BREACH & CLEAR: DEADLINE

BREACH & CLEAR: DEADLINE

5.5

Bojový tím nasadený proti nemŕtvym

Recenzia na PC verziu

Taktická prestrelka s množstvom RPG prvkov, na ktorú sa hráč pozerá z vtáčej perspektívy, má veľkú šancu zaujať. Najmä ak je dobre vyvážená. V prípade Breach & Clear: Deadline sa nejedná o vyložene hardcore záležitosť. Je to pokračovanie titulu, ktorý bol primárne vyvíjaný pre mobilné platformy. Autori do hry pridali zmes nemŕtvych, vyššie rozlíšenie a pár nových prvkov. Stačilo to zamiešať a vznikol vcelku zaujímavý kokteil.  

Dôležité je nezľaknúť sa grafickej vizáže. Hra vyzerá tak, akoby tvorcovia zobrali do rúk verziu z tabletu a nič viac okrem vyššieho rozlíšenia tam nezmenili. Ani detaily postáv nepôsobia pri bližšom pohľade veľmi prívetivo. Modely každého predmetu sú v rámci možnosti spracované dobre. Na grafickú stránku sa tu jednoducho nehrá, ale vzhľad je ako-tak uspokojivý. Svoju úlohu vizuál náležite plní a neodrádza od hrania. Ostatné aspekty hry sú totiž viac než lákavé a zábavne poskladané. Zamrzia skôr problémy a chyby, ktoré súvisia hlavne s technickou stránkou hry. Na druhej strane si vážime starostlivosť autorov zo štúdia  Mighty Rabbit, ktorí sa o produkt aj po vydaní náležite starajú a komunikujú s hráčmi.

Medzi neustále sa vyskytujúce chyby možno zaradiť predovšetkým tie, ktoré sa objavujú v záverečných fázach hry. Problémové sú zlyhávajúce umelé mozgy protivníkov, ktorí jednoducho prestanú bojovať. Neostáva teda iná možnosť, len načítať poslednú uloženú pozíciu. Občas nastane situácia, v ktorej nepriateľa dokážete zlikvidovať jedine výbušninou. Záverečná polhodina bola vďaka tejto chybe prechádzka ružovou záhradou. 

Breach & Clear: Deadline
Breach & Clear: Deadline  Bojový tím je pripravený.
Bojový tím je pripravený.


Breach & Clear: Deadline  Táto škaredá obluda dala zabrať.
Táto škaredá obluda dala zabrať.


Breach & Clear: Deadline  Taktické možnosti sú v rámci žánru bohaté.
Taktické možnosti sú v rámci žánru bohaté.





V Deadline postupuje so štyrmi členmi špeciálnych jednotiek, ktorí majú vyšetriť problém v lokalite zamorenej nemŕtvymi. Nasadení sú aj na pomoc rôznym obyvateľom, ktorí sa tam nachádzajú. Nič zázračné od príbehu nečakajte. Ale atmosféra je vynikajúca. Osobne mi pripomínala ukrajinského Stalkera. To predovšetkým vďaka hudobnému sprievodu, ktorý je viac ako podarený. Veľmi dobre sa hodí aj do tohto post-apokalyptického sveta, kde na mňa dýchala atmosféra ako z filmu Úsvit mŕtvych.  Možno kvôli skromne zvoleným lokalitám. Väčšinou sa jedná o bežné štvrte amerického predmestia. Navštívite školy, predajne, domy, cintorín alebo budovy firiem. Mesto bolo evakuované a tí, čo zostali, sú buď nemŕtvi alebo žoldnieri, ktorí bojujú ako proti zombíkom, tak aj proti vám.

Svoje postavy si môžete pomenovať, zvoliť ich tváre a, samozrejme, aj triedy. Práve úvodný výber mužstva je podstatný pre celú hru. Keďže sa jedná o tímovú taktickú prestrelku, každý člen skupiny je dôležitý. Takisto je dôležité rozumne vyberať schopnosti postáv. Úrovne jednotlivcov sa zvyšujú likvidovaním nepriateľov. Každá postava má navyše špeciálne schopnosti. Jeden člen tímu vie oživovať mŕtvych, druhý sa dokáže poriadne nahnevať a v amoku vraždí hlava nehlava a naozaj účinne. 

Na poriadne ničenie je potrebná dobrá výzbroj. Tú nenakupujete v žiadnom obchode, ale hľadáte po svete. Neostáva nič iné, len prekutrávať každú jednu škatuľku, či sa v nej nenachádza niečo užitočné. Dôležité je zbierať úplne všetko. Na vylepšenie výzbroje potrebujete zbierať šrot, ktorý z neznámeho dôvodu vypadáva predovšetkým zo zombíkov. Zošrotovať viete aj veci, ktoré by ste inak mohli aj použiť. Vylepšovanie prebieha na pracovných stoloch, ktoré sa nachádzajú v bezpečných lokalitách.  Práve tam získavate aj úlohy, rozprávate sa s NPC postavami a celkovo sa dávate dokopy. Nachádzajú sa tam skrinky, do ktorých si môžete ukladať rôzne predmety, ktoré by ste mohli v budúcnosti využiť. Vylepšovať môžete zbrane, brnenie, helmu, a úpravami získate väčší zásobník, lepšie vlastnosti proti nemŕtvym atď. Pre RPG hráča je tu veľa možností, ako upraviť parametre svojho tímu.

Dopodrobna spracované súboje sú v hre kľúčové. Môžete hrať takticky, ale nemusíte. Rýchla akcia je niekedy lepšia. Nastavíte členov tímu, aby vás nasledovali a bojovali samostatne. Vy v úlohe jedného z nich budete kľučkovať medzi protivníkmi a šikovne strieľať alebo hádzať rôzne výbušniny. Minimapa vás však môže zmiasť, pretože aj váš počítačom ovládaný priateľ je označený červenou farbou. Každopádne, vašu partu rozoznáte ľahko. No stáva sa, že vaši muži za vami neprídu, lebo sa niekde zasekli.

V taktickom režime môžete tabulátorom prepínať medzi postavami, šikovne voliť v zapauzovanej hre, čo má kto vykonať a v akom poradí. Príkazov je pomerne veľa, ale keď sa do toho dostanete, bude to pre vás celkom jednoduché, Mužom môžete aj nastaviť automatické hľadanie úkrytov alebo presne voliť cestu, ktorou pôjdu. Zo začiatku bude nutné hrať predovšetkým taktickým spôsobom, pretože máte málo výkonné zbrane. Ani vaši bojovníci dlho nevydržia. Neskôr je však hra čoraz jednoduchšia. A to aj napriek prítomnosti čoraz častejšie sa vyskytujúcich ľudských jednotiek v radoch nepriateľov, ktorí stoja proti vám. Výskyt žoldnierov poteší, pretože taktika proti ním je diametrálne odlišná, ako proti protivníkom bojujúcim nablízko. 

Titul sa dá hrať aj kooperatívne v online režime. Vyberiete si dvoch členov z vašej partie a ide sa na vec  Ani tu nechýba taktická časť, keď aj váš spoluhráč môže ovládať svoje postavy a zadávať im príkazy. Hrá sa síce v reálnom čase, ale dá sa to. Dôležité je hrať s niekým, s kým sa dopĺňate a je rozumný. Bezhlavo sa vrhať proti nepriateľom však zmysel nemá. Momentálne je problémom nájsť vhodný server. Navyše sa tu stále objavuje množstvo chýb.  

Deadline je veľmi návykový titul a aj napriek chybám má čo ponúknuť. Vyniká taktickými prvkami rozumne kombinovanými s akčným režimom. Pochváliť sa dá aj vhodne zvolené prostredie a zakomponovanie z diaľky útočiacich žoldnierov. Breach & Clear: Deadline milo prekvapil. Napriek slabšej grafickej stránke a množstvám technických chýb vo výsledku ponúka zábavu, ktorá nie je príliš finančne náročná a vydrží vám dosť dlho. Príbehová kampaň ponúkne približne pätnásť hodín čistého herného času. K tomu si pripočítajte online zložku a rôzne výzvy a dostanete slušný výsledok.

Breach & Clear: Deadline
Breach & Clear: Deadline  Hra ponúka rôzne zbrane a možnosť ich vylepšovania.
Hra ponúka rôzne zbrane a možnosť ich vylepšovania.


Breach & Clear: Deadline  Gumy slúžia aj ako dobrý úkryt.
Gumy slúžia aj ako dobrý úkryt.


Breach & Clear: Deadline  Zápalná fľaša má svoje čaro.
Zápalná fľaša má svoje čaro.






napísal Possol 31.8.2015
Páči sa mi!
5.5
Vo svete
6.3
Ohodnotiť
BREACH & CLEAR: DEADLINE
+ vylepšovanie postáv a predmetov
+ strategické možnosti
+ zbieranie výbavy
+ rozmanití protivníci
- graficky veľmi slabé
- technické chyby
- problémová online zložka
- zlyhávajúca AI
Hardverové požiadavky:
Minimálne požiadavky: Intel Core i3 2,3 GHz, 4 GB RAM, Radeon 5450, OS Win Vista


RECENZIE HRÁČOV
PC

Vývoj: Gun Media / Mighty Rabbit Studios
Štýl: Akcia / Taktická
Web: domovská stránka hry
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Dolby vision (1)
Zdravím, chcem sa opýtať na nejaké riešenie ohľado...
|Android smartphone do 200-250 ... (4)
Zdravím vás. Vedel by niekto poradiť budget telefó...
|Wifi a ethernet (9)
Ahojte, Mám problém s pripojením pc na net. Vše...
|Dragons dogma ii cz/sk forum (1)
https://steamcommunity.com/app/2054970/discussions...
|Ms windows cd key (33)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Svet, ukrajina, vojny ... (18411)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk