História Mafia hier

2K Games predstavilo Definitívnu edíciu Mafia trilógie a pozrime sa na ňu spätne.

pridal saver 24.5.2020 o 15:46 pod hry
História Mafia hier

HRY > NOVINKY >

2K Games predstavilo Definitívnu edíciu Mafia trilógie a pozrime sa na ňu spätne. Sú to tri hry, ktoré ponúkli tri časové obdobia mafie, troch hrdinov a aj tri mestá. Je to niečo v čom je séria špecifická, aj keď nie vždy jej to vyšlo.

 

Mafia - 2002 - PC (88%)  - Sector 9.0, neskôr v roku 2004 na Xbox (66%), PS2 (65%) - (Remake vyjde koncom augusta)

História Mafia hier

 

Mafia vznikla v roku 2002 v českom Illusion Softworks štúdiu pod vedením Daniela Vávru, ktorý viedol hru a pripravil aj scenár, produkciu zastrešil Lukáš Kuře. Illusion vydaním titulu vstúpilo do zlatej éry, ktorá trvala niekoľko rokov až do odkúpenia 2k Games ešte pred druhou Mafiou. Tá slávne obdobie tohto tímu definitívne uzavrela.

Prvá Mafia vtedy nabehla na obľúbený GTA štýl hrateľnosti, ponúkla teda otvorené mesto a aj niekoľko vedľajších možností. Síce nemala toľko obsahu ako GTA, ale na druhej strane nebola arkádová. Snažila sa o realistickejší štýl ako v bojoch, tak aj ovládaní vozidiel. Nakoniec primárne sa vtedy vyvíjala na PC a teda to bol logický smer. Až neskôr prišiel viac arkádový PS2 a Xbox port. Pri PC dôraz na realitu znamenal napríklad obmedzenia maximálnej rýchlosti, zastavovanie na semafóroch, ak ste nechceli dostať pokutu od polície, dopĺňalo to náročné ovládanie vozidiel a ich realistické ničenie. Rovnako streľba bola klasická, bez lockovania cieľov, ako to v tom čase bolo bežné v GTA.

 

Celé to dopĺňalo neobohrané atmosferické obdobie 30-tych rokov, nechýbal ani kvalitný príbeh, ako aj na svoju dobu výborná grafika, ktorá dala zabrať PC zostavám.Celé to dopĺňali aj rozmanité bugy a divné správanie sa AI, ale na prvý pokus Illusion štúdia v akčno-adventúrovom štýle to bolo na jednotku. Zo zaujímavostí pôvodne autori do hry plánovali aj multiplayer, chceli pridať preteky na autách, ale nakoniec sa nedostali do hry a ani neprišli ako DLC.

V príbehu sme sledovali osud Tommyho Angela, ktorý sa pretĺka ulicami mesta Lost Heaven a nedobrovoľne je vtiahnutý do gangsterského života ako šofér pre rodinu Salieriovcov. Postupne sa prepracuváva v rebríčku na vyššie miesta, sleduje boj Salieriovcov proti nepriateľskej rodine Morellovcov, až kým spraví chybu a udalosti naberú rýchly spád.

Teraz je v príprave remake, ktoré vyjde koncom augusta a ponúkne kompletne prepracovanú hru na engine z Mafie 3, vráti sa aj český dabing.

Pre zaujímavú históriu, naša návšteva v Illusione je zachytená v troch článkoch - Mafia preview 1Mafia preview 2 Mafia preview 3

 

 

Mafia 2 - 2010 - PC (77%), Xbox 360 (74%), PS3 (75%)  / Sector 9.0expanzie 7.0  (Definitive Edition recenzia 7.5

História Mafia hier
 

 

 

Po dlhej dobe vývoja spôsobenom aj zrušením podpory pôvodného Renderware enginu (fungovalo na ňom GTA 3 a Illusion tam chcelo aj Mafiu 2) a následným prerábaním hry na nový engine sa dvojka dostala na trh až v roku 2010. Už bola pod hlavičkou 2k Games a Illusionu premenovaného na 2k Czech. Stále však na hre aspoň v úvodných štádiách pracoval Dan Vavra a producentom ostal Lukáš Kuře. Vývoj zastrešoval skúsený tím z jednotky, v ktorom pracovalo aj veľa Slovákov.

Hra bežala na novom engine, ktorý hre pekne sadol a vizuálne ju aj odlíšil od GTA, ponúkol kvalitnú grafiku a rovnako veľmi slušný jazdný model. Niektoré obmedzenia však už ubudli, hra už nebola taká prísne snažiaca sa o realitu, aj keď aspoň v autách sa snažila ponechať simulačný štýl ovládania, mimo toho však chýbalo veľa vedľajších možností a bolo cítiť, ako autori nestíhali. Zrejme 2K nastolilo dátum vydania a čo sa nestihlo, to sa nestihlo. Chýbali ako možnosti, tak aj niektoré vystrihnuté misie v príbehu. Časť z možností neskôr prišla v podobe troch expanzií, v ktorých sme si zahrali za dve ďalšie postavy z hry.

 

Doba sa v hre posunula do 40-50-tych rokov, zmenilo sa mesto na Empire Bay, rovnako aj postavy, ale stále ostali previazania s prvou hrou. Vito je rodený Sicílčan, ktorý spolu s otcom emigroval do Ameriky, kde sa však vydáva na kriminálnu dráhu. Po dolapení dostáva na výber, ísť do armády, alebo do väzenia. Vyberá si armádu.

Po ukončení bojov druhej svetovej vojny sa vracia domov, kde zisťuje, že jeho rodina je zadlžená a jediná možnosť, ako splatiť dlhy, je vrátiť sa na kariéru kriminálnika. To ho dostáva bližšie k miestnym kriminálnym bossom Vincim a Galantem a neskôr aj do rodiny Falconeovcov. Znovu všetko nejde podľa plánu a Vito sa ocitá uprostred ich boja. Celý čas až do konca mu asistuje Joe, ktorý dostal aj vlastnú expanziu dopĺňajúcu príbeh. Ďalšie dve expanzie boli viac arkádové sledujúce postavu zabijaka Jimmyho.

Celé to teraz zhrnula Mafia 2: Definitive edition, ktorá prišla zadarmo pre majiteľov hry na Steame a to aj s expanziami a za 30 eur pre ostatných a ponúkla mierne vylepšenia grafiky, aj keď priniesla nové grafické chyby a staré chyby s AI nepofixovala. 

Rovnako aj pri dvojke sme boli na návšteve v Illusione/2k Czech - InterviewOtázky čitateľovMafia 2 tour 1Mafia 2 tour 2Mafia 2 tour 3.

 

Mafia 2 Mobile - 2010 - iOS, Android

História Mafia hier

 

Séria sa dočkala aj dvoch mobilných odbočiek. Prvý prišla v roku 2010 a bola to top down akcia, v ktorej ste prebrali Marca Rusetta, ktorý sa chce pomstiť Tommymu po tom, čo spravil Salieriho rodine. Dej sa odohráva v Empire Bay v roku 1938 a Marco si nájde prácu vo Falconeho rodine. Je tu síce viac známych postáv a odkazov na dve veľké Mafia hry, no príbeh hry nie je súčasťou kánonu série, takže jej dej nie je dôležitý pre tie ďalšie.

 

Mafia 3 - 2016 - PC (62%) (Sector recenzia 7.0), Xbox One (67%), PS4 (68%)

História Mafia hier

Tretia časť na seba znovu nechala dlho čakať a teraz to ani nebolo enginom, ale vzťahom 2k Games ku svojej 2k Czech pobočke, ktorú zmenšili a vývoj hry postupne presunuli do amerického štúdia Hangar 13. Dvojica Vávra a Kuře sú už úplne mimo projektu a vedenie hry teraz prebral šéf Hangaru - Haden Blackman.

Titul si zachováva štýl predošlých častí a rovnako sa presúva v čase a aj priestore. Teda nové mesto a nové desaťročie, teraz to bude časovo do roku 1968 a do mesta New Orleans. Rovnako ostalo aj prepojenie s postavami a trojka vráti postavu Vita z druhej hry, ktorá bude pomáhať hlavnému hrdinovi.

Pohľad na samotnú taliansku mafiu ale už bude iný, postavíme sa totiž proti nej s postavou černocha Lincolna, ktorý sa vrátil z vietnamskej vojny a hľadá si novú rodinu. Namiesto toho, aby si našiel ženu, nachádza si rodinu v čiernej mafii, ktorá je zakrátko vyhladená talianskou mafiou a on vyráža na cestu za pomstou. Cestou si nachádza priateľov z rôznych gangov, ako už spomínaného Vita s talianskou mafiou, Cassandru s haitskými pomocníkmi a Burke pomôže so svojim írskym gangom.

 

Problém je, že hra vyšla nedokončená (znovu) a to hlavne po stránke dotiahnutia, kde množstvo chýb bolo až zábavné. Repetitívne vedľajšie misie medzi príbehovými misiami tomu nepomáhali a pre veľa hráčov ani voľba posunu do čiernej mafie. 

Na druhej strane, hlavná postava, ako aj pohľad na segregáciu bol dobrý, aj keď zaujal hlavne v Amerike, kde sa hra primárne predávala. Predala 7 miliónov kusov, čo je viac ako jej predchodcovia. Dočkala sa tiež troch DLC.

Samotná hra je na vylepšenom Mafia II engine, kde je vizuál posunutý vpred, rovnako aj fyzika, pribudli lode, väčšia mapa, aj keď aj vyššia náročnosť. Kde hra si z nejakého neznámeho dôvodu dávala štvorjadrá na raňajky. 

Pri trojke sme už na návštevu do Ameriky nešli, mali sme Mafia III interview, ako aj Mafia III dojmy z predstavenia hry.

 

Mafia 3: Rivals - 2019 - iOS, Andoid

História Mafia hier

 

Druhá mobilná odbočka prišla spolu s trojkou v oku 2016 a bola to RPG s ťahovými súbojmi. Aj tu sme sa dostali do mesta New Bordeaux, kde sme si budovali svoje kriminálne impérium. V hre bolo 40 bossov, ktorých sme mohli najať a trénovať, aby sme porazili všetkých nepriateľov. Svoje jednotky ste mohli vybavovať rôznymi zbraňami a okrem singleplayeru tu bola aj multiplayer. Hra vyšla vo free to play podobe, no zhruba pred rokom ju v 2K zrušili, a tak si ju dnes už nezahráte.

 

K tejto téme sme pripravili aj podcast, ktorý ponúka pohľad do vývoja Mafie 2 a 3 a aj niekoľko zaujímavostí, o ktorých ste zrejme nevedeli. Napríklad, aký bol pôvodný scenár Mafie 3.





Páči sa mi! (+3)







Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Remake (1)
čo by ste hovorili na remake - manhunt 1-2,the pun...
|Televízor k ps5 (8)
Ahojte všetci. Veľmi sa nevyznám v elektronike. Ve...
|Bloodborne (1)
Získal som moon runu a nejde mi aktivovať pri stol...
|Testy,benchmarky,3dmarky,atď..... (2)
všetko ohľadne vašich testov a grafov...
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19862)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk