takúto úlohu a znížia budúce náklady na údržbu... Niekedy je skrátka lepšie s investíciou počkať, aby sa z nej dostalo výrazne viac, toto je ten prípad.

Nehovoriac o tom, že ako celkovo lepší projekt ako základňa na mesiaci mi príde vesmírny výťah. Ten výrazne zníži náklady na vynesenie materiálov na orbit. Dokonca by takto ešte neuveriteľne znížil náklady (ako časové, tak finančné) na tvoju mesačnú základňu.

Aby som použil tvoju analógiu. Chceš objaviť Ameriku, zatiaľ čo tvoja civilizácia vie len, ako stavať člny, než aby si počkal, kým sa dostaneme do bodu, kde máme lode schopné túto cestu reálne zvládnuť.

EDIT: Oh, ešte som k analógii zabudol dodať, že v tomto prípade je Amerika dezolátna púšť, na ktorej nie je jedlo ani suroviny a všetko tam treba člnmi nosiť cez Atlantik.
icon
detail (l.184)
Erasermark -> Kemachi
  pridané 17.10.2017 11:55
Ťažko ti vyvracať tvoj názor ak k takým veciam ako výskum vesmíru, osídľovania a ťažba zdrojov pristupuješ z hľadiska momentálnej ziskovosti... Popravde doteraz niekto nechápe načo je Slovensku podmorské dno... veď hoci sú tam rôzne nerasty prístup k ním je obtiažny a ťažiť sa tam dlhé roky nebude... napriek tomu každý rok platíme obrovské poplatky. Oplatí sa nám to? Alebo je to investícia do budúcnosti? Sám si vyber... Každý sa na tú istú vec môžme pozerať ináč ale musíme si uvedomiť, že po nás tiež bude niekto žiť a rád by sa mal aspoň tak dobre ako my ak nie lepšie. Oplatí sa cestovať... kým nenašli v Amerike zlato Portugalci a Španieli na tom všetkom ťažko prerábali...
icon
detail (l.16)
Polohrubá výberová, -> hyp0
  pridané 17.10.2017 11:42
Boze s tebou je fakt tazko.Stale si ides svoje.Sokratesa strci dovačku aj moj dvanastrocny synovec ktory ma v hlave desiatky encyklopedii.Ja mam zbierku encyklopedii priblizne cez 50.Dokumentov ma rozne zanre mam na dvoch terabajtovych hdd.Mam precestovany svet.A to je to najbyssie vzdelanie.Netrep ked ma nepoznáš.
icon
detail (l.155)
Kemachi -> Erasermark
  pridané 17.10.2017 10:52
Dostať sa na mesiac nie je zložité, keď sa už raz dostaneš na obežnú dráhu. Štartovať zo Zeme je tá ťažká časť. Nevidím teda problém upraviť našu súčasnú technológiu, aby sme urobili o ten krok navyše a znova pristáli na mesiaci.

Akurát momentálne nie je dôvod a nič by nám to neprinieslo. Neexistujú finančné zdroje na to, aby sa oplatilo cestovať na mesiac, tak sa prostriedky využívajú inak - programami, ktoré nám toho za dané peniaze môžu ponúknuť viac.

Ako nehovorím, postaviť základňu na mesiaci by bolo parádne a prospelo by to budúcnosti vesmírneho skúmania, ale myslím, že veľmi veľmi výrazne podceňuješ koľko by takýto projekt stál - neexistujú skrátka zdroje aby sme takúto základňu postavili alebo udržiavali. Nemáme teda dôvod ísť na mesiac, kým si nebudeme môcť dovoliť z toho aj niečo mať.

A prosím ťa, formátuj svoj text lepšie, taký blok textu sa naozaj zle číta.
icon
detail (l.184)
Erasermark -> Blackened Halo
  pridané 17.10.2017 10:40
zaujímavé, že Nasa plánuje postaviť ďalšie ISS na obežnej dráhe mesiaca a osídlenie mesiaca je s výhľadom do budúcnosti a lietanie do vzdialenejších končín nevyhnuteľnosťou.. nezaujímavé... jasne, stále sa dá karta otočiť a tvrdiť, že času máme dosť. Tie doláre k nám budú k ničomu keď nám dôjdu zdroje. Mars je samozrejme jeden z možných krokov... ale to kolonizovanie Marsu nepripadá do úvahy podľa hociktorých reálnych prognóz skôr ako na rok 2100 + ... dovtedy musíme mať už mesiac poriešený aby sme okrem kolonizácie sústavy, mohli posielať ťažobné súpravy. Toto ze zeme bude veľmi obtiažne. Mesiac či to chceš priznať alebo nie je najvhodnejší kandidát na vesmírne lety... postaviť vesmírny "prístav" na obežnej dráhe by z pohľadu bezpečnosti bolo predsa len horšie. Amerika... skôr Veľkonočný ostrov - to je lepšie prirovnanie.
icon
detail (l.219)
Blackened Halo -> Erasermark
  pridané 17.10.2017 10:30
pretože o tých planétach nevieme ešte hodne toho, často sa namiesto planét ešte k tomu skúmajú mesiace, kde by mohla byť mimozemská forma života skôr než na planétach..podla tvojich slov zistujem ze si len konspirator citajuci zem a vek ze? alebo pochybne platky ako Enigma atd....

postaviť základňu na Mesiaci nie je treba, vieš tých pár sto tisíc kilometrov je absolútne nič v porovnaní s tým, ako daleko su ostatne objekty a preto stavat zakladnu na Mesiaci, nema ziaden vyznam, nakolko uz len na to by trebalo spustu miliard dolarov ......ked uz nieco osidlit, tak predovsetkym Mars a na to sa NASA chysta......Mesiac nie je jednoducho zaujimavy, zo ziadneho hladiska :) tak sa s tym zmier :)

a to prirovnanie k objaveniu Ameriky je absolútne scestné
icon
detail (l.206)
hyp0 -> Erasermark
  pridané 17.10.2017 10:29
ked budeme technologicky na tom tak, ze tu zakladnu fakt budeme potrebovat, tak ju spravime. Momentalne by nam ale bola naprd. Nemame ako cestovat k planetam mimo system a v ramci slnecnej sustavy mozme operovat aj "z domu". Suroviny sa zidu, ale momentalne vzhladom na cenu dopravy sa to neoplati. Ale pozerame tym smerom, to je jasne.
icon
detail (l.184)
Erasermark -> hyp0
  pridané 17.10.2017 10:24 (editované 17.10.2017 10:32)
Mesiac potrebujeme na základňu - budúci kozmodrom... stratili sme príliš veľa času a spotreba surovín je čím ďalej tým vyššia. Ak ich spotrebujeme nebudeme mať prakticky šancu našu planétu opustiť. Pod severným pólom je obrovské množstvo surovín... ešte o nich bude boj. Každá ríša (štát, kráľovstvo,...) potrebuje 2 veci: suroviny a lacnú pracovnú silu. Mimochodom momentálne skutočne nevieme ísť na mesiac. Doba kedy sa kvôli pokroku bralo aj prijateľné riziko je dávno preč.... dalo by sa povedať - bohužiaľ. Keby si dnes mal nachystané peniaze na celý program letu na mesiac, nezostrojíš vhodnú raketu skôr ako za 20 rokov.
icon
detail (l.206)
hyp0 -> Erasermark
  pridané 17.10.2017 10:06
na prezitie ludstva potrebujeme opustit slnecnu sustavu. Vyskum hociakej z tychto oblasti je dolezity a severny pol je predsalen dostupnejsi. Otazne je, co zaujimave by sme mohli najst na mesiaci, ze by to stalo za tie peniaze. Kedze prave na poloch nachadzame kusky mesiaca vyvrhnute pri koliziach a kopec ineho .. okrem toho vzorky z mesiaca uz mame. Ty si pisal, ze tam nevieme ist, ja som ti len napisal, ze momentalne nechceme, pretoze pomer cena/vykon je na miesiaci dost biedny, potrebujeme ist dalej. Ale neboj, aj na mesiac dojde, su tam rozne suroviny, takze tam pojdeme mozno tazit casom, ked najdeme lacny sposob dopravy materialu na mesiac a spat.
icon
detail (l.184)
Erasermark -> hyp0
  pridané 17.10.2017 9:36 (editované 17.10.2017 9:36)
Podľa tvojej logiky rozmýšľam prečo potom napríklad neustále robia tie výpravy na severný pól... nič tam nieje, stojí to kopec peňazí a úžitok vraj je podľa teba nulový... kontext tebe ale absolútne uniká. Takže ti to napíšem aby to pochopilo aj prostoduchý: Nejedná sa o nejaké hlúpe zapichnutie vlajočky na mesiaci ale o prežitie ľudstva... a mi sme už stratili zbytočne kopu času.
icon
detail (l.184)
Erasermark -> nessundorma
  pridané 17.10.2017 9:30
Vyššie som reagoval tak len zhrniem... ak chceš kľudne si to prečítaj ak nie nechaj tak. Končia nám stromy ako na Veľkonočnom ostrove a ak sa budeme báť postaviť loď dnes zajtra ju už možno nebudeme mať z čoho postaviť. Ľudovo povedané "raketu" na mesiac nepostavíme do 20 rokov.... a nie preto, že sa nám nechce. Dnes proste neexistuje "prijateľné riziko". Dnes nikto nepošle Gagarina do vesmíru so šancou na návrat 1ku3. Space X je nič iné len low cost raketoplány, ktoré boli multifunkčné... to bola ich "chyba", že boli drahé. Stále hrozí, že ti spadne vo vesmíre niečo na hlavu? Aké prekvapivé. Teda predpokladám, že postavenie vesmírnej stanice možnej posielať raketoplány na obežnej dráhe zeme bude menej nebezpečné... lebo tam ti nič nemôže padnúť na hlavu? Alebo ako si to myslel? V jednom smere povieš pár logických vecí a v druhom popieraš ich logiku. Mesiac potrebujeme aby sme sa odrazili ďalej... dá sa to postaviť aj na obežnej dráhe, čoby nie... ale mesiac je stále vhodnejší. Mimochodom Nasa plánuje ďalšie "ISS" na obežne dráhe mesiaca... príčinu snáď nemusím rozpisovať. Mimochodom krátery na mesiaci. Dúfam, snáď že si nemyslíš že boli vytvorené pár rokov dozadu :) Tak si tipnem šuter čo padá na mesiac dopadne na základňu postavenú prevažne do hĺbky mesiaca... alebo Vesmírnu stanicu na obežnej dráhe jemne "štrajchne" pár úlomkov... Tak si tipni čo spôsobí väčší problém. Potrebujeme viac Muskov... ináč dopadneme ako na Veľkonočnom ostrove.
icon
detail (l.184)
Erasermark -> Blackened Halo
  pridané 17.10.2017 9:11
zaujímavé... tak podľa tvojej logiky načo nám je skúmanie iných planét... načo nám je vlastne posielať sondu kdesi k Jupiteru ak z toho nemáme prakticky žiadny úžitok... načo vlastne budujeme ďalšie telescopy na zemi ak máme hubblov, ktorý z vesmíru vidí všetko lepšie... vermi už sa to stáva verejným tajomstvom, že momentálne sa nevieme... opakujeme nevieme dostať na mesiac. Keby niekto hneď zajtra zaplatil komplet celý program tak sa tam skôr ako o 20 rokov nedostaneme. Veci, ktoré kedysi vznikali pod vojenským tlakom, pocitom ohrozenia, prakticky bez obmedzeného rozpočtu - v čase studenej vojny a pretekoch v zbrojení je len jedná časť pravdy... ale to nieje také podstatné. Zmenil sa hlavne a to je to zásadné - prístup k riziku. Kedysi sa otvorene hovorilo, že Gagarin letel do vesmíru a mal tak tretinu nádeje, že sa vráti na zem živý a zdravý. Normy kedysi boli až smiešne benevolentné, materiály ktoré by dnes neprešli ani do auta nižšej triedy,... to všetko tento program nielen predražuje ale šponuje do takej miery, že zostrojiť poviem to ľudovo "raketu" ktorá ťa bez rizika dopraví na mesiac a späť je prakticky nemožné... opakujem bez rizika. Prijateľné riziko po katastrofách raketoplánov bolo zrušené. Tolerancia 0... Jednoduchý pohľad na to, že nám netreba cestovať na mesiac je síce krásne, ale ak by sme sa ho dodnes držali tak možno ta amerika stále ostane neobjavená. Mesiac potrebujeme kolonizovať, potrebujeme tam postaviť základňu, rovnako tak na obežnej dráhe potrebujeme postaviť stanicu odkiaľ bude možné štartovať do vzdialenejšej časti našej sústavy, pretože štartovať zo zeme je nerentabilné v horizonte ďalších rokov... a čím skôr sa to udeje bude možné - a to bude zaujímave už v horizonte 100 rokov+ ťažiť suroviny z priľahlých planét, mesiacov a asteroidov... je to hudba budúcnosti ale zdroje nám dochádzajú skôr ako je náš pokrok. Ale áno jednoduchým pohľadom sa môže zdať, že naše veľkonočný ostrov je pekné miesto a hoci nám už nerastie toľko stromov ako kedysi stále nám to stačí... a hoci tušíme, že inde môže byť stromov dosť a na to aby sme sa k ním dostali potrebujeme zostrojiť loď z dreva ktoré nám ostalo, bolo by to príliš nákladné a spotrebovalo by to kopec dreva... a tak budeme čakať kým vyrúbeme všetko drevo a to bude koniec... odporúčam sa poučiť z osudu Veľkonočného ostrova.
icon
detail (l.206)
hyp0 -> Polohrubá výberová,
  pridané 17.10.2017 8:44 (editované 17.10.2017 8:49)
vidis, to je presne to co hovorim, zovseobecnujes a trepes nezmysly. Na vyske som bol dlho ale nedokoncil som. Ale dalo mi to vela vo vsetkych oblastiach. Asi v dobe, ked si este nebol na svete. Vies, ti ludia co zbierali podpisy, aj nieco robili, netrieskali do stola v krcme a nenariekali. To ze niekto robil nieco, cim chcel zmenu tak je idiot? Radsej byt taky idiot ako take nieco ako ty. Co zije v ciernobielom svete, vykrikuje popilisticky nezmysly a este si mysli ze tomu rozumie a ma bezpodmienecnu pravdu. Cista hlupost. Aj sokrates povedal, ze vie ze nic nevie, a vedel toho strasne vela. Skoda, ze tebe to asi nedocvakne o co tu ide, pretoze mas obmedzeny pohlad na svet a nevidis suvislosti. Ty predsa vies ...

v kazdej situacii je jeden nazor pravda? Takze vsetko je ciernobiele? Preboha to nemyslis vazne. Vylez z tej bubliny. Svet je farebny, nie ciernobiely. Ty tu len trieskas do stola jak ochlasta nad futbalom, asi taku hodnotu ma tvoja "pravda". Ale isto za to moze vesmirny vyskum, aj za tvoj neprehlad o tom, ako veci funguju.
icon
detail (l.16)
Polohrubá výberová, -> hyp0
  pridané 17.10.2017 7:55
Vidim ze s tebou stracam čas.Už len to ako si sa chytil tej narážky na vysokoškákov.Si študentík však?Tak je jasne že nič nevieš,ale ty si mysliš že vieš všetko a ze si nieco ako nadclovek lebo si predsa študentík.Takych počúvam dennodenne v spojoch a je to hrôza.Iste ficov pribuzny si ty.On takuch potrebuje.Hlupakov.Jak ty trápny vysokoškolaci čo chceli prechádzkov po námesti zosadit kalináka,a ako zbierali podpisi...som jednemu co ma pristavil pobedal ze je idiot, ze je to nemozne ho odvolat lebo on tam nieje koli sebe ale koli inym hajzlom a on odide kedy to bude mozne,lebo aj jemu samotmemu su tie kauzy neprijemne a ze je davno za vodou s tymi milionmi co ma a ze by mohol podnikat a odist z politiky ako pociatek jeho kamarat.Ale premudreny ludia maju svoj,,názor" a pravdu.Zapamataj si.V každej situácii je len jeden názor pravda.Ty ked povieš že zem je plocha doska je to tvoj názor,,lož".Ja ked poviem ze zem je okrúhla je to názor,,pravda".
icon
detail (l.16)
1
Polohrubá výberová, -> Pascalwb
  pridané 17.10.2017 7:47
Vela,asi nevies kolko penazi sa leje do vesmirnych zalezitosti vsak?Mohli ny byt lieky uplne zdarma.Zdravotnictvo uplne niekde inde.Mohli by byt prístroje a hlavne dobre prístroje.Keby ti niekto blízky zomiera a nemoze si ,,dovolit"asi by si hovoril že:to bude v poriadku,vesmirny výskum je doležitejší.Ty krčmová reč...
icon
detail (l.107)
AngryDude -> hyp0
  pridané 17.10.2017 3:58
Nie, on neni ficov pribuzny... on je trosku dozelena orientovaný :D
Zachvilku ta označí za vlastizradcu a máš po chlebe
icon
detail (l.137)
Enkidu_ -> saver
  pridané 16.10.2017 22:47
People laugh but the Flat Earthers know some-thing ;)
01 02 03 04 05 06 07 >>