Dojmy z Gamescomu: Staronová platformovka Cobalt od tvorcov Minecraftu

Microsoft počas svoje konferencie na Gamescome odhalil novú hru, ktorá je však vo vývoji už poriadne dlho.

pridal play3man 18.8.2015 o 13:57 pod hry
Dojmy z Gamescomu: Staronová platformovka Cobalt od tvorcov Minecraftu

HRY > NOVINKY >

Minecraft sa stal veľmi rýchlo fenoménom, ktorý zasiahol obrovské skupiny ľudí. Svet z kociek, v ktorom si hráči môžu postaviť čo len chcú si však drží obrovskú popularitu aj v súčasnosti. Kedysi nezávislé štúdio Mojang leží už pod krídlami Microsoftu, a tak môžeme očakávať, že sa ich portfólio hier bude rozširovať o ďalšie herné tituly. Počas tohtoročnej konferencie Microsoftu na Gamescome štúdio predstavilo svoju novú hru s názvom Cobalt - side-scrolling platformovku pre Xbox One, Xbox 360, Windows, Mac a Linux. Pri hre však Mojang už nestojí v roly vývojára, ale iba ako vydavateľ. Hlavnú - PC verziu vyvíja nezávislé štúdio Oxeye Game Studio, ktorému s portom na Xbox One a Xbox 360 pomôže štúdio Fatshark (aktuálne pracujú na Warhammer Vermintide).

Aj napriek tomu, že bol Cobalt prezentovaný ako novinka, nie je to celkom tak. Hneď na úvod prezentácie nás informovali o tom, že s myšlienkou pre túto hru sa pohrávali už pred desiatimi rokmi. Počas nasledujúceho obdobia na nej sem-tam pracovali a skúšali pridávať všetko, čo ich napadlo. Vyvíjať hru desať rokov je skutočne dlhá doba, a tak je jasné, že si prešla veľkým množstvom zmien. Prvé verzie boli vytvárané ako platformovka pre jedného hráča s kampaňou. Ako čas plynul, neskôr začali rozmýšľať nad možnosťou pridať multiplayer, no mali s tým viaceré problémy. Neskôr sa ale k tejto možnosti opäť vrátili a hneď zistili, že hrať Cobalt spolu s priateľmi pred jednou obrazovkou dáva hre celkom nový rozmer a ide o veľkú zábavu.

Ako ste si možno všimli, menu hry je deformované štýlom starých CRT televízorov - vypuklý tvar, šum a sem tam prebehne cez obrazovku nejaká tá čiara. O čom však Cobalt vlastne je? V hre prechádzate s vašou postavou cez úrovne plné rôznych nástrah, cez ktoré sa pochopiteľne musíte dostať živý a čo najrýchlejšie. Konkrétna úloha však záleží od zvoleného herného režimu. Cobalt ich momentálne obsahuje hneď niekoľko a niektoré z nich sú prevzaté z iných hier a mierne upravené. Napríklad taký Capture the Plug je obdobou známeho Capture the Flag režimu, v TeamStrike máte k dispozícii len jeden život (Counter Strike) a samozrejmosťou je režim Deathmatch. Ďalším dostupným režimom je Survival, v ktorom musíte sami alebo v kooperácii prežiť čo najviac vĺn nepriateľov, no a chýbať nebude ani príbehový režim.

Ani sme si nestihli poriadne sadnúť a už nám vývojári ponúkali ovládače od Xbox One, aby sme si spoločne hru vyskúšali. Na malej mape hral každý z nás sám za seba a hralo sa na počet zabití súperov. Každá z postáv má k dispozícii jednu hlavnú zbraň a vedľajšiu, ako napríklad granát. Diane na obrazovke je skutočne rýchle a len tak tak stíhate sledovať všetko, čo sa okolo vás deje. Hocikedy vás tak môže prekvapiť strela, ktorá ani nemusí na vás mieriť, no iba jej nešťastne skočíte do cesty. Ak ale stojíte v jej dráhe, nemusí to znamenať istú smrť - hra sa v blízkosti náboja spomalí v štýle bullet time a pretočením sa ju môžete pokúsiť zablokovať. Do situácie, v ktorej sa vám minú náboje, sa dostanete veľmi ľahko, no ani v takom prípade nie ste úplne stratení. Keď ste dosť odvážni, môžete sa pred svojho súpera vyzbrojeného celým arzenálom postaviť zoči-voči a vyriešiť si to s ním ručne. Hrateľnosť je rýchla, zábavná a chytľavá, iba sme sa tak nejak nemohli zbaviť pocitu, že sa pozeráme na niečo, čo sme už niekoľkokrát videli, len teda v inom kabáte, s mierne odlišnými prvkami.

Dojmy z Gamescomu: Staronová platformovka Cobalt od tvorcov Minecraftu

Už v súčasnom stave Cobalt obsahuje množstvo máp, no autori myslia aj na komunitu a dávajú jej do rúk editor úrovní, ktoré bude možné zdielať s ostatnými hráčmi. Ako sme už spomenuli v úvode, Cobalt je vo vývoji pre Xbox 360, Xbox One a PC, no ak vás hra zaujala, môžete si ju zahrať už teraz. Na oficiálnej stránke hry si môžete stiahnuť alfa verziu, ku ktorej si však musíte zakúpiť prístup za 10€. Dátum vydania verzie pre Xbox je naplánovaný na október tohto roka.





Dojmy z Gamescomu: Staronová platformovka Cobalt od tvorcov Minecraftu  Dojmy z Gamescomu: Staronová platformovka Cobalt od tvorcov Minecraftu
Dojmy z Gamescomu: Staronová platformovka Cobalt od tvorcov Minecraftu  Dojmy z Gamescomu: Staronová platformovka Cobalt od tvorcov Minecraftu
Páči sa mi!






PC
Xbox 360
Xbox One

Vývoj: Mojang / Oxeye Game Studio/Fatshark
Štýl: Arkáda / Akcia
Web: domovská stránka hry
Dátum vydania: 2. február 2016
+ SLEDOVAŤ HRU
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Dolby vision (1)
Zdravím, chcem sa opýtať na nejaké riešenie ohľado...
|Android smartphone do 200-250 ... (4)
Zdravím vás. Vedel by niekto poradiť budget telefó...
|Wifi a ethernet (9)
Ahojte, Mám problém s pripojením pc na net. Vše...
|Dragons dogma ii cz/sk forum (1)
https://steamcommunity.com/app/2054970/discussions...
|Ms windows cd key (33)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Svet, ukrajina, vojny ... (18412)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk