Detaily AMD Radeon R9 Fury X

AMD plne predstavilo aj svoju R9 Fury X kartu, ktorá bude svojim vydaním budúci týždeň nasledovať R9 300 sériu a rovno sa zaradí sa medzi top karty na trhu.

pridal saver 19.6.2015 o 23:14 pod hardware
Detaily AMD Radeon R9 Fury X

HARDWARE > NOVINKY >

AMD plne predstavilo aj svoju R9 Fury X kartu, ktorá bude svojim vydaním budúci týždeň nasledovať R9 300 sériu a rovno sa zaradí sa medzi top karty na trhu.

Bude najvýkonnejšia zo série prichádzajúcich jednočipových Fiji kariet a bude stáť 649 dolárov, teda dostane rovnakú cenu ako nedávno vydaná GTX980ti od Nvidie.  U nás to teraz bude znamenať cez 740 eur, ale niektoré lacnejšie obchody pôjdu aj 700 ako teraz pri 980ti.

Zatiaľ finálne a nezávislé benchmarky nemáme, ale podľa leaknutých benchmarkov sa pohybovala mierne nad 980ti a pod TitanX, podľa benchmarku AMD aj nad Titan X. Recenzie, ktoré vyjdu budúci týždeň nám to objasnia. V každom prípade vyzerá, že hlavný rozdiel medzi GTX980ti a FuryX kartami bude v pamäti, kde Nvidia ponúka 6GB, AMD 4GB.

Čo je však na Fiji zaujímavejšie sú HBM pamäte, ktoré sú priamo na čipe vďaka čomu je karta výrazne menšia ako jej konkurencia. Aj keď konkrétne táto je chladená vodným chladením, aby stíhala odvádzať teplo, čo je síce drahšie, ale pre hráčov je to len plus, keďže si tým AMD zaistí tichú prevádzku a aj nízku teplotu. Podľa AMD je karta je hlučná len 32db a priemerná teplota by mala byť okolo 50 stupňov.

Z technických detailov je Fiji GPU postavené stále na 28nm architektúre má 8.9 miliardy tranzistorov a výpočtovú rýchlosť 8.6Tflopu. Celý čip má veľkosť takmer 600mm2 a je najväčší aký firma teraz vytvorila. Dopĺňajú ho malé HBM pamäte, ktoré majú len 35mm2 a sú napojené priamo na čipe, čo zaisťuje 512GB/s rýchlosť presunu dát s 1024bitovým busom (spolu 4096 bitov). Zo zaujímavosti karta má nad napájaním LED detektor, ktorý ukazuje ako je karta vyťažená. Môžete si ich nakonfigurovať na červené alebo modré farby. 

Jedinou slabinou karty je obmedzenie 4GB pamäťou, pri kartách v nižších kategóriách to nevadí, ale pri tejto určenej na 4K rozlíšenia to už nemusí byť dostatok, presnejšie pri viacerých hrách to už teraz nestačí. AMD sa vyjadruje tak, že ak sa hra zoptimalizuje, nevidia tam žiadne obmedzenia ani pri 4K rozlíšení. Hovoria, že vývojári si často z pamäte robia skladisko a musia sa o to viac starať, dodávajú, že s DX12 príde aj iný spôsob využívania pamäte. Čo však hrám, ktoré chcú už teraz viac pamäte nepomôže a môžu spomaľovať framerate alebo sekať. Do akej miery to bude citeľné uvidíme v testoch, ale keďže 4K monitory nie je zatiaľ výrazne rozšírené väčšina užívateľov by to ani nemala pocítiť.  Ak by ste chceli využívať 4K a dosiahnuť aj 60 fps rátajte s tým, že musíte mať Displayport 1.2a pripojeni, keďže karta nemá HDMI 2.0 výstup.

Nakoniec jedna zaujímavosť, AMD zatiaľ nespomína, že by kartu vyrábali aj iný výrobcovia a je možné, že bude dostupná len referenčná verzia priamo od nich.





Detaily AMD Radeon R9 Fury X  Detaily AMD Radeon R9 Fury X  Detaily AMD Radeon R9 Fury X
Detaily AMD Radeon R9 Fury X  Detaily AMD Radeon R9 Fury X  Detaily AMD Radeon R9 Fury X
Detaily AMD Radeon R9 Fury X  Detaily AMD Radeon R9 Fury X  Detaily AMD Radeon R9 Fury X
Detaily AMD Radeon R9 Fury X  Detaily AMD Radeon R9 Fury X  Detaily AMD Radeon R9 Fury X
Páči sa mi!






Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (1)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Speedlink competition pro extr... (0)
Zdravim, som lama mám otázku.Kúpil som si SpeedLin...
|Mw3 2011 xbox series x multipl... (2)
Čaute, kúpil som si fyzickú kópiu MW3 x360. Hra fu...
|Poľovnícke hry - hunter simula... (6)
je ich viacero,ale v tomto vlákne by som sa chcel ...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19524)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk