Ako to vyzerá s aktuálnou preview verziou Windows 10?

Microsoft koncom mesiaca prinesie nový Windows 10, pozrime sa na aktuálny stav preview verzie.

pridal saver 13.7.2015 o 20:20 pod software
Ako to vyzerá s aktuálnou preview verziou Windows 10?

SOFTWARE > NOVINKY >

Microsoft koncom mesiaca prinesie nový Windows 10, pozrime sa na aktuálny stav preview verzie. Tá sa už postupne ukazuje finalizovanie vo všetkých smeroch. Systém funguje, Edge browser sa dokončuje a Xbox aplikácia dostáva ďalšie možnosti.

V zásade základy o systéme už vieme, desiatka je Windows, ktorý spája rýchlosť, štandardy ktoré poznáte s Windows 7 s aplikáciami s Windows 8 a celé to upravuje na fungovanie na všetkých typoch zariadení od malých embeded systémov, cez mobily, tablety, štandardne PC a notebooky, až po hololens, Xbox a TV.  A prekvapivo na rozdiel od Windows 8, na ktorom bolo cítiť primárne tabletové zameranie, tu podporu ešte väčšieho množstva zariadení na desktope prakticky necítite. Síce ešte spojenie s novými aplikáciami a designom nie je dokonalé, ale má k tomu blízko a systém je pre desktop v oveľa lepšom stave ako minule. Hlavne si už nemusíte doinštalovať žiadnu aplikáciu, aby ste mali Start menu, neotravuje vás žiadna úvodná metro obrazovka, a ani vysúvacie orb menu. Napriek tomu vysúvacie obrazovky tu stále nájdete, ale už sú designovo zladené so vzhľadom windowsu a nie sú tak rušivé, rovnako nie su už rušivé ani Windows Apps, ako sa po novom nazývajú Metro aplikácie. Všetko je zjednotené a aplikácie spoznáte len podľa úvodného splash screenu. Môžete im voľne meniť veľkosť okna, presúvať, tak ako štandardné aplikácie.  Jediný prvok čo môže rušiť, je stále kombinované Settings menu s klasickým Control panelom, kde síce všetky základné nastavenia nájdete v Settings, ale hlbšie možnosti a hardverové nastavenia už nájdete len v klasickom menu v Control panely. Mimo toho je to Windows aký poznáte.

Ako to vyzerá s aktuálnou preview verziou Windows 10?

Čo ale hneď pocítite ako hlavnú zmenu je rýchlosť, ktorá je ešte lepšia ako už dosť svižný Windows 8 a celý dojem z používania menia aj animácie, ktoré jasne naznačujú, že sa systém posunul vpred. Pôsobí to dynamicky a inak ako ste doteraz zvyknuti (určite sa to da vypnúť, ak by vám to vadilo). Z noviniek Microsoft vsádza na Cortanu, ktorá bude na západe veľký prídavok, ale u nás nerozumie slovensky a ak si nastavíte náš región tak sa Rovno automaticky vypne. Uvidíme, či ju niekedy naučia nášmu jazyku, ale osobne necítim potrebu rozprávať sa s počítačom, alebo čo mu len niečo písať keď si to viem vyhľadať sám. Možno otázka zvyku, ale nemôžem povedať, že by som to potreboval. Možno viac využijete ďalšiu novinku a to virtuálne desktopy, na ktoré si môžete rozdeliť aplikácie, hlavne ak nemáte viac monitorov a chcete mať vo veciach poriadok. Dobrým prídavkom je notifikačné centrum, ktoré je inšpirované mobilmi a ktoré vám pekne zhrnie všetko dôležité čo sa v systéme udialo. Rôznych podobných vylepšení je viac, zlepšil sa aj file explorer, command prompt je po 20 rokov updatovaný, upravený bol Store, ktorý už bude ponúkať aj desktop aplikácie, samozrejme Xbox aplikácia, DX12 a nový Edge browser. 

Ako to vyzerá s aktuálnou preview verziou Windows 10?

Čo sa týka nové Edge browseru, na ňom vidieť, že sa posledný polrok prešiel dlhú cestu a aj keď ale ešte mu chýbajú niektoré nastavenia a má rôzne nedokončené veci ako napríklad zatiaľ poriadne nefunguje rozdeľovanie alebo spájanie záložiek medzi browser okrami, ale mimo toho stránky zobrazuje tak ako má, je plne kompatibilný so štandardami a podľa testov je najrýchlejším browserom. Rozširovať ho postupne budú doplnky podobné ako v Chrome a Firefoxe. Ak by vám Edge nesadol a chcete radšej IE, v systéme bude stále IE11.

Ako to vyzerá s aktuálnou preview verziou Windows 10?

Podobne aj Xbox aplikácia veľmi rýchlo naberá na funkciách a mimo nahrávania gameplayu, ukladania obrázkov, a sharovania s priateľmi je jej novým doplnkom aj Xbox streaming, kde si môžete v okne otvoriť obraz z vašej Xbox One konzoly a hrať vzdialene. Zatiaľ som skúšal streaming len cez wifi, ale napriek tomu fungoval rýchlo, s nebadateľným oneskorením a bez problémov. Je tam však niečo vďaka čomu rozpoznáte rozdiel ako pri hraní na TV a to artefakty spôsobené kompresiou obrazu, konkrétne na Forze Horizon 2 boli vidieť kocky na ceste (neviem teraz, či sa cez LAN systém zapne nižšia kompresia, ak nie mohli by to tak spraviť).  Ešte škoda, že chýba opačný postup a teda streamovanie hier z PC na TV.  Aj keď môžeme však čakať, že sa postupne dočkáme aj toho.

Najdôležitejším prídavkom pre hráčov vo Windows 10 je DX12, teda nové vylepšené DX, ktoré umožní zrýchliť hry aj na starých DX11 kartách a to ako vďaka zlepšeniu komunikácie medzi GPU a CPU, kde sa komunikácia zvyšuje aj o 700% (ukazuje o 3D mark benchmark), doplnia to aj nové grafické funkcie, ktoré už podporujú nové DX12 karty. Uvidíme ako to nakoniec dopadne zrýchlenie v reálnom nasadení, DX12 tituly už prichádzajú a niektoré by mali byť už v testovaní.

Celkovo sa zdá systém už pripravený na štart, reakcie od preview testerov sú pozitívne. Osobne som nemal problémy ani ovládačmi a ani s utilitami pre hardvér určenými na Windows 8.  Vyzerá, že nás koncom mesiaca čaká hladký prechod. Ak by ste si neboli istý ako to vaše PC zvládne, môžete ešte predtým vyskúšať preview verziu. Dôležité je vedieť, že Windows 10 bude teraz rok pri update z W8 a W7 zadarmo a teda updatovaniu nič nebráni.





Páči sa mi!






Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Dolby vision (1)
Zdravím, chcem sa opýtať na nejaké riešenie ohľado...
|Android smartphone do 200-250 ... (4)
Zdravím vás. Vedel by niekto poradiť budget telefó...
|Wifi a ethernet (9)
Ahojte, Mám problém s pripojením pc na net. Vše...
|Dragons dogma ii cz/sk forum (1)
https://steamcommunity.com/app/2054970/discussions...
|Ms windows cd key (33)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Svet, ukrajina, vojny ... (18412)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk