XENOBLADE CHRONICLES 3D

XENOBLADE CHRONICLES 3D

9.0

Veľká JRPG na malom displeji

Recenzia na 3DS verziu

Xenoblade Chronicles je jedna z najlepších JRPG za posledných päť rokov. Na tom nič nezmenilo ani neskoršie vydanie v Európe či USA, ani príchod novších konzol. Skrátka je to bomba, ktorá bola ochotná posunúť žáner ďalej a nestagnovať. Prechod na handheld bol veľkou výzvou, lebo kompilovať veľký svet na menší systém je náročné - aj kvôli jeho zobrazovaniu, interface i ovládacej schéme. A navyše Xenoblade Chronicles 3D nesie nemalý údel: musí navnadiť hráčov na kúpu New 3DS, lebo na staršom type systému si tento titul nezahráte.

Samotná hra časom zreje, to jej nemožno uprieť. Dej je strhujúci najmä v úvode, keď vysvetľuje vznik sveta a spoznávate postavy, ktoré čakajú na jednotlivých miestach a zapájajú sa do diania. Náracia je solídna, či ide o minulosť obrovských titanov alebo dnešných kolónií, ktoré si žijú po svojom a vy odtiaľ idete do sveta. Nechýbajú tu pamätné momenty a ani viaceré pointy v druhej polovici deja, ktoré vás vždy dokážu vrátiť od vandrovania a desiatok vedľajších questov k hlavnej línii. I keď chváliť možno aj všetko vedľajšie, lebo aj tam nájdete zabudnuté príbehy či kúsok rozprávania. Je to vzácny celok, kde dej tvorí dobrý základ, ale ešte lepší je svet, kde sa odohráva, lebo tam chcete tráviť desiatky hodín. Sú tu podmanivé lokality: všetky zelené (džungle, pláne) sú nádherné, ani ostatné nie sú iba do počtu.

Niežeby boli postavy v dianí zabudnuteľné alebo produkcia nedostatočná. Naopak, zvuková produkcia je veľmi dobrá. Soundtrack pekne podčiarkuje putovanie, dlhé dialógy v angličtine potešia, hoci prízvuk rozlične skáče hrdinom v hrdle. Ale história JRPG nájde pár lepších príkladov a títo spoločníci sú skôr kvalitný štandard ako príslušníci do zlatého fondu.

Xenoblade Chronicles 3D

Putujeme v partii a hľadáme, kde by sme zaborili čepele našich mečov...
Xenoblade Chronicles 3D

Niektoré prostredia sú skutočne malebné aj na malom displeji.
Xenoblade Chronicles 3D

Ale isteže sa dá vo svete gigantov čakať aj pár väčších nepriateľov.

No hlavnou devízou je svet a súbojový systém. Svet odhalíte postupne v jednotlivých questoch alebo len pri voľnom putovaní. Miest, kde sa môžete zastaviť a kochať nádherou, nájdete veľa. Silný pôvod sveta vám nedá spať – ale stovky questov sú druhé lákadlo. Ako som písal vo Wii recenzii, Xenoblade Chronicles je unikát v štruktúre, pripomína MMO, ibaže hráte iba sami. No žijúci svet s NPC, ktoré sa radi podelia o pár dojmov, zadajú úlohu či otvoria obchod, je obohatený o stovky questov. Treba ich brať húfne a plniť výdatnými dúškami, aby ste každú lokalitu objavili naplno, narazili na kúsok príbehu či porazili iného nepriateľa.Náplň je oveľa lepšia ako vo väčšine JRPG, úlohy chcú rozšíriť hlavný dej a sú zaujímavé, pútavé a nechýba im patričná odmena. Rozsah sveta je impozantný, hoci pri systéme ako 3DS trošku stráca na majestátnosti. Veľká TV verzus menší displej je nefér porovnanie a cítiť ho pri putovaní, súbojoch, všade.

Ale súbojový systém je špičkový. Namiesto ťahových súbojov zvolili tvorcovia Xenoblade real-time verziu, kedy sa plynulo zo sveta dostanete do akcie. Ľahko sa naučíte základné pravidlá, pričom ovládate jednu postavu a ostatné vám zdatne sekundujú a neprekážajú. Je dobré nastaviť si špecializácie, vyrovnať ich možnosti a využívať aj rozličné benefity. Keď útočíte zozadu, budete spočiatku mať navrch a silnejšie údery. Skúšate to zboku či smerom vpred, môžete narazíť na defenzívu či štít. Vhodné je naučiť sa nielen pohyb, ale najmä nájsť a zacieliť nepriateľov, zadať partii príkazy a dávať bacha na zdravie, lebo v druhej polovici hry obtiažnosť pritvrdí.

Popritom sa tu mihne troška mágie a treba sa učiť aj špecialitky menom Arts. Nedajú sa používať neustále, niektoré majú ultra dlhý čas nabíjania i možnosti použitia v akcii, no stoja za to. Častejšie sa vám podarí vykonať pekné kombo pri spojení schopností partie a určite vás poteší, keď sa pri kombe podarí sfúknuť celú nepriateľskú skupinu. Je to síce umenie, vyžaduje si tréning, no pri ohromnej dĺžke hry si budete súboje vychutnávať i vyhľadávať. Vítaní sú nielen JRPG hráči, ktorí si potrpia na taktiku. Osvedčia sa aj schopnosti hráčov akčných hier vďaka rýchlym pohybom a ich obratnosti na bojisku. Jeden z najdynamickejších súbojových systémov JRPG si vyžaduje trpezlivosť, ovládanie naučené naspamäť a znalosť nepriateľov.

Xenoblade Chronicles je hra stará štyri roky, ale jej obsah je stále rovnako kvalitný, dej zaujímavý, partia postáv dobrá, svet obrovský, súbojový systém pútavý, množstvo vedľajších questov až neuveriteľné. Ešte si pripočítajte tony predmetov na zber či predaj. Musíte prejaviť rešpekt a uznať, že Xenoblade na Wii bola máličko nadčasová JRPG. Ale je tu stále konverzia z Wii na 3DS a hoci znie lákavo, pri porovnaní výkonu by ste netipovali ani veľa odlišností, a predsa sa tu vynárajú zásadné rozdiely.

Pokiaľ ide o výkon, je zrejmé, prečo nevyšla Xenoblade Chronicles 3DS aj na starších systémoch. Už New 3DS má čo robiť, aby tento rozľahlý svet utiahol a na rovinu, ten proces sa neobišiel bez kompromisov a výsledok cítiť vo viacerých smeroch. Už samotný pocit zo sveta vyvolá dojem konverzie, cítiť že hra nie je určená pre tento systém, ale vyšla inde, až potom tu. 3DS hry môžu pri prechode z inej platfromy vyvolať aj lepší pocit, ak sú prispôsobené výkonu zariadenia, no keď treba robiť ústupky, už nemá handheld veľkú šancu.

Svet je teda obrovský, vyžaduje si vašu pozornosť a ponúka desiatky hodín hrania, no veľké prostredia na malom displeji nepôsobia grandiózne. Čaro sa zákonite stráca, pohľad na obrovskú luku či hlbočizný les sa na 3DS ťažko vyvolá a nepomôže ani 3D efekt. Všetko pôsobí príliš stiesnene a kompaktne, lebo pri menšej ploche sa muselo síce škrtať, no zároveň ponechať potrebné elementy.

Takže to najhoršie si odniesol interface. Množstvo ikon, ktoré potrebuje hra vyvolať (či na smer questu alebo aktívne príkazy v súboji), je vysoké a na jeden displej sa nezmestí. Autori síce zvolili cestu odloženia časti prvkov (postavy, mapa) na spodný displej, ale to nie je ono. Ešte pri vandrovke si azda zvyknete, ale v boji je to náročné, lebo čísla a štatistiky sú potrebné a na displeji sa tlačia straaaašne!

Navyše aj pri posudzovaní sveta sa ukáže rozdiel. Či sú to textúry postáv alebo niektoré pohľady – tu sa škrtalo tiež. Čiastočne je cítiť aj nižšiu farebnosť. Fakt, že sa celý svet rozpohyboval na 3DS, je obdivuhodný, ale ak máme priamo porovnávať, musíme byť voči postavám i kvalite lokalít korektní. Pri pohľade zblízka vidieť slabšie rozlíšenie, keď sa pozeráte z diaľky, ste neraz ohromení, že to beží.

Čo znamená, že hra na New 3DS vyzerá graficky relatívne dobre, pokiaľ ju posudzujeme samostatne - pri vzájomnom porovnaní s Wii ako prvým systémom ale až taká presvedčivá nie je. Inou kapitolou je ovládanie, kde New 3DS svoje možnosti využíva naplno. Pohyb kamery je úžasne vyriešený cez nový prvok vedľa funkčných tlačidiel (taký malý analóg) a ZL-ZR dvojica je využitá pre zoom, čo pomáha. Ak sa pustíte do hry a budete si chcieť prepínať medzi detailmi a celým svetom, oceníte tieto prvky.

Xenoblade Chronicles 3D

Spodný displej je praktický, ale slabšiu grafiku pri postavách a mapke nezaprie.
Xenoblade Chronicles 3D

Putovanie bez mapky je spočiatku náročné - stratíte sa.
Xenoblade Chronicles 3D

Nádherné západy slnka pri púti dvoch kamošov? Výhľad do diaľav? Xenoblade to miluje.

Celkovo možno hru chváliť, lebo grafika sa vytiahla, ovládanie poteší a už len fakt, že môžete zrazu hrať tento kolos na cestách, je obrovské plus. Otázne je, či sa kvôli tomu oplatí investovať do novej konzoly. A tu váham, lebo keby som mal New 3DS, Xenoblade Chronicles 3D si určite kúpim. Ale v opačnej situácii, keď by sa mi hra ocitla na stole a mal by som si k nej kúpiť konzolu, to by bola ošemetná dilema. Pre toho, kto má doma Wii a nebodaj Xenoblade Chronicles hral, je to iba sekundárna voľba na cesty, lebo po obsahovej stránke tu obrovské bonusy či motivácie hrať znova nečakajú.

Xenoblade Chronicles 3D je určite jedna z najlepších JRPG na handhelde a majitelia New 3DS by o nej mali veľmi uvažovať. Ak budete hrať hodinku denne, pod tri mesiace času sa len tak ľahko nedostanete a čaká na vás veľká výzva. Titul Xenoblade rokmi veru nič zo svojich kvalít nestratil - ale prechodom na New 3DS ani veľa nezískal.


napísal korec 26.5.2015
Páči sa mi!
VIDEÁ Z HRY
9.0
Vo svete
8.6
Ohodnotiť
XENOBLADE CHRONICLES 3D
+ obrovský svet s množstvom úloh
+ kvalitný dej
+ dobrá partia postáv
+ špičkový súbojový systém
+ slušná grafika a ovládanie
- veľké prostredia na malom displeji nepôsobia grandiózne
- nepraktický interface


RECENZIE HRÁČOV
3DS

Vývoj: Monster Games
Štýl: Akcia / RPG
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Dolby vision (1)
Zdravím, chcem sa opýtať na nejaké riešenie ohľado...
|Android smartphone do 200-250 ... (4)
Zdravím vás. Vedel by niekto poradiť budget telefó...
|Wifi a ethernet (9)
Ahojte, Mám problém s pripojením pc na net. Vše...
|Dragons dogma ii cz/sk forum (1)
https://steamcommunity.com/app/2054970/discussions...
|Ms windows cd key (33)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Svet, ukrajina, vojny ... (18392)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk