BATMAN: ARKHAM KNIGHT

BATMAN: ARKHAM KNIGHT

9.0

Veľkolepé finále, ktoré ale má svoje muchy

Recenzia na Xbox One verziu

Joker už leží na ražni a čoskoro zhorí v pekle. Na vás je len jediné – škrtnúť zápalkou a postarať sa o iskru. V pozadí znie charizmatický chrapľavý hlas a hovorí o tom, čo vás v hre čaká. Nehanebne vám prezradí samotný koniec, no vy to aj tak niekde hlboko vo vnútri už od začiatku čakáte. To, ako sa rozlúčite s jednou z najvýznamnejších sérií súčasnosti, je dôležité. No oveľa dôležitejšia je cesta, ktorou sa za touto rozlúčkou budete pretĺkať. A toho sú si v Rocksteady vedomí. Len škoda, že nie všetko tvorcom vyšlo tak, ako si predstavovali, no k tomu sa dostaneme neskôr.

Nie je to tak dávno, čo skončila jedna veľká trilógia s temným rytierom v hlavnej úlohe. Nolan mu venoval časť svojho života a v závere tak trošku zlyhal. Menej je niekedy viac. To však nebude jediná paralela s tým, čím posledné roky žili v Rocksteady. Batman: Arkham Knight mala byť veľkolepá rozlúčka. Epické finále, v ktorom dáte zbohom jednému z najpopulárnejších superhrdinov v sérii najlepších videohier podľa komiksov vôbec. Obrovský príbeh, prepracované charaktery, silné emócie, hlboká strata a aj nečakané spojenectvá. To všetko sú veci, ktoré by ste od takejto hry čakali. A taktiež sú to veci, ktorých sa vo výraznej miere dočkáte.

Pocit pri hraní Arkham Knight je skutočne zvláštny. Za tie roky sa medzi vami a Batmanom vytvorilo puto. Je viac než len bežný herný hrdina. Je symbol akejsi éry, ktorú ste spolu s ním prežili. Tu vám popod nos prejde závan nostalgie, tam si zas spomeniete na niektorý moment z predchádzajúcich častí. Rocksteady sú si vedomí dedičstva tejto hry a dokonale s ním pracujú. Presne vedia, kedy na ktorú strunu zahrať. Fanúšikovia sa tak v ich rukách úplne roztápajú a nechávajú sa čoraz hlbšie vtiahnuť do finálneho boja v uliciach Gothamu.

Zároveň však autori hru robia aj pre ostatných hráčov. Pravdepodobne neexistuje jedinec, čo netuší, ktorý hrdina sa v noci prezlieka za veľkého netopiera a bojuje proti zločincom. Pochopiteľne tak vývojári nepredstavujú postavu a jej svet úplne od základov, no hra stále dokáže zaujať aj nováčikov, ktorí nevedia o iskrení medzi Batmanom a Catwoman či ostatných aspektoch tohto sveta. No a nakoniec chcú tvorcovia spraviť radosť aj znalcom komiksov. Berú do rúk známe postavy a príbehy a dávajú im novú podobu, vlastný život, ktorý na jednej strane ťaží z toho, čo dobre poznáte, no na druhej strane do značnej miery inovujú.

Batman: Arkham Knight
Batman: Arkham Knight Niektoré známe tváre vás prekvapia.
Niektoré známe tváre vás prekvapia.


Batman: Arkham Knight Opäť sa môžete spoľahnúť na množstvo zaujímavých vychytávok.
Opäť sa môžete spoľahnúť na množstvo zaujímavých vychytávok.


Batman: Arkham Knight Batmobil ponúka nový rozmer hrateľnosti.
Batmobil ponúka nový rozmer hrateľnosti.





To všetko nájdete na pozadí príbehu noci, keď Gotham čelí doteraz najväčšej hrozbe. Scarecrow do mesta povolal smotánku zloduchov a rozohráva s nimi veľkolepú šachovú partiu. Všetci sú však len figúrky na jednej strane šachovnice a oproti nim stojíte vy, keď sa snažíte odhaliť pozadie toho celého. Megalomanský plán o vypustení toxínu, ktorý zničí celé mesto, nie je pre komiksových fanúšikov žiadnou novinkou. Svieži vánok však prináša Arkham Knight. Nová postava je jednou z najsilnejších zbraní hry, a to najmä preto, že dokonale pozná každý jeden krok hlavného hrdinu, jeho identitu aj jeho tajomstvá. Sama sa však skrýva za rovnakou maskou so špicatými ušami.

Tajomstvo tváre, ktorá sa skrýva za maskou, vás neustále nahlodáva. Na nástup Arkham Knighta si chvíľu počkáte, no potom vám už nedá spať a vždy, keď sa objaví na scéne, pokúsite sa pochytiť nejaké náznaky toho, kto by to mohol byť. Je hnaný dopredu nenávisťou a aj keď by sa mohlo zdať, že ide o veľmi plochý charakter, v úlohe jedného z hlavných záporákov sa pokojne môže zaradiť medzi to najzaujímavejšie zo série. Jediná škoda je, že už nejakú dobu pred samotným odhalením vám môže byť jasné, kto vás tak strašne nenávidí. O to zaujímavejšia však je konfrontácia po zhodení masky.

Celkovo medzi najsilnejšie aspekty hry patria práve postavy. Scenáru bola venovaná poriadna porcia prostriedkov a je to na ňom vidieť, keďže akonáhle sa raz zahryznete do príbehu, už vás len tak nepustí. Šachové figúrky sa dajú do pohybu, striedate jedného súpera za druhým, na scéne sa však objavujú aj postavy na opačnej strane barikády, no ako sa ukáže, v Gothame nie je nič len čierno-biele. Postavy vás vedia prekvapiť, keď to nečakáte. Sami dostanete do rúk možnosti voľby, ako sa k nim zachovať a ovplyvniť tak priebeh hry v niektorých menších vetvičkách.  Navyše sa tu vo väčšej či menšej úlohe objaví takmer každá známa tvár zo série, na iné zas nájdete množstvo odkazov.

Život však postavám dodávajú herci, ktorí im prepožičali hlas. A s pokojným svedomím môžem povedať, že v oblasti dabingu je Batman: Arkham Knight jednou z najlepšie fungujúcich hier vôbec. Z hercov autori dostali skutočne to najlepšie. Z Arkham Knighta srší nenávisť, pri Catwoman sa vám ježia chĺpky na predlaktí, z Ivy cítiť boj dobra so zlom a z Riddlera zas frustráciu. Je tu toho naozaj veľa a v momente, keď sa v zaujímavom zvrate na scéne objaví stará známa tvár, spraví si z hry vlastný kabaret, pri ktorom sa začnete sami seba pýtať, prečo sa neudeľujú Oscary za dabing. Na čele celého ansámbelu stojí vynikajúci Kevin Conroy ako Batman.

Videorecenzia

Jedinou možnosťou ako autori do hry mohli natlačiť toto neuveriteľné množstvo pestrých a prepracovaných postáv, bola zmena herného sveta. Je nielen väčší, ale aj pestrejší a živší. Jeho variabilita sa s predchádzajúcimi hrami nedá porovnávať, dáva vám doteraz nevídanú slobodu v jeho objavovaní a aj pri progrese. Navyše je navrhnutý naozaj skvele a rovnako ako postava v tomto prípade vystihuje esenciu Batmana z komiksov, tak Gotham  je stelesnením toho, čo ste si predstavovali, keď ste prevracali stránky komiksu jednu za druhou. Gotická atmosféra sa miesi s modernou dobou a keďže je hlavnou postavou jeden z najlepších detektívov, svoje miesto si tu našli aj žánrové trópy neo-noir.

Hra to na vás nehodí všetko naraz. Začínate síce v obrovskom meste, no zo začiatku sa ženiete len za jediným cieľom. Postupne sa ukáže nejaký ten ďalší zloduch, no čo je hlavné, ľudoprázdne mesto (z ktorého ľudia utiekli kvôli hrozbe útoku) sa pomaly plní nepriateľskými jednotkami. Kým zo začiatku sporadicky narazíte na nejaké menšie oddiely, postupne pribudnú aj ťažko ozbrojené drony, čoraz lepšie vyzbrojení žoldnieri, kontrolné body milície a iné. To všetko je pliaga, ktorú musíte zo svojho mesta vyhnať.

Hra vám naservíruje obrovské množstvo misií. Niektoré sú prepracovanejšie, iné menej, niektoré sú dlhšie a pozostávajú z viacerých „questov“, iné zas len z pár, prípadne z jednej úlohy. Dôležité však je, že vás príbeh stále dokáže udržať zaangažovaných a vtiahnutých do deja. Prelietate z jednej misie do druhej. Keď sa vám práve nechce naháňať Arkham Knighta, tak si môžete odskočiť do sirotinca, kde sa pokúsite zachrániť Catwoman uväznenú Riddlerom, ktorý navyše po meste porozhadzoval kvantá svojich trofejí. Okrem už uvedeného čistenia mesta medzi vedľajšími misiami nájdete aj lov na Man-Bata, naháňanie Fireflya či riešenie záhadných vrážd, ktoré sú sprevádzané opernou hudbou. Samozrejme, sú tu aj ďalšie misie, no tieto si vás získajú najviac. Azrael je zaujímavý z príbehového hľadiska, no jeho misie nie sú nič viac než AR výzvy, ktorých je v hre aj tak dosť.

Hra je stavaná tak, aby ste pri riešení úloh využili čo najviac jej možností a aj preto vám často dá len malé náznaky, ako niečo vyriešiť. Riddler je v tomto expert a vtedy preberáte striedavo kontrolu ako nad Batmanom, tak aj nad Catwoman, aby ste jednak bojovali s nepriateľmi, no hlavne vyriešili hádanky. Man-Bata lovíte zo striech, no najskôr odhaľujete jeho polohu podľa hľadania tradičného škrekotu. Firefly po sebe zanecháva ohnivú stopu a zložiť ho dokážete len za pomoci Batmobilu. S nakopaním Penguinoveho zadku vám zas pomôže Nightwing podobne ako Catwoman. V inom prípade sa k vám zas pripojí Tim Drake ako Robin.

Batman: Arkham Knight
Batman: Arkham Knight Stále sa môžete spoľahnúť na pomoc tých najbližších.
Stále sa môžete spoľahnúť na pomoc tých najbližších.


Batman: Arkham Knight Hra ponúka pestrú paletu variabilných vedľajších úloh.
Hra ponúka pestrú paletu variabilných vedľajších úloh.


Batman: Arkham Knight Odhalenie niektorých tajomstiev si necháva až do samotného záveru.
Odhalenie niektorých tajomstiev si necháva až do samotného záveru.





Každá z postáv má vlastný štýl, ktorý vychádza zo základov tradičného freeflow bojového systému, ktorý je pre sériu taký typický. Ten sa prakticky veľkých zmien nedočkal. Nejaké novinky si tam všimnete, no má položené výborné základy, takže nie je potrebné niečo obzvlášť meniť. Najvýraznejším spestrením je práve dual play systém, keď máte dve postavy. Môžete ich kombinovať a skĺbiť do jedinečných zakončovacích úderov, ktoré tomuto brutálnemu baletu dodajú novú šťavu. Podobne však môžete útoky kombinovať napríklad aj s batmobilom.

Batmobil je najväčším prírastkom do vášho tradičného arzenálu a až na jednu prekvapivú výnimku funguje rovnako. Zlodejov, chuligánov a výtržníkov na cestách dokážete spacifikovať gumovými projektilmi, drony ale zničíte hravo a efektne primárnymi a sekundárnymi zbraňami. Postupne si vozidlo viete vylepšiť a potom dokážete drony napríklad aj hackovať. Batmobil využijete pri rýchlom presune mestom (tradičné plachtenie tu však stále má svoje miesto), v boji a neraz aj pri riešení hádaniek, ktoré vás tu a tam slušne potrápia. Dokonca je súčasťou dvoch súbojov s bossom. Väčšinu hry funguje výborne, a to aj napriek nie práve ideálnemu jazdnému modelu. No občas je batmobilu naozaj trošku priveľa. Najmä, keď vás s ním hra núti skákať po strechách či pri repetitívnych naháňačkách. Dizajnovo je zvládnutý na výbornú (trochu v ňom badať inšpiráciu z Gigerovho konceptu pre Batman Forever) a má dva režimy, každý pre inú činnosť.

Batman: Arkham Knight je obrovskou hrou. Nielen rozlohou a zaujímavými možnosťami herného sveta, ale najmä časom, ktorý tam strávite úplne pohltení atmosférou. Ak by ste chceli len prebehnúť hlavnú príbehovú líniu, môže vám zabrať zhruba 12 hodín. Ale to rozhodne nechcete. Chcete v hre objaviť všetko a keď ju budete mať na 100%, chcete vidieť aj jej skutočný koniec. V tom prípade sa však ale musíte pripraviť na to, že vám dokáže zo života ukrojiť aj slušných 30 hodín. A ani tam to nekončí. Rovnako ako v prípade predchodcov, aj teraz sa môžete pripraviť na kvantum výziev v rôznych oblastiach. A potom na vás čaká aj New Game +.

Batman: Arkham Knight
Batman: Arkham Knight Kto sa skrýva za maskou?
Kto sa skrýva za maskou?


Batman: Arkham Knight Aj tentoraz si pre vás Riddler pripravil extra porciu výziev.
Aj tentoraz si pre vás Riddler pripravil extra porciu výziev.


Batman: Arkham Knight Nastal už ten správny čas na nástupcu?
Nastal už ten správny čas na nástupcu?




Rovnako ako sa hra od predchodcov nelíši v základnom koncepte, tak sa neposúva výrazne ďalej ani graficky. Aplikuje zaužívané technológie a známy výtvarný štýl. Na tom všetkom však, samozrejme, nájdete aj nejaké nové vrstvy v podobe moderných efektov, detailnejšieho prepracovania a podobne. Inými slovami, aj na túto hru sa opäť dobre pozerá. Nepríjemnosťou sú však technické problémy. O zle optimalizovanej PC verzii ste sa už určite veľa napočúvali, no ideálny chod občas nemajú ani konzolové verzie. Poklesy môžete badať najmä pri náročnejších scénach pri jazde batmobilom po meste.

Z hudby v hre padnete na zadok. Taktiež sa nesie v duchu celej Arkham série, no ako keby chcela obsiahnuť Batmana ako globálny charakter. Do známych motívov totiž hudba mixuje iné prvky, ktoré vám pripomínajú to, čo ste počuli v kine pri melódiách od Zimmera v Nolanovej trilógii či vám dokonca občas pripomenie Elfmana v Burtonových Batmanoch. Herný soundtrack je bohatý a mnohé situácie majú hudbu šitú na mieru, aby presne vystihovala ich atmosféru a pomáhala v gradácii, čo tu neraz dokonale funguje, najmä vo vypätých momentoch, ktorých bude hneď niekoľko.

Batman: Arkham Knight je skutočne veľkolepým zakončením dlhoročnej púte Rocksteady, ktorá dokonale vystihuje Batmana ako postavu vo všetkých jeho podobách a po všetkých jeho stránkach. Neponúka nič, čo by ste nečakali. Hrá sa rovnako výborne ako predchádzajúce časti od rovnakých autorov. Získa si váš však príbehom s niekoľkými prekvapujúcimi zvratmi, ktorý postavy doženie až na hranu a neraz sa s vami poriadne zahrá, takže ani sami nebudete vedieť, čo je realita a čo len nočná mora smerujúca k šialenstvu. Niektoré karty, zvlášť v prípade Arkham Knighta, hra vyloží na stôl už príliš skoro. No aj tak ponúka vynikajúco prepracované postavy, s ktorými sa radi stretnete. A to na oboch stranách barikády. Od pozície najlepšej hry série však Arkham Knighta delia technické nedostatky a najmä bugy, ktoré ešte stále obsahuje a niektoré vedia byť nepríjemné.


napísal matus_ace 3.7.2015
Páči sa mi! (+4)
9.0
Vo svete
8.5
Ohodnotiť
BATMAN: ARKHAM KNIGHT
+ príbeh a dobre vykreslené charaktery
+ nečakané momenty
+ variabilná hrateľnosť a množstvo rôznorodých misií
+ detailný otvorený svet a spracovanie mesta
+ dĺžka hry
+ kvalitná hudba a dabing
+ nové súboje vo dvojici, stále chytľavý stealth
- občas nudné naháňačky
- technické problémy


RECENZIE HRÁČOV
Batman: Arkham Knight
9.0
F1REFLY    14.2.2016
Pre neznalcov: Ak by niekto namietal, ž...prečítať celé
Batman: Arkham Knight
9.0
BOSS MARŤAS    11.8.2015
Po štyroch rokoch sa ku kormidlu vracia štúdio Rocsteady, ktoré naštartovalo herne úspešnú ...prečítať celé
Batman: Arkham Knight
9.5
GAM_ER    7.7.2015
Temný rytier sa vracia po štyroch rokoch od svojich pôvodných tvorcov z Rocksteady Studios, aby u...prečítať celé
Batman: Arkham Knight
9.0
HORIZON286    29.6.2015
Plusy: Otvorené mesto Uspokojujúce zakončenie série Batmobil...prečítať celé
icon
9.0
SCORPWIND    9.8.2020
+ príbeh a postavy+ dĺžka hry+ spracovanie mesta+ zábavná a chytľavá hratelnosť+... zobraziť

PC
PS4
Xbox One

Vývoj: Warner Bros / Warner Bros
Štýl: Akčná Adventúra
Dátum vydania: 23. jún 2015
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Dolby vision (1)
Zdravím, chcem sa opýtať na nejaké riešenie ohľado...
|Android smartphone do 200-250 ... (4)
Zdravím vás. Vedel by niekto poradiť budget telefó...
|Wifi a ethernet (9)
Ahojte, Mám problém s pripojením pc na net. Vše...
|Dragons dogma ii cz/sk forum (1)
https://steamcommunity.com/app/2054970/discussions...
|Ms windows cd key (33)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Svet, ukrajina, vojny ... (18412)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk